TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Onkyo TX-NR809

Full kontroll

Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.

forfatter
Publicerad 2011-11-11 - 05:23
L&B tycker
Mycket bra ljud. Gott om kraft. Nätverksstreaming.
Saknar direktknappar på fjärrkontroll.
Specifikationer
 • 7 x 135 watt (8 ohm)
 • 3D och ljudretur
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • Audyssey MultEQ XT-kalibrering
 • Streaming och internetradio
 • iPod via USB, AirPlay tillbehör

Med åtta HDMI-ingångar klarar Onkyo de flesta inkopplingsutmaningar. Här kan bilden också skalas upp till 4K-upplösning, alltså fyra gånger 1080p!

Multikanalsutgången har två separata subbasutgångar så att det går att ha två subbasar oberoende av varandra i rummet och som korrigeras för var sin placering. Det kan räcka för att fixa alla basproblem!

När det gäller nätverksfunktioner kan vi nämna streaming från datorn samt internetradio, de som har Spotify-konto kan också glädja sig åt direktåtkomst.

Audyssey MultEQ XT kan användas för att kalibrera högtalarna, eller så kan du välja att bara sätta avstånd, inbördes nivåer och delningsfrekvenser. Sådant sparar tid om du vet att högtalarna redan klingar fint i rummet.

AirPlay är extrautrustning och kräver en extra apparat. iPod och iPhone kan däremot kopplas in via USB, och kan dessutom agera fjärrkontroll via en app (appen finns även till Android). Vi gillar däremot inte appen särskilt mycket eftersom den bland annat saknar direktknappar för ljudlägen. Man måste trycka på ganska så många knappar för att göra saker, och bläddrandet i mappen man ska streama musik från är också lite krångligt eftersom man måste trycka sig förbi många underfönster. Och det blir inte bättre med den vanliga fjärrkontrollen.

Ljudkvalitet
Då är vi desto mer förtjusta i ljudet. TX-NR809 har bra spänst i stereo. Ljudbilden är kraftfull och har god kontroll, även vid stora dynamiska utbrott. Det är naturligtvis något som även filmer tjänar på, och vi uppskattar både kraftfulla och tydliga dialoger, samtidigt som det finns en bra kontroll i intensiva actionscener. Den automatiska inställningen ser dessutom till att ljudnivån från varje högtalare är likadan oberoende av dess känslighet, så när Onkyo-receivern säger att du har nått THX-referensnivå (82 på skalan), så HAR du verkligen det.

Upplösningen i tonerna är väldigt bra, bland annat tack vare HDMI-ingångens jitterkorrektion Receivern presenterar både film och musik på ett förförande sätt och du får spela rejält högt för att den ska tappa kontrollen. Surroundljudet är inte fullt lika ljudlöst som hos Anthem, och ljudet är inte heller fullt lika finkornigt, men inte långtifrån.

Sammantaget är TX-NR809 en superb hemmabioreceiver. Den har ett par användarmässiga skavanker, men det förlåter vi den för så fort filmen börjar.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Sammanfattning Funktion möter kvalitet

En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.

Anthem MRX 300

Intar ljudtronen

Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.

Vackert ljud. Extremt exakt rumskorrektion.
Ingen nätverkskoppling.

Harman/Kardon AVR 365

Billigt kraftverk

Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.

Kraft och bas. I stort sett lättanvänd. Bra pris.
Saknar lite upplösning. Saknar Pre Out.

Yamaha RX-A2010

Varm klang i alla kanaler

Yamahas receiver har en varm och fyllig klangkaraktär som fungerar fint med både film och musik. Här finns det gott om kraft – och funktioner.

Varm, fin klang. Bra app till iPhone. Streaming. 9 kanaler.
Saknar lite attack. Inte AirPlay.

Pioneer VSX-2021

Välutrustad kraftkarl

Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!

Kraft och detaljer. Funktioner och skötsel. Streaming och AirPlay.
Saknar lite finess.

Denon AVR-3312

Snyggt och behärskat

Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.

Gör få fel. Användarvänlig. Många funktioner.
Gör inte mycket väsen av sig.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
5 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend