TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

IFA 2022: NuraTrue Pro först med aptX Lossless

Lovar lossless ljudkvalitet via Bluetooth – vi har provlyssnat.

forfatter
Publicerad 2022-09-03 - 15:50

Den största begränsningen med Bluetooth är inte räckvidden. Det är ljudkvaliteten. Även med aptX HD får du bara komprimerade ljudfiler via Bluetooth, och då hjälper det inte att hörlurarna har påkostad ljudteknik.

Alternativet till Bluetooth är naturligtvis Wifi, som inte har samma bandbreddsbegränsningar, men när såg du senast trådlösa hörlurar med Wi-Fi?

Nura menar att de har hittat lösningen på problemet med Bluetooth och begränsningarna av ljudkvaliteten och har skapat NuraTrue Pro för att bevisa det.

20220602 Nura Day3 495 RET
NuraTrue Pro

De ser ut som de flesta öronproppar, men är först i världen med Qualcomm aptX Lossless, vilket helt enkelt innebär att du kan strömma musiken i så kallad CD-kvalitet. Alltså 16 bitar och 44,1 kHz sampling, förlustfritt och trådlöst.

Det normala är att man kan få mellan 256 och 320 kbps trådlöst via Bluetooth, om du strömmar från Tidal eller Spotify, men här kan man strömma 1411 kbps CD-kvalitet från Tidal Hi-Fi, via Bluetooth.

Men det kräver att du har en mobil med ett Qualcomm-chip som stöder aptX Lossless. Det har exempelvis ingen av iPhone-modellerna, så man måste ha en Android-mobil för att aptX Lossless ska fungera.

20220529 test 0067 4 RETcropped
NuraTrue Pro

De små öronsnäckorna har ett nytt 10 mm element placerat längst ut på röret man trär silikonkuddarna på. Det ger mycket bättre frekvensrespons och ett större frekvensområde, särskilt i diskanten, säger Dr. Luke Campbell, som är en av grundarna och VD för företaget.

Naturligtvis har de aktiv brusreducering, här av den anpassningsbara typen, vilket i praktiken innebär att mikrofonerna som lyssnar efter oväsen är känsliga över ett stort frekvensområde och att processorn anpassar brusreduceringen efter frekvens och styrka.

20220603 Nura Day4 1492 RET
NuraTrue Pro

Öronsnäckorna har också Spatial Audio utvecklat av Dirac, vilket visserligen minskar ljudkvaliteten något, men ger lyssnaren en form av omslutande 3D-ljud som åtminstone kan vara mycket effektivt för film.

Kalibrerar ljudet för ditt öra

Naturligtvis ingår en app, där man med Nura ProEQ kan ställa in balansen i ljudet som man vill ha det, men innan man kommer så långt måste man gå igenom Nuras kalibreringsprocess. Enkelt uttryckt fungerar det så att man placerar öronsnäckorna ordentligt i öronen och starta kalibreringen i appen. Då skickas en signal med toner in i örat, sedan känner appen av hur akustiken i hörselgångarna är och justerar EQ därefter.

Det fungerar. Vi fick Luke att demonstrera kalibreringen för oss, och efter ungefär en minut kunde vi spela musik. Låt det bara sägas direkt, efter att ha hört förlustfri musik i trådlösa öronproppar är det svårt att gå tillbaka till vanliga Bluetooth-proppar.

Ljudet har en mängd detaljer som förloras med vanlig aptX Bluetooth, och basen är stramare, mer dynamisk och mycket bättre definierad än från t.ex. Sony WF-1000M4.

Men vi berättar mycket mer om detta när vi fått testa dem ordentligt.

Nura anger batteriets livslängd till åtta timmar för propparna, plus 24 timmar från fodralet, som enkelt laddas med en USB-C-kabel.

Pro-propparna kan beställas på Kickstarter, priset anges till 359 euro.

Nura NuraTrue

NuraTrue: Öronproppar fungerar som "glasögon" för öronen

NuraTrue mäter din hörsel och skräddarsyr ljudet så att du hör musiken i alla dess klangfärger.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
Den perfekta lindansaren Jabra Elite 5 är ett par utmärkta trådlösa öronproppar i mellanklassen.
Dina hörlurar förtjänar den här FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Följ Ljud & Bild