Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer VSX-2021

Välutrustad kraftkarl

Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!

Publicerad 2011-11-11 - 05:10
Pioneer VSX-2021
Geir Gråbein Nordby

Pioneers kandidat har allt man förväntar sig av en modern hemmabioförstärkare. AirPlay finns inbyggt, och vill du hellre ha en kabel till iPoden så går det med hjälp av USB-kabeln som ingår. Fjärrkontroll-appen iControlAV2 ger dig dessutom full kontroll från en iPhone eller iPad, och är överskådlig och fin och har ett praktiskt gränssnitt. Äntligen har appen kommit till Android också.

Streaming finns via DLNA och Pioneer har dessutom gjort mycket väsen av Bluetooth. För även om det ger ett sämre ljud har Pioneer stöd för att flera personer kan dela med sig av sina låtar från sin iPhone, iPad eller iPod Touch, och sätta upp en gemensam spellista i receiverns menysystem.

Förstärkarstegen i receivern är uppgraderade från förra året och sägs nu ha större kraftresurser och en varmare klang. Jitterkorrektion på HDMI finns också, om du har en kompatibel Blu-ray-spelare från Pioneer.

Att ställa in VSX-2021 är enkelt och intuitivt. Kalibreringen tar ett bra tag, men systemet kalibrerar bara för en plats i rummet, mitten av soffan. Det sparar man tid på, fast det är inte lika säkert att alla stora akustikproblem i rummet rättas till. Här finns dock faskorrektion och korrigering för stående vågor samt efterklang, avstånd, delningsfrekvens, ljudnivå och tonjustering (EQ).

Ljudkvalitet
Välj ”Symmetri” när du kalibrerar, då korrigerar systemet för de mest problematiska frekvenserna, i stället för att göra det helt linjärt genom att välja ”All channels adjust”, som låter vasst och livlöst.

Faskontroll kan med fördel anges till ”Full band” när man tittar på film. Det går också att köra med så kallad ”Virtual height speaker” som du kan använda om du inte har några sådana fysiska högtalare längst upp på framväggen. Det ökar faktiskt ljudbildens storlek en del. Prova dig fram, för det är inte lätt att bestämma sig för vad som låter bäst.

Ett som är säkert är dock att musik i vårt testrum lät mest naturligt i ”Pure Direct”-läge. Fast om du spelar med subbas tillsammans med fronthögtalarna så måste du välja ”Stereo”. Då tappar mellanregistret lite värme, fast å andra sidan får du med tyngden och djupbasen från baslådan.

Ljudet är inte testets mest finkorniga, men i gengäld har det en massa attack. Här smäller det till i alla kanaler, och häftig rockmusik dundrar verkligen. Onkyos receiver hanterar dock mellanregistret på ett mer delikat sätt, sångröster och stränginstrument är inte lika varma och upplösta med Pioneer. Däremot tycker vi att VSX-2021 är enklare att sköta, särskilt med fjärrkontroll-appen till mobiltelefonen. Och så gillar vi att AirPlay finns inbyggt och att receivern är mer överskådlig att streama med, sådant förtjänar beröm.

Ljud & Bild tycker

Kraft och detaljer. Funktioner och skötsel. Streaming och AirPlay. Saknar lite finess.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen