annonse
annonse
annonse

Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP

Skarp utmanare

Grundig är ett märke som klingar väl i mångas öron och nu är de tillbaka med en ny, billig 55-tummare som ska utmana de mer etablerade 4K-tillverkarna.

Snygg design, användarvänlig och inte minst testets bästa ljud är några av Vision 9:s ljuspunkter.
Bildkvaliteten når inte riktigt upp till de bästa i testet på grund av lite lägre kontrastomfång och svärta.

Vision 9 är Grundigs ”junior-toppmodell” och ligger alldeles under den mer påkostade Fine Art-serien. Vision 9 har en stilren design som kännetecknas av en blanksvart ram och en silverfärgad ljudlimpa på undersidan. Sockeln består av två fötter som monteras på varje sida. Lägg därför märke till att TV-bänken ska vara 90 centimeter eller bredare för att TV:n ska få plats.

Användning och finesser
Vision 9 UHD 55 kan skryta med bra anslutningsmöjligheter, inklusive trippel-HD-mottagare för marknät, kabel och parabol. Dessutom finns smart-TV-funktioner som Intel Wi-Di, där du kan få upp PC-bilden rakt på TV:n. När det gäller videotjänster finns YouTube och Netflix på plats. Grundig har sett till att inkludera en särskild egen Netflix-knapp på fjärrkontrollen, så att man kan trycka sig fram direkt utan omvägar. Smart! Utöver detta har TV:n ganska så sparsamt med appar, men den är utrustad med två HDMI 2.0-ingångar för anslutning av 4K-mediespelare.

Bildkvalitet
Vision 9-skärmen har en bildestetik som skiljer sig markant från de övriga testdeltagarna. Inställningen från fabrik är väldigt ljus, vilket resulterar i att de områden av bilden som ska vara svarta blir mer gråaktiga. Bilden har dessutom ett blått skär som beror på för hög färgtemperatur. Dessa svagheter går att lösa med en kalibrering, eller en fintrimning med en Blu-ray-testskiva. Grundig har en fin bildmeny där man kan se före/efter-inställningar. När vi kontrollerade de förprogrammerade bildlägena tyckte vi dock att de rent allmänt såg väldigt lika ut.

Grundig-skärmen stöder HDMI 2.0 men inte Netflix 4K. Däremot fungerade den fint med vår 4K-PC som källa. Vision 9 ser riktigt läcker ut när den matas med 4K-signaler – ett bra exempel på att bättre bild in också ger bättre bild ut. Blu-ray och standardupplöst video ser däremot inte lika imponerande ut. Även om TV:n gör ett bra jobb med att skala upp SD- och HD-program så är inte brusreduceringen lika bra som vad exempelvis LG eller Panasonic lyckas med. Dessutom finns en del synlig ”color banding” där övergången mellan små färgnyanser blir tydlig. Vision 9 är inte heller befriad från typiska kant-LED-problem. Vi kan skymta lite ojämn ljusfördelning, särskilt ut mot kanterna.

Ljudkvalitet
Grundig är kända för att lägga vikt vid ljudkvaliteten i sina TV-apparater och den här modellen är inget undantag. Högtalarna sitter framåtriktade i en egen mini-ljudlimpa under skärmen, i kombination med en särskild bashögtalare på baksidan. Resultatet hör man omedelbart: medan många av de övriga testdeltagarna har ett diffust, instängt ljud återger Grundig röster och ljudeffekter klart och tydligt.

Slutsats
Grundig levererar en 55-tums 4K-skärm till ett attraktivt pris. Det finns flera positiva egenskaper, som att användarvänligheten och ljudkvaliteten är väl tillvaratagen. Bildkvaliteten är mer genomsnittlig och lyckas inte riktigt mäta sig med de bästa konkurrenternas kontrast och bildbehandling.

Vision 9 är Grundigs ”junior-toppmodell” och ligger alldeles under den mer påkostade Fine Art-serien. Vision 9 har en stilren design som kännetecknas av en blanksvart ram och en silverfärgad ljudlimpa på undersidan. Sockeln består av två fötter som monteras på varje sida. Lägg därför märke till att TV-bänken ska vara 90 centimeter eller bredare för att TV:n ska få plats. Användning och finesser Vision 9 UHD 55 kan skryta med bra anslutningsmöjligheter, inklusive trippel-HD-mottagare för marknät, kabel och parabol. Dessutom finns smart-TV-funktioner som Intel Wi-Di, där du kan få upp PC-bilden rakt på TV:n. När det gäller videotjänster finns YouTube och Netflix på plats. Grundig har sett till att inkludera en särskild egen Netflix-knapp på fjärrkontrollen, så att man kan trycka sig fram direkt utan omvägar. Smart! Utöver detta har TV:n ganska så sparsamt med appar, men den är utrustad med två HDMI 2.0-ingångar för anslutning av 4K-mediespelare. Bildkvalitet Vision 9-skärmen har en bildestetik som skiljer sig markant från de övriga testdeltagarna. Inställningen från fabrik är väldigt ljus, vilket resulterar i att de områden av bilden som ska vara svarta blir mer gråaktiga. Bilden har dessutom ett blått skär som beror på för hög färgtemperatur. Dessa svagheter går att lösa med en kalibrering, eller en fintrimning med en Blu-ray-testskiva. Grundig har en fin bildmeny där man kan se före/efter-inställningar. När vi kontrollerade de förprogrammerade bildlägena tyckte vi dock att de rent allmänt såg väldigt lika ut. Grundig-skärmen stöder HDMI 2.0 men inte Netflix 4K. Däremot fungerade den fint med vår 4K-PC som källa. Vision 9 ser riktigt läcker ut när den matas med 4K-signaler – ett bra exempel på att bättre bild in också ger bättre bild ut. Blu-ray och standardupplöst video ser däremot inte lika imponerande ut. Även om TV:n gör ett bra jobb med att skala upp SD- och HD-program så är inte brusreduceringen lika bra som vad exempelvis LG eller Panasonic lyckas med. Dessutom finns en del synlig ”color banding” där övergången mellan små färgnyanser blir tydlig. Vision 9 är inte heller befriad från typiska kant-LED-problem. Vi kan skymta lite ojämn ljusfördelning, särskilt ut mot kanterna. Ljudkvalitet Grundig är kända för att lägga vikt vid ljudkvaliteten i sina TV-apparater och den här modellen är inget undantag. Högtalarna sitter framåtriktade i en egen mini-ljudlimpa under skärmen, i kombination med en särskild bashögtalare på baksidan. Resultatet hör man omedelbart: medan många av de övriga testdeltagarna har ett diffust, instängt ljud återger Grundig röster och ljudeffekter klart och tydligt. Slutsats Grundig levererar en 55-tums 4K-skärm till ett attraktivt pris. Det finns flera positiva egenskaper, som att användarvänligheten och ljudkvaliteten är väl tillvaratagen. Bildkvaliteten är mer genomsnittlig och lyckas inte riktigt mäta sig med de bästa konkurrenternas kontrast och bildbehandling.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums LED-LCD, 3840 x 2160
  • 4 HDMI (2 x HDMI 2.0), 3 USB
  • HD triple tuner
  • Intel Wi-Di
  • Pris: 11 000 kr
  • grundig.se
Pris: 11000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
annonse
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen
Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.
test
Denon CEOL N10
Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.