TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

JBL soundbarhögtalare: Flaggskeppet blir häftigt

JBL Bar 1000 levererar äkta surroundljud med helt trådlösa bakhögtalare. Den har också ett par nyheter sedan sin föregångare.

forfatter
Publicerad 2022-09-02 - 19:29

Toppmodellen JBL Bar 1000 är en av fyra nya soundbars, alla med Dolby Atmos. Därmed får du ljud både runt omkring dig och ovanför dig, för att vara helt omsluten av ljud.

JBL BAR 1000 scaled 1
JBL Bar 1000. Foto: JBL

Soundbar-högtalaren har 7.1.4 kanaler, där ettan är antalet subwooferkanaler och fyran står för antalet höjdkanaler. Högtalaren stöder både Dolby Atmos och DTS:X surroundljud, liksom de mindre modellerna Bar 300, Bar 500 och Bar 800.

Trådlösa högtalare

Precis som sin föregångare Bar 9.1 har Bar 1000 helt trådlösa bakre högtalare. De körs på batteri, och när de inte används dockas de på vardera sidan av soundbaren. Du kan också använda dem i dockat tillstånd, då kommer soundbaren försöka simulera surroundljud efter bästa förmåga.  Om du däremot vill ha en permanent placering bak, till exempel monterad på väggen med väggfästen, kan högtalarna laddas med en vanlig mobilladdare och USB-C-kabel.

Subwoofern är trådlös, med en rejäl 10-tums bashögtalare på undersidan. Det är samma subwoofer för alla soundbars, förutom Bar 300, som har en så kallad ”inbyggd subwoofer”. Vilket är reklamspråk för att det saknas sub.

JBL BAR 1000 2 scaled 1
JBL Bar 1000. Foto: JBL

MultiBeam

Alla utom Bar 800 har så kallad MultiBeam-funktion, vilket är JBL:s teknik för ett extra sammanhängande horisontellt surroundljud.  Tillsammans med inbyggd rumskorrigering kalibreras högtalarna efter rummet för extra samstämmig klang och timing. Vår erfarenhet är att detta fungerar mycket bra. Att Bar 800 saknar den här funktionen måste vara för att skilja den från Bar 1000, eftersom de båda har Dolby Atmos och trådlösa bakre högtalare. Föregångaren Bar 9.1 hade inte heller MultiBeam, även om den faktiskt hade rumskorrigering.

JBL BAR 800 scaled 1
JBL Bar 800 är förvirrande lik Bar 1000 på bilden, men här får du bara två höjdkanaler. Foto: JBL

Dolby Atmos: Äkta och virtuell

Bar 1000 och Bar 800 har egna högtalarelement ovanpå som återger höjdkanalerna i innehåll med Dolby Atmos och DTS:X. Bar 1000 har fyra höjdkanaler, Bar 800 har två.

Bar 300 och Bar 500 har å andra sidan virtuellt höjdljud, där DSP måste kunna återskapa höjdkänslan efter bästa förmåga utan att använda topphögtalare. Vår erfarenhet är att det fungerar okej.

JBL BAR 500 HERO scaled 1

JBL Bar 500. Foto: JBL

Tydligare röster

JBL använder PureVoice-teknik, där processorn analyserar ljudet från dialogen och justerar det för att bli tydligare och bättre separerat från bakgrundsljudet. De hävdar att detta är särskilt fördelaktigt när du tittar på filmer med låg volym, så att du ändå uppfattar handlingen.

JBL BAR 300 scaled 1
JBL Bar 300 är den mest prisvärda soundbaren, där ingår inte subwoofer. Foto: JBL

App-styrd

Soundbar-högtalarna kan styras med JBL Bar One-appen, som också har inbyggda musiktjänster, och här kan du också anpassa EQ-inställningarna som du vill.

Högtalarna kan också styras med rösten om du har en smart högtalare från tredje part. Google, Apple och Amazon stöds.

Priser och tillgänglighet

Priserna på de nya soundbar-högtalarna är ca 12 500 kr för Bar 1000, ca 10 000 kr för Bar 800, ca 7 000 kr för Bar 500 och ca 4 000 kr för Bar 300. De två största släpps i oktober, de två minsta i september.

Mer info väntas snart på jbl.se.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
blank
Danskt åskmuller Danska Vestlyd är ett nytt högtalarmärke med högljudda ambitioner. Vi har testat toppmodellen.
blank
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Följ Ljud & Bild