TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

IFA 2022: City Transformer kan beställas nu

City Transformer blir ett billigare alternativ för mobil transport

forfatter
Publicerad 2022-09-04 - 22:42

Den traditionsrika IFA-mässan i Berlin handlar inte bara om hemelektronik. Den har en egen avdelning som heter Shift Mobility, där utställare kan visa upp sig för intresserade kunder och allmänheten. Där fanns bland annat en låst Volkswagen-iD.Buzz, nästan bortglömd i ett hörn av hallen, men också den här.

Vilket, åtminstone för vissa, kan verka som ett mer intressant fordon än folkvagnsbussen.

Bland annat blir den mycket billigare. 16 000 Euro när den är klar för leverans, vilket inte är förrän 2024. Men innan dess kan du boka din egen, helt utan förpliktelser för en deposition på endast 150 Euro. Då kommer man undan med 12 500 Euro när bilen kommer om ett par år.

36E90BC0 C841 4763 A1AF ECB2DD68CACD

Det heter City Transformer och är resultatet av ett samarbete mellan ett israeliskt företag, och andra partners kring teknik som batteri, mjukvara och elektronik. Bland annat är Bosch involverade.

För tillfället är det osäkert var den kommer att producera, men det kommer inte att vara i Kina, säger de. City Transformer ska tillverkas i Europa, säger dt och nämner oombett Heuliez i Frankrike och Magna Steyr i Österrike som möjliga platser.

Bilen på bilden är en prototyp med registreringsskyltar, som de själva har kört till utställningsområdet i Berlin. Den rymmer två i den smala hytten och kan nå en toppfart på 90 km/h. Tillräckligt för att hänga med i trafiken.

6D7032C3 9A47 4764 A0D3 FD112BABD8D0

Räckvidden uppges vara 180 km och det ska ta 30 minuter att ladda batteriet till 80 procents kapacitet.

För att vara så smidig som möjligt i stadstrafik och ta upp så lite utrymme som möjligt är fordonet bara 1 meter brett. Men den har ett Performance-läge, där hjulen flyttas ut till en bredd av 140 cm. Den ska ge bättre stabilitet när hastigheten är högre, och då liknar den onekligen en Renault Twizy, som har samma layout med två säten efter varandra.

340110C5 6170 407C BF63 96859A4C9609

Här får du dörrar som standard, en elmotor på 15 kW och 0 till 60 km/h på fem sekunder.

Folket bakom City Transforner tycker att den passar både för enskilda köpare som behöver en billig stadsbil, och som en bilpark för uthyrning eller företag som behöver transporter i allt mer slutna stadskärnor där snart bara elfordon kommer att få passera.

50263432 0DAF 4B40 A891 3205B1BA4EA9

Här är VW ID. Buzz

VW ID. Buzz: Äntligen avtäckt

Den elektriska bussen ID. Buzz har gott om plats – och självkörning på Nivå 4.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Xpeng P9: På väg till Sverige Gott om plats, bra komfort och "byggd som en konsertsal".
Teslas 4680-batterier: tämligen ordinära På batteridagen lovade Elon Musk nya batterier med helt ny teknik och banbrytande kapacitet. Nu är batterierna här... och de är helt vanliga.
Ferrari med 715 hk och 1420 watt Burmester-anläggning Massiva krafter både under huven och i kupén.
Automatisk laddning hos flera leverantörer Snart kommer du att kunna ladda din BMW bara genom att ansluta kabeln.
Jeep blir elektrisk Jeep är inte tidigt ute med elbilar, men fyra stadsjeepar kommer snart att finnas tillgängliga.
Spara bränsle med Google Maps Framöver kan du hitta den mest bränsleeffektiva rutten med Google Maps.
Följ Ljud & Bild