Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Captain America: Civil War 3D

Blu-ray-recension

I den tredje filmen om den jovialiske Captain America och hans brokiga gäng är det splittring och moraliska dilemman som står i centrum. Underhållande, men långrandigt.

Av / 2016-10-10 - 04:00
Captain America: Civil War 3D
Tor Aavatsmark

Superhjältarna från Marvel-världen är en av de mest inkomstbringande filmserierna och – oftast – ett säkert kort när det gäller försäljning av biobiljetter och Blu-ray-filmer. Hittills har Marvel-filmerna spelat in ofattbara 87 miljarder (!) kronor på åtta år. Ur det perspektivet är det inte alls konstigt att antalet filmer närmar sig 15 och att företaget bakom (Disney) fortsätter att krama ur konceptet så mycket det bara går. Med det sagt så har Marvel-filmerna genomgående hållit en förvånansvärt hög kvalitet, med en bra blandning av popcornunderhållning, action och humor – frågan är bara hur länge de kan pressa fram originella historier ur samma koncept.

Följetång

Captain America: Civil War bygger till stor del på handlingen i de två första filmerna (plus Avengers), så om du är nytillkommen tittare kan vara svårt att hänga med och mycket av den interna humorn och allt smågnabbande går förlorat.

Ännu en gång är hela gänget samlat när nya faror hotar i Nigeria. Ett biologiskt laboratorium rånas och mannen bakom är en gammal bekant till våra hjältar. Tyvärr går det, som så många gånger förr (New York, Washington, Sokovia), många civila liv förlorade när Iron Man (Robert Downey), Black Widow (Scarlett Johansson), Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) och Captain America (Chris Evans) ska försvara Den fria världen.

Världens alla nationer, med USA:s utrikesminister (William Hurt) i spetsen, sätter ner foten och kräver att hjältarna ska arbeta på order av FN. Det betyder att det sås ett frö av split bland superhjältarna. Gänget delas upp i två falanger, där Captain America leder den oberoende gruppen medan Iron Man tycker att det är uppenbart att vigilanterna måste hållas ansvariga och kontrolleras.

När FN-byggnaden i Wien sprängs i tusen bitar och den misstänkte visar sig vara en gammal bekant/vän till Captain America, Barns, blir det ett regelrätt krig mellan superhjältarna.

Captain America: Civil War 3D
Captain America: Civil War 3D

Overkill

Visst är Captain America: Civil War en stor produktion, teknisk utmärkt genomförd, med en enorm budget och duktigt folk både framför och bakom kameran. Men – och det är ett stort men – efter två och en halv timme sitter vi med en lite tom känsla. Har vi inte sett det här förut?

Låt det vara sagt med en gång: den tredje filmen om USA:s mest heroiska kapten är inte alls dålig, den är fullspäckad med halsbrytande actionscener, fascinerande locations runt om i världen, bra skådespelare och kryddad med bitande humor. Det blir bara lite för mycket av det goda och för många upprepningar. När man har sett superhjältarna och ”super”-skurkarna dänga till varandra för femtioelfte gången, åkt genom väggar och mosat jumbojets som om de vore saltkringlor, då blir man enkelt mätt på det visuella och känner sig nästan helt utmattad.

Captain America: Civil War 3D
Captain America: Civil War 3D

Komedi

Det som piffar upp filmen är de fina replikerna och det fräcka käbblet mellan superhjältarna. Det märks extra tydligt i scenen på flygplatsen i Leipzig där alla strålar samman – och till och med Ant-Man och Spider-Man får sina 15 minuter i rampljuset. Fräscha actionscener ackompanjerade av ironiska kommentarer slungas som kulor mellan aktörerna. Roligt och synnerligen underhållande.

Filmen håller genomgående en lätt och lekfull ton, trots det medföljande moraliska dilemmat.

Captain America: Civil War 3D
Captain America: Civil War 3D

Moraliskt dilemma?

Som en seriös underton i filmen försöker manusförfattare, producent och regissör inbilla oss att konflikten som uppstår när någon agerar i de Godas namn eventuellt kan göra mer skada en nytta, ett moraliskt dilemma som ska få oss i publiken att betrakta superhjältefilmen från ett djupare perspektiv. Det är en fiffig liten röd tråd som går igenom hela filmen, men låt dig inte luras av den – detta är renodlad popcorn-action från början till slut.

Och popcornen har inte alls någon fadd eftersmak, möjligen har det kommit lite mögel på dem, för direkt nydanande är Captain America: Civil War inte. Men vi delar ändå ut 4 stabila underhållningsstjärnor.

captain-america-civil-war_8 captain-america-civil-war_7 captain-america-civil-war_5 null null
<
>
Captain America: Civil War 3D

Inte i 4K!

Märkligt nog är Disney det största filmbolaget som ännu inte har hoppat på 4K-tåget. I det här fallet är det en extra stor besvikelse eftersom den tekniska kvaliteten på Blu-ray 3D-utgåvan är felfri, fast skulle definitivt ha varit ännu ett strå vassare i 4K-kvalitet. Ljudspåret (DTS 7.1) levererar verkligen varorna och vi har sällan hört ett bättre mixat surroundljud. Som bonusmaterial får vi en nästan halvtimme lång och bra bakomfilm, borttagna scener, ett informativt kommentatorsspår med regissörerna samt ett par minidokumentärer.

Karakter
Captain America: Civil War 3D

Fakta:

  • Release: 10 oktober 2016
  • Regi: Anthony Russo
  • Med: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Elizabeth Olsen
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Längd: 2:27.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen