Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)

Hörlurar med drömljud

HiFiMAN Arya har fått Stealth-magneter, som ska vara helt ”transparenta” och förvisa varje tecken på förvrängning till avgrunden.

Skrivet av / 2022-04-06 - 07:00
HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)
Geir Gråbein Nordby

Kinesiska HiFiMAN var bland de första som hade planmagnetiska hörlurar för en rimlig peng. Och alltså gav oss bättre ljud till ett lägre pris. Modeller som HE-400 och HE-300 var pionjärer och vill du ha ett par riktigt välljudande premiumhörlurar för mindre än 5 000 kronor så kan det inte gå fel med Sundara.

De öppna Arya ligger i en annan liga än de ovan nämnda. När man börjar närma sig 20 000 kronor ställs helt andra krav på mikrodetaljer och balans i ljudbilden och man accepterar inget annat än en musikalisk resa – utan returbiljett.

Rent ljudmässigt bör Arya kunna ge mycket av ljudet vi minns från den dubbelt så dyra HE-1000se. Det vill säga en djup och skön bas, en stor ljudbild och svävande detaljer i diskanten. Utan att vara analytisk och tråkig. HE-1000se är snudd på helt perfekt och får fram det bästa i alla musikstilar. Detta är visserligen mycket att kräva av Arya, men magin ska finnas där och man ska inte kunna höra några ”fel”.

HiFiMAN Arya headband
Foto: Geir Gråbein Nordby

Arya med Stealth-magneter

HiFiMAN har planmagneter med ett foliemembran som bara är ett par nanometer tunt. Det är försvinnande lätt, så att det kan reagera så snabbt som möjligt på pulserna från magneterna det är upphängd mellan.

Stealth-magneterna är nya sedan den första upplagan av Arya. De är formade på ett väldigt speciellt sätt, för att inte påverka ljudvågorna alls. Tillverkaren hävdar att ljudvågorna kan passera genom magneterna utan att det uppstår något interferensmönster. Detta gör att magneterna är akustiskt transparenta, vilket markant minimerar förvrängning. Eller med andra ord: mer musik, mindre brus!

Läs också Dyr teknik som låter bäst i klassen I kategorin öppna hörlurar är detta vår nya favorit i prisklassen under 5 000 kr. Säg hej till HiFiMAN Sundara.

Den utbytbara kabeln har 3,5 mm-kontakt i hörlursänden och en 6,3 mm-kontakt i änden som går in i förstärkaren. Det är lätt att få tag på andra kablar om du behöver mer längd eller en balanserad anslutning.

Hörlurarna sitter väldigt bekvämt på huvudet, huvudbygeln och öronkuddarna gör att de 430 grammen inte känns tunga alls på huvudet.

Hifiman Arya cable
HiFiMAN Arya har en 1,4 meter lång kabel med 6,3 mm-kontakt. Foto: HiFiMAN

Måttlig känslighet

Arya är gjorda för att få fram det bästa ur musiken. Men du kommer snabbt att märka att hörlurarna inte kan drivas av vad som helst. Med en beskedlig känslighet på bara 94 dB får du inte direkt fart och fläkt ur dem med hörlursuttaget på mobilen. Ur PC:n är ljudet lågt och tunt även på högsta ljudnivån. Nej, här behövs en ordentlig förstärkare.

HiFiMAN Arya Cushions
Bekväma kuddar. Foto: Geir Gråbein Nordby

Taurus kommer till undsättning

Jag är väldigt förtjust i Auralic Taurus som hörlursförstärkare, eftersom den har tillräckligt med kraft för att driva nästan allting med övertygelse. Dessutom låter den varmt och behagligt och tillsammans med en bra DAC har den tillräckligt bra upplösning för att få fram det bästa ur det mesta. Själv använder jag Hegel HD30 ansluten balanserat, men lyckligtvis vimlar det av prisvärda och bra DACar.

HiFiMAN Arya övertygar från första sekunden, med fantastiskt luftiga övertoner och en musikalitet som är svårslagen. Mozarts pianokonsert nr 21 återges med luftigare stråkar än de flesta klarar av, inklusive Audeze LCD-X (2021). Det låter varmare än med Focal Clear MG och Sennheiser HD 800S, här går det verkligen att ta och känna på magin. Det finns nog en smula mer energi i toppen än vad man skulle vilja kalla helt neutralt – men det låter ändå allt annat än onaturligt!

Djupbasen i People Disappear Here med Halsey är rungande bra, och när jag drar på lite så skallrar det i skallen. Så fysisk är den! Anslagen i mellanbasen är inte lika aggressiva som med LCD-X, men djupbasen i Arya överträffar den rejält.

HiFiMAN Arya Stealth Magnets detail
Foto: Geir Gråbein Nordby

Protestmusik gnager i själen

Phoebe Bridgers cover på Tom Waits antikrigslåt Day After Tomorrow är riktigt nervkittlande, det är omöjligt att lyssna igenom den utan att få gåshud, eller till och med fälla en tår. Inte minst har låten fått en ny innebörd efter det meningslösa kriget i Ukraina.

Hennes röst borrar sig in i hjärtat, omgiven av en stor ljudbild som sträcker sig utanför huvudet. Det blir ännu mer värme när Taurus-förstärkaren byts ut mot McIntosh MHA200. Det ska också sägas att originalversionen av låten gör samma sak, på ett rossligare och mer slitet sätt. Waits röst gnager sig in i märgen, den lite råa steelgitarren låter fullständigt osminkad och jag sitter bara och häpnar över verklighetstroget de här hörlurarna låter.

HiFiMAN Arya Graabein 1
Foto: Geir Gråbein Nordby

Aningen försiktigt mellanregister

Om det finns något man överhuvudtaget kan anklaga HiFiMAN för så måste det vara att mellanregistret är lite försiktigt. Närvaroområdet kring 2–3 kHz hålls tillbaka en smula, vilket gör att även om röster kan låta både magiska och naturtrogna så sticker de inte ut lika mycket från den instrumentala bakgrunden som med LCD-X. Vissa röster, speciellt ljusare kvinnostämmor, blir lite tunnare med Arya. Men den lilla försiktighet som finns här mer än uppvägs för av de andra kvaliteterna.

Hifiman Arya 2021lifestyle
Foto: HiFiMAN

Slutsats

HiFiMAN Arya är ett par hörlurar som förtjänar all uppmärksamhet de kommer att få. Här har den kinesiska tillverkaren maxat vad man kan förvänta sig att få för under 20 000 kronor, för musiken serveras så på ett silverfat att man måste nypa sig i armen när man hör varje ton som flödar ut.

När hörlurarna låter så oförvrängt som här kan man tillåta sig en liten betoning allra högst upp för att få extra luftighet. Det fungerar utmärkt. Djupbasen är stenhård och verkligen fysisk när man höjer volymen. Den stora ljudbilden gör inte minst klassisk musik en stor tjänst. Allting låter bra.

Det finns hörlurar med mer fart och fläkt i mellanbasen, och mellanregistret kan verka en aning försiktigt. Men jag skulle inte vilja kalla det för svagheter, utan snarare hörlurarnas ”personlighet”. Det här är Musikmagi med stort M.

Karakter
HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)
High End

Ljud & Bild tycker

Fantastisk upplösning! Diskanten är luftig som ädelgas och ljudbilden är enorm. Dynamiken är också enastående om elektroniken håller måttet. Inte de snabbaste rytmerna i klassen. Mellanregistret kan verka en aning försiktigt. Låg känslighet kräver extra förstärkning.

Också i detta test:

Duell: Två highend-hörlurar

Audeze LCD-X (2021)

Rytmer vi inte trodde var möjliga

Med LCD-X visar sig Audeze från sin bästa sida. Här får du mycket av toppmodellerna, till ett ganska överkomligt pris.

Snabba som få, med seriös attack och massor av energi. Basen är fantastisk och mellanregistret är superfokuserat. Lätta att driva!
Hög vikt som väger tungt. Vissa kommer att tycka ljudet är en smula framfusigt medan diskanten är mer tillbakadragen.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen