annonse
annonse
annonse

Yotaphone 2

Janus-mobilen

Den ryska mobiltelefonen med två skärmar, Yotaphone 2, har landat och är årets första positiva överraskning.

Plus
Tanken med en sekundär e-bläck-skärm på baksidan är inte bara innovativ utan också enastående väl utförd och ger extrafunktioner till en smartmobil som redan tillhör toppklassen när det gäller skärm, byggkvalitet och prestanda.
Minus
Det finns för få widgetar och specialfunktioner till skärmen med e-bläck. 32 GB minne som inte går att utöka är för lite för en mobil i toppklassen. Kameran är en besvikelse och ljudet hade behövt en vitamininjektion.

På en mobilmarknad där i stort sett alla telefoner – i synnerhet de Android-baserade – är så lika varandra att det är svårt att se skillnad på dem, är det skönt med lite omväxling. Och det får man med Yotaphone 2. Den kör visserligen Android (version 4.4.3 KitKat), precis som flertalet mobiler i butikshyllorna, men Yotaphone 2 har något som ingen annan mobil på hela marknaden har: en extra skärm på baksidan! Dessutom är företaget bakom Yotaphone ryskt, vilket vi inte heller stöter på varje dag.

View_004_v04
Yotaphone 2:s huvudskärm är av typen AMOLED med Full HD-upplösning. På baksidan sitter en e-bläck-skärm med 960 x 540-upplösning.

Paradnumret är e-bläcket
Men Yotaphones stora paradnummer är alltså att den har hela två skärmar. Den vanliga 5-tumsskärmen ska vi återkomma till. Först ska det handla om den 4,7 tum stora skärmen med e-läck som sitter på baksidan.

E-bläck är en teknik som främst används till renodlade läsplattor för e-böcker. En skärm med e-bläck är lika tunn som ett vanligt papper och har oftast inga färger utan visar bara stationära gråtoner – och så är det med skärmen på Yotaphone 2 också.

Till skillnad från exempelvis en LCD-skärm har e-bläcket ingen egen ljuskälla, utan reflekterar ljuset från omgivningen. Å andra sidan innebär det att e-bläck-skärmen i stort sett inte drar någon ström, inte ens om den alltid är påslagen, och att det är enkelt att läsa på den även i starkt solljus. I mörker är den däremot helt oanvändbar.

E-bläcket har alltså ett par helt annorlunda egenskaper än en vanlig smartmobilskärm och det är dessa egenskaper som YotaDevices, som företaget bakom Yotaphone 2 heter, har velat utnyttja för att ge telefonen nya och annorlunda funktioner

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Rent konkret kan skärmen med e-bläck användas på två sätt: för de så kallade Yota Panels och för att spegla innehållet på huvudskärmen.

Med Yota Panels kan användaren skapa ett antal skärmar med olika widgetar som ger blixtsnabb tillgång till information utan att man behöver låsa upp telefonen. Bland de widgetar som finns i dagsläget kan nämnas analog klocka, kalender, SMS, batteriindikator, musikspelare samt Yotas egen e-bokläsare.

view_024_1

Håller man Yotaphone 2 med baksidan uppåt är frontskärmen alltid släckt, men man kan ändå se när man har sitt nästa möte, hur vädret bli imorgon eller vad det stod i det senaste SMS:et – utan att det i stort sett drar någon ström alls. YotaDevices hävdar att Yotaphone 2 räcker i uppemot 100 timmar om man nästan uteslutande använder e-bläck-skärmen, och det stämmer väl med våra upplevelser när vi testade den.

Räddare i nöden
Dessutom har man en möjlighet att slänga över innehållet i vilken vanlig app som helst från AMOLED-skärmen till e-bläck-skärmen, vilket kan ha flera praktiska ändamål.

Har man bara ett par minuters ström kvar kan man ändå visa mailet med boardingkortet på telefonens baksida. Ska man navigera till fots finns det ingen anledning att slösa ström på färgskärmen, för Google Maps fungerar även på e-bläck-skärmen, och man kan naturligtvis även spara e-böcker från Amazons app eller en längre artikel från en webbsida på baksidan av telefonen och läsa i lugn och ro, antingen för att spara ström eller för att man sitter vid poolen i starkt solljus.

Även e-bläck-skärm är en pekskärm, men den är långsam och tar tid på sig att reagera. Utöver denna svaghet är det ett litet problem att speciella e-bläck-widgetar måste utvecklas särskilt för Yotaphone, vilket begränsar urvalet tämligen mycket. Det påverkar naturligtvis inte möjligheten att spegla helt vanliga apar på mobilens baksida, och sammantaget tycker vi trots dessa brister är experimentet med e-bläck riktigt lyckat.

Yota_views_render_v08_lpm_View_014_0014_v2
Yotaphone 2 är något så ovanligt som en rysk smartmobil.

Teknologiskt under
Man får inte underskatta hur svårt det har varit att utrusta Yotaphone 2 med två skärmar rent tekniskt, utan att det har gjort telefonen tjockare eller tyngre än normalt, och det skulle inte ha förvånat oss om det hade inneburit vissa kompromisser med telefonens övriga funktioner eller specifikationer. Men så är faktiskt inte fallet.

Under skalet sitter en Snapdragon 800-quadcore-processor och även om just denna har ett år på nacken så får Yotaphone 2 bra prestandaresultat – 922 single-core respektive 2682 multi-core i Geekbench 3 – vilket är i klass med toppmodeller som HTC One M8 och Huawei Ascend Mate 7, och även vid normal användning går det undan i vändningarna för Yotaphone 2 – till och med när den utsätts för stora och grafikkrävande appar, till exempel Asphalt 8 som vi brukar använda för att testa prestanda.

Frontskärmen, som vi ju lovade att återkomma till, har med 5-tums diagonal och Full HD-upplösning en imponerande pixeltäthet på 442 och en knivskarp bildkvalitet med en fantastisk svärta, även om färgschemat är tämligen dynamiskt.

Designen är det inget fel på heller. Både fram- och baksidan är täckt av robust Gorilla 3-glas, och ramen runt av rejäl plast. Formen är behagligt rundad, så att telefonen ligger bekvämt i handen, men det bör påpekas att man håller telefonen ”tvärtom” om man använder skärmen på baksidan, då vilar i stället den helt platta glasskärmen på framsidan mot handflatan.

yotaphone_cam2-990x505
iPhone_cam2-990x505
Apples iPhone 6 har en 8 Mp-kamera precis som Yotaphone, bilderna från den ryska telefonen (överst) är suddigare än dem från iPhone) och dessutom har Yotaphone 2-bilderna rent allmänt en röd missfärgning.

Smolk i glädjebägaren
Ska vi till sist komma med ett par klagomål så får det bli på skärmen, ljudet och ett par designdetaljer som irriterar, utan att för den skull vara någon deal-breaker.

Såväl fram- som baksidekameran tar bilder som är en smula för oskarpa för vår smak, och bilderna blir dessutom en smula missfärgade av rödstick.

Ljudkvaliteten är visserligen strålande, vi hör ingen förvrängning och ljudet har bra klangbotten, men vi saknar kraft och volym och om man gillar att lyssna på musik så måste man nästan skaffa en separat hörlursförstärkare, för Yotaphone 2 är alltså inte byggd för att spela upp till fest.

Man får inte heller vara alltför förtjust i att fylla sin telefon med musik, bilder och videor, för Yotaphone 2 har maximalt 32 GB lagringsplats, som inte går att utöka. En annan udda detalj är att alla inställningsmöjligheter för samtal har försvunnit från Android-inställningarna. Man kan alltså inte ställa in spärr av telefonnummer, vidarebefordran, nummervisning eller telefonsvarare, vilket vi är förvånade över. Det finns en möjlighet att detta bara gällde vårt testexemplar och inte är något allmänt problem, men om det ett medvetet val så är det ett ganska så dumt sådant.

Slutsats
Yotaphone 2 är en enastående produkt i ordets rätta bemärkelse. E-bläck-skärmen på baksidan är mer än en gimmick, även om dess funktionalitet begränsas av de förhållandevis få widgetarna som finns till den. Telefonen är välkonstruerad på de flesta områden, välbyggd och snabb, och även huvudskärmen på framsidan är en fröjd att se på tack vare en knivskarp bild.

Totalintrycket sänks dock en smula av en halvdålig kamera, ett kraftlöst ljud och begränsat med lagringsplats som inte går att utöka. Trots detta är Yotaphone 2 ändå en av årets stora överraskningar hittills.

På en mobilmarknad där i stort sett alla telefoner – i synnerhet de Android-baserade – är så lika varandra att det är svårt att se skillnad på dem, är det skönt med lite omväxling. Och det får man med Yotaphone 2. Den kör visserligen Android (version 4.4.3 KitKat), precis som flertalet mobiler i butikshyllorna, men Yotaphone 2 har något som ingen annan mobil på hela marknaden har: en extra skärm på baksidan! Dessutom är företaget bakom Yotaphone ryskt, vilket vi inte heller stöter på varje dag. View_004_v04 Yotaphone 2:s huvudskärm är av typen AMOLED med Full HD-upplösning. På baksidan sitter en e-bläck-skärm med 960 x 540-upplösning. Paradnumret är e-bläcket Men Yotaphones stora paradnummer är alltså att den har hela två skärmar. Den vanliga 5-tumsskärmen ska vi återkomma till. Först ska det handla om den 4,7 tum stora skärmen med e-läck som sitter på baksidan. E-bläck är en teknik som främst används till renodlade läsplattor för e-böcker. En skärm med e-bläck är lika tunn som ett vanligt papper och har oftast inga färger utan visar bara stationära gråtoner – och så är det med skärmen på Yotaphone 2 också. Till skillnad från exempelvis en LCD-skärm har e-bläcket ingen egen ljuskälla, utan reflekterar ljuset från omgivningen. Å andra sidan innebär det att e-bläck-skärmen i stort sett inte drar någon ström, inte ens om den alltid är påslagen, och att det är enkelt att läsa på den även i starkt solljus. I mörker är den däremot helt oanvändbar. E-bläcket har alltså ett par helt annorlunda egenskaper än en vanlig smartmobilskärm och det är dessa egenskaper som YotaDevices, som företaget bakom Yotaphone 2 heter, har velat utnyttja för att ge telefonen nya och annorlunda funktioner Rent konkret kan skärmen med e-bläck användas på två sätt: för de så kallade Yota Panels och för att spegla innehållet på huvudskärmen. Med Yota Panels kan användaren skapa ett antal skärmar med olika widgetar som ger blixtsnabb tillgång till information utan att man behöver låsa upp telefonen. Bland de widgetar som finns i dagsläget kan nämnas analog klocka, kalender, SMS, batteriindikator, musikspelare samt Yotas egen e-bokläsare. view_024_1 Håller man Yotaphone 2 med baksidan uppåt är frontskärmen alltid släckt, men man kan ändå se när man har sitt nästa möte, hur vädret bli imorgon eller vad det stod i det senaste SMS:et – utan att det i stort sett drar någon ström alls. YotaDevices hävdar att Yotaphone 2 räcker i uppemot 100 timmar om man nästan uteslutande använder e-bläck-skärmen, och det stämmer väl med våra upplevelser när vi testade den. Räddare i nöden Dessutom har man en möjlighet att slänga över innehållet i vilken vanlig app som helst från AMOLED-skärmen till e-bläck-skärmen, vilket kan ha flera praktiska ändamål. Har man bara ett par minuters ström kvar kan man ändå visa mailet med boardingkortet på telefonens baksida. Ska man navigera till fots finns det ingen anledning att slösa ström på färgskärmen, för Google Maps fungerar även på e-bläck-skärmen, och man kan naturligtvis även spara e-böcker från Amazons app eller en längre artikel från en webbsida på baksidan av telefonen och läsa i lugn och ro, antingen för att spara ström eller för att man sitter vid poolen i starkt solljus. Även e-bläck-skärm är en pekskärm, men den är långsam och tar tid på sig att reagera. Utöver denna svaghet är det ett litet problem att speciella e-bläck-widgetar måste utvecklas särskilt för Yotaphone, vilket begränsar urvalet tämligen mycket. Det påverkar naturligtvis inte möjligheten att spegla helt vanliga apar på mobilens baksida, och sammantaget tycker vi trots dessa brister är experimentet med e-bläck riktigt lyckat. Yota_views_render_v08_lpm_View_014_0014_v2 Yotaphone 2 är något så ovanligt som en rysk smartmobil. Teknologiskt under Man får inte underskatta hur svårt det har varit att utrusta Yotaphone 2 med två skärmar rent tekniskt, utan att det har gjort telefonen tjockare eller tyngre än normalt, och det skulle inte ha förvånat oss om det hade inneburit vissa kompromisser med telefonens övriga funktioner eller specifikationer. Men så är faktiskt inte fallet. Under skalet sitter en Snapdragon 800-quadcore-processor och även om just denna har ett år på nacken så får Yotaphone 2 bra prestandaresultat – 922 single-core respektive 2682 multi-core i Geekbench 3 – vilket är i klass med toppmodeller som HTC One M8 och Huawei Ascend Mate 7, och även vid normal användning går det undan i vändningarna för Yotaphone 2 – till och med när den utsätts för stora och grafikkrävande appar, till exempel Asphalt 8 som vi brukar använda för att testa prestanda. Frontskärmen, som vi ju lovade att återkomma till, har med 5-tums diagonal och Full HD-upplösning en imponerande pixeltäthet på 442 och en knivskarp bildkvalitet med en fantastisk svärta, även om färgschemat är tämligen dynamiskt. Designen är det inget fel på heller. Både fram- och baksidan är täckt av robust Gorilla 3-glas, och ramen runt av rejäl plast. Formen är behagligt rundad, så att telefonen ligger bekvämt i handen, men det bör påpekas att man håller telefonen ”tvärtom” om man använder skärmen på baksidan, då vilar i stället den helt platta glasskärmen på framsidan mot handflatan. yotaphone_cam2-990x505 iPhone_cam2-990x505 Apples iPhone 6 har en 8 Mp-kamera precis som Yotaphone, bilderna från den ryska telefonen (överst) är suddigare än dem från iPhone) och dessutom har Yotaphone 2-bilderna rent allmänt en röd missfärgning. Smolk i glädjebägaren Ska vi till sist komma med ett par klagomål så får det bli på skärmen, ljudet och ett par designdetaljer som irriterar, utan att för den skull vara någon deal-breaker. Såväl fram- som baksidekameran tar bilder som är en smula för oskarpa för vår smak, och bilderna blir dessutom en smula missfärgade av rödstick. Ljudkvaliteten är visserligen strålande, vi hör ingen förvrängning och ljudet har bra klangbotten, men vi saknar kraft och volym och om man gillar att lyssna på musik så måste man nästan skaffa en separat hörlursförstärkare, för Yotaphone 2 är alltså inte byggd för att spela upp till fest. Man får inte heller vara alltför förtjust i att fylla sin telefon med musik, bilder och videor, för Yotaphone 2 har maximalt 32 GB lagringsplats, som inte går att utöka. En annan udda detalj är att alla inställningsmöjligheter för samtal har försvunnit från Android-inställningarna. Man kan alltså inte ställa in spärr av telefonnummer, vidarebefordran, nummervisning eller telefonsvarare, vilket vi är förvånade över. Det finns en möjlighet att detta bara gällde vårt testexemplar och inte är något allmänt problem, men om det ett medvetet val så är det ett ganska så dumt sådant. Slutsats Yotaphone 2 är en enastående produkt i ordets rätta bemärkelse. E-bläck-skärmen på baksidan är mer än en gimmick, även om dess funktionalitet begränsas av de förhållandevis få widgetarna som finns till den. Telefonen är välkonstruerad på de flesta områden, välbyggd och snabb, och även huvudskärmen på framsidan är en fröjd att se på tack vare en knivskarp bild. Totalintrycket sänks dock en smula av en halvdålig kamera, ett kraftlöst ljud och begränsat med lagringsplats som inte går att utöka. Trots detta är Yotaphone 2 ändå en av årets stora överraskningar hittills.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Yotaphone 2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android 4.4.3 KitKat
  • Skärm: 5-tums AMOLED, 1920 x 1080 (441 ppi) + 4,7-tums e-bläck, 960 x 540
  • Processor: 2,26 GHz Snapdragon 800 quad-core
  • Internminne: 2 GB
  • Minne: 32 GB
  • Kamera: 8 Mp + 2,1 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS, GLONASS
  • Mått: 144,9 x 69,4 x 8,95 mm
  • Vikt: 145 g
  • Batteri: 2500 mAh
Pris: 6400,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Audio Pro A40
Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
annonse
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.