Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

The Marvels kraschlandar på bio

Har publiken (äntligen) fått nog av generiska superhjältefilmer?

Skrivet av / 2023-11-23 - 16:02
The Marvels kraschlandar på bio

Från Marvel Cinematic Universe (eller MCU bland nördar) har det hittills producerats sanslösa 33 (!) filmer under perioden 2008–2023. Det är ett snitt på över två filmer per år; bara under 2021 släpptes fyra Marvel-filmer, samt två superhjältefilmer från rivalen DC.

Redan efter att de två första filmerna (Iron Man och The Incredible Hulk) hade släppts gick världens största nöjeskoncern, The Walt Disney Company, in med 4 miljarder USD (ca 43 miljarder kr) och tog över Marvel Studios.

Läs också Nu intar reklamen Disney+! Från och med idag kan du streama dina favoritserier och filmer på Disney+ - med reklamavbrott.

Resten har, nästan fram till nu, varit en ekonomisk solskenshistoria.

Men under de senaste åren har publiksiffrorna sjunkit för tidigare nästan garanterade blockbusters – även om ingen har gått så dåligt som den senaste filmen: The Marvels.

Den är obönhörligen på väg mot en brutal kraschlandning på världens biografer.

 

I The Marvels ställs självaste Captain Marvel (Brie Larson) inför ett maskhål i rymden som orsakar helvetiska problem.

När hennes systerdotter Monica Rambeau och hennes vän Kamala Khan leker superhjältar i The Garden State, under namnet ”Ms. Marvel”, byter de kropp varje gång de använder sina superhjältekrafter.

Den tidigare chefen för topphemliga S.H.I.E.L.D., Nick Fury (Samuel L. Jackson), går in som rådgivare och tillsammans måste de förena sina krafter för att lösa mysteriet – och rädda världen…

Låter det bekant? Japp, och det är förmodligen precis därför som biosiffrorna sjunker för superhjältefilmer.

Filmen i sig är verkligen inget dåligt hantverk, men vi lämnas med en omisskännlig känsla av déjà vu, av att ha sett det här förut. Otaliga gånger.

The Marvels (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Det verkar som om en mer kräsen filmpublik har tröttnat på samma, generiska superhjälteformel och nu lider av superhjälte-utmattningssyndrom.

Varje gång möter vi en oövervinnerlig skurk som vill förstöra halva USA och sedan hela världen innan han (oftast en man) slås tillbaka av (något ironiska) superhjältar – varefter det hela kulminerar i en halvtimmes ändlös närstrid.

Marvel försökte själva förnya sig genom att dränka filmen i metahumor i den exceptionellt misslyckade Thor: Love and Thunder. Det var en riktig skämskudde-film, eftersom den var så pinsamt dålig!

The Marvels (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Biobesöken har visserligen minskat under de senaste åren, men inte i närheten av de katastrofala siffror som Disney/Marvel nu upplever med The Marvels.

Efter premiären spelade filmen in nästan 47 miljoner dollar i biljettintäkter. Enbart produktionskostnaderna uppgick till 270 miljoner dollar. Men ännu värre, under den andra veckan sjönk intäkterna med nästan 80% till endast 10 miljoner USD. Det är de sämsta publiksiffrorna för någon Marvel-film någonsin.

THE MARVELS THE MARVELS THE MARVELS The-Marvels_1-6 The-Marvels_1-10 THE MARVELS
<
>
The Marvels (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Om man tittar på det närmare har några av de tidigare Marvel-filmerna haft över 300 000 besökare under sin första vecka. Som jämförelse har The Marvels bara sålt ynka 14 500 biljetter sedan premiären den 8 november!

Är detta slutet för superhjältefilmer?

Brie Larson, ”The Marvels” (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Inte nödvändigtvis slutet, men även de högsta cheferna för MCU och DC inser nu att de måste ta ett djupt andetag, dra i handbromsen och banta ner de vansinnigt dyra produktionerna och produktionstakten.

Enligt Disneys VD Bob Iger var det ursprungligen planerat tre Marvel-filmer för 2024 – nu blir det bara en (Deadpool 3). Iger säger att bolaget nu har ”lost focus” och behöver omorientera sig.

Läs också Tillbaka till filmstudiorna? Hollywoodproduktioner lamslås av en dubbelstrejk utan motstycke - nu börjar den bittra konflikten närma sig en lösning.

En del av neddragningen beror naturligtvis på den (nyligen avslutade) långvariga strejken som har drabbat och lamslagit Hollywood i år, men den främsta anledningen är att bolagen inser att folk är less på samma film i ny förpackning, gång på gång.

Och det är en bra sak!

Scarlett Johansson, ”Black Widow” (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Det finns fortfarande gott om superhjältefilmer i pipeline för både Marvel och DC, så låt oss hoppas att filmbolagen fokuserar mer på kvalitet än kvantitet, och lägger mer tid på ett originellt manus än bra ”pang pang” – för det finns verkligen exempel på bra och underhållande superhjältefilmer, som till exempel Black Widow.

The Marvels (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Läs våra recensioner av Marvel-filmerna

Thor: Ragnarok (Foto: Walt Disney / Marvel Studios)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Aquaman kommer hem till dig

Veronika - se den nya trailern!

Ronja Rövardotter i tv-serieformat

Ny nordisk kriminalserie på SkyShowtime

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

Kanslern har talat!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen