TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

De första propparna med förlustfri Bluetooth

NuraTrue Pro är de första trådlösa öronsnäckorna med aptX Lossless.

forfatter
Publicerad 2022-07-05 - 15:58

NuraTrue Pro är namnet på de helt nya öronsnäckorna från Nura, som lanseras via crowdfunding-kanalen Kickstarter.

Med NuraPhone fick vi de första hörlurarna som anpassar sig till användarens hörsel. Speciella hörlurar, i form av ett par kåpor med inbyggda öronsnäckor. Musiken kommer från propparna, medan basen skickas genom skallen via kåporna. Lite väl våldsamt för många, därför kom de nästan trådlösa propparna NuraLoop som ett alternativ. Vid fel tidpunkt, eftersom marknaden var på väg mot helt trådlösa öronproppar.

Nura följde lyckligtvis trenden och gav oss NuraTrue, till recensentens halleluja-hyllning. Ljudet efter korrigering var helt enkelt lysande. För att vara Bluetooth.

Bluetooth är komprimerat

Men Bluetooth är och förblir Bluetooth, där ljudet komprimeras ner till en blek kopia av sig själv. Det vill säga tills nu. För nu kommer äntligen Pro-utgåvan, och den största nyheten med NuraTrue Pro är att det är marknadens första proppar med kodeken aptX Lossless från Qualcomm.

aptX Lossless till undsättning

AptX Lossless har faktiskt funnits i nästan tio år. Men det var inte avsett för Bluetooth, utan wi-fi-användning, inklusive internt hos digitala sändningsföretag. Det krävde nämligen mer bandbredd än de 352 kbit/s som Bluetooth-protokollet har avsatt för ljud. Okomprimerad ”CD-kvalitet” kräver egentligen fyra gånger denna bandbredd, men aptX Lossless pressar ner detta med förlustfri komprimering.

Under de senaste åren har man lyckats manipulera Bluetooth-protokollet för att öka bandbredden för ljud. Till exempel kan Sonys LDAC-kodek skicka över 900 kbit/s, över flera dataströmmar samtidigt. Med aptX Lossless gör Qualcomm något av samma sak. Man har lyckats öka Bluetooth-bandbredden till ca 1 Mbit/s och kan därmed skicka musik med förlustfri CD-kvalitet (16-bitars/44,1 kHz) trådlöst via Bluetooth.

Där Sonys LDAC egentligen inte är helt förlustfri, men det närmaste vi har kommit nu, hävdar Qualcomm sann förlustfri kvalitet med sin kodek. Observera att det inte är det samma som högupplöst, eftersom det innebär högre än CD-kvalitet, vilket inte klaras av Qualcomm.

NuraTrue Pro image
NuraTrue Pro. Foto: Nura

NuraTrue Pro – med personligt ljud

Liksom den första NuraTrue-utgåvan och alla andra hörlursmodeller från Nura kan NuraTrue Pro automatiskt anpassa ljudet till användarens öron. Detta görs genom att skicka testsignaler in i örat och mäta det reflekterade ljudet. Tanken är att alla användare äntligen ska höra samma ljud.

Aktiv brusreducering är också på plats, och Nura har också lagt till 3D-ljud med Dirac Virtuo. Detta påstås kunna ge en exakt placering av instrumenten i ett tredimensionellt ljudlandskap.

Till skillnad från den ursprungliga NuraTrue kan Pro-utgåvan laddas trådlöst med Qi-laddare, och äntligen har Nura-appen fått equalizer!

Det finns fyra mikrofoner i varje öronsnäcka för brusreducering och samtal, inklusive en benledande mikrofon som tar upp basljudet från din röst utan något lågfrekvent omgivande brus. Fiffigt!

Nuratrue Qi scaled 1
Foto: Nura

NuraTrue Pro – Pris och tillgänglighet

Nura har återigen valt Kickstarter som lanseringsplattform för NuraTrue Pro. De är redan fullt finansierade, med över 14 miljoner kronor – jämfört med målet på 200 000 kronor. Listpriset är satt till 329 dollar, vilket blir runt 3500 norska kronor, före svensk skatt. Men det är fortfarande möjligt att beställa dem för 219 dollar.

Produkten kommer enligt uppgift även kunna köpas via HiFi Klubben för 3 990 kr. Där de förväntas i lager från 2 september.

Mer info: nurasound.com

Läs även dessa relaterade artiklar:

Nura Nuraphone

Nuraphone justerar ljudet efter just dina öron. Och de trycker till med sjuka mängder bas tack vare inbyggd subwoofer.

Nura NuraTrue

NuraTrue: Öronproppar fungerar som "glasögon" för öronen

NuraTrue mäter din hörsel och skräddarsyr ljudet så att du hör musiken i alla dess klangfärger.

Devialet Gemini

Brusreducerande öronproppar från Devialet

Helt trådlösa öronproppar som skannar öronen.

Nej, Bluetooth ger inte CD-kvalitet

Oavsett vad reklamen hävdar.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Partyhögtalare och massor av helt trådlöst från JBL Oavsett smak och plånbok bör du kunna hitta en par helt trådlösa öronproppar från JBL som passar. De har också nya partyhögtalare.
Billig USB-DAC från Creative Sound Blaster X1 är en kompakt och plånboksvänlig USB-DAC för datorn.
Finns det ljus finns det ljud Oändlig speltid tack vare solcellsteknologi
Fantastiskt ljud från B&W Px7 S2 är helt enkelt ett par fantastiskt välljudande hörlurar, som dessutom har brusreducering.
Sinnesro till fyndpris Creative Zen Hybrid ser mycket dyrare ut än de faktiskt är. Och låter så också.
Gnistrande från Sennheiser Efter tre år har Sennheiser äntligen uppdaterat sina trådlösa Momentum-hörlurar. Och Momentum 4 Wireless är minsann ingen besvikelse!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend