Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Trådlösa planmagnetiska hörlurar från Stax

De trådlösa Stax Spirit S3 från Edifier använder speciella element. Men inte sådana du kanske tror.

Av / 2022-06-22 - 18:06
Trådlösa planmagnetiska hörlurar från Stax

Stax Spirit S3 är de första trådlösa hörlurarna som bär det exklusiva Stax-namnet.

De som känner Stax vet att detta är en japansk hörlurstillverkare, som hållit sig till elektrostatiska hörlurar i “alla år”. Elektrostat skiljer sig från vanliga dynamiska högtalarelement, genom att de använder en tunn film av polymer som separerar två metallytor, där polymeren sätts i rörelse när strömmen passerar från ena ytan till den andra. Ofta låter det fantastiskt, med överlägsen transient-respons, och som regel tar detaljerna aldrig slut med sådana. Därför finns det många high-end-entusiaster som dyrkar Stax.

För att principen ska fungera behövs mycket hög spänning (och låg ström), vilket gör att elektrostater kan ha problem med statisk elektricitet och vatten måste du hålla långt borta.

Edifier Stax Spirit S3 scaled 1
Edifier Stax Spirit S3 använder inte elektrostatiska utan planmagnetiska element. Foto: Edifier

Inte elektrostatiska

Av samma anledning är elektrostatiska högtalarelement inte särskilt väl lämpade i hörlurar utomhus, eftersom vi bland annat föreställer oss att det kan vara tröttsamt att få stötar från hörlurarna i regnigt väder… Vilket kan vara anledningen till att de första hörlurarna med Stax-namnet, nämligen Spirit S3, inte är elektrostatiska.

Läs också Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.

I stället har man valt planmagnetiska element, som har vissa likheter. Men i stället för högspänningsström spänns polymerfilmen mellan två magneter i motpol, vilket sätter polymeren i rörelse när den elektriska musiksignalen skickas igenom. Du behöver inte högspänning, det räcker med den elektriska signalen från hörlursutgången. Eller i det här fallet den inbyggda förstärkaren.

Edifier Stax Spirit S3 driver
Planmagnetiska element har många av fördelarna med elektrostater, men är också mer robusta – särskilt utomhus. Foto: Edifier

Inte svindyra

Normalt höjer man inte på ögonbrynen när man ser ett par Stax-hörlurar för 20 000 kronor – eller 50 000 för den delen. Därför är det mycket förvånande att Spirit S3 “bara” kostar 4 000 kronor (400 dollar). Men där konkurrerande hörlurar inkluderar brusreducering till detta pris får du inte detta med Spirit S3.

Stax… eller Audeze?

Att kalla Spirit S3 för ett par Stax-hörlurar är att dra det lite långt. Bakom hörlurarna finns Edifier, med Stax i modellnamnet.

Om du inte känner till historien är Edifier ett kinesiskt företag som köpte upp hela Stax 2011. Edifier tillverkar hörlurar och bärbara högtalare, medan Stax-avdelningen arbetar helt självständigt med sina avancerade nischprodukter. De två har aldrig riktigt blandat sig i varandras verksamheter. Hittills.

Men Stax gör inte planmagnetiska hörlurselement. För att göra förvirringen fullständig har Edifier därför hämtat teknik från amerikanska Audeze till Spirit S3. Här används Audezes Fazor fashanteringsprincip, liksom deras Fluxor-magneter samt Uniforce-membran. Alla registrerade varumärken med ä bakom sig (vi sa ju att det var ett amerikanskt företag!). Edifier är nämligen på ägarsidan i Audeze också, och de två delar samma marknadsföringsteam. Med andra ord är Spirit S3 ett sammelsurium av olika varumärken i samma produkt.

Edifier Stax Spirit S3 lifestyle 2
Foto: Edifier

Stax Spirit S3 är premium

Det betyder inte att de inte kan vara bra, för att inte säga några av de bästa i sin prisklass. Genom att strunta i aktiv brusreducering kan de spendera pengarna där det räknas mest: ljudkvaliteten. Vi har redan pratat om planmagnetiska element, som sitter i några av de bästa hörlurarna vi har hört. Som Audeze LCD-X och inte minst de svindyra LCD-5! Och HiFiMAN HE-1000se, Arya och den mycket trevligare prissatta Sundara. Alla representerar något av det yttersta i sin klass.

För att inte trådlös Bluetooth ska förstöra för mycket har valet av kodek fallit på aptX Adaptive och aptX HD, förutom vanlig SBC. Inget ord om AAC, vilket innebär att eftersom Apple-enheter inte stöder aptX, får du SBC med iPhone och iPad. Mycket tråkigt, eftersom du då inte kan utnyttja potentialen med i-prylar.

80 timmars speltid!

Om Edifier Stax Spirit S3 låter så bra som vi hoppas kanske vi vill lyssna på dem hela tiden. Och då är det bra att de är försedda med en batteritid på… håll i dig… 80 timmar! Ändå är laddningstiden bara två timmar!

Hörlurarna har en inbyggd mikrofon, men bara en. Vilket innebär att du knappast kan förvänta dig den bästa röstkvaliteten i samtal, eftersom du behöver minst två mikrofoner för att effektivt dämpa bakgrundsbrus (man måste kunna fasmanipulera). Men det återstår att testa.

Edifier Stax Spirit S3 lifestyle
Foto: Edifier

Stax Spirit S3: Tillgänglighet och pris

Edifier Stax Spirit S3 kan köpas nu, via edifier.com. Priset är $400, vilket är cirka 4 000 kronor före importavgifter, och frakten är gratis.

Mer info: edifier.com

Relaterade artiklar:

Hörlurar för alla på CES

Både hörlurar och öronsnäckor presenterades självklart på årets CES-mässa. Även några riktigt udda.

Läs mer

AirPods Max

Superb brusreducering och snyggt ljud

Apples första hörlurar är svindyra, men fantastiskt bra. På allt. Nästan.

Läs hela testet

Bang & Olufsen Beoplay H95

Grymt snygg brusreducering från B&O

Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Rulla till toppen