Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

De första propparna med förlustfri Bluetooth

NuraTrue Pro är de första trådlösa öronsnäckorna med aptX Lossless.

Av / 2022-07-05 - 15:58
De första propparna med förlustfri Bluetooth

NuraTrue Pro är namnet på de helt nya öronsnäckorna från Nura, som lanseras via crowdfunding-kanalen Kickstarter.

Med NuraPhone fick vi de första hörlurarna som anpassar sig till användarens hörsel. Speciella hörlurar, i form av ett par kåpor med inbyggda öronsnäckor. Musiken kommer från propparna, medan basen skickas genom skallen via kåporna. Lite väl våldsamt för många, därför kom de nästan trådlösa propparna NuraLoop som ett alternativ. Vid fel tidpunkt, eftersom marknaden var på väg mot helt trådlösa öronproppar.

Nura följde lyckligtvis trenden och gav oss NuraTrue, till recensentens halleluja-hyllning. Ljudet efter korrigering var helt enkelt lysande. För att vara Bluetooth.

Bluetooth är komprimerat

Men Bluetooth är och förblir Bluetooth, där ljudet komprimeras ner till en blek kopia av sig själv. Det vill säga tills nu. För nu kommer äntligen Pro-utgåvan, och den största nyheten med NuraTrue Pro är att det är marknadens första proppar med kodeken aptX Lossless från Qualcomm.

aptX Lossless till undsättning

AptX Lossless har faktiskt funnits i nästan tio år. Men det var inte avsett för Bluetooth, utan wi-fi-användning, inklusive internt hos digitala sändningsföretag. Det krävde nämligen mer bandbredd än de 352 kbit/s som Bluetooth-protokollet har avsatt för ljud. Okomprimerad ”CD-kvalitet” kräver egentligen fyra gånger denna bandbredd, men aptX Lossless pressar ner detta med förlustfri komprimering.

Under de senaste åren har man lyckats manipulera Bluetooth-protokollet för att öka bandbredden för ljud. Till exempel kan Sonys LDAC-kodek skicka över 900 kbit/s, över flera dataströmmar samtidigt. Med aptX Lossless gör Qualcomm något av samma sak. Man har lyckats öka Bluetooth-bandbredden till ca 1 Mbit/s och kan därmed skicka musik med förlustfri CD-kvalitet (16-bitars/44,1 kHz) trådlöst via Bluetooth.

Där Sonys LDAC egentligen inte är helt förlustfri, men det närmaste vi har kommit nu, hävdar Qualcomm sann förlustfri kvalitet med sin kodek. Observera att det inte är det samma som högupplöst, eftersom det innebär högre än CD-kvalitet, vilket inte klaras av Qualcomm.

NuraTrue Pro image
NuraTrue Pro. Foto: Nura

NuraTrue Pro – med personligt ljud

Liksom den första NuraTrue-utgåvan och alla andra hörlursmodeller från Nura kan NuraTrue Pro automatiskt anpassa ljudet till användarens öron. Detta görs genom att skicka testsignaler in i örat och mäta det reflekterade ljudet. Tanken är att alla användare äntligen ska höra samma ljud.

Aktiv brusreducering är också på plats, och Nura har också lagt till 3D-ljud med Dirac Virtuo. Detta påstås kunna ge en exakt placering av instrumenten i ett tredimensionellt ljudlandskap.

Till skillnad från den ursprungliga NuraTrue kan Pro-utgåvan laddas trådlöst med Qi-laddare, och äntligen har Nura-appen fått equalizer!

Det finns fyra mikrofoner i varje öronsnäcka för brusreducering och samtal, inklusive en benledande mikrofon som tar upp basljudet från din röst utan något lågfrekvent omgivande brus. Fiffigt!

Nuratrue Qi scaled 1
Foto: Nura

NuraTrue Pro – Pris och tillgänglighet

Nura har återigen valt Kickstarter som lanseringsplattform för NuraTrue Pro. De är redan fullt finansierade, med över 14 miljoner kronor – jämfört med målet på 200 000 kronor. Listpriset är satt till 329 dollar, vilket blir runt 3500 norska kronor, före svensk skatt. Men det är fortfarande möjligt att beställa dem för 219 dollar.

Produkten kommer enligt uppgift även kunna köpas via HiFi Klubben för 3 990 kr. Där de förväntas i lager från 2 september.

Mer info: nurasound.com

Läs även dessa relaterade artiklar:

Nura Nuraphone

Anpassar sig efter hörseln

Nuraphone justerar ljudet efter just dina öron. Och de trycker till med sjuka mängder bas tack vare inbyggd subwoofer.

Läs hela testet

Nura NuraTrue

Intelligenta öronproppar

NuraTrue mäter din hörsel och skräddarsyr ljudet så att du hör musiken i alla dess klangfärger.

Läs hela testet

Devialet Gemini

Helt trådlösa öronproppar som skannar öronen.

Läs mer

Nej, Bluetooth ger inte CD-kvalitet

Teknik

Oavsett vad reklamen hävdar.

Läs mer
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

De bästa öronproppaena får en efterträdare

Skullcandy: GROM-ljud för små barns öron

Ännu bättre Accentum från Sennheiser

Förstärkare från HiFiMAN

Beyerdynamic firar 100 år med specialutgåva

Använd solen som kraftkälla

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen