JVC GC-XA1

Godkänd

Enda kameran utan undervattenshus är ändå vattentät ner till 5 meter. Men i övrigt är JVC-kameran bara sådär.
Ljud & Bild tycker
Väderskyddad utan hus Bra bild Wifi
Inget undervattenshus Sökare på sidan
Specifikationer
  • Upplösning: 1080p/25, 720p/50 (m fl)
  • Videoformat: MP4
  • Undervattenshus: Nej
  • Loop-inspelning: Nej
  • Lagringsformat: SDXC (max 64GB)
  • Vikt med batteri: 126 g
  • Pris: 3 000 kr
forfatter

JVC:s kamera är klädd i gummi för att göra den väderskyddad utan att behöva något externt hus. Praktiskt.

Två fästen ingår, ett för skidglasögon eller cyklop och ett som klistras fast på en plan yta som en snowboard eller en hjälm.

För att göra kameran mer flexibel i olika miljöer går det att välja automatisk eller manuell vitbalans. Slowmotion finns däremot inte.

Filma i slinga går att göra, så att kameran spelar in kontinuerligt och spelar över när minneskortet är fullt. Då slipper du missa det där viktiga ögonblicket när det väl inträffar.

Sökare finns på plats, så att man alltid ser vad man filmar. Praktiskt, fast det märkliga är att den sitter på sidan av kameran i stället för på baksidan.

Användning
Den sidomonterade sökaren känns ovan när man panorerar med kameran eftersom det är svårt att tänka i sidled i förhållande till objektivet. Detta hade kunnat lösas om det hade gått att vinkla objektivet 90 grader, som på Contour-kameran. GC-XA1 har däremot inbyggt wifi som kan användas för att övervaka kameran trådlöst från en smartmobil eller surfplatta, vilket ger en mycket bättre översikt. Inspelningen måste dock skötas från själva kameran.

Inomhus har JVC:s kamera en smula rödstick, precis som Contours. GC-XA1 har däremot en mycket mörkare bild. Allt blir mörkt, och de mörkaste områdena gror igen. I normalt dagsljus ser det mycket bättre ut. Bilden är skarp och kameran har fin kontroll på rörelser tack vare kompensationen för rullande slutare. Vidvinkellinsen på 170 grader utnyttjas inte i lika stor utsträckning som hos konkurrenterna eftersom bildutsnittet är mindre. Det gör däremot att man kommer närmare motivet, och en biltur återskapas med bättre fartkänsla. Fast många fotografer vill nog ha ett större utsnitt.

Mörka områden gror igen även i dagsljus, GC-XA1 får inte fram detaljerna från tät skog lika bra som de bästa. Sammantaget är dock detta en helt godkänd kamera.

Rent ljudmässigt har mikrofonen en hög ljudnivå, men kan skorra lite i högljudda miljöer. Fast det är i stort sett oproblematiskt. Vi hade kunnat tänka oss en något öppnare diskant och tydligare röster.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

AEEMagiCam SD19

Kusinen som inte hänger med

Den här kameran är på pricken lik JoboJib 4. Det beror på att AEE gör dem båda. Fast det är lite konstigt att kameran med fabrikens namn är sämre.

Smart sökare Lättskött
Inte så bra bild

Sony HDR-AS15

Billig och bra

En av de billigaste kamerorna i testet är också en av de bästa. Sony-kameran är förvånansvärt skarp och fungerar fint både inomhus och utomhus.

Skarp bild Wifi
Aningen onaturlig skärpa Måste fästas i sporthuset

GoPro HD Hero3 Silver Edition

Med känsla för detaljer

GoProHD Hero3 Silver Edition är den långa beteckningen på en actionkamera som har en skarp bild med ytterst hög detaljnivå. Enda minuset är brus i skuggor.

Hög bildkvalitet Wifi Sökare kan eftermonteras
En del brus Måste fästas i sporthuset Inget universalskruvfäste

JoboJIB 4

Välutrustad

JIB 4 är en billig men välutrustad kamera som har videosökare på baksidan och flera olika sorters fästen.

Mycket tillbehör Smart sökare
Övermättade färger

Contour +2

Brusfri med GPS

Contour +2 är dyrast, men tack vare inbyggd GPS och ytterst lite brus tar den sig ändå hela vägen till toppen.

Tjusig bild GPS App-styrning (bluetooth)
Tunt ljud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.