Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

IFA 2022: Samsung visar höstens produktnyheter

En kompakt bildskärm för spel eller en kolossal MicroLED-TV för hemmabio? Samsungs monter på IFA-mässan erbjuder allt.

Av / 2022-09-01 - 21:46
IFA 2022: Samsung visar höstens produktnyheter

Äntligen är vi tillbaka i Berlin! Samsungs utställning är bland de större dragplåstren på årets IFA-mässa, som har ett något mindre format än åren före corona. Samsungs presskonferens hölls traditionellt i den massiva CityCube-utställningshallen. Här serverades vi den sydkoreanska tillverkarens visioner för en nära och avlägsen framtid, plus några utvalda produktnyheter.

Samsung investerar kraftigt på ekosystemet SmartThings, som kan styra och utbyta information mellan praktiskt taget alla smarthem-produkter. Innan 2023 kommer alla Samsung tvättmaskiner, kylskåp, luftkonditioneringsapparater och andra apparater att vara Wi-Fi-anslutna för att styras via SmartThings. Den nya smart-standarden Matter nämndes dock inte på Samsungs presskonferens …

Miljöaspekten blir allt viktigare och Samsung är noga med att påpeka att deras produkter är utformade för att vara energieffektiva och använda återvinningsbara material där det är möjligt. Andra exempel som lyfts fram är den solcellsdrivna tv-fjärrkontrollen som flera av Samsungs modeller nu kommer med.

Samtidigt tävlas det naturligtvis om att visa upp de coolaste produkterna på IFA-mässan. Det största blickfånget (bokstavligen) är de nya MicroLED-skärmarna som Samsung ställer ut. MicroLED använder pyttesmå lysdioder som avger både ljus och färg och kan uppnå fantastisk ljusstyrka och kontrast. Detta är fortfarande en exotisk och extremt dyr (!) teknik, som fortfarande ligger en bit utanför massmarknaden. Men nu kan Samsung åtminstone ta emot beställningar på och leverera MicroLED i flera skärmstorlekar (76, 89, 101, 114 tum). Var bara beredd på att priset kan bli sjusiffrigt!

DSC 4381
Audun bredvid Samsungs 101 tums MicroLED. (Foto: Ljud &Bild)

En annan skärm som måste kallas extrem är den böjda 55-tums spelmonitorn Odyssey Ark. Tidigare lanserad på CES-mässan i vintras, och nu tillgänglig för beställning för dem som önskar och har råd.

DSC 4447
Samsung Odyssey Ark (Foto: Ljud & Bild)

Vi fick också en glimt av den helt nya QD OLED PC-skärmen Odyssey Neo G8. Den 34 tum stora skärmen har 3440×1440 upplösning och kan locka med 0,1 ms svarstid och upp till 175 Hz skärmfrekvens. Den använder en böjd (1800R) QD-OLED-panel från Samsung Display – liknande Alienware AW3423DW som Ljud & Bild tidigare har testat. Den stöder också flera spelströmningstjänster, inklusive Google Stadia, Xbox och GeForce Now.

DSC 4435
Samsung Odyssey Neo G8 QD-OLED. (Foto: Ljud & Bild)

Lyckligtvis finns det också ett antal smarta TV-skärmar för ”Svensson”. Samsung visar bland annat upp de senaste TV-modellerna från 2022 av The Frame, Serif, S9B OLED och inte minst Neo QLED-modellserien. QLED-modellen QN90B finns i skärmstorlekar från 43 hela vägen upp till 98 tum, där den senare modellen (QE98QN90B) får en prislapp på cirka 150 000 kronor. Den är definitivt frestande att testa!

DSC 4416
Samsungs 98-tummare från QN90B-serien. (Foto: Ljud & Bild)

Artikeln uppdateras!

Ljud & Bild är på IFA-mässan hela veckan. Har du något du är särskilt nyfiken på? Säg till i kommentarerna så tar vi tag i producenterna.

Glöm inte att följa Ljud & Bilds konton på Facebook, Instagram och Snapchat.  Här delar vi med oss av fler intryck från mässan.

IFA 2022: Hållbara Nokia-produkter från HMD Global

HMD Global lanserade två hållbara smartphones och en helt ny abonnemangsstyp på IFA 2022.

Läs mer

LG:s böjliga gaming-skärm OLED Flex kommer till Norden – och nu vet vi priset

LG: s nya OLED-skärm är skräddarsydd för gaming och kan växla mellan böjd och platt med en knapptryckning. Men priset är saftigt!

Läs mer

IFA 2022: Philips lanserar nya OLED- och Mini-LED TV-apparater

Toppmodellerna OLED+ 937, OLED+ 907 och PM9507 lovar gnistrande bildkvalitet - med Ambilight-ljus och ljud från Bowers & Wilkins.

Läs mer

IFA 2022: Proppar för arbete och fritid

Jabra Elite 5 lovar att pausa världen runt dig.

Läs mer
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Snart drar det i gång i Las Vegas

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

Rulla till toppen