Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ny film från skaparen av Yellowstone

Mellan arbetet med en uppsjö av TV-serier har Taylor Sherdian hittat tid för ännu ett nytt filmprojekt.

Skrivet av / 2024-01-28 - 19:21
Ny film från skaparen av Yellowstone

Som vi har skrivit om i otaliga artiklar under det senaste året har det sedan en tid pågått ett fullskaligt krig i Yellowstone-lägret – och seriens största stjärna, Kevin Costner, har lämnat serien.

Konflikten mellan seriens skapare Taylor Sheridan och huvudrollsinnehavaren Kevin Costner (som gestaltar familjeöverhuvudet, boskapsbaronen John Dutton) kulminerade i maj förra året, då Paramount Networks meddelade att serien skulle läggas ner!

Läs också Så Yellowstone var inte (helt) död Paramount bekräftar nu att den sista delen av Yellowstone verkligen kommer - nästa år.

En ny spin-off-serie har dock tillkännagivits (2024), med Matthew McConaughey i huvudrollen.

Kevin Costner, ”Yellowstone, säsong 5” (Foto: SkyShowtime)

Sheridan har skapat ett helt litet universum kring Dutton-dynastin och lagt till flera andra fristående serier, som alla visas på SkyShowtime i Norden:

PS! Paramount tecknade nyligen ett avtal med Netflix, vilket ger abonnenter på världens största strömningstjänst tillgång till de tre första säsongerna av Yellowstone.

Läs också Sheridan gör det igen! Med Taylor Sheridan som serieskapare och duon Harrison Ford och Helen Mirren i huvudrollerna hade vi skyhöga förväntningar på 1923.

Kanske mindre välkänt än hans serieuniversum är att Sheridan också är en mer än kapabel filmregissör. Under bältet har han redan:

  • Vile (2011)
  • Wind River (2017)
  • Those Who Wish Me Dead (2021)

Nu återvänder han till filmens värld och, precis som i den utmärkta Wind River och en stor del av 1923, tar han sig återigen an behandlingen av indianer i USA.

1923, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Sheridan har nu säkrat filmrättigheterna till S. C. Gwynnes Empire Of The Summer Moon (2011).

Boken handlar om de historiska händelser som ägde rum när Comanche-indianerna var tvungna att försvara sig mot vita nybyggare i kampen om kontrollen över den amerikanska västern. En motståndskamp som varade i nästan fyra decennier.

Hövdingen Quanah betraktades som stammens störste hövding och har idag legendstatus. När de vita kom till vilda västern hade comancherna redan drivit både spanjorerna och fransmännen på reträtt – men den här striden var annorlunda och förändrade deras sätt att leva för alltid.

Läs också Inspelningen har börjat Nu kan vi äntligen se fram emot säsong två av ursprungshistorien om Dutton-dynastin.

En del av historien handlar om Quanahs mor, Cynthia Ann Parker, som var 9 år när hon kidnappades av comancherna, och som faktiskt var inspirationskällan till den unga kidnappade flickan i The Searchers. I verkligheten var Parker gift och hade ett barn när räddningsförsöket gjordes, och hon ville inte ge sig av eftersom hon inte hade något minne av sitt liv innan hon blev tillfångatagen.

Sheridan kommer själv att skriva manuset samt regissera och producera filmprojektet, som han personligen brinner för.

I pressmeddelandet utvecklar författaren, Gwynne, detta:

I can’t think of anyone better qualified to bring Empire of the Summer Moon to the screen than Taylor Sheridan. He has a deep and nuanced understanding of both the myth and reality of the Old West. I am thrilled that he is undertaking this project.

Läs också Här ser du Yellowstone! Serieskaparen Talyor Sherdian är bland de hetaste namnen i strömningsbranschen idag - men var (och hur) får du se alla hans eminenta serier?

Än så länge säger Sheridan & Co ingenting om inspelningsdatum, rollbesättning eller förväntat premiärdatum. Men om den här filmen är i närheten av lika bra som Wind River kommer vi att få en riktig filmupplevelse!

 

 

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

Kanslern har talat!

Premiär idag!

Spänner musklerna!

Disney+ kommer till Apple Vision Pro

Nordisk fylla på amerikanskt vis!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen