TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Captain America: The Winter Soldier

Blu-ray-recension

Kaptenen är tillbaka, och den här gången är han förbannad! Marvel bjuder på ännu en mastodontfilm – och stor underhållning.

forfatter
Publicerad 2014-08-21 - 09:23
Karakter
Action
Captain America: The Winter Soldier

Med bakgrundshistorien ur vägen i den första (och bra) filmen kan vår patriotiske, muntre och aningen naive superhjälte ta hand om de riktiga skurkarna den här gången. Efter att blivit upptinad från nedfrysningen kommer Captain America (Chris Evans) tillbaka till ett tämligen annorlunda USA än det han lämnade på 1940-talet.

Underrättelse-/militärorganisationen S.H.I.E.L.D. har vuxit sig stor och mycket inflytelserik. Efter årtionden med terrorhot och amerikansk närvaro i krig över hela världen är det amerikanska folket positiva till en stat som vaktar dem och övervakar allting in i minsta (privata) detalj. Operativ chef är Nick Fury (Samuel L Jackson) medan högsta hönset, som drar i alla trådar och har all de mäktiga vännerna, är Pierce (Robert Redford).

Kaptenen är förvirrad och hans värld vänds upp och ned när Fury dödas hemma i hans lägenhet när han varnar honom att inte lita på någon. I rena rama Jason Bourne-stil är jakten på mördarna/mullvaden igång! Allt kompliceras av att fienden (som har infiltrerat S.H.I.E.L.D.) allierar sig med sitt starkaste vapen, supersoldaten The Winter Soldier.

Actionscenerna är spektakulära och fullt i klass med klassikern Iron Man 3. Dessutom har de lyckats få plats med tillräckliga mängder – vältajmad – avväpnande humor som ger filmen välbehövlig och förlösande andrum. Actionscener finns det nämligen massor av! Men till skillnad från till exempel Man of Steel och Thor-filmerna har de hållit stridsscenerna på en mer återhållsam nivå där det inte mosas städer och skyskrapor till småsmulor eller mattbombas med CGI-effekter. Dessutom är handlingen väl anpassad till tiden vi lever i, med allt större övervakning och underrättelsetjänster (och internetleverantörer) som ständigt synar oss i sömmarna – då är det skönt att veta att ”våra” hjältar (i sann Snowden-anda) finns bland dem som kan slå larm.

Chris Evans är bra som den stilige, lätt enfaldige och triste kaptenen, och i den här filmen har han fått ett större register att spela med, inte minst tack vare duetten med Black Widow (Scarlett Johansson). Den ryska ”änkan” har fått en betydlig större roll i den andra filmen och är en snygg sparringpartner för den endimensionelle kaptenen, både humoristiskt, actionmässigt och emotionellt. Och ingen ”kickar ass” som Scarlett i läderdräkt!

Trots stort underhållningsvärde är filmen inte helt felfri, det är handlingen lite för genomskinlig och förutsägbar för, och raden av man-mot-man-strider blir till slut mer tröttsam än givande. Men visst, Captain America: The Winter Soldier är en gedigen film, med helproffsigt hantverk som bjuder på stor, fast ytlig, underhållning – en riktig popcornfilm med stort P som inte tar sig på för stort allvar. Bunkra upp med snacks och öl och spänn fast dig för en riktig bergochdalbane-åktur. Fem rejäla stjärnor!
Bildkvaliteten är helt enkelt suverän! I de väldigt detaljerade actionscenerna, när saker sprängs i pyttebitar, kan vi se varenda liten detalj och varje por i huden på hjältarna. Färgerna är jämna och naturliga och svärtan blir aldrig grumlig. Filmen är konverterad till 3D efteråt, men ger ändå en väldigt bra 3D-effekt som tillför filmen mycket djup, fast inte mycket som ”sprätter ut” ur skärmen. Ljudspåret (DTS-HD MA 7.1) är ett av de bästa vi har hört. Inte ens på hög volym finns någon förvrängning och dialogen framträder kristallklart mitt bland alla explosioner. Däremot har de snålat med extramaterialet: bara kommentatorsspår, borttagna scener, bloopers och ett par minidokumentärer. Räkna med en special edition.

knapp

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Fakta
 • Release: 18 augusti 2014
 • Regi: Anthony Russo
 • Med: Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Robert Redford, Sebastian Stan, Anthony Macki, Hayley Atwell
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Längd: 2:16
IMDB Rating
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild