TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Pioneer VSX-2021

Välutrustad kraftkarl

Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!

forfatter
Publicerad 2011-11-11 - 05:10
L&B tycker
Kraft och detaljer. Funktioner och skötsel. Streaming och AirPlay.
Saknar lite finess.
Specifikationer
 • 7 x 100 watt (8 ohm)
 • 3D och ljudretur
 • HDMI: 7 in, 2 ut
 • MCACC-kalibrering
 • Streaming och internetradio
 • iPod via USB, AirPlay

Pioneers kandidat har allt man förväntar sig av en modern hemmabioförstärkare. AirPlay finns inbyggt, och vill du hellre ha en kabel till iPoden så går det med hjälp av USB-kabeln som ingår. Fjärrkontroll-appen iControlAV2 ger dig dessutom full kontroll från en iPhone eller iPad, och är överskådlig och fin och har ett praktiskt gränssnitt. Äntligen har appen kommit till Android också.

Streaming finns via DLNA och Pioneer har dessutom gjort mycket väsen av Bluetooth. För även om det ger ett sämre ljud har Pioneer stöd för att flera personer kan dela med sig av sina låtar från sin iPhone, iPad eller iPod Touch, och sätta upp en gemensam spellista i receiverns menysystem.

Förstärkarstegen i receivern är uppgraderade från förra året och sägs nu ha större kraftresurser och en varmare klang. Jitterkorrektion på HDMI finns också, om du har en kompatibel Blu-ray-spelare från Pioneer.

Att ställa in VSX-2021 är enkelt och intuitivt. Kalibreringen tar ett bra tag, men systemet kalibrerar bara för en plats i rummet, mitten av soffan. Det sparar man tid på, fast det är inte lika säkert att alla stora akustikproblem i rummet rättas till. Här finns dock faskorrektion och korrigering för stående vågor samt efterklang, avstånd, delningsfrekvens, ljudnivå och tonjustering (EQ).

Ljudkvalitet
Välj ”Symmetri” när du kalibrerar, då korrigerar systemet för de mest problematiska frekvenserna, i stället för att göra det helt linjärt genom att välja ”All channels adjust”, som låter vasst och livlöst.

Faskontroll kan med fördel anges till ”Full band” när man tittar på film. Det går också att köra med så kallad ”Virtual height speaker” som du kan använda om du inte har några sådana fysiska högtalare längst upp på framväggen. Det ökar faktiskt ljudbildens storlek en del. Prova dig fram, för det är inte lätt att bestämma sig för vad som låter bäst.

Ett som är säkert är dock att musik i vårt testrum lät mest naturligt i ”Pure Direct”-läge. Fast om du spelar med subbas tillsammans med fronthögtalarna så måste du välja ”Stereo”. Då tappar mellanregistret lite värme, fast å andra sidan får du med tyngden och djupbasen från baslådan.

Ljudet är inte testets mest finkorniga, men i gengäld har det en massa attack. Här smäller det till i alla kanaler, och häftig rockmusik dundrar verkligen. Onkyos receiver hanterar dock mellanregistret på ett mer delikat sätt, sångröster och stränginstrument är inte lika varma och upplösta med Pioneer. Däremot tycker vi att VSX-2021 är enklare att sköta, särskilt med fjärrkontroll-appen till mobiltelefonen. Och så gillar vi att AirPlay finns inbyggt och att receivern är mer överskådlig att streama med, sådant förtjänar beröm.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Sammanfattning Funktion möter kvalitet

En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.

Onkyo TX-NR809

Full kontroll

Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.

Mycket bra ljud. Gott om kraft. Nätverksstreaming.
Saknar direktknappar på fjärrkontroll.

Anthem MRX 300

Intar ljudtronen

Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.

Vackert ljud. Extremt exakt rumskorrektion.
Ingen nätverkskoppling.

Harman/Kardon AVR 365

Billigt kraftverk

Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.

Kraft och bas. I stort sett lättanvänd. Bra pris.
Saknar lite upplösning. Saknar Pre Out.

Yamaha RX-A2010

Varm klang i alla kanaler

Yamahas receiver har en varm och fyllig klangkaraktär som fungerar fint med både film och musik. Här finns det gott om kraft – och funktioner.

Varm, fin klang. Bra app till iPhone. Streaming. 9 kanaler.
Saknar lite attack. Inte AirPlay.

Denon AVR-3312

Snyggt och behärskat

Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.

Gör få fel. Användarvänlig. Många funktioner.
Gör inte mycket väsen av sig.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend