Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Lawmen: Bass Reeves

Klassisk western – med en originell vinkling

Taylor Sheridan bjuder in till en ny westernserie. Och ännu en gång träffar multitalangen mitt i prick!

Publicerad 2023-12-16 - 00:01
Lawmen: Bass Reeves
Tor Aavatsmark

Som vi skrev i början av november har det värsta dammet nu lagt sig i Yellowstone-lägret, och om fredspipan inte precis har rökts så har stridsyxan nästan begravts – och äntligen har seriens skapare Taylor Sheridan och Paramount bekräftat att del II av Yellowstones sista säsong kommer att få sin efterlängtade premiär nästa år.

Dock utan seriens stora stjärna, Kevin Costner. Däremot blir det en fortsättning på serien, med Matthew McConaughey i huvudrollen. Den nya serien kommer att heta 2024 och sällar sig till Yellowstones föregångare 1883 (2021) och 1923 (2023).

Läs också Game over! Paramount bekräftar nu att Yellowstone-serien inte får någon fortsättning.

Men den mångsidige Sheridan har ett annat äss i rockärmen långt före detta. Nu släpper han den första delen av den nya western-antologiserien Lawmen.

 

Serien kallades länge för ännu en prequel-serie till Yellowstone-universumet, men Sheridan har i slutändan skapat en serie som står stadigt på egna ben. Och även om Bass Reeves har vissa tematiska kopplingar till Yellowstone (och 1883) är den en mycket mer traditionell och jordnära western.

Antologiserien har som mål att skildra det enastående livet för lagens långa arm, som formade den tid då vilda västern fortfarande var något otämjt. I Lawmen: Bass Reeves möter vi vår man, den verkliga personen Bass Reeves (David Oyelowo, Selma), som slav i mitten av det blodiga inbördeskriget.

Lawmenn: Bass Reeves (Foto: SkyShowtime)

Hans ”herre” är Mr George (Shea Whigham, Boardwalk Empire), en stenhård och vresig plantageägare som har tjänstgjort i militären. Efter en konflikt med generalerna bjuder han in Reeves till ett parti poker och lovar att han ska få sin frihet om han vinner. Men spelet leder till ilska, och ilska leder till våld, vilket i sin tur tvingar Reeves att fly hals över huvud ut ur delstaten.

Efter en hård flykt, som han nästan inte överlever, söker han skydd hos en indiansk änka. Här finner han sig tillrätta i sitt nya liv som bonde och ”styvfar” – men återigen hinner krigets fasor ikapp honom och han återvänder hem till det karga Arkansas.

Lawmen: Bass Reeves (Foto: SkyShowtime)

Reeves återförenas med sin älskade och slår sig ner med en familj och en liten bit mark. Men vädret är torrt och jorden karg, så när den lokala sheriffen Lynn (Dennis Quaid) letar efter en vicesheriff (som kan indianernas språk) blir han motvilligt övertalad. Och med en sheriffstjärna på västen, ett rättskaffens sinne och den moraliska kompassen rätt inställd ger han sig ut på sitt livs resa, som lagens långa arm.

Reeves var den första afroamerikanen som tjänstgjorde som sheriff väster om Mississippi. Han levde mellan 1838 och 1910 och anhöll fler än 3 000 farliga brottslingar innan han stoppade tillbaka sin pistol i hölstret. Absolut inte någon välkänd person i Skandinavien, men uppenbarligen lite av en legend i Amerikas Förenade Stater.

Läs också Härliga, vackra, brutala, vilda västern Prequel-serien till Yellowstone överträffar sin ursprungsserie.

Sheridan är varken regissör, serieskapare eller manusförfattare för den här serien, han förekommer ”bara” som idéskapare och exekutiv producent. Och det har Bass Reeves tjänat på. Den är långt ifrån lika excentrisk och sensationell som Yellowstone och har ett betydligt mindre färgstarkt persongalleri än 1883. Serieskapare (och medförfattare) Chad Feehan har gjort en serie som i själ och hjärta är i samklang med den verkliga personen.

Miniserien är ibland trevande och eftertänksam och kan nog uppfattas som lite för långsam av somliga. Men den tar den tid på sig som behövs för att bygga upp karaktärerna och deras unika liv, och väver en klassisk westernhistoria av det – där de goda står mot de onda och lagen är hård, men (ibland) rättvis.

Lawmen: Bass Reeves (Foto: SkyShowtime)

Den röda tråden är dock en mycket originell och atypisk western. Vi befinner oss mitt i den amerikanska övergångstiden, där den gamla (sydstats)världen står mot en modern och innovativ samhällsmodell, där ”all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Den uppenbara rasism som genomsyrar sydstatssamhället är ständigt närvarande och Reeves måste hela tiden bevisa sig just på grund av sin hudfärg.

Läs också Redo för Yellowstone Spekulationerna har nu bekräftats - skådespelarikonen blir en del av Yellowstone-universumet.

Oyelowo gör ett fantastiskt jobb som den komplexa karaktären. En man som bara vill leva i fred med sig själv och sin familj, men som hamnar i händelsernas centrum och gång på gång måste göra moraliskt krävande val som tär på honom. Scenen där han, bokstavligen, spelar för sitt liv är nästan fysiskt obehaglig att beskåda. Han förmedlar ödmjukhet, ilska, raseri, förtvivlan och ett omisskännligt hopp i en fantastisk blandning. Subtilt, men också oerhört intensivt.

David Oyelowo, ”Lawmen: Bass Reeves” (Foto: SkyShowtime)

Vi vill också framhålla samspelet mellan Oyelowo och en något bleknad stjärna, Dennis Quaid, som här får lite av en renässans. Den skrytsamme, tillsynes ”enkla” sheriffen är en man som präglats av sina erfarenheter och som varken skräder orden eller är rädd för att ta i med hårdhandskarna.

Kampen mellan de omaka, moraliskt konfliktfyllda männen är ett centralt inslag i serien, och den fatalistiske Quaid lyckas med den hårfina balansen mellan en karaktär som man vill avsky men till slut ändå omfamnar. Längre fram i säsongen dyker den legendariske Donald Sutherland upp som en mäktig domare och Reeves orubbliga stöd.

Reeves klippa genom livet var och förblev hans fru Jennie (Lauren E. Banks), tillsammans rider de ut stormarna och tar sig an utmaningarna. Men Feehan avstår tack och lov från att måla med en alltför bred pensel och ta fram den mest pompösa dialogen. Berättelsen är realistisk, jordnära och befriande opretentiös.

Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (11) Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (13) Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (14) gallery gallery Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (9) Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (4)
<
>
Lawmenn: Bass Reeves (Foto: SkyShowtime)

Fans av klassiska västernfilmer kommer säkert att gilla Bass Reeves, medan historieintresserade kan göra en tidsresa tillbaka till ett annat samhälle, där din bakgrund och hudfärg betydde allt för hur ditt liv blev. Trots detta tippar serien aldrig över till politisk aktivism.

Den skildrar en brutal era i det amerikanska samhället, där nationen på många sätt byggdes upp på nytt. Kombinera detta med spänning, action, hästar, indianer och personligt drama, så har vi ännu en vinnare från Sheridan & Co. När det hela dessutom toppas av enastående skådespeleri så är det inte långt till toppbetyg. 5 stjärnor.

Lawmen: Bass Reeves (Foto: SkyShowtime)

Lawmen: Bass Reeves har premiär den 18 december på SkyShowtime, med ett nytt avsnitt varje efterföljande måndag. Recensionen är baserad på de två första avsnitten (av åtta).

Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (16) Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (20) Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (19) Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (18) Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (17) Lawmenn - Bass Reeves, sesong 1_1 (3)
<
>
Lawmen: Bass Reeves (Foto: SkyShowtime)

PS. Lawmen: Bass Reeves är den senaste av Taylor Sheridans serier. De andra är:

 

Läs också De som gömmer sig i skuggorna Taylor Sheridan klarar ”övergången” från den karga prärien i Montana till storpolitisk terroristjakt på ett finfint sätt.
Karakter
Lawmen: Bass Reeves

Fakta:

  • SkyShowtime
  • Release: 18. desember 2023
  • Regi: Christina A. Voros
  • Med: David Oyelowo, Dennis Quaid, Donald Sutherland, Barry Pepper, Lauren E. Banks, Demi Singleton, Forrest Goodluck, Joaquina Kalukango, Lonnie Chavis, Grantham Coleman, Tosin Morohunfola, Dale Dickey, Rob Morgan, Ryan O’Nan, Margot Bingham, Mo Brings Plenty, Justin Hurtt-Dunkley, Bill Dawes, Shea Whigham, Garrett Hedlund
  • Genre: Western
  • Land: USA
  • År: 2023
  • Tid: 6:40 t.
  • Karakter: 5
  • IMDb

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen