TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Yamaha RX-A2010

Varm klang i alla kanaler

Yamahas receiver har en varm och fyllig klangkaraktär som fungerar fint med både film och musik. Här finns det gott om kraft – och funktioner.

forfatter
Publicerad 2011-11-11 - 05:13
L&B tycker
Varm, fin klang. Bra app till iPhone. Streaming. 9 kanaler.
Saknar lite attack. Inte AirPlay.
Specifikationer
 • 9 x 140 watt (8 ohm)
 • 3D och ljudretur
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • YPAO-kalibrering
 • Streaming och internetradio
 • iPod via USB

RX-A2010 korrigerar för jitter i digitalsignalen och är den enda testdeltagaren som har nio kanaler plus två oberoende subbasutgångar. Om du vill går alltså det utmärkt att fylla vardagsrummet med högtalare.

Yamahas autokalibrering kan antingen korrigera för enbart mittenplatsen i soffan eller för upp till åtta olika platser. Det måste du ange innan i installationsmenyn. Åtta HDMI-ingångar är mer än nog för de flesta, alla är 3D-förberedda och har ljudretur. iPoden kopplas till USB-porten på receiverns front. AirPlay finns inte, Yamaha håller sig till något de kallar för AirWired, vilket är trådlös överföring från en fysisk docka för iPod eller iPhone. Fördelen är helt okomprimerad överföring, medan AirPlay komprimerar allt till Apple Lossless innan det skickas genom luften. Nackdelen är att Yamahas lösning är beroende av en docka.

RX-A2010 är väldigt användarvänlig och vi är nöjda med fjärrkontroll-appen Av Controller som finns till iPhone. Den är överskådlig, med fina ikoner för varje ljudläge, och är på det stora hela otroligt enkel att använda. Inställning och kalibrering måste du däremot göra med fjärrkontrollen som ingår.

Ljudkvalitet
I vårt rum kan rumskorrektionen göras linjär, där receivern alltså försöker göra en helt rak (”Flat”) frekvenskurva, eller så kan man justera center- och bakhögtalarna efter fronthögtalarnas klang, eller välja ”Natural” och få vad Yamaha anser vara den mest naturliga klangen. Vi tycker att ”Flat” är lite fattigt på klanger och att ”Natural” dämpar lite väl mycket diskant – naturligtvis beroende på högtalarna. I vårt testrum fungerade det bäst med att låta Dynaudio-högtalarna stå för klangen, och alltså välja ”Front”-läget. Å andra sidan kan ”Natural” låta mer behagligt om du vill upp i samma ljudnivå som på bio. Musik i stereo låter bäst i mellanregistret med ”Pure Direct”-läge. Samtidigt uppskattar vi den hjälp i basregistret som en subbas ger, då är ”2 ch stereo” ett bättre val.

Vi gillar upplösningen i RX-A2010:s övertoner. Musikens ljudbild breder ut sig stort och på film får vi en bra och omringande klang. Dialog och sångröster är naturliga och behagliga, det låter överlag väldigt bra. Och det finns mer kraft och dynamik än hos Denon.

Mellanregistret är lite tunnare än hos Onkyo, som har mer kött på benen och ett mer stabilt och direkt stereoperspektiv i musiken. RX-A2010 känns inte heller fullt lika kraftfull och låter en aning mer ansträngd på hög volym.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Sammanfattning Funktion möter kvalitet

En receiver med god funktionalitet i kombination med ljudkvalitet och kraft nog för att driva även tungdrivna högtalare, det går faktiskt att köpa om man har 10 000 kronor i plånboken.

Onkyo TX-NR809

Full kontroll

Med kraft och elegans håller Onkyos receiver högtalarna i ett järngrepp, samtidigt som den rymmer flera fina funktioner.

Mycket bra ljud. Gott om kraft. Nätverksstreaming.
Saknar direktknappar på fjärrkontroll.

Anthem MRX 300

Intar ljudtronen

Den som inte bryr sig om allsköns finesser, utan bara är ute efter en hemmabioreceiver som låter kungligt, ska läsa det här.

Vackert ljud. Extremt exakt rumskorrektion.
Ingen nätverkskoppling.

Harman/Kardon AVR 365

Billigt kraftverk

Harma/Kardon ställer upp med testets billigaste receiver. AVR 365 är ett renodlat hemmabiokraftverk, utan särskilda extrafunktioner.

Kraft och bas. I stort sett lättanvänd. Bra pris.
Saknar lite upplösning. Saknar Pre Out.

Pioneer VSX-2021

Välutrustad kraftkarl

Välutrustade VSX-2021 har massor av inställningar och är en potent historia. Se bara till att du inte rattar bort dig!

Kraft och detaljer. Funktioner och skötsel. Streaming och AirPlay.
Saknar lite finess.

Denon AVR-3312

Snyggt och behärskat

Denons välutrustade receiver har separat strömförsörjning till frontkanalerna för att ha bättre resurser. Ändå tycker vi att den är väl behärskad och försiktig.

Gör få fel. Användarvänlig. Många funktioner.
Gör inte mycket väsen av sig.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend