TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

IFA 2022: Samsung visar höstens produktnyheter

En kompakt bildskärm för spel eller en kolossal MicroLED-TV för hemmabio? Samsungs monter på IFA-mässan erbjuder allt.

forfatter
Publicerad 2022-09-01 - 21:46

Äntligen är vi tillbaka i Berlin! Samsungs utställning är bland de större dragplåstren på årets IFA-mässa, som har ett något mindre format än åren före corona. Samsungs presskonferens hölls traditionellt i den massiva CityCube-utställningshallen. Här serverades vi den sydkoreanska tillverkarens visioner för en nära och avlägsen framtid, plus några utvalda produktnyheter.

Samsung investerar kraftigt på ekosystemet SmartThings, som kan styra och utbyta information mellan praktiskt taget alla smarthem-produkter. Innan 2023 kommer alla Samsung tvättmaskiner, kylskåp, luftkonditioneringsapparater och andra apparater att vara Wi-Fi-anslutna för att styras via SmartThings. Den nya smart-standarden Matter nämndes dock inte på Samsungs presskonferens …

Miljöaspekten blir allt viktigare och Samsung är noga med att påpeka att deras produkter är utformade för att vara energieffektiva och använda återvinningsbara material där det är möjligt. Andra exempel som lyfts fram är den solcellsdrivna tv-fjärrkontrollen som flera av Samsungs modeller nu kommer med.

Samtidigt tävlas det naturligtvis om att visa upp de coolaste produkterna på IFA-mässan. Det största blickfånget (bokstavligen) är de nya MicroLED-skärmarna som Samsung ställer ut. MicroLED använder pyttesmå lysdioder som avger både ljus och färg och kan uppnå fantastisk ljusstyrka och kontrast. Detta är fortfarande en exotisk och extremt dyr (!) teknik, som fortfarande ligger en bit utanför massmarknaden. Men nu kan Samsung åtminstone ta emot beställningar på och leverera MicroLED i flera skärmstorlekar (76, 89, 101, 114 tum). Var bara beredd på att priset kan bli sjusiffrigt!

DSC 4381
Audun bredvid Samsungs 101 tums MicroLED. (Foto: Ljud &Bild)

En annan skärm som måste kallas extrem är den böjda 55-tums spelmonitorn Odyssey Ark. Tidigare lanserad på CES-mässan i vintras, och nu tillgänglig för beställning för dem som önskar och har råd.

DSC 4447
Samsung Odyssey Ark (Foto: Ljud & Bild)

Vi fick också en glimt av den helt nya QD OLED PC-skärmen Odyssey Neo G8. Den 34 tum stora skärmen har 3440×1440 upplösning och kan locka med 0,1 ms svarstid och upp till 175 Hz skärmfrekvens. Den använder en böjd (1800R) QD-OLED-panel från Samsung Display – liknande Alienware AW3423DW som Ljud & Bild tidigare har testat. Den stöder också flera spelströmningstjänster, inklusive Google Stadia, Xbox och GeForce Now.

DSC 4435
Samsung Odyssey Neo G8 QD-OLED. (Foto: Ljud & Bild)

Lyckligtvis finns det också ett antal smarta TV-skärmar för ”Svensson”. Samsung visar bland annat upp de senaste TV-modellerna från 2022 av The Frame, Serif, S9B OLED och inte minst Neo QLED-modellserien. QLED-modellen QN90B finns i skärmstorlekar från 43 hela vägen upp till 98 tum, där den senare modellen (QE98QN90B) får en prislapp på cirka 150 000 kronor. Den är definitivt frestande att testa!

DSC 4416
Samsungs 98-tummare från QN90B-serien. (Foto: Ljud & Bild)

Artikeln uppdateras!

Ljud & Bild är på IFA-mässan hela veckan. Har du något du är särskilt nyfiken på? Säg till i kommentarerna så tar vi tag i producenterna.

Glöm inte att följa Ljud & Bilds konton på Facebook, Instagram och Snapchat.  Här delar vi med oss av fler intryck från mässan.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank

IFA 2022: Hållbara Nokia-produkter från HMD Global

Nu kan du bli grön med Nokia

HMD Global lanserade två hållbara smartphones och en helt ny abonnemangsstyp på IFA 2022.

IFA 2022: LG lanserar Flex - OLED PC-skärm och spel-TV i ett

IFA 2022: LG lanserar flexibel OLED-skärm

LG: s nya OLED-skärm är skräddarsydd för gaming - och kan växla mellan böjd och platt med en knapptryckning.

IFA 2022: Philips lanserar nya OLED- och Mini-LED TV-apparater

Kolla in Philips TV-nyheter

Toppmodellerna OLED+ 937, OLED+ 907 och PM9507 lovar gnistrande bildkvalitet - med Ambilight-ljus och ljud från Bowers & Wilkins.

IFA 2022: Proppar för arbete och fritid

Nya Jabra proppar med hybrid-brusreducering kan lite av varje

Jabra Elite 5 lovar att pausa världen runt dig.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
blank
Håll koll på din hälsa Nu ska du inte behöva boka tid på vårdcentralen för en enklare hälsoundersökning
Låt Bob och Joe hjälpa dig i köket Franska Daan Tech kommer att sälja sin minidiskmaskin Bob på den svenska marknaden. På IFA-mässan i Berlin visade företaget också upp den helt nya smarta miniugnen Joe.
Smartaste kylskåpet vi sett Vad sägs om ett kylskåp som varnar dig att grönsakerna snart måste kastas?
Stadsbil på el City Transformer blir ett billigare alternativ för mobil transport
Radion som aldrig tar slut Solceller och vev ger ström till batteriet.
Följ Ljud & Bild