annonse
annonse
annonse

Nej, Bluetooth ger inte CD-kvalitet

Oavsett vad reklamen hävdar.

Det finns ett missförstånd om Bluetooth och ljudkvalitet, som branschen själva är skyldiga till, och det är att en högre siffra i Bluetooth-versionen betyder samma sak som bättre ljud. Och står det dessutom aptX på produkten så får man förlustfri (”lossless”) CD-kvalitet. Båda påståendena är felaktiga.

Du kan naturligtvis få bra ljud med Bluetooth och jag erkänner gladeligen att jag också använder det ibland. Just nu håller vi på att samla ihop diverse Bluetooth-högtalare till ett stort test (resultatet kan du läsa om i augustinumret) och det är ingen tvekan om att de bästa av dem kan bjuda på många fina och trådlösa musikstunder. Men det har ingenting att göra med vilken siffra som står efter Bluetooth-loggan – och förlustfri CD-kvalitet är det garanterat inte.

AD2P
Skälet är enkelt. För att överföra stereoljud via Bluetooth så måste protokollet stödja något som heter Advanced Audio Distribution Profile, eller kort och gott A2DP. Det låter snitsigt men har faktiskt funnits ända sedan 2003. Utan detta protokoll går det bara att överföra monoljud, med ytterst begränsad bandbredd. Det räcker för kommunikationen mellan en mobiltelefon och en liten öronsnäcka när man pratar i telefon, men inte mycket mer än så.

SBC-kodningen klarar maximalt 328 kbit/s i stereo med vanlig 44,1 kHz samplingsfrekvens. (Skärmdump från bluetooth.org)
SBC-kodningen klarar maximalt 328 kbit/s i stereo med vanlig 44,1 kHz samplingsfrekvens. (Skärmdump från bluetooth.org)

A2DP-profilen är oförändrad än i denna dag och har rent teoretiskt ungefär en tredjedel av bandbredden som behövs för okomprimerad CD-kvalitet (512 kbit/s i stereo, att jämföra med 1411 kbit/s för CD-kvalitet). I Bluetooth-formatets standard-kodek är bandbredden som avsätts för ljud ännu mindre: 229–328 kbit/s. Detta gäller oavsett om det handlar om Bluetooth-version 1.2, 2.0 eller 4.0. Senare Bluetooth-versioner är avsedda för att utöka användningsområdet, exempelvis för styrning i smarta hem och Internet of Things, då behövs det större bandbredd (EDR, Enhanced Data Rate). Men bandbredden för ljud ökar alltså inte.

Dåligt ljud med standard-kodek
Standard-kodeken (SBC, Sub Band Codec) är det enda ljudformatet som måste stödjas när två produkter ska kommunicera via Bluetooth, och länge var detta det enda som användes. SBC är gammalt och eftersom det egentligen aldrig var avsett för hifi-musik så passar det inte särskilt bra för det ändamålet. Det låter sämre än motsvarande MP3, så se till att köpa Bluetooth-apparater som stöder andra format.

Den här loggan betyder inte alls samma sak som förlustfri CD-kvalitet.
Den här loggan betyder inte alls samma sak som förlustfri CD-kvalitet.

aptX
Ett populärt Bluetooth-ljudformat heter aptX och det är många där ute som letar efter detta för att de tror att de automatiskt ska få fantastiska ljudupplevelser. En utbredd uppfattning är nämligen att det ger en förlustfri komprimering av ljudet, så att det i själva verket är samma sak som CD-kvalitet. Så är det inte. Många blir säkert förvirrade av att det finns ett ljudformat som heter aptX Lossless, men det är gjort för professionellt bruk och har ingenting med Bluetooth att göra.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Vad aptX gör är för det första att öka dataströmmen för ljud från 328 till 352 kbit/s. För det andra är det en mycket bättre kodek än SBC, vilket betyder bättre ljud med mindre datahastighet. Bluetooth-produkter som stöder aptX kan därför låta bättre. Det krävs dock att både sändaren och mottagaren stöder det.

Fler format
Det finns fler ljudformat som kan tas med i Bluetooth-protokollet, och tillverkarna kan välja själva vilka de vill ha med. Både MP3 och AAC är ljudformat som står på listan och om både sändaren och mottagaren stöder det så kan man hoppa över hela SBC-kodeken och överföra ljudet helt opåverkat genom luften. Så länge datahastigheten är lägre än 512 kbit/s. Det är sådana format som gör att många av dagens Bluetooth-produkter låter bättre än gårdagens.

Sony tillhör undantagen, de har högre bandbredd via Bluetooth med hjälp av LDAC-kodeken. Det kräver dock Sony-produkter i båda ändar som stöder det. En av dem är den här högtalaren, SRS-X99. Foto: Sony
Sony tillhör undantagen, de har högre bandbredd via Bluetooth med hjälp av LDAC-kodeken. Det kräver dock Sony-produkter i båda ändar som stöder det. En av dem är den här högtalaren, SRS-X99. Foto: Sony

Sony – ett undantag
Ingen regel utan undantag, och den här gången är det Sony. De har trixat med Bluetooth-protokollet och hittat på något som kallas för LDAC (nej, jag vet inte vad det står för). Detta ska göra det möjligt att komma upp i 990 kbit/s och överföra högupplösta filer i uppemot 24 bit/96 kHz förlustfritt komprimerat via Bluetooth. Exakt hur det går till har jag inte lyckats ta reda på, jag blev bara ännu mer förvirrad när jag läste vad en kille har listat ut efter en mail-korrespondens med Sony i Japan. Efter vad jag förstår så handlar det om att skicka flera parallella dataströmmar samtidigt via Bluetooth.

Bluetooth är användarvänligt – inte hifi-ljud
Vad jag försöker säga är att Bluetooth främst är ett smidigt sätt att få trådlöst ljud, inte nödvändigtvis det som ger bäst ljud. När du sitter i lugn och ro hemma i soffan framför stereon så är det allra bästa att inte använda mobilen som ljudkälla överhuvudtaget, utan hellre som (app-styrd) fjärrkontroll av en annan ljudkälla. (Undantaget är Apples AirPlay, som hämtar ut musiken förlustfritt ur mobilen.)

När du ska köpa en Bluetooth-produkt så spelar det ingen roll för ljudet vilken Bluetooth-version den har. Det viktigaste är att den stöder bättre ljud än vad standard-SBC-kodeken klarar av. De flesta produkter nu för tiden stöder både aptX, AAC och flera olika ljudformat, och det är det som spelar roll.

Har du ambitioner om ordentligt hifi-ljud så bör du hellre använda något helt annat än Bluetooth. Leta hellre efter högtalare som stöder AirPlay, DLNA eller någon annan förvirrande förkortning.

Läs vårt test av trådlösa resehögtalare.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×