Recension: Dr. Strange 3D

Superhjälte på zen-tripp

Är det något som Hollywood aldrig tycks få nog av så är det superhjältefilmer. Nu får vi träffa ännu en karaktär, den excentriske dr Strange.
Karakter
Action
Dr. Strange 3D
Annons
Annons
forfatter

Marvels omfattande universum tycks vara outtömligt på excentriska actionhjältar och superhjältar. Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) är inte en superhjälte i klassisk mening, fullproppad med otroliga superkrafter, nej efter en svår bilolycka åkte han till Asien för att lära sig kontrollera sin inre styrka och magi! Nästan som en Harry Potter för vuxna.

I egenskap av en av USA:s ledande neurokirurger blir den arrogante och självgode Strange ofattbart frustrerad när inte ens han lyckas fixa sin kropp efter den nästan dödliga bilolyckan. Han kommer i kontakt med en före detta patient som han skrivit av som obotlig, men som nu spelar basket! Han ger sig därför iväg på en resa till Asien där han träffar den mystiska The Ancient One (Tilda Swinton), men avfärda henne som en bluff – tills han själv hittar sin inre kraft.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8E6suI1YMHk

Så länge man accepterar magi-premissen kan man förbereda sig på nästan två timmar med spektakulär actionunderhållning och häftiga specialeffekter. Tyvärr tar specialeffekterna mer eller mindre över huvudrollen så småningom, vilket är synd eftersom filmens starkaste kort är Benedict Cumberbatch. Elegant, trovärdig och med precis rätt pondus för att gestalta den komplexa huvudrollen, dessutom har han fått massor av starka, sarkastiska repliker. Hans ex (Rachel McAdams) får för lite tid framför kameran, men ”kvinnokvoten” fylls av en lysande Swinton som ”oraklet”. Skurken, i Mads Mikkelsen skepnad, är däremot en ovanlig anemisk och föga engagerande ärkeskurk. Han tänker utplåna jorden, men bara går runt med kronisk ögonkatarr och blir aldrig den nemesis som Strange förtjänar. Den främsta invändningen är dock, som alldeles för ofta med superhjältefilmer, att allt slutar som en ändlös CGI-orgie! 4 svaga stjärnor.

Annons

Bildkvaliteten har gott om godsaker för 3D-mediet. Med fin kontrast, läckra färger och ett otroligt djup få den här magifilmen en extra dimension av 3D. Ljudspåret (DTS-MA 7.1) är detaljerat och har bra surroundnyanser och ett bastryck som matchar de många actionscenerna. Bonusmaterialet innehåller en rad minidokumentärer (men tyvärr ingen enhetlig bakomfilm), bloopers, stillbilder och kommentatorsspår.

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta

Blu-ray
Release: 20 mars 2017
Regi: Scott Derrickson
Med: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Tilda Swinton, Benedict Wong, Mads Mikkelsen
Genre: Action
Land: USA
År: 2016
Längd: 1:55

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.