Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2022: NuraTrue Pro först med aptX Lossless

Lovar lossless ljudkvalitet via Bluetooth – vi har provlyssnat.

Av / 2022-09-03 - 15:50
IFA 2022: NuraTrue Pro först med aptX Lossless

Den största begränsningen med Bluetooth är inte räckvidden. Det är ljudkvaliteten. Även med aptX HD får du bara komprimerade ljudfiler via Bluetooth, och då hjälper det inte att hörlurarna har påkostad ljudteknik.

Alternativet till Bluetooth är naturligtvis Wifi, som inte har samma bandbreddsbegränsningar, men när såg du senast trådlösa hörlurar med Wi-Fi?

Nura menar att de har hittat lösningen på problemet med Bluetooth och begränsningarna av ljudkvaliteten och har skapat NuraTrue Pro för att bevisa det.

20220602 Nura Day3 495 RET
NuraTrue Pro

De ser ut som de flesta öronproppar, men är först i världen med Qualcomm aptX Lossless, vilket helt enkelt innebär att du kan strömma musiken i så kallad CD-kvalitet. Alltså 16 bitar och 44,1 kHz sampling, förlustfritt och trådlöst.

Det normala är att man kan få mellan 256 och 320 kbps trådlöst via Bluetooth, om du strömmar från Tidal eller Spotify, men här kan man strömma 1411 kbps CD-kvalitet från Tidal Hi-Fi, via Bluetooth.

Men det kräver att du har en mobil med ett Qualcomm-chip som stöder aptX Lossless. Det har exempelvis ingen av iPhone-modellerna, så man måste ha en Android-mobil för att aptX Lossless ska fungera.

20220529 test 0067 4 RETcropped
NuraTrue Pro

De små öronsnäckorna har ett nytt 10 mm element placerat längst ut på röret man trär silikonkuddarna på. Det ger mycket bättre frekvensrespons och ett större frekvensområde, särskilt i diskanten, säger Dr. Luke Campbell, som är en av grundarna och VD för företaget.

Naturligtvis har de aktiv brusreducering, här av den anpassningsbara typen, vilket i praktiken innebär att mikrofonerna som lyssnar efter oväsen är känsliga över ett stort frekvensområde och att processorn anpassar brusreduceringen efter frekvens och styrka.

20220603 Nura Day4 1492 RET
NuraTrue Pro

Öronsnäckorna har också Spatial Audio utvecklat av Dirac, vilket visserligen minskar ljudkvaliteten något, men ger lyssnaren en form av omslutande 3D-ljud som åtminstone kan vara mycket effektivt för film.

Kalibrerar ljudet för ditt öra

Naturligtvis ingår en app, där man med Nura ProEQ kan ställa in balansen i ljudet som man vill ha det, men innan man kommer så långt måste man gå igenom Nuras kalibreringsprocess. Enkelt uttryckt fungerar det så att man placerar öronsnäckorna ordentligt i öronen och starta kalibreringen i appen. Då skickas en signal med toner in i örat, sedan känner appen av hur akustiken i hörselgångarna är och justerar EQ därefter.

Det fungerar. Vi fick Luke att demonstrera kalibreringen för oss, och efter ungefär en minut kunde vi spela musik. Låt det bara sägas direkt, efter att ha hört förlustfri musik i trådlösa öronproppar är det svårt att gå tillbaka till vanliga Bluetooth-proppar.

Ljudet har en mängd detaljer som förloras med vanlig aptX Bluetooth, och basen är stramare, mer dynamisk och mycket bättre definierad än från t.ex. Sony WF-1000M4.

Men vi berättar mycket mer om detta när vi fått testa dem ordentligt.

Nura anger batteriets livslängd till åtta timmar för propparna, plus 24 timmar från fodralet, som enkelt laddas med en USB-C-kabel.

Pro-propparna kan beställas på Kickstarter, priset anges till 359 euro.

Nura NuraTrue

Intelligenta öronproppar

NuraTrue mäter din hörsel och skräddarsyr ljudet så att du hör musiken i alla dess klangfärger.

Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

De här går i 100 timmar

Creatives senaste har ett partytrick

Öppna öronproppar från Beyerdynamic

Det pirrar i magen efter de här

Vi är bäst - säger Huawei

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Rulla till toppen