Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

LG OLED: den ultimata TV:n för filmälskare?

LG OLED-TV-apparater är "den perfekta filmkompisen" enligt tillverkaren själv. Nu har de skapat sin egen filmklubb för OLED-entusiaster.

Av / 2024-02-19 - 17:37
LG OLED: den ultimata TV:n för filmälskare?

Film är inte längre något man bara förknippar med bio, utan snarare med TV och hemmabio: Streamingtjänsternas popularitet har gjort att inte bara serier utan även flera långfilmer nu har premiär direkt på TV-skärmen.

Därför blir det allt viktigare för filmregissörer och producenter att se till att det visuella resultatet är optimerat för TV.

Det är här LG:s OLED-skärmar kommer in i bilden – bokstavligen: Den sydkoreanska TV-tillverkaren hävdar att deras OLED-teknik är den absolut bästa för film, och många inom filmindustrin håller med.

För att lyfta fram OLED-skärmarnas filmiska kvaliteter har tillverkaren startat sin egen filmklubb, LG OLED Movie Club Community på Letterboxd. Här kan filmentusiaster dela med sig av sina erfarenheter av filmer som de har sett på LG OLED-TV-apparater.

Filmregissören Lee Sung Jin är entusiastisk över LG OLED (Foto: LG)

LG OLED: den bästa TV:n för film?

Under de senaste åren har många kräsna filmexperter, regissörer och kolorister valt LG OLED för sina projekt. En av dessa är Lee Sung Jin, som ligger bakom den prisbelönta Netflix-serien BEEF. I en intervju nyligen uttrycker Jin sin beundran för LG OLED:s bildkvalitet, med slående kontrast, äkta svartnivåer och exakt kalibrerade färger.

En annan person som talar varmt om LG OLED är koloristen Walter Volpatto, som ansvarar för färggraderingen av filmer som Green Book, Dunkirk och Star Wars: The Last Jedi. Han berättar att han använder en LG OLED-TV som referensskärm, vid sidan av sina professionella studiomonitorer. Huvudskälet är att OLED-TV:n ligger nära monitorerna i bildkvalitet, men samtidigt är mycket större (77″) och därför lättare att använda i samarbete med kunder.

Läs också De bästa OLED TV-apparaterna Panasonic, Philips och Sony står redo vid startlinjen med sina allra mest topptrimmade OLED-TV. Vem vinner?

Nya OLED-TV-apparater lanseras snart

På CES 2024 i januari presenterade LG årets nya OLED-TV-apparater, inklusive den nya toppmodellen G4, som levereras med en modern MLA OLED-panel och en kraftfull α (Alpha) 11 videoprocessor med AI-teknik.

Den nya AI-processorn sägs förbättra grafikprestandan med 70 procent och öka processhastigheten med 30 procent jämfört med sin föregångare. Enligt uppgift använder den artificiell intelligens för att analysera den stämning och de känslor som filmskapare vill framkalla. Dessutom kommer den att kunna skapa virtuellt 11.1.2-surroundljud från TV:ns inbyggda högtalarsystem.

De senaste OLED-TV-apparaterna använder exakt bildanalys på pixelnivå för att göra objekt och bakgrunder skarpare genom så kallad AI-uppskalning.

LG lyfter också fram nya och förbättrade funktioner som Dolby Vision Filmmaker Mode. Detta säkerställer en exakt HDR-bild som är sann mot skaparens vision.

Berömda regissörer som Martin Scorsese talar varmt om Filmmaker Mode, som garanterar en exakt bild utan artificiella förändringar.

LG:s 2024 OLED-skärmar, inklusive modeller som G4, C4 och B4, förväntas komma till Norden i vår.

Läs också LG kunde inte hålla sig: Här är OLED M4, G4 och C4 De nya OLED-TV-apparaterna i serierna M4, G4 och C4 är redan officiella.
Läs också 5 tips till dig som ska montera TV:n på väggen. Undrar du hur högt upp TV:n ska sitta? Kolla i vår guide!
Läs också Hur stor ska TV:n vara? Den definitiva guiden till hur du väljer en lagom skärmstorlek.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”LG OLED: den ultimata TV:n för filmälskare?”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen