Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Apple uppdaterar sina iPads

Med två nya iPad-modeller visade Apple vid kvällens lansering att världens mest populära surfplatta, som har 10-årsjubileum i år, är här för att stanna.

Av / 2020-09-15 - 21:53
Apple uppdaterar sina iPads

Apples iPad Air, som en gång var toppmodellen bland elektronikjättens många surfplattor, har levt lite i skuggan av iPad Pro de senaste åren.

Men i år fyller iPad som produktkategori tio år, och då har Apples huvudkontor i Cupertino bestämt sig för att det ska bli annat ljud i skällan. Under alla omständigheter hade Apple med sig två nya och spännande iPad-produkter till kvällens lansering, inklusive en uppgraderad och omdesignad iPad Air!

iPad Air i fem färger

Nya iPad Air har en ny ”gammal” design. Med sina skarpa linjer och kanter i kombination med rundade hörn ser den nämligen ut som en förvuxen version av iPhone 4 och iPhone 5, som på sin tid hade en design som var bland Apples mest ikoniska någonsin.

Nya iPad Air finns i fem olika färger – silver, rymdgrå, rosaguld, grön och himmelsblå – har en 10,9 tum stor Liquid Retina-skärm (med en upplösning på 2360 x 1640 pixlar), som är praktiskt taget ramlös.

För att ändå ha plats för Touch ID-fingeravtrycksläsare har Apple byggt in den i strömbrytaren. iPad Air har numera inbyggda stereohögtalare som har placerats horisontellt. På så sätt får man ett optimalt ljud, oavsett om man spelar spel eller tittar på video på sin surfplatta, enligt Apple.

Under skärmen sitter en helt ny och kraftfull Apple A14 Bionic-processor, som är två generationer nyare än som sitter i iPad Pro och till och med en generation nyare än processorn i Apples flaggskeppsmobil, iPhone 11 Pro Max.

iPad Air har en 7 Mp FaceTime HD-kamera på framsidan och utrustad med samma 12 Mp-kamera på baksidan i iPad Pro. Resultatet är bilder med högre upplösning och 4K-video.

A14 Bionic är ett 5 nm-chip som enligt Apple ger plats för ett oöverträffat antal transistorer. Det gör den nya iPad Air 40 % snabbare än sin föregångare, berättade Apple på presentationen. A14 Bionic möjliggör också maskininlärningsegenskaper 16-core Neural Engine som klarar upp till 11 biljoner beräkningar per sekund.

En annan revolutionerande detalj i nya iPad Air är att Apple för första gången har gett upp sin egen Lightning-kontakt. I stället har den en USB-C-kontakt, vilket bland annat betyder att dataöverföring går med upp till 5 Gbit/s.

Nya iPad Air kör iPadOS 14 och stöder både Apple Pencil och Magic Keyboard. Den går att beställa från nästa vecka och kostar mellan 7 000 och 8 500 kronor.

8:e generationens iPad

Apples billigaste iPad har också uppgraderats och har nu samma A12 Bionic-processor som iPad Pro och introducerar för första gången Neural Engine i iPad-grundmodellen. Priserna börjar på 4 000 kronor.

iPad 8 har en 10,2-tums Retina-skärm, avancerade kameror och batteri som räcker hela dagen.

Tillsammans med Apple Pencil (1:a generationen) passar iPad utmärkt för att rita, anteckna och göra markeringar i dokument.

iPad 8 släpps 18 september men går att beställa redan i dag.

Ett abonnemang för allt Apple

Vi det här laget finns det flera olika Apple-tjänster på iPadar och andra Apple-produkter, band annat Apple Music, Apple Arcade och den nya streamingtjänsten Apple TV+.

För att göra det enklare för kunderna introducerade Apple en ny prenumerationstjänst som heter Apple One.

Med ett enda abonnemang kan kunder i över 100 länder och regioner få tillgång till alla Apple-tjänster, inklusive Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+, Apple Fitness+ och iCloud.

Från och med i höst rekommenderas kunder som har Apple-prenumerationer den Apple One-prenumeration som passar dem bäst, så att de kan registrera sig på valfri Apple-enhet och få ännu mer för pengarna:

  • Individual inkluderar Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade och 50 GB iCloud-lagring för 155 SEK per månad.
  • Family inkluderar Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade och 200 GB iCloud-lagring för 199 SEK per månad och kan delas med upp till sex familjemedlemmar.
  • Premier (där det finns) inkluderar Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+, Apple Fitness+ och 2 TB iCloud-lagring och kan delas med upp till sex familjemedlemmar.

Apple One inkluderar en 30-dagars gratis provperiod för alla tjänster som kunder inte redan har. Med Apple One får kunderna bara en faktura per månad och kan enkelt ändra eller avsluta prenumerationen på sin Apple One-prenumeration när som helst. Med abonnemanget Family och Premier kan upp till sex familjemedlemmar få tillgång till alla tjänster via sina egna personliga konton och preferenser.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Ljud & Bild
Rulla till toppen