TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony FE 70-200mm f4 Macro G OSS II

Sonys mest mångsidiga proffszoom

Kompakta 70–200 mm ger Sonys fotografer utmärkt optik i ett kompakt format.

Av / 2023-12-21 - 11:01
Sony FE 70-200mm f4 Macro G OSS II
Lasse Svendsen

Nästan 10 år efter att originalet kom är det dags för en uppdatering av den populära telezoomen. Som med sin brännvidd på 70 till 200 millimeter är mångas favorit-telezoom – just den brännvidden har de flesta tillverkare i sina telezoomar.

Det beror helt enkelt på att den är väldigt användbar. 70–200 mm kan användas till allt från porträtt till sport och natur, och är varken särskilt stor eller dyr för att vara en telezoom. Om den inte har riktigt bra ljusstyrka vid bländare 2,8 eller bättre. Då går storleken, vikten och priset upp rejält.

Därför är samma zoom med aningen lägre ljusstyrka ofta är att föredra. Som den här, efterträdaren till Sonys FE 70-200mm f4 G OSS, som vi testade för så länge sedan som 2014.

Läs också Sony FE 24-70mm f2.8 GM Smakar det så kostar det. Så är det med Sonys bästa zoomobjektiv också.

Den är mindre, billigare och lättare än FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, men bortsett från ljusstyrkan har den samma egenskaper. Vikt och längd har krympt med cirka 15 procent jämfört med föregångaren, det nya objektivet väger nästan 300 gram mindre än FE 70-200mm F2.8 G OSS II.

Autofokusen har förbättrats med fyra nya linjära XD-motorer som jobbar parvis i tandem och den är märkbart snabbare på att hitta skärpa än vad föregångaren var. Sony hävdar 20 procent snabbare fokus, men enligt mig är det en konservativ uppskattning.

Objektivet blir längre när man zoomar in. Foto: Lasse Svendsen

Telezoomen kan använda Sonys 2x- och 1,4x-telekonvertrar, vilket ger 400 eller 280 mm brännvidd i teleänden.

Den optiska konstruktionen består av 19 element fördelade på 13 grupper. Ett av dem är ett så kallat avancerat asfäriskt linselement och ett av dem är ett normalt asfäriskt element som ger mer enhetlig skärpa från kant till kant. På insidan finn även två ED-element (Extra-low Dispersion) som dämpar kromatisk aberration.

Nio rundade och böjda bländarlameller ska ge helt cirkulära bländaröppningar för jämnare bokeh – oskarpa områden – utan förvrängning.

Foto: Lasse Svendsen

Zoomen levereras med ett motljusskydd utan öppning för filterjustering, men har ett avtagbart stativfäste som också kan roteras.

Objektivet har en ring som märkligt nog inte kan ställas in som bländarring, men det finns en omkopplare för stabiliseringsläge, manuell fokus, fokusområde och tre programmerbara funktionsknappar på sidorna.

Foto: Lasse Svendsen

Blixtsnabb fokus och välkorrigerad optik

Sony-zoomen kan även användas på Sonys kameror med APS-C-bildsensorer i mindre format, till exempel a6700. Då får man en zoom som motsvarar 105–300 mm brännvidd och bländarvärdet motsvarar f4.

Foto: Lasse Svendsen

Precis som föregångaren har den nya versionen enastående optik. Det finns knappast någon synlig förvrängning vid någon brännvidd och objektivet är mycket väl korrigerat för kromatisk aberration. Det syns viss vinjettering vid 70 mm och bländare 4, men den är marginell och försvinner från f5,6. Även förlusten av skärpa i hörnen är marginell, vilket återigen bevisar att Sonys konstruktion från 2014 fortfarande håller 2023.

Om man ska vara riktigt petig kan man påpeka att skärpan avtar vid f16 och f22 på grund av diffraktion vid 200 mm brännvidd, men detta är av underordnad betydelse för de flesta som letar efter en telezoom som denna. Det är inte många fotografer som går över f11 ändå, eftersom ljusförlusten är för stor.

Sony FE 70-200mm sample 1 Sony FE 70-200mm sample 2 Sony FE 70-200mm sample 3
<
>
Bokeh-effekten minskar vid 200 mm f4 jämfört med f2,8 men är helt acceptabel. Foto: Lasse Svendsen

Objektivet har en närgräns på 26 cm, vilket gör att man kommer mycket närmare motivet än vad man normalt kan med en telezoom. Detta ger fotografer och kanske särskilt naturfotografer en möjlighet att ta bilder de inte är vana vid med en telezoom.

Den behändiga storleken och den tysta, blixtsnabba autofokusen gör det till en barnlek att spela in video med en Sony a7r V. Man vrider på stativfästet och fäller ut skärmen så har man en enkel videorigg – som naturligtvis kan utökas med fokus-pull, inspelare med skärm och ljud, men poängen är att FE 70-200mm f4 G Macro OSS II fungerar utmärkt även för video.

Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Som en efterföljare till originalet är Sony FE 70-200mm f4 G Macro OSS II en lyckad uppgradering som har utmärkta optiska prestanda och en välkommen förbättring av autofokusen som gör att telezoomen hänger med autofokusen i Sonys nyare systemkameror bättre. Somliga fotografer kommer att tycka att priset är avskräckande, men FE 70-200mm f2.8 kostar mycket mer utan att erbjuda särskilt mycket mer än bättre ljusstyrka. Ur det perspektivet är FE 70-200mm f4 G Macro OSS II ett riktigt bra köp.

Karakter
Sony FE 70-200mm f4 Macro G OSS II
Premium

Ljud & Bild tycker

Praktisk telezoom med bra skärpa, blixtsnabb fokus och användbara brännvidder. Vädertätad och robust, med vridbart stativfäste. Mycket bra närgräns på 26 cm. Bländare 4 räcker inte för alla.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Resevänlig och kompakt

Extrem skärpa i behändigt format

Kameran som aldrig blir omodern

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Rulla till toppen