Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Snart i Norden: Så blir LG:s nya OLED-TV-apparater 2024

LG:s nya toppmodeller kommer snart att landa i Norden: särskilt en funktion ser mycket lovande ut.

Av / 2024-03-15 - 14:42
Snart i Norden: Så blir LG:s nya OLED-TV-apparater 2024

Frankfurt/Ljud & Bild:

Med LG:s nya OLED-TV-apparater snart tillgängliga i svenska butiker bjöd LG in oss till Frankfurt, Tysklands finanshuvudstad, för en närmare titt på de nya 2024-modellerna.

Här fick vi en fullständig översikt över LG:s nya TV-sortiment för 2024, inklusive både OLED G4, C4 och B4, som kommer att börja rulla ut i butikerna i april.

Vi fick en glimt av de nya skärmarna på CES 2024 i januari, men nu var det dags för en djupgående genomgång med LG:s egna ingenjörer och TV-experter. Presentationen leddes av LG:s kommunikationsdirektör David Seperson, och vi fick sällskap av produktspecialisten Erik Svalberg från LG Nordic.

LG-evenemanget ägde rum på Deutsche Bank Park – hemmaplan för fotbollslaget Eintracht Frankfurt (Foto: Audun Hage)

LG är ”OLED-veteranen” i TV-branschen

OLED-tekniken har varit en obestridlig framgång för LG, som firade 10 år med OLED-TV-apparater förra året. Och även om Samsung och andra tillverkare har anslutit sig till skaran är LG fortfarande ”äldst” när det gäller OLED. Vi minns första gången vi såg Flåklypa Grand Prix på den första OLED-modellen 2013: den överglänste helt enkelt allt annat på den tiden!

Mycket tid har gått sedan dess och idag tar vi nästan den här typen av bildkvalitet för given, men OLED är fortfarande i en klass för sig när det gäller kontrast och svartnivåer. Men som vanligt finns det utrymme för förbättringar.

OLED-tekniken har traditionellt haft en svaghet när det gäller ljusstyrka jämfört med andra tekniker. Förra året såg vi en betydande förbättring genom Brightness Booster Max-tekniken, som LG kallar den. Det är ett specialfilter (MLA) som hjälper skärmen att ta bättre hand om ljuset, kombinerat med smart och energieffektiv bildbehandling på processorsidan.

Tekniken har blåst nytt liv i OLED-panelerna och gör det möjligt att pressa ut betydligt högre ljusstyrka än tidigare. Förbättringen var lätt att se på toppmodellen OLED G3, som var en av de bästa OLED-TV-apparater vi testade förra året. Så frågan är om LG har lyckats höja ribban i år?

P1030536 P1030558 DSC_2764 DSC_2704 P1030580
<
>
(Foto: Audun Hage)

LG OLED G4 får superkraftig ”AI” prosessor

LG:s nya 2024-modeller tar med sig många av förra årets förbättringar, men det finns också några viktiga nyheter under huven. LG fokuserar mycket på bildbehandling i år och ägnade mycket tid åt att prata om den nya ”bildmotorn” – α(Alpha)11, videoprocessorn som kommer att finnas i årets toppmodeller OLED Signature M4 och OLED G4.

Den nya α11-processorn har utvecklats av LG specifikt för OLED-TV och kommer att vara betydligt kraftfullare än sin föregångare α9. Bland annat utlovas en 70% förbättring av grafikprestandan och 30% snabbare bearbetning jämfört med föregångaren α9.

AI (artificiell intelligens) är på modet just nu, och i det här fallet används AI för att analysera och förutsäga hur man bäst bearbetar objekten i bilden.

Men den kanske mest intressanta förbättringen – som vi såg praktiska exempel på i Frankfurt – handlar om mjukare och mer naturliga rörelser.

Läs också LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film LG OLED-TV-apparater är "den perfekta filmkompisen" enligt tillverkaren själv. Nu har de skapat sin egen filmklubb för OLED-entusiaster.

LG 2024 OLED i praktiken

Under eventet i Frankfurt fick vi en närmare titt på toppmodellen G4 samt dess lillebror C4. LG hade också ställt upp några konkurrerande bildskärmar för oss att jämföra. På ”testbänken” fanns Samsung S95C och Sony A95L, som båda använder den konkurrerande QD-OLED-tekniken.

Som väntat är LG övertygade om att deras W-OLED-teknik är den bästa överlag – särskilt i kombination med den nya A11-processorn.

LG:s David Seperson var märkbart entusiastisk över det nya AI-läget och rekommenderade att vi skulle kolla in det ordentligt när vi testar de nya skärmarna.

Processorn sägs vara så smart att den även kan känna igen när den INTE behöver göra något drastiskt med videosignalen. Till exempel ska den vara mer skonsam och intelligent när det gäller att bevara den ursprungliga färgbalansen. Det är vad vi gillar att höra, men hur bra fungerar det?

LG:s David Seperson (till vänster) demonstrerade A11-processorns många finesser för video (Foto: Audun Hage)

Vi fick se ett antal exempel på hur AI-processorn jobbade för att förbättra bilden, men LG hade valt det saftigaste Vivid-läget för att verkligen understryka poängen. Vi ser fram emot att testa dessa närmare hemma – med lite mer ”sansade” inställningar.

I våra ögon verkade det här läget fortfarande lite uppblåst och överdrivet, särskilt när det gäller kontrast. Men den nya AI-processorn verkar ha en stor verktygslåda med videoförbättringar.  Och potentialen verkar vara stor!

En finess som omedelbart fick gensvar var den nya och förbättrade TruMotion-inställningen (rörelseutjämning). LG:s AI-processor kan identifiera och jämna ut flimmereffekten i 24p-spelfilmer, med mycket mindre ”såpoperaeffekt” än tidigare.

LG visade scener från Fast & Furious 9 och Dune, där OLED G4 bibehöll en jämn bild utan uppbrott, samtidigt som den genuina filmkänslan bibehölls.

Här ser det verkligen ut som att LG har knäckt koden, kanske så mycket att de kan utmana Sony och Panasonic när de är som bäst. Så vi kan inte vänta med att kolla in det här läget mer i detalj – så snart vi får tag på ett testexemplar av G4.

LG OLED C4. (Foto: Audun Hage)

Och OLED C4, då?

LG var naturligtvis mest fokuserade på att visa upp flaggskeppet OLED G4 i Frankfurt, men vi får inte glömma bort C4, arvtagaren till premiumfavoriten OLED C3 som var en av förra årets bästsäljare.

Årets C-serie får fortfarande nöja sig med Brightness Booster, utan ”Max” eller MLA-filter, och använder den något enklare α9 AI Gen 7-videoprocessorn.

C4 är en betydligt nedskalad modell jämfört med G4, men 2024-generationen har fortfarande HDMI 2.1 på alla fyra ingångarna. Till glädje för hardcore gaming-fans får den också en 144 Hz-panel – nu även på de minsta 42- och 48-tumsskärmarna. Tummen upp för det!

LG OLED B4. (Foto: Audun Hage)

Vi tog också en titt på dess lillebror, OLED B4. Den prisvärda B-serien har länge stått i skuggan av de mer extravaganta toppmodellerna, men årets modell får några trevliga förbättringar i form av en ny videoprocessor (Alpha 8) och 4 x HDMI 2.1-ingångar. Bildpanelerna är fortfarande 4K/120Hz, upp till 77 tum och med en välkommen designförändring (nya V-formade fötter).

Tyvärr hade LG inte med sig något exemplar av den senaste OLED M4 med trådlös videoöverföring till Frankfurt, men vi hoppas få se den i Norden under våren.

En annan modell som lyste med sin frånvaro var den trådlösa OLED T. Om den kommer att dyka upp på våra breddgrader verkar ganska tveksamt. Det får tiden utvisa!

(Foto: Audun Hage)
Läs också LG kunde inte hålla sig: Här är OLED M4, G4 och C4 De nya OLED-TV-apparaterna i serierna M4, G4 och C4 är redan officiella.
Läs också Vi tar en titt på LG:s transparenta OLED-TV Är en genomskinlig OLED-TV genialt, eller bara en gimmick?

Pris och tillgänglighet

LG:s 2024 OLED- och QNED-modeller kommer att släppas i butik i april/maj. Nordiska priser är ännu inte officiella. Artikeln kommer att uppdateras!

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen