Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ambeo Plus: Billigare soundbar från Sennheiser

Sennheisers andra soundbar är billigare, men inte billig. Och äntligen får vi en subwoofer!

Av / 2022-09-02 - 17:16
Ambeo Plus: Billigare soundbar från Sennheiser

Rykten har cirkulerat och i Berlin igår presenterade Sennheiser äntligen sin nya soundbar, Ambeo Plus. Med Dolby Atmos och massor av annat kul. Ljud & Bilds utsände flögs därför in på Sennheisers bekostnad.

Sennheiser Ambeo Plus 6
Foto: Geir Gråbein Nordby

Ambeo Plus är en ganska elegant soundbar med rundade hörn. Det är förvirrande lik en längre version av Sonos Beam, i mina ögon. Sennheiser lovar ”otroligt” surroundljud, helt utan användning av externa bakhögtalare.

Sonos Beam Gen2 GeirNordby
Liknar Sennheiser Ambeo Plus en förväxt Sonos Beam Gen 2 (bilden)? Det tycker journalisten. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Det är inte lätt att uppnå från en enda högtalare, men vi har hört flera bra exempel på produkter som gör det ganska övertygande utan behov av externa bakhögtalare. Till exempel Sonos Arc, men också Sennheisers egen avancerade soundbar Ambeo Soundbar. Den kostar skjortan, men är den bästa soundbaren vi hittills har hört. Därför har vi spänt väntat på en billigare variant med samma koncept.

Läs också Världens bästa soundbar Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Svaret på önskan är alltså Ambeo Plus. För att inte namnet ska förvirra, eftersom det här är en mindre och billigare soundbar än Ambeo Soundbar, döps den dyraste om till Ambeo Max. Så var det fixat.

Sennheiser Ambeo Plus exploded 1
7.1.4 ljud med endast 5.0.4 högtalare? Sennheiser menar att det går bra. Foto: Sennheiser.

7.1.4

Sennheiser Ambeo Plus stöder de flesta populära ljudformaten, inklusive Dolby Atmos och DTS:X. Sennheisern sägs ha 7.1.4 surroundljud. Men om du tittar närmare på soundbaren finns det faktiskt bara fem högtalarelement i horisontalplanet och fyra på toppen. På frågan från publiken om detta sa Sennheiser att det är virtuellt 7.1.4-ljud, där de två ytterligare kanalerna bearbetas individuellt i processorn och sedan delar de andra högtalarna på jobbet med att återskapa de två kanalerna.

Detsamma görs med subwooferkanalen, eftersom det inte finns några separata baselement i soundbaren. Ändå hävdar Sennheiser att soundbaren har mer än tillräckligt med bas för de flestas behov.

Sennheiser Ambeo Sub
Ambeo Sub är den första trådlösa subwoofern från Sennheiser. Upp till fyra kan anslutas till soundbaren samtidigt. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Ambeo Sub

Om du däremot vill ha mullrande djupbas för en mer realistisk hemmabioupplevelse, har Sennheiser lösningen med Ambeo Sub subwoofer. Den går hela vägen ner till 27 Hz och har en kraftfull 350 watts klass D-förstärkare ombord. Den kostar mycket, 850 euro, och du behöver inte nöja dig med en. Faktum är att Ambeo Plus soundbar kan anslutas till fyra subwoofers samtidigt!

Rumskorrigering

För att få bästa möjliga ljud- och surroundeffekter är det viktigt att högtalaren fungerar i rummet den befinner sig i. Och eftersom konstruktören inte kan styra över detta rum har Sennheiser byggt in fyra mätmikrofoner ovanpå Ambeo Plus. Dessa tar upp testsignaler från soundbar-högtalaren och justerar ljudet efter resultatet. På så sätt kommer du att uppnå bästa möjliga ljud från alla högtalarelement, samt att de också kan tidskorrigeras individuellt.

Rumskorrigeringen i Ambeo Plus korrigerar både högtalarna i soundbaren och Ambeo Sub, så att subwooferkanalen bäst integreras i ljudbilden. Det finns en analog subwooferingång om du vill använda valfri trådbunden subwoofer, men rumskorrigeringssystemet korrigerar inte den utan du får vad du får. Vilket kan gå ut över både klangbalansen och tajmingen på basen.

Sennheiser Ambeo Plus det
Atmos-logotypen tänds med kompatibelt innehåll. Foto: Geir Gråbein Nordby

Övertygande demo

Sennheiser hade riggat soundbar-högtalaren på ett hotellrum i Berlin, och även om jag inte hade turen att få sweetspoten i mitten, utan satt en bit ut på höger sida, var det imponerande hur ljudbilden kändes som att den totalt omgav mig. Här upplevde man effekter både framifrån, bakifrån och från sidorna, och även uppifrån. Och allt hängde ihop i ett sömlöst halvklot av ljud.

Sennheiser Ambeo Plus 5
Foto: Geir Gråbein Nordby

Inga bakhögtalare

Jag tror dock att det ändå skulle vara en bra idé att erbjuda trådlösa bakre högtalare för Ambeo Plus. Inte bara för att få en ännu bättre surroundeffekt, det är inte riktigt nödvändigt här, utan för att den kraftfulla bearbetningen som krävs för att simulera surroundljud från en högtalare har sina kostnader.

För det första reduceras dynamiken, och för det andra tenderar klangbalansen att bli ganska kall och onaturlig. Det kände jag även här, den korta stund jag fick med högtalaren. Ingen annan musik spelades än den i bakgrunden på filmklippen, men musiken man hörde kändes inte särskilt organisk och naturlig.

Nu var detta dock ett hotellrum, och det ska blir spännande att höra soundbar-högtalaren i en mer hemlik miljö vid ett senare tillfälle.

Den sista anledningen att erbjuda bakhögtalare som tillval är att jag tycker det är smart kommersiellt. Människor kan köpa soundbaren och veta att den kan byggas ut senare om behovet skulle uppstå. Dessa kunder kan annars plötsligt gå i riktning mot Sonos, Harman Kardon, Sony eller LG, som alla har soundbar-lösningar som erbjuder trådlösa bakre högtalare.

Sennheiser Soundbar Plus Sub
Foto: Sennheiser

Ambeo Bar Plus: Pris och tillgänglighet

Sennheiser Ambeo Plus kostar 16 490 norska kronor, medan Ambeo Sub kostar 7 690 norska kronor.  Produkterna kommer att finnas tillgängliga den 22 september.

Mer info kommer snart på sennheiser.com

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Sennheiser Ambeo Soundbar

Världens bästa soundbar

Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen