annons

6 3D-klara hemmabioreceivrar

Bomber och granater i alla kanaler

Ska du överträffa biograferna och dessutom få musiksamlingen att briljera så klarar du dig inte utan en potent kvalitetsreceiver. Gärna med nätverksstöd!

De bästa TV-apparaterna och projektorerna av senaste generation har en otrolig bild. Flera av dem är dessutom 3D-kompatibla, vilket börjar få betydelse nu när antalet Blu-ray-filmer i 3D sakta håller på att öka. För att inte tala om TV-spel i 3D! Personligen har jag redan utvecklat ett slags beroende av Gran Turismo 5 i 3D, och ser redan fram emot nästa gång jag får ha lägenheten för mig själv!

Men bilden är som bekant bara halva upplevelsen, om ens det. Bilden måste följas upp av en lika eminent ljudbild, givetvis i surround. En tredimensionell bild ackompanjerad av platt stereo? Skulle inte tro det. Det krävs ett stort och upplöst ljud från en tungt rustad hemmabioförstärkare.

I det här testet jagar vi en detaljrik återgivning av alla ljud, så att varje vindpust och eko låter naturligt. Dialogen ska vara stor och levande, och så ska det naturligtvis finnas tillräckligt med kraftresurser för att återge häftiga action­scener med god kontroll. Och hela tiden bevaras filmmusikens alla nyanser i bakgrunden.

I förra numret testade vi hemmabioreceivrar för runt 5 000 kronor och de bästa av dem lät förvånansvärt bra. Men det fanns naturligtvis lite brister här och där, både vad gäller dynamik och upplösning när det hettade till i filmerna. Smånyanserna saknades också.

Dubblar vi budgeten till 10 000 kronor blir det andra bullar. Då finns det resurser för att stoppa i bättre digitalomvandlare och signalbehandling, plus att strömförsörjningen är bättre på att driva stora och mer påkostade högtalare. Ändå vill vi reservera oss och slå fast att inte ens 10 000 kronor kan räcka till för riktiga finsmakare. Det är uppenbart att högtalarna vi testade med i stereo – Dynaudio Focus 340 (test på gång!) – har mer att bjuda på och förmodligen hade uppskattat en förstärkare som kostar dubbelt så mycket. I synnerhet stereoentusiaster lägger dessutom fort märke till att en bra stereoförstärkare för lite drygt 5 000 eller   6 000 kronor kan trolla fram mer ur musiksamlingen. Fast en sådan är inte lika underhållande med film – det är nämligen ingen som helst tvekan om att de bästa hemmabioreceivrarna för tiotusen är underhållningsmaskiner av kolossalformat!

Utrustning
Utöver att innehålla ett kraftigt och välljudande förstärkarsteg måste en hemmabioförstärkare vara utrustad med den senaste tekniken. En modern receiver är självfallet 3D-kompatibel, så att en HDMI-kabel leder in både 3D-video och HD-ljud, och en HDMI-kabel leder vidare video­signalen till TV:n.

Alla testdeltagarna har minst sju kanaler med tillhörande förstärkarsteg. Det betyder att man kan koppla in två extra bakhögtalare, eller nöja sig med de vanliga fem högtalarna och använda de två återstående kanalerna för att bi-ampa frontkanalerna. På så sätt skiljs de höga frekvenserna från de låga, vilket ger en renare ljudsignal i högtalarna. Detta förutsätter dock att högtalarna har bi-wire-terminaler.

annons

Nätverk
Streaming via nätverk är en relativt färsk trend, men håller på att växa sig allt starkare. Den innebär att om både receivern och datorn är inkopplade till nätverket så kan du streama musik och video från datorn trådlöst över till receivern och sedan spela upp materialet med lika hög kvalitet som vanligt (beroende på filformat och bitrate). Det blir allt vanligare att förstärkare får denna funktion, plus internetradio med tusentals radiostationer från hela världen.

annons

En annan trend är Apple AirPlay, som gör att de som har en modern bärbar Apple-spelare kan streama musiken trådlöst till receivern, med väldigt bra ljud. Då slipper du docka din iPhone!

Fem av de sex deltagarna har nätverksstreaming och internetradio. Två av dem, från Denon och Pioneer, stöder AirPlay. Anthems receiver har inga streaming-funktioner alls.

Testkriterier
Vi har plockat in sex receivrar som kostar runt 10 000 kronor. Priserna varierar en aning, den billigaste kommer från H/K och kostar 8 000, medan den dyraste ligger på 15 000 (Yamaha). Sammanlagt har vi fått tag på sex deltagare, vissa andra märken håller på att byta ut sina modeller och hann inte leverera någon passade receiver.

Observera också att de priser vi anger som vanligt är rekommenderade riktpriser, exakt vad de kostar kan variera. Flera av modellerna lade vi beslag på innan butikerna fick dem, så det är möjligt att riktpriserna inte stämmer exakt med de faktiska priserna i alla butiker. Betrakta dem som just riktpriser och lägg lite tid på att hitta en butik som har bra priser och bra service.

annons

Vi letar som vanligt efter receivern som ger den bästa totalupplevelsen. Det betyder att ljudet naturligtvis är oerhört viktigt, i både surround och stereo. Även funktionaliteten blir allt viktigare. Streaming är något vi vill rekommendera eftersom allt färre musiksamlingar förvaras på ett fysiskt format utan består av filer som ligger på en hårddisk eller ute på internet. AirPlay är också kul, även om vi inte ska bli Apple-fanatiska här. Hur lättanvänd receivern är är också viktigt, och det är också intressant om den kan styras från iPod/iPad och Android-enheter.

Ett par testdeltagare har en mer påkostad behandling av videosignalen än andra, till exempel video-switching och uppkonvertering av analoga signaler till digital HDMI. Detta är egentligen bara intressant för installationer, och av tidsmässiga skäl har vi inte fördjupat oss i sådana funktioner. Vi har däremot konstaterat att samtliga receivrar har en bra bild från Blu-ray, både i 2D och 3D.

Så testade vi
För att kunna skilja på ljudet från de olika receivrarna är det viktigt med bra högtalare, gärna några som är utmanande att driva. För detta ändamål har vi valt golvhögtalarna Dynaudio Focus 340 (50 000 kr) i stereo. I surround har vi lyssnat mest på den något folkligare Apex-serien från Monitor Audio (32 000 kr).

När vi betygsätter ljudkvaliteten i surround gör vi det med receiverns automatiska inställningar, som vi fintrimmar om vi tycker att det behövs. Vi har tittat på ”The Dark Knight” och musiken har varierat mellan olika stilar och låtar. Ljudkvaliteten i stereo har vi kontrollerat med ”Pure Direct”, som ger en så ren signal som möjligt, samt med automatiska inställningar.  För att göra testet så systematiskt som möjligt har vi koncentrerat oss på grundläggande funktioner och inte satt oss in i specialfunktioner. Vi har däremot undersökt hur lätt det är att hitta alla funktioner och finesser från menysystemen och fjärrkontrollerna.

 

 

Produkter i testet
Sammanfattning
Sammanfattning Funktion möter kvalitet
En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.
Onkyo TX-NR809
Full kontroll
Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.
Anthem MRX 300
Intar ljudtronen
Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.
Harman/Kardon AVR 365
Billigt kraftverk
Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.
Yamaha RX-A2010
Varm klang i alla kanaler
Yamahas receiver har en varm och fyllig klangkaraktär som fungerar fint med både film och musik. Här finns det gott om kraft – och funktioner.
Pioneer VSX-2021
Välutrustad kraftkarl
Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!
Denon AVR-3312
Snyggt och behärskat
Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Läs också

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

  Är G8 Motorolas nya storsäljare?

  Moto G har både blivit billigare och ger mer för pengarna än någonsin.

  10 på huvudet

  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.

  Överraskande neutralt ljud från Beats

  Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.

  Stortest: Samsung QLED 4K TV

  Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

  Googles minsta gör underverk. Ibland.

  Bara ett nytt namn och ett par smådetaljer skiljer nya Nest Mini från föregångaren.

  Prisvärd mobil under granen

  Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.