TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Anthem MRX 300

Intar ljudtronen

Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.

forfatter
Publicerad 2011-11-11 - 05:21
L&B tycker
Vackert ljud. Extremt exakt rumskorrektion.
Ingen nätverkskoppling.
Specifikationer
 • 7 x 80 watt (8 ohm)
 • 3
 • HDMI: 4 in, 1 ut
 • ARC-kalibrering
 • Inte streaming eller internetradio
 • iPod-docka som tillbehör
 • 11 800 kr

MRX 300 är amerikanska Anthems minsta hemmabioreceiver. I motsats till de vanligaste märkena har inte Anthem brytt sig om allsköns signalbehandling av olika ljudkanaler. Här finns inte heller någon nätverksanslutning så streaming och internetradio är uteslutet. Vill du koppla in en iPod med något annat än en minijack-kabel så får du köpa en separat docka. Inte ens då får du AirPlay. Vid första ögonkastet kan faktiskt den här receivern kännas lite föråldrad, redan innan den packas ur kartongen.

På insidan sitter däremot seriösa ljudkretsar och MRX 300, som har en överskådlig och enkel skärmmeny, är 3D-kompatibel. Eller rättare sagt: det kan hända att du måste uppdatera programvaran och för att göra det behöver du en dator med internetuppkoppling och en gammal hederlig RS232-kabel. Kabeln ligger i kartongen, tillsammans med den mest förtroendeingivande mätmikrofon vi har skådat till en hemmabioreceiver (mikrofonstativet också!).

Rumskorrektionen, som Anthem kallar ARC (Anthem Room Correction) är nämligen receiverns äss i rockärmen. Du måste installera ett PC-program och koppla mikrofonen till datorn via USB, sedan kalibreras receivern enkelt och smidigt – och resultatet är helt enkelt det bästa vi har hört från någon hemmabioreceiver!

Ljudkvalitet
Du måste välja om du vill använda rumskorrektionen eller inte i förväg. Det finns nämligen ingen Pure Direct-funktion som kopplar ur den efteråt. Då måste du använda datorn för att återställa den igen. Men varför i hela friden skulle någon vilja göra det?

Den kalibrerade ljudbilden låter så bra i både stereo och surround att ingen av de andra testdeltagarna rår på alla detaljer som strömmar naturligt och välbalanserat ut i rummet.

Timingen mellan subbasen och högtalarna är i princip helt perfekt, och detta är den rumskorrektion som korrigerar subbasens klang bäst. Du kan ställa subbasen i ett hörn och ändå låter den som en integrerad del av högtalarna. Det kan vara en fördel med två subbasar, men tänk då på att systemet kalibrerar dem som en enda. De bör med andra ord placeras symmetriskt, lika långt från lyssningsplatsen.

Anthem presenterar en fullständigt naturlig och svävande ljudbild, den mest sammanhängande vi hört på år och dag. Och med en imponerande dynamisk kontrast.

Enda reservationen vi gör angående ljudet är att det saknar lite kraft i förhållande till Onkyo TX-NR809 och Pioneer VSX-2021. Vill du ha ännu mer kraft så prova med storebror MRX 500.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Sammanfattning Funktion möter kvalitet

En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.

Onkyo TX-NR809

Full kontroll

Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.

Mycket bra ljud. Gott om kraft. Nätverksstreaming.
Saknar direktknappar på fjärrkontroll.

Harman/Kardon AVR 365

Billigt kraftverk

Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.

Kraft och bas. I stort sett lättanvänd. Bra pris.
Saknar lite upplösning. Saknar Pre Out.

Yamaha RX-A2010

Varm klang i alla kanaler

Yamahas receiver har en varm och fyllig klangkaraktär som fungerar fint med både film och musik. Här finns det gott om kraft – och funktioner.

Varm, fin klang. Bra app till iPhone. Streaming. 9 kanaler.
Saknar lite attack. Inte AirPlay.

Pioneer VSX-2021

Välutrustad kraftkarl

Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!

Kraft och detaljer. Funktioner och skötsel. Streaming och AirPlay.
Saknar lite finess.

Denon AVR-3312

Snyggt och behärskat

Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.

Gör få fel. Användarvänlig. Många funktioner.
Gör inte mycket väsen av sig.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend