Search
Generic filters

TEST : Apple iPad Pro 12,9” (2020)

Apples laptopdrömmar för iPad nu nästan sanna

Trots att den senaste monster-iPaden knappt uppgraderats alls är den fortfarande bäst.

Apple iPad Pro 12,9” (2020)

Ljud & Bild tycker

Den överlägset snabbaste surfplattan. Fantastisk skärm. Nu med musstöd och utmärkt tangentbord som tillbehör.
Sämre batteritid än föregångaren. Snabbladdare ej inkluderad. Väldigt kostsam fullt utbyggd.
Operativsystem: iPad OS 13
Skärm: 12,9 tum IPS 2732 x 2048 (264 ppi) 120 Hz
Processor: 1,6/2,5 GHz octacore A12Z Bionic
Minne/lagring: 6 GB / 128 GB–1 TB
Kameror: 12 Mp F1,8/10 Mp F2,4 11mm + 7 Mp F2,2
Trådlöst: Wifi 6 (ax), BT 5.0 (4G LTE)
Mått/vikt: 281 x 215 x 5,9 mm/641 gram
Batteri: 9720 mAh, 10 timmar, 18W laddning
Pris: 12 500-20 300 kr
Webb: apple.se

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 12500 kr

Geekbench 5 single: 1128
Geekbench 5 multi: 4709
Antutu 8: 723149
3DMark Slingshot: 7595
• GFXbench Manhattan 3.1 offscreen: 156 fps

I slutet av 2018 kom en rejäl uppgradering av Apples värsting-iPad, med ofattbar prestanda och betydligt smalare skärmkanter. I år trycker Apple istället på att den nya modellen minsann kan ersätta en laptop. Det sa de visserligen förra året också, men det tangentbordet var lite sisådär. Nu kan man dock få ett riktigt tangentbord och det finns äntligen stöd för mus och pekplatta i mjukvaran. Är detta året då Apple knäckt nöten?

Var är nyheterna?

Normalt sett skulle vi nu ha ägnat ett par stycken åt att skriva om den nya designen, den uppdaterade skärmen, det bättre ljudet, nya anslutningar och häpnat över prestandamätningarna. Men det kan vi inte göra, för det mesta är faktiskt mer eller mindre oförändrat sedan 2018-modellen. Det finns dock några mindre detaljer att nämna.

Skärmen är fortfarande den bästa vi sett, med utmärkt färgåtergivning och jämna panoreringar tack vare 120 Hz uppdateringsfrekvens. Årets skärm har dock blivit upp till 50 procent ljusstarkare, vilket verkligen hjälper till utomhus. Liksom på senaste MacBook Pro har den även fått fem mikrofoner för högkvalitativa stereo-inspelningar.

Knappast märkbara prestandaförbättringar i årets modell (Foto: Ljud & Bild)

Tråkigt nog sitter det inte ens någon ny processorgeneration inuti. Apple kör vidare på A12-arkitekturen, men har lagt till en kärna i grafikprocessorn. Det ger i våra mätningar en skillnad på 10-20 procent i grafiktunga tillämpningar. I vissa tester ser vi en allmän prestandaökning på ett par procent, vilket kan förklaras av att det nu sitter 6 GB minne i alla modeller. Långt ifrån den fördubbling i prestanda vi ibland såg mellan generation 2 och 3 av iPad Pro. Det ska dock sägas att det redan tidigare var den kraftfullaste mobilprocessorn på marknaden. Och stöd för Wifi 6 är trevligt.

Kamera och AR

Den stora, och mest uppenbara, nyheten är att Apple till sist även försett iPad Pro med flera kameror. Förra modellens vidvinkelkamera på 12 megapixel har behållits och vi kan inte se någon uppenbar kvalitetsförbättring sedan sist. Det som tillkommit är en ultravidvinkelkamera, motsvarande 11 mm, på 10 megapixel. Frågan är om någon har saknat det, då vi ytterst sällan ser någon ta landskapsbilder med en iPad.

En ny ultravidvinkellins samt en snabb avståndsmätare (Foto: Apple)

Intressant är dock att det även sitter en extra sensor bredvid kameralinserna. Det är en så kallad LiDAR-skanner, vilket står för Light Detection And Ranging. Den studsar ljus mot objekt upp till 5 meter bort och mäter med enorm precision avståndet från kameran.

ipad pro 2018 camera ipad pro 2020 camera
<
>
Det har inte hänt någonting med bildkvaliteten i vidvinkelkameran (Foto: Ljud & Bild)

Det gör att Augmented Reality, ”förstärkt verklighet”, blir mycket snabbare och mer precis än tidigare. För att prova hur IKEA-möbler passar i hemmet, eller spela Angry Birds AR, behöver man inte längre skanna av rummet, det bara fungerar omedelbart. Det gör också att det virtuella måttbandet har blivit mer exakt. AR har dock knappast blivit någon jättesuccé, så vi har svårt att se att detta skulle vara en stor anledning att köpa nya iPad Pro. Det är mer troligt att Apple använder den som en testbänk för teknik som behövs i de glasögon de ryktas släppa inom några år.

Tangentbord och mus

Apple har redan till tidigare modeller haft tunna och mjuka tangentbordsfodral, men som faktiskt inte varit lika bra som tredjepartstillverkarnas. Visst har det gått att skriva kortare texter på dem, men det har inte gått att jämföra med en riktig laptop. Det nya Magic Keyboard ger ett helt annat intryck, med en rejäl konstruktion och en spektakulär svävande känsla för surfplattan.

Gångjärnen och det magnetiska fästet gör att iPaden nästan ser ut att sväva (Foto: Apple)

Man snäpper helt enkelt fast sin iPad Pro i bakstycket med magneter och tack vare Smart Connector får man både strömförsörjning och överföring. Det sitter till och med en laddningsport på tangentbordet, vilket gör att man håller surfplattans USB-C-port ledig för andra tillbehör. En extra led gör sedan att man kan vinkla skärmen 90–130 grader. Det nya tangentbordet har samma utmärkta tangentteknik som vi hyllade på MacBook Pro 16” och därmed en utmärkt skrivkänsla. Så pass bra att denna artikel faktiskt är författad med det.

I senaste versionen av iPad OS infördes stöd för mus, och därmed även nya sätt att markera text och navigera. Även om det mesta är intuitivt får man ibland påminna sig själv om att det är en iPad man använder och inte en Mac. Magic Keyboard har dessutom en styrplatta som utnyttjar de nya musfunktionerna utan att man behöver ha en faktisk mus. Det gör faktiskt skrivandet snabbare när man slipper ”släppa” tangentbordet för att göra ändringar.


Med musstödet arbetar man på samma sätt i dokument som på datorn (Foto: Apple)

Om det är väldigt viktigt att kunna använda den som en laptop är dock frågan om man inte ska skaffa en sådan istället. En iPad Pro 12.9” med 256 GB lagring kostar 13 700 kronor och med ett Magic Keybord till för 4 300 kronor  kommer vi faktiskt upp i 18 000 kronor. Vilket kan jämföras med senaste 13-tums MacBook Pro med 256 GB lagring, som kostar 17 000 kronor!

Slutsats

Ovanstående text låter kanske väl negativ jämfört med betyget. Det är för att vi är besvikna över att nyheterna är så modesta jämfört med den massiva uppgradering föregående modellskifte bjöd oss på. Men iPad Pro är fortfarande världens bästa surfplatta. Ingen annan har samma prestanda, fantastiska skärm, utmärkta ljud och intuitiva mjukvara. Och med Magic Keyboard och dess styrplatta är den en hårsmån från att kunna ersätta en laptop. Dock springer priset snabbt iväg så pass att man faktiskt kan köpa en laptop för samma pengar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt

  Motorola Moto g 5G plus

  Riktpris: 4490 kr Den billigaste 5G-mobilen på marknaden

  OnePlus Nord

  Riktpris: 5600 kr Upp till bevis!

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.