Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Android får spårningsbrickor på nivå med Apple Airtags

Äntligen släpper Google ett Find My Device-nätverk med märkesoberoende spårningsbrickor

Av / 2024-04-11 - 15:06
Android får spårningsbrickor på nivå med Apple Airtags

Länge har Apple regerat marknaden för spårningsbrickor med sina praktiska Airtags. Visserligen har Samsung riktigt bra brickor, men då måste man ha en Samsung-mobil. Det finns också märkesoberoende brickor som Tile och Chipolo, men deras nätverk är betydligt mindre. För att verkligen bli effektivt krävs det att så många mobiler som möjligt är med i nätverket och kan hjälpa dig lokalisera dina tappade nycklar, eller vad du nu vill spåra.

Läs också Hitta dina tillhörigheter Cyklar, nycklar, husdjur och till och med din bil. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan spåra med en spårningsbricka.

Idag kan du visserligen hitta din borttappade Androidmobil, men det är också allt. Därför har vi gått och längtat efter att Google skulle släppa sitt Find My Device-nätverk, med motsvarande funktioner som Apples. Det sägs att den fördröjda lanseringen berott på integritetsproblem där man varit rädd för att brickorna kan användas för att förfölja folk. Men i nästa version av iOS ska skydd mot sådant finnas inbyggt, vilket gör att det nu är fritt fram för Google att lansera.

Det här är de fem sätt du kommer kunna använda lokaliseringsfunktionen:

Hitta enheter som är offline

Du kommer kunna hitta även nedkopplade Androidmobiler och surfplattor genom att de spelar en ringsignal, eller genom att se var de är på en karta. Har du en Pixel 8-mobil fungerar detta även om mobilen är avstängd eller batteriet är urladdat!

Foto: Google

Spåra tappade prylar

Det kommer spårningsbrickor som du kan sätta på dina nycklar, din cykel, bagaget eller katten. Redan nu finns brickor från Chipolo och Pebblebee. Senare i år kommer fler från eufy, Jio och Motorola.

Lokalisera prylar nära dig

Ibland blir man tokig på att man inte kan hitta nycklarna även om man vet att de är hemma. Då kan man använda ”find nearby” funktionen som visar hur långt du är från spårningsbrickan och guidar dig dit.

Hitta prylar med Nest

Har du smarta hem-prylar från Nest kan de användas som referens för att hitta den där försvunna prylen. Som ”plånboken sågs senast nära sovrumshögtalaren”.

Foto: Google

Dela prylar med andra

Ju fler desto bättre. Om hela familjens mobiler kan hålla reda på fjärrkontrollen så kan den väl ändå inte försvinna igen? Eller om din reskamrat också kan hålla koll på din resväska så borde det vara mindre risk att den försvinner.

 

Find My Device fungerar med alla mobiler som kör Android 9 eller senare. Här kan du läsa mer om kompatibla enheter.

Källa: Googles blog

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen