Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Rimligare head-fi från Focal: Azurys och Hadenys

Focal utökar sitt utbud av trådbundna hörlurar med de stängda Azurys och de öppna Hadenys.

Av / 2024-05-07 - 12:55
Rimligare head-fi från Focal: Azurys och Hadenys

Azurys och Hadenys är båda inspirerade av den sagolika, trådlösa modellen Bathys, som också är redaktionens absoluta favorit i sin klass. Med de nya, passiva modellerna utlovar Focal mycket av samma ljudkvalitet och ergonomiska design, men i ett mer prisvärt format.

Focal Azurys är en sluten modell designad för att leverera djup bas och imponerande upplösning, tack vare samma patenterade akustiska design som finns i företagets dyrare slutna hörlurar, Celestee och Stellia. Med sin kompakta formfaktor är Azurys ett elegant val för den som vill ha bra ljud på språng. Antingen tillsammans med en digital musikspelare (DAP), eller med en adapter eller bärbar DAC tillsammans med mobiltelefonen.

Focal Azurys
Focal Azurys. Foto: Focal

Hadenys, å andra sidan, är en öppen modell riktad till mer kräsna hemmalyssnare, som söker en bekväm ljudupplevelse i referenskvalitet. En öppen design minskar akustisk kompression runt de blixtsnabba elementen, vilket lovar högre upplösning och bättre dynamik. Öppna hörlurar lämpar sig däremot inte lika bra ute bland människor, eftersom musiken läcker ut fritt till omgivningen, på samma sätt som buller utifrån obehindrat släpps in i användarens öron.

Focal Azurys_Carying_Case
Focal Azurys. Foto: Focal

40 mm element

Båda modellerna använder M-formade 40 mm-element med ”formlösa” talspolar, en teknik hämtad från Focals dyrare hörlurar. Denna konstruktion ska hålla vikten och massan låg, vilket enligt Focal resulterar i ett styvt men samtidigt blixtsnabbt element som hänger med även de snabbaste musikaliska transienterna.

Focal Hadenys
Focal Hadenys. Foto: Focal

Focals karakteristiska, vinklade elementdesign finns också på plats i både Azurys och Hadenys, vilket ska ge en mer exakt stereobild och en upplevelse som mer påminner om att lyssna på riktiga högtalare.

Byggkvaliteten framstår som toppklass, med detaljer i äkta läder, lättmetall som aluminium och en styv magnesiumlegering i bågen och kåphållarna. Den ergonomiska designen ska säkerställa en bekväm passform och jämnt tryck mot huvudet.

Focal Hadenys_Carying_Case
Foal Hadenys. Foto: Focal

Med en vacker ljusblå (Azurys) eller varm nötbrun (Hadenys) färgpalett kombinerar hörlurarna stil med substans.

Även om Focals löften om exceptionell prestanda i denna prisklass låter lovande, är det värt att ta marknadsföringshypen med en nypa salt tills vi hör dem med våra egna öron. Likväl, med Focals starka meritlista inom hörlursdesign, är vi mer än lite förväntansfulla!

Läs också Förbaskat bra från Focal Focal Bathys är en ”måste ha”-produkt med exceptionell ljudkvalitet, fantastisk komfort och strålande brusreducering.

Focal Azurys och Focal Hadenys: Pris och tillgänglighet

Både Azurys och Hadenys kommer att finnas tillgängliga den 15 maj, med rekommenderade priser på 6 995 SEK för Azurys respektive 8 995 SEK för den öppna Hadenys. Vi längtar efter att få in dem för test och höra om de lever upp till Focals ambitiösa påståenden.

Den svenska distributören är sonsept.se

Mer info: focal.com

Läs också Focal Celestee: De bästa slutna för under tjugotusen Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Så här ser Sonos första hörlurar ut

Din egen personliga hemmabioupplevelse

Marshall rockar vidare

Löjligt billigt från HiFiMAN

B&O Atelier Edition i norrskensfärger

Topplista: Hörlurar och öronproppar till påskledigheten

Hjälp hörseln med AirPods Pro

Lycka till med att köpa dessa

Ljud & Bild
Rulla till toppen