Recension: Dr. Strange 3D

Superhjälte på zen-tripp

Är det något som Hollywood aldrig tycks få nog av så är det superhjältefilmer. Nu får vi träffa ännu en karaktär, den excentriske dr Strange.
Karakter
Action
Dr. Strange 3D
Annons
Annons
forfatter

Marvels omfattande universum tycks vara outtömligt på excentriska actionhjältar och superhjältar. Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) är inte en superhjälte i klassisk mening, fullproppad med otroliga superkrafter, nej efter en svår bilolycka åkte han till Asien för att lära sig kontrollera sin inre styrka och magi! Nästan som en Harry Potter för vuxna.

I egenskap av en av USA:s ledande neurokirurger blir den arrogante och självgode Strange ofattbart frustrerad när inte ens han lyckas fixa sin kropp efter den nästan dödliga bilolyckan. Han kommer i kontakt med en före detta patient som han skrivit av som obotlig, men som nu spelar basket! Han ger sig därför iväg på en resa till Asien där han träffar den mystiska The Ancient One (Tilda Swinton), men avfärda henne som en bluff – tills han själv hittar sin inre kraft.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8E6suI1YMHk

Så länge man accepterar magi-premissen kan man förbereda sig på nästan två timmar med spektakulär actionunderhållning och häftiga specialeffekter. Tyvärr tar specialeffekterna mer eller mindre över huvudrollen så småningom, vilket är synd eftersom filmens starkaste kort är Benedict Cumberbatch. Elegant, trovärdig och med precis rätt pondus för att gestalta den komplexa huvudrollen, dessutom har han fått massor av starka, sarkastiska repliker. Hans ex (Rachel McAdams) får för lite tid framför kameran, men ”kvinnokvoten” fylls av en lysande Swinton som ”oraklet”. Skurken, i Mads Mikkelsen skepnad, är däremot en ovanlig anemisk och föga engagerande ärkeskurk. Han tänker utplåna jorden, men bara går runt med kronisk ögonkatarr och blir aldrig den nemesis som Strange förtjänar. Den främsta invändningen är dock, som alldeles för ofta med superhjältefilmer, att allt slutar som en ändlös CGI-orgie! 4 svaga stjärnor.

Bildkvaliteten har gott om godsaker för 3D-mediet. Med fin kontrast, läckra färger och ett otroligt djup få den här magifilmen en extra dimension av 3D. Ljudspåret (DTS-MA 7.1) är detaljerat och har bra surroundnyanser och ett bastryck som matchar de många actionscenerna. Bonusmaterialet innehåller en rad minidokumentärer (men tyvärr ingen enhetlig bakomfilm), bloopers, stillbilder och kommentatorsspår.

 

picture1
<
>
(Foto: Filmbolaget)
Fakta

Blu-ray
Release: 20 mars 2017
Regi: Scott Derrickson
Med: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Tilda Swinton, Benedict Wong, Mads Mikkelsen
Genre: Action
Land: USA
År: 2016
Längd: 1:55

IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.