Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2022: Enorma TV-nyheter från TCL

Stort och läckert ska det vara. Men det behöver inte kosta en förmögenhet!

Av / 2022-09-03 - 14:06
IFA 2022: Enorma TV-nyheter från TCL

Kinesiska TCL har en av de större montrarna på IFA 2022 i Berlin, med allt från robotdammsugare och tvättmaskiner till soundbar-högtalare och feta TV-apparater. Några av de senare kommer i rejält XL-format!

Stor bild och stort ljud

TCL visar bland annat upp en 136-tums 4K-biovägg, en 98-tums QLED-TV och inte minst de senaste soundbar-högtalarna i RAY•DANZ-serien.

DSC 4556
Kan vi fresta med en 136-tums TV-vägg? Denna är dock än så länge bara en prototyp. (Foto: Audun Hage)

TCL fokuserar mycket på LCD-TV-apparater med Mini LED-teknik. Särskilt imponerande är flaggskeppet C935, som har bakbelysning med hela 1920 lokala dimningszoner och ett inbyggt 2.1.2-kanals ljudsystem. Detta visas i skärmstorlekar från 65 och hela vägen upp till 98 tum på IFA-mässan, men det är oklart om den största kommer att ta sig till Norden.

DSC 4534
TCL C935-serien. (Foto: Audun Hage)

En annan intressant nyhet är C835-serien, som också har MiniLED-bakbelysning och stöd för Dolby Atmos-surroundljud. Denna modellserie finns i en rad skärmstorlekar från 55 till 75 tum. Strax under detta kommer C735, en QLED LCD-TV med upp till 144Hz uppdateringsfrekvens som riktar sig specifikt till spelarna där ute.

TCL 98C735

En modell som vi redan har blivit bekanta med är den enorma 98-tums 98C735.  Denna modell finns redan att köpa på den nordiska marknaden, med ett relativt bra pris per tum.

Med hjälp av direkt LED-bakgrundsbelysning (192 zoner) är kontrasten relativt bra. Användargränssnittet är Google / Android-baserat och skärmen har Dolby Atmos-ljudbehandling och inbyggt ljudsystem från Onkyo, samt stöd för videoformat som Dolby Vision IQ och HDR10+. HDMI 2.1-ingångar med stöd för 120 Hz och VRR finns också på plats. Därmed kan detta också vara en intressant storskärm för spel och hemmabio. Ryktet säger att ett testexemplar är på väg till oss snart.

DSC 4567
TCL 98C735. (Foto: Audun Hage)
Läs också TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.

Soundbar TCL X937U och C935U

I monterns ”ljudhörna” fick vi en demo av TCL:s nya soundbar-högtalare, som hölls av producentens egna ljudingenjörer som flugits in från Kina.  Flaggskeppsmodellen X937U erbjuder hela 7.1.4 kanaler och levereras med både trådlös subwoofer och bakhögtalare i paketet. Naturligtvis var det svårt att bedöma ljudkvaliteten ordentligt i en bullrig utställningshall, men det lilla vi kunde höra verkade lovande.

DSC 4576 DSC 4577 DSC 4580
<
>
TCL X937U bakhögtalare. (Foto: Audun Hage)

Subwoofern använder ett 8-tums baselement och verkade förvånansvärt potent. Och surroundupplevelsen var inte alls dålig: X937U har så kallade höjdkanaler i både soundbar och bakre högtalare som bidrar till en tydlig höjdeffekt. Det finns också en motsvarande lillebror, C935U, med samma soundbar och subwoofer, men utan de externa bakhögtalarna. Vi har beställt dessa för test, för att se hur de står sig mot Samsung HW-Q995B och andra Atmos soundbar-högtalare!

Läs också Ny soundbar från TCL lovar komplett hemmabioljud Lovar filmiska ljudupplevelser hemma i vardagsrummet.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen