Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Recension: Special Ops: Lioness, säsong 1

Intensiv men lättsam spionjakt på hjärnorna bakom

Taylor Sheridan klarar ”övergången” från den karga prärien i Montana till storpolitisk terroristjakt på ett finfint sätt.

Publicerad 2023-10-23 - 00:01
Special Ops: Lioness, säsong 1
Tor Aavatsmark

När Paramounts flaggskeppsserie, Yellowstone, obevekligt närmar sig sitt slut (och eventuellt kulminerar som svår rättsak i domstol) är serieskaparen Taylor Sheridan redan igång med andra serier.

Multibegåvade Taylor Sheridan ligger bakom megahits som Yellowstone, 1883, 1923, Mayor of Kingstown, Tulsa King – samt den kommande, 1883: The Bass Reeves Story, 6666 och uppföljaren till Yellowstone med Matthew McConaughey i huvudrollen.

Läs också En comeback? I rätten hotar Kevin Costner att stämma Yellowstone - men vill han verkligen återvända till serien?

Nu kommer han med en serie lååångt från cowboyvärlden. Den nya serien Special Ops: Lioness utspelas i nutid och i spionernas fascinerande värld.

 

Från underdog till top dog

Cruz Manuelos (Laysla De Oliveira, Locke & Key) lever med en usel, alkoholiserad och våldsam make. Efter ännu en omgång med svullet ansikte och blåtiror bestämmer hon sig till sist för att fly från avskummet, och av en slump tar hon värvning i armén.

Hon förvandlas snabbt till en stenhård marinsoldat och väcker sedan CIA-agenten Joes (Zoe Saldaña, Avatar: The Way of Water) intresse.

Läs också Här ser du Yellowstone! Serieskaparen Talyor Sherdian är bland de hetaste namnen i strömningsbranschen idag - men var (och hur) får du se alla hans eminenta serier?

Joe leder programmet ”Lioness”. Ett CIA-elitteam med kvinnliga undercover-specialagenter vars uppdrag är att bekämpa terroristorganisationer från insidan (och påstås vara baserat på ett verkligt spionprogram). Agenterna rekryteras främst från tjänstgöring i Afghanistan och Irak och har sett sin beskärda del av helvetet på jorden, vilket har format dem.

Special Ops: Lioness, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Efter många års tjänstgöring, bland annat som aktiv i fält, har Joe blivit relativt känslomässigt avtrubbad och cynisk. Hon drar sig inte för att offra en agent eller två om det gynnar saken. Hemma har hon en empatisk och förstående läkare till make (Dave Annable), som gör sitt bästa för att uppfostra deras två döttrar – varav den äldsta är i den rebelliska (läs: hatar mamma!) fasen av tonåren.

På kontoret pressas hon att ge sitt yttersta, ständigt ”inspirerad” av sin misantropiska chef, Kaitlyn Meade (Nicole Kidman, Big Little Lies) – som också är angelägen om att främja kvinnorna i organisationen.

Kidman passar bra i rollen som den iskalla, cyniskt beräknande chefs-bitchen, men skådespelerskans ansikte har blivit så skrämmande stelt, stramt och plastliknande att all mimik och livfullhet är borta. Hennes dialog med sin man är faktiskt ett av de mer politiskt intressanta ögonblicken i serien.

Special Ops: Lioness, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Hjärnan bakom terroristerna verkar i skuggorna

Målet den här omgången är att eliminera en av de viktigaste finansiärerna av internationell terrorism. ”Vapnet” är Cruz, som går undercover för att bli vän med dottern Aaliyah (Stephanie Nur) och på så sätt komma nära terroristen som undviker all publicitet och skyr all kommunikation som kan spåras.

Aaliyah är en källa som hon får kontakt med förvånansvärt enkelt, och kommer väldigt nära inpå livet …

Special Ops: Lioness, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

SWAT-teamet är karikerade alfa-hårdingar, med den egensinnige Kyle (Thad Luckinbill) i spetsen, som inte har någon större respekt för auktoriteter eller regler – och kommer för det mesta undan med det.

Det är Cruz karaktärsutveckling som är seriens bärande element och De Oliveira gör en gedigen insats som den vingklippta fågeln som ska förvandlas till en örn. Men vissa av besluten hon fattar är irriterande obegripliga, och sättet som operationen löses på är för enkelt och genomskinligt.

Lioness Lioness Lioness Lioness Lioness Lioness Episode 101, Sacrificial Soldiers Special Ops - Lioness, sesong 1_1a (8)
<
>
Special Ops: Lioness, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Generisk och trogen genren

Vi såg verkligen fram emot ett återseende med skådespelarlegenden Morgan Freeman (Nyckeln till frihet), men om du blinkar kommer du förmodligen att missa honom i rollen som USA:s utrikesminister.

Med det sagt så är de få sekunder han är med på skärmen minnesvärda – och vi hoppas på en större roll för honom i kommande säsonger. Men Michael Kelly (House of Cards) briljerar än en gång som no bullshit CIA-chef. Hans sköna framtoning och fräcka repliker passar karaktären perfekt.

Special Ops: Lioness, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)

Lioness är inte alls lika ”tabloid”-underhållande som Yellowstone, eller lika engagerande som Sheridans Mayor of Kingstown eller 1883, karaktärerna är för genre-klassiska och konventionella för det.

En alltför konstruerad och osannolik handling, med en dialog som vi ibland flinar lite uppgivet åt. Men för all del, mer än godkänd vardagsunderhållning, med en del tuffa karaktärer och bra actionscener. Vi belönar Sheridans inträde i ”Mission: Impossible”-världen med 4 stjärnor.

Special Ops: Lioness har exklusiv streamingpremiär på SkyShowtime den 30 oktober. Recension är baserad på de första sju (av åtta) avsnitten.

Om det är mer jordnära spionunderhållning du är ute efter så rekommenderar vi Jack Ryan-serien på Prime Video – speciellt den fjärde säsongen är mitt i prick och väcker minnen från det klassiska kontraspionaget under kalla kriget.

 

Läs också Kalla kriget för Ryan! I den tredje säsongen återvänder Jack Ryan till karaktärens kärna. Det nya kalla kriget efter invasionen av Ukraina har gjort spionserien högaktuell.
Special Ops - Lioness, sesong 1_1a (9) Special Ops - Lioness, sesong 1_1a (13) Special Ops - Lioness, sesong 1_1a (10)
<
>
Special Ops: Lioness, säsong 1 (Foto: SkyShowtime)
Karakter
Special Ops: Lioness, säsong 1

Fakta:

  • SkyShowtime
  • Release: 30 oktober 2023
  • Regi: John Hillcoat
  • Med: Zoe Saldaña, Laysla De Oliveira, Nicole Kidman, Morgan Freeman, Michael Kelly, Stephanie Nur, Thad Luckinbill, Dave Annable, Jill Wagner, LaMonica Garrett, James Jordan, Austin Hébert, Jonah Wharton, Hannah L. Lanier
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2023
  • Längd: 5:40
  • Betyg: 4
  • IMDb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen