Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Duell: Två highend-hörlurar

Hörlurar som kan få dig att gråta

Audeze LCD-X och HiFiMAN Arya, båda i sina senaste versioner, låter väldigt olika. Men att utse en vinnare är ändå så gott som omöjligt.

Skrivet av / 2022-04-06 - 07:00
Duell: Två highend-hörlurar
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Ska du ha det allra bästa ljudet för pengarna så går det inte att slå ett par ordentliga hörlurar i highend-klassen. Du undviker alla problem med akustik, kostnader för stora högtalarkabinett rent allmänt en hel del materialkostnader som ingår i en stereoanläggning. Det här är det närmaste du kommer direktinsprutning av musiken, rakt in i blodet!

Planmagneter

Det har hänt ganska mycket inom utvecklingen av hörlurar på senare tid, framför allt har vi sett att det dyker upp fler och fler så kallade planmagnetiska hörlurar på marknaden. De använder sig av en ultratunn film, upphängd mellan två magneter. Principen har en fördel mot dynamiska hörlurar genom att vara snabbare på transienter, och eftersom det krävs väldigt lite vibrationer kan de låta renare längre upp i tonregistret och ha en bättre sammanhållning mellan bas, mellanregister och diskant.

Läs också 9 premium-hörlurar Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.

En utmaning är att bas innebär förflyttning av mycket luft. Eftersom sådana ultratunna planmembran inte svänger tillräckligt för att ge hög energi i basen, måste man göra justeringar i elektroniken för att tvinga dem att gå djupt. Det påverkar känsligheten och gör att en planmagnetisk hörlur som sträcker sig djupt ner i basen sällan är särskilt lättdriven. Det finns dock undantag, som du snart kommer att kunna läsa om.

HiFiMAN Arya 2021
HiFiMAN Arya (Stealth Magnets). Foto: HiFiMAN

 

Läs också: Test av HiFiMAN HE-1000se

Audeze mot HiFiMAN 

Bland de mest välrenommerade tillverkarna av planetmagnetiska hörlurar hittar vi amerikanska Audeze och kinesiska HiFiMAN. Man ser nästan aldrig diskussioner om det ena märkesnamnet på ett forum utan att det andra nämns. ”Alla” som funderar på en modell av ena märket år tipset att kolla in en liknande variant från det andra.

Båda tillverkarna har hörlurar som kostar några tusenlappar upp till tiotusentals kronor. Där det finns en HiFiMAN-modell finns det en liknande från Audeze och vice versa.

Läs också: Audezes häftigaste hörlurar

 

Audeze LCD X 2021
Audeze LCD-X (2021). Foto: Audeze

Populära highend-modeller

I det här testet vill vi ta en titt på de mest populära highend-modellerna från båda. I HiFiMANs fall heter den Arya, medan Audezes storsäljare i denna klass är LCD-X.

Båda kom i nya och uppdaterade versioner 2021. HiFiMAN Arya med nya Stealth-magneter, och Audeze LCD-X med en modifiering av Fazor-elementen samt öronkuddar som ska göra dem både bekvämare och inte fullt lika tunga som förut. Samt ge ett bättre ljud.

Det som vi, och alla andra, undrar är: vilken är bäst?

Produkter i detta test

Audeze LCD-X (2021)

Rytmer vi inte trodde var möjliga

Med LCD-X visar sig Audeze från sin bästa sida. Här får du mycket av toppmodellerna, till ett ganska överkomligt pris.

Snabba som få, med seriös attack och massor av energi. Basen är fantastisk och mellanregistret är superfokuserat. Lätta att driva!
Hög vikt som väger tungt. Vissa kommer att tycka ljudet är en smula framfusigt medan diskanten är mer tillbakadragen.
Läs hela testet

HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)

Hörlurar med drömljud

HiFiMAN Arya har fått Stealth-magneter, som ska vara helt ”transparenta” och förvisa varje tecken på förvrängning till avgrunden.

Fantastisk upplösning! Diskanten är luftig som ädelgas och ljudbilden är enorm. Dynamiken är också enastående om elektroniken håller måttet.
Inte de snabbaste rytmerna i klassen. Mellanregistret kan verka en aning försiktigt. Låg känslighet kräver extra förstärkning.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen