TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Dr. Strange 3D

Superhjälte på zen-tripp

Är det något som Hollywood aldrig tycks få nog av så är det superhjältefilmer. Nu får vi träffa ännu en karaktär, den excentriske dr Strange.

forfatter
Publicerad 2017-04-10 - 09:20
Karakter
Action
Dr. Strange 3D

Marvels omfattande universum tycks vara outtömligt på excentriska actionhjältar och superhjältar. Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) är inte en superhjälte i klassisk mening, fullproppad med otroliga superkrafter, nej efter en svår bilolycka åkte han till Asien för att lära sig kontrollera sin inre styrka och magi! Nästan som en Harry Potter för vuxna.

I egenskap av en av USA:s ledande neurokirurger blir den arrogante och självgode Strange ofattbart frustrerad när inte ens han lyckas fixa sin kropp efter den nästan dödliga bilolyckan. Han kommer i kontakt med en före detta patient som han skrivit av som obotlig, men som nu spelar basket! Han ger sig därför iväg på en resa till Asien där han träffar den mystiska The Ancient One (Tilda Swinton), men avfärda henne som en bluff – tills han själv hittar sin inre kraft.

 

youtu.be/8E6suI1YMHk

Så länge man accepterar magi-premissen kan man förbereda sig på nästan två timmar med spektakulär actionunderhållning och häftiga specialeffekter. Tyvärr tar specialeffekterna mer eller mindre över huvudrollen så småningom, vilket är synd eftersom filmens starkaste kort är Benedict Cumberbatch. Elegant, trovärdig och med precis rätt pondus för att gestalta den komplexa huvudrollen, dessutom har han fått massor av starka, sarkastiska repliker. Hans ex (Rachel McAdams) får för lite tid framför kameran, men ”kvinnokvoten” fylls av en lysande Swinton som ”oraklet”. Skurken, i Mads Mikkelsen skepnad, är däremot en ovanlig anemisk och föga engagerande ärkeskurk. Han tänker utplåna jorden, men bara går runt med kronisk ögonkatarr och blir aldrig den nemesis som Strange förtjänar. Den främsta invändningen är dock, som alldeles för ofta med superhjältefilmer, att allt slutar som en ändlös CGI-orgie! 4 svaga stjärnor.

Bildkvaliteten har gott om godsaker för 3D-mediet. Med fin kontrast, läckra färger och ett otroligt djup få den här magifilmen en extra dimension av 3D. Ljudspåret (DTS-MA 7.1) är detaljerat och har bra surroundnyanser och ett bastryck som matchar de många actionscenerna. Bonusmaterialet innehåller en rad minidokumentärer (men tyvärr ingen enhetlig bakomfilm), bloopers, stillbilder och kommentatorsspår.

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta

Blu-ray
Release: 20 mars 2017
Regi: Scott Derrickson
Med: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Tilda Swinton, Benedict Wong, Mads Mikkelsen
Genre: Action
Land: USA
År: 2016
Längd: 1:55

IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Drakens tidsålder HBO Max satser stort på att prequel-serien till Game of Thrones ska lyfta streamingtjänsten till gamla höjder. Det tror vi att den gör!
En kvinnlig Hulk kan väl omöjligen vara bra? Det finns många droppar i havet – och uppenbarligen ännu fler i Marvel-universumet. Men She-Hulk är faktiskt en frisk fläkt i genren.
Se Karpe på Viaplay Från och med idag kan du se den kritikerrosade Karpe-dokumentären på Viaplay.
Vi vill hellre se Durek som norsk kung! Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.
HBO rasar över jätteläcka Handlingen i alla avsnitt av den nya HBO-serien House of the Dragon har läckt ut på Reddit.
Marvel lanserar kvinnlig version av Hulken! Marvel-universumet är uppenbarligen inkomplett utan en kvinnlig version av den arga gröna mannen känd som Hulken.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend