annons
annons

Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP

Skarp utmanare

Grundig är ett märke som klingar väl i mångas öron och nu är de tillbaka med en ny, billig 55-tummare som ska utmana de mer etablerade 4K-tillverkarna.

Snygg design, användarvänlig och inte minst testets bästa ljud är några av Vision 9:s ljuspunkter.
Bildkvaliteten når inte riktigt upp till de bästa i testet på grund av lite lägre kontrastomfång och svärta.

Vision 9 är Grundigs ”junior-toppmodell” och ligger alldeles under den mer påkostade Fine Art-serien. Vision 9 har en stilren design som kännetecknas av en blanksvart ram och en silverfärgad ljudlimpa på undersidan. Sockeln består av två fötter som monteras på varje sida. Lägg därför märke till att TV-bänken ska vara 90 centimeter eller bredare för att TV:n ska få plats.

Användning och finesser
Vision 9 UHD 55 kan skryta med bra anslutningsmöjligheter, inklusive trippel-HD-mottagare för marknät, kabel och parabol. Dessutom finns smart-TV-funktioner som Intel Wi-Di, där du kan få upp PC-bilden rakt på TV:n. När det gäller videotjänster finns YouTube och Netflix på plats. Grundig har sett till att inkludera en särskild egen Netflix-knapp på fjärrkontrollen, så att man kan trycka sig fram direkt utan omvägar. Smart! Utöver detta har TV:n ganska så sparsamt med appar, men den är utrustad med två HDMI 2.0-ingångar för anslutning av 4K-mediespelare.

Bildkvalitet
Vision 9-skärmen har en bildestetik som skiljer sig markant från de övriga testdeltagarna. Inställningen från fabrik är väldigt ljus, vilket resulterar i att de områden av bilden som ska vara svarta blir mer gråaktiga. Bilden har dessutom ett blått skär som beror på för hög färgtemperatur. Dessa svagheter går att lösa med en kalibrering, eller en fintrimning med en Blu-ray-testskiva. Grundig har en fin bildmeny där man kan se före/efter-inställningar. När vi kontrollerade de förprogrammerade bildlägena tyckte vi dock att de rent allmänt såg väldigt lika ut.

Grundig-skärmen stöder HDMI 2.0 men inte Netflix 4K. Däremot fungerade den fint med vår 4K-PC som källa. Vision 9 ser riktigt läcker ut när den matas med 4K-signaler – ett bra exempel på att bättre bild in också ger bättre bild ut. Blu-ray och standardupplöst video ser däremot inte lika imponerande ut. Även om TV:n gör ett bra jobb med att skala upp SD- och HD-program så är inte brusreduceringen lika bra som vad exempelvis LG eller Panasonic lyckas med. Dessutom finns en del synlig ”color banding” där övergången mellan små färgnyanser blir tydlig. Vision 9 är inte heller befriad från typiska kant-LED-problem. Vi kan skymta lite ojämn ljusfördelning, särskilt ut mot kanterna.

Ljudkvalitet
Grundig är kända för att lägga vikt vid ljudkvaliteten i sina TV-apparater och den här modellen är inget undantag. Högtalarna sitter framåtriktade i en egen mini-ljudlimpa under skärmen, i kombination med en särskild bashögtalare på baksidan. Resultatet hör man omedelbart: medan många av de övriga testdeltagarna har ett diffust, instängt ljud återger Grundig röster och ljudeffekter klart och tydligt.

Slutsats
Grundig levererar en 55-tums 4K-skärm till ett attraktivt pris. Det finns flera positiva egenskaper, som att användarvänligheten och ljudkvaliteten är väl tillvaratagen. Bildkvaliteten är mer genomsnittlig och lyckas inte riktigt mäta sig med de bästa konkurrenternas kontrast och bildbehandling.

Vision 9 är Grundigs ”junior-toppmodell” och ligger alldeles under den mer påkostade Fine Art-serien. Vision 9 har en stilren design som kännetecknas av en blanksvart ram och en silverfärgad ljudlimpa på undersidan. Sockeln består av två fötter som monteras på varje sida. Lägg därför märke till att TV-bänken ska vara 90 centimeter eller bredare för att TV:n ska få plats. Användning och finesser Vision 9 UHD 55 kan skryta med bra anslutningsmöjligheter, inklusive trippel-HD-mottagare för marknät, kabel och parabol. Dessutom finns smart-TV-funktioner som Intel Wi-Di, där du kan få upp PC-bilden rakt på TV:n. När det gäller videotjänster finns YouTube och Netflix på plats. Grundig har sett till att inkludera en särskild egen Netflix-knapp på fjärrkontrollen, så att man kan trycka sig fram direkt utan omvägar. Smart! Utöver detta har TV:n ganska så sparsamt med appar, men den är utrustad med två HDMI 2.0-ingångar för anslutning av 4K-mediespelare. Bildkvalitet Vision 9-skärmen har en bildestetik som skiljer sig markant från de övriga testdeltagarna. Inställningen från fabrik är väldigt ljus, vilket resulterar i att de områden av bilden som ska vara svarta blir mer gråaktiga. Bilden har dessutom ett blått skär som beror på för hög färgtemperatur. Dessa svagheter går att lösa med en kalibrering, eller en fintrimning med en Blu-ray-testskiva. Grundig har en fin bildmeny där man kan se före/efter-inställningar. När vi kontrollerade de förprogrammerade bildlägena tyckte vi dock att de rent allmänt såg väldigt lika ut. Grundig-skärmen stöder HDMI 2.0 men inte Netflix 4K. Däremot fungerade den fint med vår 4K-PC som källa. Vision 9 ser riktigt läcker ut när den matas med 4K-signaler – ett bra exempel på att bättre bild in också ger bättre bild ut. Blu-ray och standardupplöst video ser däremot inte lika imponerande ut. Även om TV:n gör ett bra jobb med att skala upp SD- och HD-program så är inte brusreduceringen lika bra som vad exempelvis LG eller Panasonic lyckas med. Dessutom finns en del synlig ”color banding” där övergången mellan små färgnyanser blir tydlig. Vision 9 är inte heller befriad från typiska kant-LED-problem. Vi kan skymta lite ojämn ljusfördelning, särskilt ut mot kanterna. Ljudkvalitet Grundig är kända för att lägga vikt vid ljudkvaliteten i sina TV-apparater och den här modellen är inget undantag. Högtalarna sitter framåtriktade i en egen mini-ljudlimpa under skärmen, i kombination med en särskild bashögtalare på baksidan. Resultatet hör man omedelbart: medan många av de övriga testdeltagarna har ett diffust, instängt ljud återger Grundig röster och ljudeffekter klart och tydligt. Slutsats Grundig levererar en 55-tums 4K-skärm till ett attraktivt pris. Det finns flera positiva egenskaper, som att användarvänligheten och ljudkvaliteten är väl tillvaratagen. Bildkvaliteten är mer genomsnittlig och lyckas inte riktigt mäta sig med de bästa konkurrenternas kontrast och bildbehandling.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 55-tums LED-LCD, 3840 x 2160
  • 4 HDMI (2 x HDMI 2.0), 3 USB
  • HD triple tuner
  • Intel Wi-Di
  • Pris: 11 000 kr
  • grundig.se
Pris: 11000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-