TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Duell: Två highend-hörlurar

Hörlurar som kan få dig att gråta

Audeze LCD-X och HiFiMAN Arya, båda i sina senaste versioner, låter väldigt olika. Men att utse en vinnare är ändå så gott som omöjligt.

forfatter
Publicerad 2022-04-06 - 07:00
Produkter i testet
 • Audeze LCD-X (2021)
 • HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)
 • Ska du ha det allra bästa ljudet för pengarna så går det inte att slå ett par ordentliga hörlurar i highend-klassen. Du undviker alla problem med akustik, kostnader för stora högtalarkabinett rent allmänt en hel del materialkostnader som ingår i en stereoanläggning. Det här är det närmaste du kommer direktinsprutning av musiken, rakt in i blodet!

  Planmagneter

  Det har hänt ganska mycket inom utvecklingen av hörlurar på senare tid, framför allt har vi sett att det dyker upp fler och fler så kallade planmagnetiska hörlurar på marknaden. De använder sig av en ultratunn film, upphängd mellan två magneter. Principen har en fördel mot dynamiska hörlurar genom att vara snabbare på transienter, och eftersom det krävs väldigt lite vibrationer kan de låta renare längre upp i tonregistret och ha en bättre sammanhållning mellan bas, mellanregister och diskant.

  Läs också 9 premium-hörlurar Köp traditionella hörlurar för pengarna du hade tänkt lägga på de bästa trådlösa brusreducerarna.
  9 hodetelefoner 2020

  En utmaning är att bas innebär förflyttning av mycket luft. Eftersom sådana ultratunna planmembran inte svänger tillräckligt för att ge hög energi i basen, måste man göra justeringar i elektroniken för att tvinga dem att gå djupt. Det påverkar känsligheten och gör att en planmagnetisk hörlur som sträcker sig djupt ner i basen sällan är särskilt lättdriven. Det finns dock undantag, som du snart kommer att kunna läsa om.

  HiFiMAN Arya 2021
  HiFiMAN Arya (Stealth Magnets). Foto: HiFiMAN

   

  Läs också: Test av HiFiMAN HE-1000se

  Audeze mot HiFiMAN 

  Bland de mest välrenommerade tillverkarna av planetmagnetiska hörlurar hittar vi amerikanska Audeze och kinesiska HiFiMAN. Man ser nästan aldrig diskussioner om det ena märkesnamnet på ett forum utan att det andra nämns. ”Alla” som funderar på en modell av ena märket år tipset att kolla in en liknande variant från det andra.

  Båda tillverkarna har hörlurar som kostar några tusenlappar upp till tiotusentals kronor. Där det finns en HiFiMAN-modell finns det en liknande från Audeze och vice versa.

  Läs också: Audezes häftigaste hörlurar

   

  Audeze LCD X 2021
  Audeze LCD-X (2021). Foto: Audeze

  Populära highend-modeller

  I det här testet vill vi ta en titt på de mest populära highend-modellerna från båda. I HiFiMANs fall heter den Arya, medan Audezes storsäljare i denna klass är LCD-X.

  Båda kom i nya och uppdaterade versioner 2021. HiFiMAN Arya med nya Stealth-magneter, och Audeze LCD-X med en modifiering av Fazor-elementen samt öronkuddar som ska göra dem både bekvämare och inte fullt lika tunga som förut. Samt ge ett bättre ljud.

  Det som vi, och alla andra, undrar är: vilken är bäst?

  Produkter i testet

  Audeze LCD-X (2021)

  Rytmer vi inte trodde var möjliga

  Med LCD-X visar sig Audeze från sin bästa sida. Här får du mycket av toppmodellerna, till ett ganska överkomligt pris.

  Snabba som få, med seriös attack och massor av energi. Basen är fantastisk och mellanregistret är superfokuserat. Lätta att driva!
  Hög vikt som väger tungt. Vissa kommer att tycka ljudet är en smula framfusigt medan diskanten är mer tillbakadragen.

  HiFiMAN Arya (Stealth Magnets)

  Hörlurar med drömljud

  HiFiMAN Arya har fått Stealth-magneter, som ska vara helt ”transparenta” och förvisa varje tecken på förvrängning till avgrunden.

  Fantastisk upplösning! Diskanten är luftig som ädelgas och ljudbilden är enorm. Dynamiken är också enastående om elektroniken håller måttet.
  Inte de snabbaste rytmerna i klassen. Mellanregistret kan verka en aning försiktigt. Låg känslighet kräver extra förstärkning.

  Kommentarer

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
  Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
  Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
  PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
  Världspremiär! Sennheiser har gjort det igen! Ännu en gång har Sennheiser förbättrat sina bästa trådlösa hörlurar. Momentum True Wireless 3 är en sann fröjd att lyssna på.
  T+A: En av världens bästa hörlursförstärkare När T+A HA 200 styr ljudet får hörlurarna en ljudmassage utan dess like. Den här förstärkaren är så bra att du knappt tror det är sant!
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend