TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Duell: Två highend-hörlurar

Hörlurar som kan få dig att gråta

Audeze LCD-X och HiFiMAN Arya, båda i sina senaste versioner, låter väldigt olika. Men att utse en vinnare är ändå så gott som omöjligt.

forfatter
Publicerad 2022-04-06 - 07:00
Produkter i testet
 • Audeze LCD-X (2021)
 • HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)
 • Ska du ha det allra bästa ljudet för pengarna så går det inte att slå ett par ordentliga hörlurar i highend-klassen. Du undviker alla problem med akustik, kostnader för stora högtalarkabinett rent allmänt en hel del materialkostnader som ingår i en stereoanläggning. Det här är det närmaste du kommer direktinsprutning av musiken, rakt in i blodet!

  Planmagneter

  Det har hänt ganska mycket inom utvecklingen av hörlurar på senare tid, framför allt har vi sett att det dyker upp fler och fler så kallade planmagnetiska hörlurar på marknaden. De använder sig av en ultratunn film, upphängd mellan två magneter. Principen har en fördel mot dynamiska hörlurar genom att vara snabbare på transienter, och eftersom det krävs väldigt lite vibrationer kan de låta renare längre upp i tonregistret och ha en bättre sammanhållning mellan bas, mellanregister och diskant.

  Läs också 9 premium-hörlurar Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.
  9 hodetelefoner 2020

  En utmaning är att bas innebär förflyttning av mycket luft. Eftersom sådana ultratunna planmembran inte svänger tillräckligt för att ge hög energi i basen, måste man göra justeringar i elektroniken för att tvinga dem att gå djupt. Det påverkar känsligheten och gör att en planmagnetisk hörlur som sträcker sig djupt ner i basen sällan är särskilt lättdriven. Det finns dock undantag, som du snart kommer att kunna läsa om.

  HiFiMAN Arya 2021
  HiFiMAN Arya (Stealth Magnets). Foto: HiFiMAN

   

  Läs också: Test av HiFiMAN HE-1000se

  Audeze mot HiFiMAN 

  Bland de mest välrenommerade tillverkarna av planetmagnetiska hörlurar hittar vi amerikanska Audeze och kinesiska HiFiMAN. Man ser nästan aldrig diskussioner om det ena märkesnamnet på ett forum utan att det andra nämns. ”Alla” som funderar på en modell av ena märket år tipset att kolla in en liknande variant från det andra.

  Båda tillverkarna har hörlurar som kostar några tusenlappar upp till tiotusentals kronor. Där det finns en HiFiMAN-modell finns det en liknande från Audeze och vice versa.

  Läs också: Audezes häftigaste hörlurar

   

  Audeze LCD X 2021
  Audeze LCD-X (2021). Foto: Audeze

  Populära highend-modeller

  I det här testet vill vi ta en titt på de mest populära highend-modellerna från båda. I HiFiMANs fall heter den Arya, medan Audezes storsäljare i denna klass är LCD-X.

  Båda kom i nya och uppdaterade versioner 2021. HiFiMAN Arya med nya Stealth-magneter, och Audeze LCD-X med en modifiering av Fazor-elementen samt öronkuddar som ska göra dem både bekvämare och inte fullt lika tunga som förut. Samt ge ett bättre ljud.

  Det som vi, och alla andra, undrar är: vilken är bäst?

  Produkter i testet

  Audeze LCD-X (2021)

  Rytmer vi inte trodde var möjliga

  Med LCD-X visar sig Audeze från sin bästa sida. Här får du mycket av toppmodellerna, till ett ganska överkomligt pris.

  Snabba som få, med seriös attack och massor av energi. Basen är fantastisk och mellanregistret är superfokuserat. Lätta att driva!
  Hög vikt som väger tungt. Vissa kommer att tycka ljudet är en smula framfusigt medan diskanten är mer tillbakadragen.

  HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)

  Hörlurar med drömljud

  HiFiMAN Arya har fått Stealth-magneter, som ska vara helt ”transparenta” och förvisa varje tecken på förvrängning till avgrunden.

  Fantastisk upplösning! Diskanten är luftig som ädelgas och ljudbilden är enorm. Dynamiken är också enastående om elektroniken håller måttet.
  Inte de snabbaste rytmerna i klassen. Mellanregistret kan verka en aning försiktigt. Låg känslighet kräver extra förstärkning.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
  Den perfekta lindansaren Jabra Elite 5 är ett par utmärkta trådlösa öronproppar i mellanklassen.
  Dina hörlurar förtjänar den här FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!
  Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
  Följ Ljud & Bild