Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Nura NuraTrue

Intelligenta öronproppar

NuraTrue mäter din hörsel och skräddarsyr ljudet så att du hör musiken i alla dess klangfärger.

Skrivet av / 2022-01-07 - 08:00
Nura NuraTrue
Geir Gråbein Nordby

På en marknad som svämmar över av öronproppar, de flesta av den trådlösa typen, är det trevligt att se att det fortfarande finns tekniska innovationer. Som NuraTrue.

Nura NuraTrue woman(3)
NuraTrue har ett ess i rockärmen. Foto: Nura

Med Nuraphone skapade Nura de första hörlurarna på marknaden som automatiskt skapar en profil för användarens individuella hörsel, och korrigerar för den. Och nu är NuraTrue här, de första riktiga trådlösa öronpropparna med samma teknik.

NuraTrue skickar testsignaler in i örat och mäter ljuden som kommer tillbaka. Programvaran vet exakt hur dessa ska låta och korrigerar ljudet därefter.

Nura NuraTrue spread(2)
Om du inte gillar helt svarta öronproppar finns NuraTrue i ett begränsat antal i gult och svart. Foto: Nura

Anpassar sig efter dina öron

Tanken bakom produkten är att eftersom allas öron är olika, och det vänstra örat inte är detsamma som det högra, så blir det optimalt om hörlurarna automatiskt kan anpassa ljudet efter användarens individuella öron. Som ett par glasögon för öronen om man så vill. Då kommer du att höra musiken precis som den är tänkt att låta. Man ska också vara garanterad att ljudet jag hör är detsamma som du hör. Så är inte fallet med andra öronproppar, som ändrar sig från öra till öra.

Läs också Nura Nuraphone Nuraphone justerar ljudet efter just dina öron. Och de trycker till med sjuka mängder bas tack vare inbyggd subwoofer.

Devialet har en korrigerande modell i Gemini, som automatiskt anpassar ljudet efter dina öron med så kallad Ear Active Matching. Skillnaden är att Devialet i realtid övervakar ljudet som kommer tillbaka från örat medan användaren lyssnar på musik. Det är möjligt att detta är en mindre exakt metod, även om jag gillade Gemini väldigt mycket.

Nura NuraTrue Graabein
NuraTrue dämpar på ett tillfredsställande sätt buller inne i bilen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ingen flerpunktsanslutning

Många gör en stor sak av att deras öronproppar och hörlurar stöder flerpunktsanslutning, det vill säga att de kan kopplas till två enheter samtidigt. Du kan till exempel lyssna på musik från din PC medan du arbetar samtidigt som du är ansluten till din mobiltelefon, som ansluter när någon ringer. Och sedan tillbaka till datorn igen för en videokonferens. Till exempel.

NuraTrue stöder inte detta, även om öronsnäckorna har Bluetooth 5.0, vilket möjliggör detta. Det bör därför vara möjligt att uppdatera mjukvaran genom appen vid ett senare tillfälle, om Nura känner för det.

Nura NuraTrue parts
Den kommer med flera olika toppar, och även vingar som bättre fäster pluggarna under träning. Foto. Nura

Brusreducering och omgivningsljud

NuraTrue har brusreducering som alltid är på, som kan stängas av för att få in ljudet från omgivningen. Som Nura kallar Social mode, eftersom det betyder att du kan prata med någon utan att ta bort propparna.

Brusreduceringen fungerar bra, vägbuller från bilkupén dämpas lätt, även om det finns bättre proppar för detta ändamål. Bose QuietComfort Buds, till exempel. Men det fungerar, och det är det viktigaste. Detsamma gäller omgivningsljud, som då också dämpar musiken så att du kan höra omgivningen.

 

NuraTrue hearing profile
Så här ser journalistens öronprofil ut. Vad nu det betyder. Foto: Skärmdump

Att komma igång

NuraTrue sitter bra i öronen, och flera olika toppar medföljer. Både i silikon och memory foam. Propparna är lite stora, och kan se lite pråliga ut. De är också gjorda av lätt plast, och verkar lite billiga när man håller dem i handen. Ganska långt ifrån premiumfinishen hos Devialet Gemini, B&W PI7 och även Sony WF-1000XM4. Men de är tillräckligt coola, och speciellt i svart/gult, som Nura kallar Fool’s Gold. I begränsad upplaga.

Det är enkelt att ansluta NuraTrue till Bluetooth, och första gången du gör det blir du ombedd att ladda ner appen. Du måste ha laddat propparna i minst en timme för att fortsätta, och även installera en uppdatering om det finns tillgängligt. Detta kan inte ignoreras eller hoppas över. Sedan startar mätningarna av hörseln och en profil skapas.

 

Nura NuraTrue spread
Foto: Geir Gråbein Nordby

Nura NuraTrue: Ljudkvalitet

Om du växlar mellan Neutral och Personlig ljudprofil kan du höra vad som har hänt. Det är ganska dramatiskt. Från att ha varit väldigt mellanregisterfokuserat, basfattigt och nästan utan luft har ljudet nu blommat ut till full glans, med en stor stereoljudbild, mycket luft och en saftig bas som få andra öronproppar kan matcha.

Det finns även ett immersion-reglage, drar du den åt höger blir det ännu mer bas. Med detta på max känns det som en subwoofer dundrar mot trumhinnan! Jag föredrar att ha den i mitten, men när det kommer till lite plattare popinspelningar, händer det att jag drar upp den.

NuraTrue kan absolut användas för träning. Foto: Nura

Den Depeche Mode-liknande Omega Man med Paul Draper och Steven Wilson svänger bra, med en rejäl bas som masserar öronen och med många luftiga lager i toppen. Rösterna är klara som dagen och det är tydligt att det här är något alldeles speciellt.

Kvinnoröst

Phoebe Bridgers har knappast aldrig varit så tydlig som genom NuraTrue, där hon sjunger skirt och sårbart på Tom Waits-covern Day After Tomorrow. Och den djupa basen gör mer än att fylla hörselgången med läckra grundtoner. Det ger också en svart bakgrund till ljudbilden, så att detaljerna i diskanten kommer fram ännu bättre, och i ett större rum.

Det är bara en sak jag saknar här, och det är ett större, mer framträdande mellanregister. Visst, Phoebes röst är lätt och luftig, men jag föredrar att den återges med mer fyllighet och värme. Om jag ska vara petig.

Foto: Nura

Fantastisk, klassisk musik

Klassisk musik har också mycket att erbjuda. Fioler och flöjter är krispiga och luftiga på toppen, medan kontrabasar och tubor kan låta hur monstruöst du vill genom att justera immersive-funktionen. Och det tydligen utan färgning uppåt, och maskering för mellanregistret.

Men återigen är den lite snävt i det nedre mellanregistret. Den läckra värmen från en cello känner jag försvinner lite.

 

Nura NuraTrue Fools Gold Nura NuraTrue Fools Gold box
<
>
Fool's Gold. Foto: Nura

Favoriter att jämföra med

Min favorit i premiumsegmentet är Bowers & Wilkins PI7. Den kostar betydligt mer än NuraTrue, och ser dessutom mer exklusiv ut. Och den har den värmen i mellanregistret som jag saknar. Men den har inte så mycket mer, och i basen drar NuraTrue det längsta strået. Det är frestande att säga att det blir smak och behag för mig, men en lyssnare med andra öron kommer snart att kunna höra en klar vinnare i NuraTrue, just för att den anpassar sig efter öronen.

Om vi ​​sedan tar Devialet Gemini har denna samma fördel som NuraTrue, genom att den anpassar sig efter hörseln. Den låter också väldigt krispigt och tydligt, och har fördelen av att ha en EQ så att du kan göra anpassningar efter din egen smak. Det saknar NuraTrue. Men Gemini har inte heller samma bas som NuraTrue, som helt enkelt är i en klass för sig.

Slutligen, om vi tar hänsyn till priset, är NuraTrue nästan bara hälften så dyr som PI7, och den är också betydligt billigare än Gemini. Och därmed blir den en vinnare för många.

Nura NuraTrue woman
Foto: Nura

Slutsats

Nura NuraTrue är ett tekniskt underverk för att vara ett par öronproppar. De anpassar sig automatiskt efter användarens hörsel och ser till att alla användare får samma ljudupplevelse.

Okorrigerade låter de tamt, men korrigerade är de fantastiska. Särskilt basen är chockerande bra, men även övertonerna kommer fram tydligt och klart. Ljudbilden är stor, och det finns faktiskt få svagheter. Mellanregistret kunde mycket väl ha varit lite varmare, men det är petitesser i sammanhanget.

Vi hoppas att flerpunktsanslutningen kommer vid en senare uppdatering, men trots detta har NuraTrue vår varmaste rekommendation.

Karakter
Nura NuraTrue
Premium

Ljud & Bild tycker

Ljudet är skräddarsytt för användarens hörsel, och resulterar i ett klart ljud, med många detaljer. Och vilken rejäl bas! Propparna är fysiskt stora, och byggkvaliteten känns lite billig. Mellanregistret kunde mycket väl ha varit varmare och fylligare.

1 reaktion på ”Nura NuraTrue”

 1. Metrophades

  Så det är typ som B&Ws premium P17 lurar med Nuheara (IQ buds2 MAX teknologi (tror att det företaget är en scam men är osäker, pga diverse kommentarer och annat)

  Men det vore ju fantastisk om det fans en produkt som slog samman dessa egenskaper. Dock fokuserar don inte specifikt på vad Nuheara lockar mig med i sin ”reklam”.
  Om där man kan klippa omvärldens oljud och höja röster utöver att synca varsitt öra för musikens skull (ear ID).

  Jag inbillar mig att tex kunna damsuga med IQ buds utan att höra det mesta av dammsugaren men när någon pratar med mig så ska jag höra dom kristallklart. Tvivlar på att dom ens har mikrofoner i sina buds som både kan noice-cancel’a och plocka upp ljud på den nivån där det inte slutar med att man ändå måste stänga av dammsugaren och fråga ”VA!?”

  I vilket fall kul att se att ”Ear ID” aptxHD, och ANC blir allt vanligare men jag håller mig till kabel en stund till. Tro det eller ej men premium telefoner och mediaspelare behåller 3.5mm uttaget för de vet vem de säljer till (förutom apple då såklart). Vem vill gå och lyssna på sin lossless musik i 320kb/s.

  Sry blev en lång ”Rant” men namnen på budsen är lite lika så får en att tänka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen