Sammanfattning

Sammanfattning Funktion möter kvalitet

En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.
forfatter

Det är ingen tvekan om att ljudupplevelserna lyfts ett bra snäpp om man dubblar priset från 5 000 till 10 000 kronor. De billiga hemmabioreceivrarna vi testade i förra numret bjöd på bra hemunderhållning så länge högtalarna inte var alltför tungdrivna, och givetvis var vi tvungna att se lite mellan fingrarna när det gäller ljudbildens detaljer och fundament. Funktionsnivån är intressant nog ganska så snarlik när vi går upp till detta nummers nivå.

I det här testet har receivrarna mer av allt, och kombinerar ljudkvalitet med funktioner på ett helt annat sätt. Plötsligt får man en ordentlig tyngd i basregistret och en förmåga att driva även stora högtalare utan att de tappar andan. Och äntligen får vi utsökt musikalitet i såväl stereo som surround.

Slår vi ihop ljudkvalitet, funktioner och användning är det Onkyo TX-NR809 som drar det längsta strået, strax före Pioneer VSX-2021 och Yamaha RX-A2010. Onkyo har inte AirPlay inbyggt men kan kompletteras med tillbehör. Däremot har den mycket annat godis, och både nätverk och internetradio finns på plats. Och rent ljudmässigt parar den ihop upplösning med kraft på ett utsökt sätt.

Pioneer och Yamaha klarar sig ungefär lika bra, med olika styrkor och svagheter. Pioneer har gott om kraft och en stabil och neutral ljudbild. Den har AirPlay inbyggt och en mycket angenäm fjärrkontroll-app för iOS och Android. Yamaha har en varmare klang och mer upplösta övertoner, fast lite mindre kontroll när den pressas. Den har inte AirPlay och det finns inte heller några planer från Yamahas sida att skaffa det.

Alla som inte bryr sig så mycket om finesser men vill ha en ljudmässig dröm i två och sju kanaler kan inte hamna fel med Anthem. MRX 300 låter makalöst bra med både film och musik, och rumskorrektionen är den bästa vi har hört. Subbasen integreras perfekt i ljudbilden! Det enda man kanske kan önska sig mer av, förutom funktioner och anslutningar, är muskler. Därför ska vi be att få återkomma med ett test av MRX 500. Eller MRX 700.

Denon AVR-3312 och Harman/Kardon AVR 365 är båda bra receivrar, på vart sitt sätt. Denon låter upplöst och har en inbjudande och varm klangkaraktär. Den har dessutom AirPlay inbyggt och enligt vår uppfattning den bästa fjärrkontroll-appen till smartmobiler. Välutrustad och praktisk, med andra ord. Den saknar bara lite kraft. Det har däremot H/K absolut tillräckligt av. Den kan nå fina ljudtryck med fin baskontroll, och till ett sympatiskt pris. Den har bara inte samma upplösning som de övriga. H/K har ännu inte tagit fram någon app, men nätverksstreaming och internetradio finns på plats, och det går att köpa till AirPlay-funktion.

Också i detta test:

Onkyo TX-NR809

Full kontroll

Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.

Mycket bra ljud. Gott om kraft. Nätverksstreaming.
Saknar direktknappar på fjärrkontroll.

Anthem MRX 300

Intar ljudtronen

Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.

Vackert ljud. Extremt exakt rumskorrektion.
Ingen nätverkskoppling.

Harman/Kardon AVR 365

Billigt kraftverk

Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.

Kraft och bas. I stort sett lättanvänd. Bra pris.
Saknar lite upplösning. Saknar Pre Out.

Yamaha RX-A2010

Varm klang i alla kanaler

Yamahas receiver har en varm och fyllig klangkaraktär som fungerar fint med både film och musik. Här finns det gott om kraft – och funktioner.

Varm, fin klang. Bra app till iPhone. Streaming. 9 kanaler.
Saknar lite attack. Inte AirPlay.

Pioneer VSX-2021

Välutrustad kraftkarl

Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!

Kraft och detaljer. Funktioner och skötsel. Streaming och AirPlay.
Saknar lite finess.

Denon AVR-3312

Snyggt och behärskat

Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.

Gör få fel. Användarvänlig. Många funktioner.
Gör inte mycket väsen av sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.