TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Denon AVR-3312

Snyggt och behärskat

Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.

forfatter
Publicerad 2011-11-11 - 05:00
L&B tycker
Gör få fel. Användarvänlig. Många funktioner.
Gör inte mycket väsen av sig.
Specifikationer
 • 7 x 125 watt (8 ohm)
 • 3D och ljudretur
 • HDMI: 7 in, 2 ut
 • Audyssey MultEQ XT-kalibrering
 • Streaming och internetradio
 • iPod via USB, AirPlay

Denon har utrustat sin AVR-3312 med separat strömförsörjning till frontkanalerna, så att det alltid ska finnas kraftresurser till dem hur mycket som än händer i de andra kanalerna när ljudspåret blir intensivt. Jitterkorrektion i HDMI-ingången ger dessutom en renare ljudsignal.

Internetradio och streaming finns på plats, detsamma gäller integrerat stöd för AirPlay. Tro mig: har du väl provat detta så klarar du dig inte utan det!

Denon har också en egen fjärrkontroll-app till både Apple iOS och Android. Vi har testat Apple-versionen och kan konstatera att den är den absolut mest överskådliga av sitt slag vi har sett hittills. Själva receivern är enkel att använda trots att den är fullmatad med funktioner.

Högtalarkalibreringen görs med det välbeprövade MultEQ XT, som analyserar rummet på upp till åtta platser och korrigerar för akustiska problem. Det tar sin lilla tid, så var tålmodig.

Ljudkvalitet
Denon-receivern låter fint, särskilt i mellanregistret. Sångröster och stränginstrument klingar nyanserat och finkornigt, med ett fint perspektiv i stereo. På film uppskattar vi den stora och omslutande ljudbilden som aldrig blir aggressiv eller påträngande. Den svävar runt oss på ett fint sätt och dialogen ur centerhögtalaren är välplacerad i mitten.

Vad vi däremot saknar är framåtanda och attack. För även om AVR-3312 kan spela tillräckligt högt så saknar den gnista och intensitet när volymen närmar sig biografnivå, och ljudbilden plattas till. Samma sak händer med musik av det rytmiska slaget i stereo. Fokus vacklar en smula och varje basslag stjäl fokus från allt annat som händer i ljudbilden.

Trots att Denon stoppat i dubbla strömförsörjningar saknas alltså attacken och drivet som gör att actionfilmerna och festmusiken får oss att studsa i fåtöljen.

Vi gillar däremot att AVR-3312 har nätverksstreaming och AirPlay som standard och att den är enkel att använda – plus att den är en av de billigare i testet.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Sammanfattning Funktion möter kvalitet

En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.

Onkyo TX-NR809

Full kontroll

Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.

Mycket bra ljud. Gott om kraft. Nätverksstreaming.
Saknar direktknappar på fjärrkontroll.

Anthem MRX 300

Intar ljudtronen

Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.

Vackert ljud. Extremt exakt rumskorrektion.
Ingen nätverkskoppling.

Harman/Kardon AVR 365

Billigt kraftverk

Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.

Kraft och bas. I stort sett lättanvänd. Bra pris.
Saknar lite upplösning. Saknar Pre Out.

Yamaha RX-A2010

Varm klang i alla kanaler

Yamahas receiver har en varm och fyllig klangkaraktär som fungerar fint med både film och musik. Här finns det gott om kraft – och funktioner.

Varm, fin klang. Bra app till iPhone. Streaming. 9 kanaler.
Saknar lite attack. Inte AirPlay.

Pioneer VSX-2021

Välutrustad kraftkarl

Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!

Kraft och detaljer. Funktioner och skötsel. Streaming och AirPlay.
Saknar lite finess.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend