Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Focal Clear MG

Häftigt ljud med magnesium

Focal Clear MG är uppgraderade med membran av rent magnesium. Vilket visar sig ge ännu bättre ljud.

Av / 2021-09-27 - 07:00
Focal Clear MG
Geir Gråbein Nordby

Focal har på relativt kort etablerat sig som ett av världens bästa hörlursmärken. Det verkar inte som om den franska högtalartillverkaren kan göra en dålig hörlur.

Den öppna modellen Focal Clear var nog den som gjorde störst intryck på mig, när man tar med priset i beräkningen. För även om toppmodellen Utopia sammantaget är en bättre hörlur så var helheten så fulländad i Clear att jag inte saknade någonting alls. Och att den dessutom kostade betydligt mindre än hälften av vad Utopia gör, är bara det en bragd.

Nu har Focal uppgraderat Clear, främst med bättre element. Hörlurarna har fått membran av rent magnesium – därav initialerna MG i beteckningen.

Focal Clear MG front
Foto: Focal

Element av magnesium

Målet med Clear MG har varit att få membran med försvinnande låg massa, samtidigt som de är tillräckligt styva för att hantera de snabbaste svängningarna utan att bryta upp i förvrängning. Och på ett billigare sätt än hur Focal har löst det i de kolossalt dyra Utopia som har membran av beryllium.

Läs också Focal Utopia Precis som Formel 1 tänjer på gränserna för vad som är möjligt för bilar har Focal tagit hörlurar till sitt yttersta med Utopia.

I Clear löstes detta med en legering av magnesium och aluminium. Men i Clear MG har Focal hoppat över aluminium till förmån för rent magnesium. Allt för att kunna återge hela tonregistret med mer extrem precision och supersnabba transienter – även i diskantregistret.

Om man tittar på membranet i profil så är det format som ett M, vilket är en konstruktion som Focal har landat på i alla hörlurar för att åstadkomma en så jämn frekvensrespons som möjligt. Som hos föregångaren är inte spolen lindad runt ett formrör, utan bara med ett mycket starkt lim. Allt för att få så låg massa som möjligt.

Focal Clear MG lifestyle
Focal Clear MG är lättdrivna och fungerar utmärkt med bärbara spelare. Foto: Focal

Behaglig last

Motståndet är angenäma 55 ohm, kombinerat med en fin känslighet på 104 dB. Det betyder att Clear MG inte behöver lika mycket effekt som exempelvis de mer tungdrivna Sennheiser HD 800S, om båda ska spela lika högt. De är också mycket mer lättdrivna än de flesta planmagnetiska hörlurar som Audeze LCD-X och även HEDDphone med sitt speciella AMT-membran.

Focal Clear MG Driver exploded Focal Clear MG Driver
<
>
Magnesiummembranet är M-format, sett i profil, för att förstärka det och minimera förvrängning. Foto: Focal

Resultatet är att Focal-hörlurarna fungerar utmärkt med bärbara spelare och DACar, och faktiskt även helt utmärkt direkt med en mobiltelefon. Men i den här klassen betyder kvalitet mycket, inte minst för spelaren och förstärkaren. Så jag rekommenderar starkt en ordentlig förstärkare. Du kommer långt med Chord Mojo, och bland stationära kan jag till exempel rekommendera RME ADI-2 DAC. Själv använder jag Auralic Taurus (mkI) och Sennheiser HDV 820, och under testet har jag också spelat med Naim Uniti Atom HE.

Focal Clear MG side
Vaxkakemönstret på utsidan av kåporna på Clear MG är vackert rent visuellt, men fyller också en ljudmässig funktion. Foto: Focal

Asymmetrisk design, inspirerad av naturens geometri

Vaxkakedesignen på utsidan av kåporna av metall är inte bara snygg att titta på – för den är verkligen en fröjd för ögat –, desto viktigare är att den ger lägre akustiskt motstånd, så att magnesiumelementet har så fritt spelrum som möjligt. Sexkanterna är minst innerst i mitten och blir gradvis större längre ut. De har ett storleksförhållande som ligger nära det gyllene snittet (Fibonacci-sekvens), där arean på en större figur motsvarar summan av två mindre figurer. Detta upprepas i naturen, både i växt- och djurriket hittar vi mönster som följer denna sekvens. Tanken med att överföra den till akustik är att den gör resonanser mer harmoniska, med bättre ljud som resultat.

 

Focal Clear MG foto Geir Nordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Byggd i Frankrike

Precis som andra påkostade Focal-produkter byggs Clear MG helt och hållet på Focals fabrik i St. Etienne.

Hörlurarna har skinndetaljer på huvudbygeln och ett inre galler av rostfritt stål för att skydda elementet. Grillen har samma vaxkakemönster för att ge ett enhetligt utseende och bästa möjliga ljud. Personligen tycker jag att Focal har träffat mitt i prick med designen.

Clear MG har perforerad mikrofiber i både kuddarna och bygeln, för att ge maximal luftighet när man lyssnar länge. En bärväska med matchande hasselnötsfärg ingår för säker förvaring. En tremeters XLR-kabel med fyra stift till balanserade hörlursförstärkare och en kortare 1,2-meter obalanserad kabel med 3,5 mm-kontakt och 6,3 mm-adapter ingår också.

Focal Clear MG Graabein
Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Focal Clear MG

Jag tyckte föregångaren Clear var minst lika bra som Sennheiser HD 800S, bland annat tack vare en tuffare bas. Sedan dess har jag lyssnat mycket mer på Sennheiser-hörlurarna, och jag är inte lika bombsäker längre. För Sennheiserna är riktigt bra.

Men det är nya Focal Clear MG också. Lyssna bara på kontrabasen i den udda jazzlåten Formwela 1 med Esperanza Spalding. Den är större genom Clear MG än HD 800S och står i större kontrast till pianot. Detta hörs inte så tydligt med förstärkaren Sennheiser HDV 820, men desto mer med Naim Uniti Atom HE, och även den kraftfulla Auralic Taurus får fram godsakerna i basen. Båda är utmärkta partner till Clear MG, men kanske mest Naimen. Det är något visst med hastigheten och tyngden – särskilt i mellanbasen – som passar de här hörlurarna perfekt. Inte så konstigt, eftersom Naim och Focal är systerbolag.

HD 800S är mindre voluminösa i basregistret än Clear MG. Båda får med sig hela basregistret med massor av detaljer. Men Clear MG har mer tyngd och volym, mer fysik.

Focal Clear MG case closed Focal Clear MG case open Focal Clear MG Ensemble
<
>
Unboxing-upplevelsen går inte att klaga på. Foto: Focal

Klockrena röster

Sångröster framträder verkligen tydligt. Både kvinnor och män. Clara-Lane Lens och Nick Cave kompletterar varandra i satsen Litany of Gathering Up i stycket LITANIES, ett slags opera som är skriven av Nick Cave och kompositören Nicholas Lens, Clara-Lanes pappa. Nick Caves djupa röst har ett fenomenalt fundament, större än med HD 800S. Och där Clara-Lanes röst är ljus och detaljerad med Sennheiser verkar den ha ett större register med Focal Clear MG.

Där HD 800S briljerar är storleken på ljudbilden. Den sträcker sig nästan oändligt utåt på sidorna och placerar instrumenten längre från varandra, i en större rymd, än vad Focal gör. Clear MG är mer fokuserade i mitten och känns lite mer monitor-aktiga. För min del är HD 800S helt suveräna att mixa musik med, men det kan hända att Clear MG till och med är ett strå vassare på det området.

Focal Clear MG Cable Focal Clear MG cable XLR
<
>
Den balanserade 4-poliga XLR-kabeln är 3 meter. Foto: Focal

Ljudnivå

Det enda jag måste påpeka om Clear MG är att när de når sin maximala ljudnivå så hörs det tydligt i form av att membranen ger ifrån sig klickande när de passerar sin slaglängd. Detta är normalt och importören lovar att det inte är farligt för elementen. Andra hörlurar kan pressas lite längre – efter som de går i kompression i stället – medan Clear MG säger stopp när det är stopp. Detta gäller för övrigt andra Focal-hörlurar också och är ett medvetet beslut för att få full dynamik i musiken.

Clear MG klarar dessutom högre maximalt ljudtryck än båda sina föregångare Clear och Elear (MG har även högre känslighet och kan drivas med svagare förstärkare).

Det händer att jag vill kunna spela väldigt högt, vilket jag kan göra med Sennheiser HD 800S och även med de slutna Focal Stellia och Celestee. Clear MG ger upp tidigare och jag funderade mycket under testet på om det faktiskt gick att lyssna tillräckligt högt i alla sammanhang. Min slutsats blev till slut att jag tycker att Clear MG gott och väl spelar tillräckligt högt.

Focal Clear MG lifestyle(2)
Foto: Focal

Slutsats

Öppna Focal Clear MG är ett par strålande hörlurar på nästan alla sätt. Musiken låter fantastisk, med många lager detaljer – och ett vackert, stort mellanregister. Basen är bestämd utan att vara dominerande och diskanten är spröd och detaljerad utan att vara grov. Och bäst av allt är att hörlurarna är en behaglig last och fungerar fint även utan en kraftfull förstärkare.

Stereobredden är inte lika stor som med vissa andra, Clear MG upplevs som aningen mer monitor-aktiga – men ändå väldigt musikaliska.

Karakter
Focal Clear MG
High End

Ljud & Bild tycker

Sagolik dynamik och energi. Mellanregistret är stort och fokuserat och övertonerna är fulla av detaljer. Snabb och upplöst bas. Bryter upp vid högt ljudtryck.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen