Actionvideokameror

Klara, färdiga … action!

Hur kul är det inte att kunna filma åket nerför slalombacken, tricken i halfpipen, hetsen i gokart-loppet eller det galna fallskärmshoppet – ur förstapersonsperspektiv? Med en action-videokamera får man oanade möjligheter!
forfatter

Försäljningen av vanliga videokameror för konsumentmarknaden är stendöd. Smartmobilerna har blivit så bra på att filma att de tagit över helt och hållet. Det är helt enkelt inte värt omaket att kånka runt på en klumpig videokamera.

Däremot finns det ett helt nytt segment som växer snabbare än något annat på hela kameramarknaden. Nämligen actionvideokamerorna. Det är det snabbast växande kamerasegmentet i branschen och har ökat explosivt de senaste åren. Det verkar nästan som om folk inte kan få nog av dem!

Actionkamerorna är extremt små videokameror som sätts fast direkt på kroppen. Till exempel på huvudet eller på bröstet – eller varför inte på cykelstyret? – och filmar allt som händer ur ett förstapersonsperspektiv.

Vad kan de?
De senaste åren har vi till exempel sett videor med hamburgare och leksaker som skickats upp i rymden med väderballonger, med en action-kamera fäst vid föremålet för att föreviga hela färden ur dess synvinkel.

YouTube är fullt av extremsportare som satt på sig kameran när de gör halsbrytande stunts på skidor och cykel, när de surfar på de allra största vågorna – och nyligen såg jag en video med en kille som hamnade i en lavin, överlevde och hittade kameran två år senare i gott skick. Galna grejor.

Vi ser också en ökning av action-kamerorna bland idrottare. Alpinister, snowboardare, cyklister och seglare, för att bara nämna några, kan ha stor nytta av att filma sin träning ur sitt eget perspektiv och sedan titta på hur de ser ut.

Möjligheterna är snudd på oändliga. Kamerorna tål det mesta, är enkla att använda (tryck på en knapp så är du igång) och du behöver inte ringa lyxfällan om du blir av med den och måste köpa ny. Vilket mycket väl kan inträffa om du får för dig att skicka upp den i rymden!

Många av kamerorna säljs med undervattenshus som gör dem ännu mer väderskyddade och du kan till och med dyka under vatten med dem. Ända ner till 60 meters djup om du väljer någon av de mest extrema.

Vad kan de inte?
Actionkamerorna är emellertid inte gjorda för att kunna ersätta en vanlig videokamera. För det första har de små kamerorna vidvinkelobjektiv för att få med så mycket av omgivningen som möjligt på filmen, vilket innebär att de inte är optimala för närbilder och porträtt. För det andra är objektiven så pass små att de lätt orsakar mycket brus i dåligt ljus. Filmar du på kvällen är det alltså en fördel om du har en lampa i närheten. Vissa av kamerorna har dessutom ingen sökare, så du kan inte se utsnittet när du filmar utan är tvungen att prova dig fram. Andra har en riktig sökare och så finns det dem som kopplas trådlöst till mobilen och visar bilden direkt på den skärmen.

Slutligen är ljudet ofta begränsat eftersom den inbyggda mikrofonen inte fångar upp låga frekvenser. Vissa modeller har därför ingång för en extern mikrofon. Som alternativ kan vi rekommendera att man har en proffsig diktafon vid sidan av och spelar in ljudet på den.

Tänk på att alla actionkameror har så kallad ”rullande slutare”, vilket betyder att bilden spelas in uppifrån och ned i stället för hela bilden på en gång. Detta orsakar viss bildförvrängning vid snabba rörelser, vilket är oundvikligt när man filmar extrema scener. Vi kan redan nu avslöja att alla kamerorna i testet lider en aning av detta.

Utrustning
Vissa av kamerorna har många olika fästen och fler tillbehör än andra. Som extrautrustning kan man dock köpa till massor av tillbehör till samtliga. Vi uppmanar alla läsare att besöka testdeltagarnas hemsidor och titta efter vilka olika fästen och tillbehör som finns.

Så testade vi
Vi har inte flugit runt med kamerorna i en radiostyrd helikopter, inte heller har vi hoppat fallskärm med dem eller skickat ut dem i rymden.

Däremot har vi monterat dem på stativ och filmat både inomhus och utomhus. Såväl dagtid som kvällstid. Vi har också satt dem på en handhållen bom, för att se hur de klarar rörelser, plus monterat fast dem på instrumentbrädan på en bil som sedan kört en vända först i dagsljus och sedan i mörker.

Förutom att bilda oss en uppfattning om ljudkvaliteten vid normal filmning har kamerorna satts framför en hifi-anläggning som spelat musik, för att verkligen höra vad de kan.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

AEEMagiCam SD19

Kusinen som inte hänger med

Den här kameran är på pricken lik JoboJib 4. Det beror på att AEE gör dem båda. Fast det är lite konstigt att kameran med fabrikens namn är sämre.

Smart sökare Lättskött
Inte så bra bild

Sony HDR-AS15

Billig och bra

En av de billigaste kamerorna i testet är också en av de bästa. Sony-kameran är förvånansvärt skarp och fungerar fint både inomhus och utomhus.

Skarp bild Wifi
Aningen onaturlig skärpa Måste fästas i sporthuset

GoPro HD Hero3 Silver Edition

Med känsla för detaljer

GoProHD Hero3 Silver Edition är den långa beteckningen på en actionkamera som har en skarp bild med ytterst hög detaljnivå. Enda minuset är brus i skuggor.

Hög bildkvalitet Wifi Sökare kan eftermonteras
En del brus Måste fästas i sporthuset Inget universalskruvfäste

JoboJIB 4

Välutrustad

JIB 4 är en billig men välutrustad kamera som har videosökare på baksidan och flera olika sorters fästen.

Mycket tillbehör Smart sökare
Övermättade färger

JVC GC-XA1

Godkänd

Enda kameran utan undervattenshus är ändå vattentät ner till 5 meter. Men i övrigt är JVC-kameran bara sådär.

Väderskyddad utan hus Bra bild Wifi
Inget undervattenshus Sökare på sidan

Contour +2

Brusfri med GPS

Contour +2 är dyrast, men tack vare inbyggd GPS och ytterst lite brus tar den sig ändå hela vägen till toppen.

Tjusig bild GPS App-styrning (bluetooth)
Tunt ljud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.