TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Fyra nya iPhone 12-modeller med 5G

Minsta iPhone-modellen på länge och Apples snabbaste processor var några av nyheterna när Apple lanserade nya iPhone 12- och 12 iPhone Pro-modeller.

forfatter
Publicerad 2020-10-13 - 20:06

Att de nya iPhone-modellerna skulle få 5G hade redan läckts. Detsamma gällde antalet nya modeller och deras skärmstorlekar. Men vi tar det en gång till, för de som inte har läst förra veckans rykten.

Apple har lanserat fyra nya iPhone-mobiler i 12- respektive 12 Pro-serien: den vanliga iPhone 12 samt iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max. Gemensamt för alla modellerna är främst den nya designen, som i grund och botten är en återgång till utförandet med skarpa linjer och kanter med rundade hörn som vi minns från iPhone 4 och iPhone 5 – och nu senast den nya versionen av iPad Air som lanserades förra månaden.

blank
Inga fler laddare i lådan när du köper en ny iPhone. I stället stöder de nya telefonerna MagSafe. De har en inbyggd magnetisk spiral som kopplar dem till trådlösa laddare, fodral och mycket annat. (Foto: Apple)

Alla de nya mobilerna har dessutom 5G-teknik och i dem alla hittar vi Apples A14 Bionic-processor, som också sitter i nya iPad Air. Det är ett 5 nm-chip som enligt Apple ger plats för ett oöverträffat antal transistorer – 11,8 miljarder för att vara exakt.

A14 Bionic klarar dessutom maskininlärningsfunktioner tack vare en ny 16-kärnig Neural Engine som kan utföra upp till 11 biljoner beräkningar per sekund. Bland annat nya kamerafunktioner som bygger på artificiell intelligens, vilket till exempel ger de nya iPhone-modellerna bättre HDR-funktion, plus att nattläget nu även fungerar när man tar bilder med frontkameran eller ultravidvinkelobjektivet.

blank
Nya iPhone 12 finns i två versioner, bland annat som iPhone 12 mini med 5,4-tums skärm. (Foto: Apple)

iPhone 12 och iPhone 12 mini

De två billigaste modellerna har en så kallad Super Retina XDR-skärm på 6,1 tum (iPhone 12) respektive 5,4 tum (iPhone 12 mini). Det är en OLED-skärm med en upplösning på 2532 x 1170 pixlar och alltså en bildskärpa på 460 ppi.

Tillsammans med företaget bakom Gorilla Glass har Apple utvecklat ett så kallat Ceramic Shield Glass, som enligt elektronikjätten från Cupertino är det mest robusta och hållbara skärmglaset någonsin i en mobiltelefon. Båda de nya modellerna har det nya glaset, som tack vare ett nytt kristalliseringssteg under hög temperatur utvecklar nanokeramiska kristaller i glasmatrisen, vilket förbättrar skyddet om man tappar mobilen med fyra gånger om man ska tro Apples pressmeddelande.

Båda de nya mobilerna har ett dubbelt kamerasystem, som består av en ultravidvinkelkamera och en ny vidvinkelkamera med bländare f/1,6.

 

blank
(Foto: Apple)

Phone 12 och iPhone 12 mini finns i versioner med 64, 128 och 256 GB i färgerna blå, grön, svart, vit och (PRODUCT)RED och kostar från 10 000 respektive 8 700 kronor.

iPhone 12 kan förbeställas från och med fredag ​​den 16:e oktober klockan 14:00 och släpps fredagen den 23:e oktober. Lilla iPhone 12 mini kan förbeställas från och med fredag den 6:e november klockan 14:00 och släpps fredag den 13:e november.

iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max

Pro-versionerna av iPhone 12 finns också i två storlekar, den här gången med 6,1- respektive 6,7-tums skärm. De har skärmtekniken och de flesta andra specifikationerna gemensamt med de vanliga iPhone 12-modellerna. Den stora skillnaden mellan de två serierna är kameran.

iPhone 12 Pro utrustad med en vidvinkelkamera som har ett objektiv med sju linser och bländare f/1,6, en ultravidvinkelkamera med 120-graders synfält och en telekamera med 52 mm brännvidd vilket underlättar för porträtt och ger 4x optisk zoom. Den stora iPhone 12 Pro Max går ett steg till, vidvinkelkameran med bländare f/1,6-bländare har en 47 procent större sensor med 1,7 μm-pixlar, vilket enligt Apple ger en förbättring på 87 procent i svagt ljus. Dessutom finns en ultravidvinkelkamera och en telekamera med 65 mm brännvidd på 65 mm, som tillsammans ger 5x optisk zoom.

blank
iPhone 12 Pro-modellerna filmar video med den högsta kvaliteten av någon mobiltelefon, säger Apple. De påstås också vara de enda enheterna i världen som klarar HDR-video och Dolby Vision med upp till 60 bilder per sekund och ännu bättre bildstabilisering för produktioner av biografliknande kvalitet. (Foto: Apple)

Pro-kamerorna kompletteras med en helt ny LiDAR-skanner som kan mäta ljusavståndet och använda information om pixeldjup för motivet. Den här tekniken ger snabbare och mer realistiska AR-upplevelser och förbättrar autofokus med 6x i svagt upplysta motiv, vilket ger högre precision och kortare slutartider med bilder och videor.

iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max finns med 128, 256 och 512 GB lagring i färgerna grafit, silver, guld och stillahavsblå. Priserna börjar på 12 500 respektive 13 800 kronor.

iPhone 12 Pro kan förbeställas från och med fredag ​​den 16:e oktober klockan 14:00 och släpps fredagen den 23:e oktober. iPhone 12 Pro Max kan förbeställas från och med fredag den 6:e november klockan 14:00 och släpps fredag den 13:e november.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
blank
Google överöser dig med pixlar Google Pixel-telefonen är bara början. Pixel ska vara en stor familj av enheter i alla storlekar. Om du tycker att det liknar Apple är det knappast en slump.
Här är Google Pixel 7 och Pixel 7 Pro De nya Google-telefonerna är nu tillgängliga för förbeställning och börjar säljas 13 oktober.
Håll ögonen öppna när Google lanserar Pixel idag Vad kommer vi att få se när Google lanserar ny hårdvara idag? Vi är självklart på plats, men du kan också hänga med på skärmen hemma.
Nya kinesiska mobiler på den svenska marknaden Xiaomi 12T Pro har en 200 Mp-kamera, medan den vanliga Xiaomi 12T måste "nöja sig" med 108 Mp.
Google säger adjö till spelströmning Den 18 januari 2023 stängs Googles molnbaserade speltjänst Användare får tillbaka sina pengar.
blank
Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
Följ Ljud & Bild