Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Hollywood-strejken närmar sig en lösning

Hollywoodproduktioner lamslås av en dubbelstrejk utan motstycke - nu börjar den bittra konflikten närma sig en lösning.

Skrivet av / 2023-09-25 - 16:37
Hollywood-strejken närmar sig en lösning

Sedan början av maj har majoriteten av Hollywoods manusförfattare deltagit i en av de mest omfattande strejkerna i film- och tv-seriebranchens historia.

Strejken bland medlemmarna i Writers Guild of America har hittills framstått som mycket låst med en oförsonlig ton mellan parterna.

I mitten av juli eskalerade konflikten till nya höjder när samtliga 160 000 medlemmar i fackföreningen Sag-Aftra gick ut i den största skådespelarstrejken i Hollywood sedan 1960.

 

Som ett resultat av detta har en mängd Hollywoodproduktioner, inklusive streamingfilmer och serier, antingen skjutits upp helt plötsligt eller helt enkelt ställts in.

Prequel-serien till Yellowstone, den fabelaktiga western från 1923 med Harrison Ford och Helen Mirren i huvudrollerna, hamnar i den första kategorin.

Läs också Uppskjuten! Ytterligare en serie skjuts upp på grund av den pågående manusförfattarstrejken i Hollywood.

När strejken blev ett faktum lämnade stjärnskådespelarna (Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Florence Pugh) röda mattan i London och lät Oppenheimer-premiären segla sitt eget hav.

 

 

Manusförfattarna kräver bättre betalt och garantier för att AI (med program som ChatGPT) inte kommer att ta över stora delar av deras arbete.

Skådespelarna kräver först och främst en betydande löneökning, för att ”kompensera” för den stora prisökningen, samt en ökad andel av streamingintäkterna; men minst lika viktigt kräver de också garantier för att AI inte ska beröva dem deras jobb.

Disneys mäktige VD, Bon Iger, är våldsamt upprörd, anser att kraven är orealistiska och har sagt att strejken är:

Very disturbing to me. We’ve talked about disruptive forces on this business and all the challenges we’re facing, the recovery from Covid, which is ongoing, it’s not completely back. This is the worst time in the world to add to that disruption.

Babylon (Foto: SkyShowtime)

Det har funnits en bitter stämning mellan parterna och en betydande grad av misstro.

Men efter 145 dagars strejk och utmattande maratonförhandlingar nåddes ett utkast till avtal (mellan Writers Guild of America (WGA) och Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP)) i går kväll.

I ett gemensamt pressmeddelande från parterna säger de följande:

We have reached a tentative agreement on a new 2023 MBA, which is to say an agreement in principle on all deal points, subject to drafting final contract language.

Det är nu upp till medlemmarna i WGA att besluta om de ska acceptera det framförhandlade erbjudandet, ett utkast till avtal som de kommer att rösta om så tidigt som på tisdag denna vecka.

Detaljerna i utkastet är ännu inte kända.

OBS! Skådespelarstrejken pågår fortfarande, men kommer förmodligen att hitta en lösning snart, eftersom mycket av anledningen till att gå ut i strejk var att visa stöd för manusförfattarna.

Följande produktioner har redan blivit antingen försenade eller inställda på grund av den pågående manusförfattarstrejken:

Inspelningen av säsong 2 skulle börja i juni, men på grund av den pågående manusförfattarstrejken har säsong 2 nu skjutits upp – på obestämd tid…

 • METROPOLIS

Apple TV+-serien har blivit ett av de mest uppmärksammade offren för strejken. Det ambitiösa projektet kommer nu inte att gå vidare med produktionen.

 • LITTLE HEAVEN

Komediserien från Netflix har skjutits upp på obestämd tid.

 • THE PENGUIN

The Batman spin-off-serien från HBO Max har ställts in.

 • DAREDEVIL: BORN AGAIN

Disney+-serien har satts på paus tills efter WGA-strejken.

 • ETOILE

Amy Sherman-Palladino och Daniel Palladinos Prime Video-balettdrama har stängt ner produktionen tills författarstrejken är över.

 • ZERO DAY

Netflix kommande miniserie, med Robert De Niro i huvudrollen och som producent, har stoppat produktionen tills WGA-strejken är över.

 • DUSTER

Perioddramat från HBO Max (med J.J. Abrams som serieskapare) har stoppat produktionen tills WGA-strejken är över.

Den utmärkta spionthrillerserien (Disney+), med Jeff Bridges och John Lithgow i huvudrollerna, har stoppat all inspelning tills WGA-strejken är över. Serien hade redan spelat in avsnitt 1-4 av säsong 2.

 • ON CALL

Prime Video-dramaserien On Call har stoppat produktionen tills WGA-strejken är över.

Showtime-serien stängdes ner den 4 maj, efter att skådespelarna och personalen bakom kamerorna vägrade att trotsa WGA-strejken. Filmningen återupptogs senare under dagen; men den 10 maj stängdes Billions ner på obestämd tid.

 • SEVERANCE

Apple TV+-dramaserien har lagt all produktion av säsong 2 på is på grund av strejkvakter.

 • A KNIGHT OF THE SEVEN KINGDOMS: THE HEDGE KNIGHT

Producenten George R.R. Martin uppger att Game of Thrones prequel-serien har stängt ner författarrummet (och därmed all filmning) så länge WGA-strejken pågår.

Produktionen av den femte och sista säsongen har nu försenats på obestämd tid på grund av strejken.

 • LOOT

Produktionen av säsong 2 av komediserien från Apple TV+, med Maya Rudolph i huvudrollen, har stoppat all produktion tills vidare på grund av WGA-strejken.

 • UNSTABLE

Netflix-serien, med Rob Lowe och hans son John O. Lowe i huvudrollerna, har ställts in för gott till följd av strejken.

 • COBRA KAI

Cobra Kai har stängt författarrummet för säsong 6. Serieskaparen Jon Hurwitz twittrade nyligen: ”Inga författare på settet.” Alltså: uppskjuten på obestämd tid.

 • YELLOWJACKETS

Den mycket populära SkyShowtime-serien har lagt ner inspelningen (av säsong 3) på obestämd tid. Serieskaparen Ashley Lyle uppger att produktionen kommer att återupptas när: ”#WGA får ett rättvist avtal.”

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Game over?

Percy Jackson-trailer

Mr & Mrs Smith kommer tillbaka!

Mord i Venedig går snart att streama

Bättre än Yellowstone?

Spidey!

Trailer för Reacher

Förnyad!

Kommer till strömning

Så Yellowstone var inte (helt) död

Så fungerar Dashtoon

Kommer till Disney+!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen