annonse
annonse
annonse

surfplatta Google Nexus 10

Bortkastad talang

Nexus 10 visar mer än något annat att Android inte är redo för surfplattor förrän app-utvecklarna vaknar ur sin dvala.

Bra pris Marknadens bästa skärm (bara med Google-appar) Snabb och höga prestanda
Nästan inga appar stöder skärmen Inget mobilt internet Klarar inte SD-kort
annonse

Tanken med Googles Nexus-produkter är att de ska visa hur Google föreställer sig att en helt ren och orörd version av Android fungerar ihop med maskinvara som är framtagen exakt efter deras specifikationer. Eftersom Google inte själv tillverkar maskinvara anlitar sökmotorjätten olika samarbetspartner för att bygga Nexus-modellerna, som sedan marknadsförs och säljs som Google-produkter. De mest aktuella Nexus-enheterna på marknaden just nu är Nexus 4, som är en smartmobil som byggs av LG, och Nexus 7, som är en billig surfplatta som byggs av ASUS. Den senare har blivit en stor succé bland både användare och recensenter, och vi blev också förtjusta i den lilla plattan när vi testade den i september förra året. Vi kallade den för ”rena rama fyndet” och belönade den med fem stjärnor – och vi anser fortfarande att Google Nexus 7 är den bästa ”billiga” surfplattan som finns.

Just därför har vi länge varit sugna på att testa surfplattan Nexus 10, som är byggd av Samsung och den senaste medlemmen i Nexus-familjen. Till skillnad från ASUS Nexus 7 går det inte att köpa Samsungs Nexus 10 officiellt i Sverige, så man får antingen köpa den från någon som parallellimporterar eller från någon som bor i exempelvis USA, England eller Tyskland, där det går att köpa den direkt från Google.

Att vi ändå testar Nexus 10 beror på att är det en highend-flaggskeppsprodukt som ska visa kunderna att Android-baserade surfplattor är redo att ta upp kampen mot Apples iPad som ju fortfarande dominerar den lukrativa marknaden för surfplattor.

Bästa skärmen
Nexus 10 har Samsungs 1,7 Cortex A15 dualcore-processor, 2 GB RAM och antingen 16 eller 32 GB minne, men dess största plus är skärmen som är 10 tum stor (10,055 tum enligt specifikationerna) och har en upplösning på 2560 x 1600 pixlar (300 ppi) och i skrivande stund är den bästa skärmen som finns på någon surfplatta. Inte ens Apples ”fjärde generation iPad med Retina-skärm” orkar hänga med med sina 2048 x 1535 pixlar (254 ppi) och 9,7 tum. Och eftersom vi åtskilliga gånger det senaste året har berömt iPad 4 just för sin suveräna skärm så säger det sig självt att bara skärmen är skäl nog att titta närmare på Nexus 10.

Alla pixlar kommer till sin rätt
Och om vi börjar med att vara fullständigt objektiva så har Nexus 10 en skärmyta som är ungefär en fjärdedel större än iPads Retina-skärm, vilket naturligtvis innebär att finns plats för större bilder på Googles surfplatta än på Apples. Det högre antalet pixlar kommer bland annat till sin rätt när man zoomar in i bilder som är tagna i HD eller ännu högre upplösning. Man kommer helt enkelt närmare in i detaljerna med Nexus 10 än med iPad, utan att bilden får pixelstruktur. Tittar man på film (lokalt lagrad på surfplattan) i HD-kvalitet kan vi nästan inte se någon skillnad på Retina-skärmen och den högupplösta skärmen på Nexus 10, men det är inte så konstigt eftersom båda skärmarna har fler pixlar än vad man har användning för när man tittar på video i HD eller till och med full-HD.

Vi kan inte heller se någon skillnad på de två skärmarna när vi läser e-böcker eller surfar på webbsidor, så den slutliga domen måste bli att Nexus 10-skärmen matchar Apples Retina-skärm på alla områden, och att den är helt överlägsen på vissa. Rent objektivt.

Film är bättre på iPad
Så därför blir vi naturligtvis förundrade när vi tittar på samma Netflix-film på Nexus 10 och iPad 4. Vi lägger de två surfplattorna bredvid varandra, uppkopplade på samma wifi-nätverk, och låter dem streama samma film (”Thor”) helt parallellt så att vi kan göra en direkt och rättvis jämförelse. Och vi måste konstatera att filmen ser mycket bättre ut på iPad 4 än på Nexus 10. Google-plattan har en matt bild med både synliga pixlar och artefakter. Det ser helt enkelt ut som om iPad-skärmen är bättre kalibrerad.

Samma sak upprepas när vi som alternativ provar med att titta på samma föredrag på båda surfplattorna med hjälp av den populära TED-appen. Då lägger vi också märke till att det inte bara är videofilmen som ser sämre ut på Nexus 10, med mindre kontrast och mattare färger, utan också själva appen. På iPad 4 är den knivskarp och utnyttjar verkligen Retina-skärmens höga upplösning, på Nexus 10 ser samma app nästan rörig ut – och det ger oss en fingervisning om vad som är felet.

App-utvecklarna har inte hängt med
Problemet är att den fina och högupplösta skärmen på Nexus 10 i princip inte utnyttjas av några appar alls. Medan Apple har gjort ett stort nummer av att lansera massor av ”HD-appar” samtidigt som den första iPaden med Retina-skärm kom för ett år sedan, så finns det ytterst få Android-appar i Google Play-butiken som är anpassade för surfplattor, och ännu mindre är optimerade för Nexus 10:s höga skärmupplösning.

Tittar vi i Apples App Store så finns det hela 300 000 appar som är särskilt utformade för iPad och en stor del av dem stöder numera den högupplösta Retina-skärmen. Android-användare får ofta nöja sig med samma appar oavsett om de ska köra dem på en smartmobil eller på en surfplatta med superskärm som Nexus 10 – och det gäller även de mest populära apparna som Facebook och Twitter. Det är faktiskt bara Googles egna appar (till exempel Chrome, Earth och Maps) som ser superfina ut på den eminenta Nexus-skärmen. Så fort man ger sig ut i tredjepartsland blir man snabbt besviken. Detta är för övrigt skälet till att en liten surfplatta med 7-tumsskärm – som Googles egen Nexus 7 – fungerar mycket bättre med Android än de större modellerna gör. Det gör helt enkelt inte så mycket om man blåser upp en smartmobil till 7 tum, och sådana mindre plattor känns också mer som stora smartmobiler än som riktiga surfplattor.

Det är väldigt ironiskt att Nexus 10, som är en produkt som ska visa alla användare att Android nu är moget att betraktas som ett ”riktigt” operativsystem för surfplattor, i själva verket visar raka motsatsen. Jodå, visst är Android i version 4.2 ett lysande alternativ till iOS som surfplattesystem, men som komplett plattform saknar Android fortfarande i nästan förfärande hög grad appar och innehåll som innebär att systemet passar för surfplattor.

Så bra är Nexus 10
Och det är verkligen synd, för när vi enbart tittar på Google Nexus 10 så är den en riktig läckerbit. Den är blixtsnabb, i våra benchmark-tester får den högre poäng än iPad i både Geekbench (2512 mot 1785) och Browsermark 2.0 (2521 mot 2318), vilket också bekräftas av vår känsla av hur det är att arbeta med Nexus till vardags. Allting går snabbt, både när man navigerar runt i menyerna och växlar mellan appar och surfar på nätet – och även ljudet och kamerorna är fullt i klass med vad vi är vana vid från Apples iPad – som dessutom är dyrare om man jämför med samma konfiguration med wifi och 32 GB minne.

Enda minuset på maskinvarufronten är att Nexus 10 inte finns i en version som stöder mobilt internet. Och även om Apple-användarna inte tycker det är så viktigt så har de flesta Android-användarna vant sig vid att man kan utöka minnet med hjälp av SD-kort, men det är bara att glömma med Nexus 10. Usch.

Slutsats
Allt detta är skälet till överskriften. Egentligen skulle vi väldigt gärna vilja rekommendera Google Nexus 10, för detta en superläcker produkt med fantastisk skärm, imponerande specifikationer och höga prestanda. Men när användarupplevelsen till vardags i så hög grad hämmas av icke-optimerade appar, lämnar Nexus 10 en besk eftersmak.

Tanken med Googles Nexus-produkter är att de ska visa hur Google föreställer sig att en helt ren och orörd version av Android fungerar ihop med maskinvara som är framtagen exakt efter deras specifikationer. Eftersom Google inte själv tillverkar maskinvara anlitar sökmotorjätten olika samarbetspartner för att bygga Nexus-modellerna, som sedan marknadsförs och säljs som Google-produkter. De mest aktuella Nexus-enheterna på marknaden just nu är Nexus 4, som är en smartmobil som byggs av LG, och Nexus 7, som är en billig surfplatta som byggs av ASUS. Den senare har blivit en stor succé bland både användare och recensenter, och vi blev också förtjusta i den lilla plattan när vi testade den i september förra året. Vi kallade den för ”rena rama fyndet” och belönade den med fem stjärnor – och vi anser fortfarande att Google Nexus 7 är den bästa ”billiga” surfplattan som finns. Just därför har vi länge varit sugna på att testa surfplattan Nexus 10, som är byggd av Samsung och den senaste medlemmen i Nexus-familjen. Till skillnad från ASUS Nexus 7 går det inte att köpa Samsungs Nexus 10 officiellt i Sverige, så man får antingen köpa den från någon som parallellimporterar eller från någon som bor i exempelvis USA, England eller Tyskland, där det går att köpa den direkt från Google. Att vi ändå testar Nexus 10 beror på att är det en highend-flaggskeppsprodukt som ska visa kunderna att Android-baserade surfplattor är redo att ta upp kampen mot Apples iPad som ju fortfarande dominerar den lukrativa marknaden för surfplattor. Bästa skärmen Nexus 10 har Samsungs 1,7 Cortex A15 dualcore-processor, 2 GB RAM och antingen 16 eller 32 GB minne, men dess största plus är skärmen som är 10 tum stor (10,055 tum enligt specifikationerna) och har en upplösning på 2560 x 1600 pixlar (300 ppi) och i skrivande stund är den bästa skärmen som finns på någon surfplatta. Inte ens Apples ”fjärde generation iPad med Retina-skärm” orkar hänga med med sina 2048 x 1535 pixlar (254 ppi) och 9,7 tum. Och eftersom vi åtskilliga gånger det senaste året har berömt iPad 4 just för sin suveräna skärm så säger det sig självt att bara skärmen är skäl nog att titta närmare på Nexus 10. Alla pixlar kommer till sin rätt Och om vi börjar med att vara fullständigt objektiva så har Nexus 10 en skärmyta som är ungefär en fjärdedel större än iPads Retina-skärm, vilket naturligtvis innebär att finns plats för större bilder på Googles surfplatta än på Apples. Det högre antalet pixlar kommer bland annat till sin rätt när man zoomar in i bilder som är tagna i HD eller ännu högre upplösning. Man kommer helt enkelt närmare in i detaljerna med Nexus 10 än med iPad, utan att bilden får pixelstruktur. Tittar man på film (lokalt lagrad på surfplattan) i HD-kvalitet kan vi nästan inte se någon skillnad på Retina-skärmen och den högupplösta skärmen på Nexus 10, men det är inte så konstigt eftersom båda skärmarna har fler pixlar än vad man har användning för när man tittar på video i HD eller till och med full-HD. Vi kan inte heller se någon skillnad på de två skärmarna när vi läser e-böcker eller surfar på webbsidor, så den slutliga domen måste bli att Nexus 10-skärmen matchar Apples Retina-skärm på alla områden, och att den är helt överlägsen på vissa. Rent objektivt. Film är bättre på iPad Så därför blir vi naturligtvis förundrade när vi tittar på samma Netflix-film på Nexus 10 och iPad 4. Vi lägger de två surfplattorna bredvid varandra, uppkopplade på samma wifi-nätverk, och låter dem streama samma film (”Thor”) helt parallellt så att vi kan göra en direkt och rättvis jämförelse. Och vi måste konstatera att filmen ser mycket bättre ut på iPad 4 än på Nexus 10. Google-plattan har en matt bild med både synliga pixlar och artefakter. Det ser helt enkelt ut som om iPad-skärmen är bättre kalibrerad. Samma sak upprepas när vi som alternativ provar med att titta på samma föredrag på båda surfplattorna med hjälp av den populära TED-appen. Då lägger vi också märke till att det inte bara är videofilmen som ser sämre ut på Nexus 10, med mindre kontrast och mattare färger, utan också själva appen. På iPad 4 är den knivskarp och utnyttjar verkligen Retina-skärmens höga upplösning, på Nexus 10 ser samma app nästan rörig ut – och det ger oss en fingervisning om vad som är felet. App-utvecklarna har inte hängt med Problemet är att den fina och högupplösta skärmen på Nexus 10 i princip inte utnyttjas av några appar alls. Medan Apple har gjort ett stort nummer av att lansera massor av ”HD-appar” samtidigt som den första iPaden med Retina-skärm kom för ett år sedan, så finns det ytterst få Android-appar i Google Play-butiken som är anpassade för surfplattor, och ännu mindre är optimerade för Nexus 10:s höga skärmupplösning. Tittar vi i Apples App Store så finns det hela 300 000 appar som är särskilt utformade för iPad och en stor del av dem stöder numera den högupplösta Retina-skärmen. Android-användare får ofta nöja sig med samma appar oavsett om de ska köra dem på en smartmobil eller på en surfplatta med superskärm som Nexus 10 – och det gäller även de mest populära apparna som Facebook och Twitter. Det är faktiskt bara Googles egna appar (till exempel Chrome, Earth och Maps) som ser superfina ut på den eminenta Nexus-skärmen. Så fort man ger sig ut i tredjepartsland blir man snabbt besviken. Detta är för övrigt skälet till att en liten surfplatta med 7-tumsskärm – som Googles egen Nexus 7 – fungerar mycket bättre med Android än de större modellerna gör. Det gör helt enkelt inte så mycket om man blåser upp en smartmobil till 7 tum, och sådana mindre plattor känns också mer som stora smartmobiler än som riktiga surfplattor. Det är väldigt ironiskt att Nexus 10, som är en produkt som ska visa alla användare att Android nu är moget att betraktas som ett ”riktigt” operativsystem för surfplattor, i själva verket visar raka motsatsen. Jodå, visst är Android i version 4.2 ett lysande alternativ till iOS som surfplattesystem, men som komplett plattform saknar Android fortfarande i nästan förfärande hög grad appar och innehåll som innebär att systemet passar för surfplattor. Så bra är Nexus 10 Och det är verkligen synd, för när vi enbart tittar på Google Nexus 10 så är den en riktig läckerbit. Den är blixtsnabb, i våra benchmark-tester får den högre poäng än iPad i både Geekbench (2512 mot 1785) och Browsermark 2.0 (2521 mot 2318), vilket också bekräftas av vår känsla av hur det är att arbeta med Nexus till vardags. Allting går snabbt, både när man navigerar runt i menyerna och växlar mellan appar och surfar på nätet – och även ljudet och kamerorna är fullt i klass med vad vi är vana vid från Apples iPad – som dessutom är dyrare om man jämför med samma konfiguration med wifi och 32 GB minne. Enda minuset på maskinvarufronten är att Nexus 10 inte finns i en version som stöder mobilt internet. Och även om Apple-användarna inte tycker det är så viktigt så har de flesta Android-användarna vant sig vid att man kan utöka minnet med hjälp av SD-kort, men det är bara att glömma med Nexus 10. Usch. Slutsats Allt detta är skälet till överskriften. Egentligen skulle vi väldigt gärna vilja rekommendera Google Nexus 10, för detta en superläcker produkt med fantastisk skärm, imponerande specifikationer och höga prestanda. Men när användarupplevelsen till vardags i så hög grad hämmas av icke-optimerade appar, lämnar Nexus 10 en besk eftersmak.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på surfplatta Google Nexus 10
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
  • Skärm: 10-tums WQXGA, 2560 x 1600 (300 ppi)
  • Processor: 1,7 GHz Cortex A15 dual core
  • Minne: 2 GB RAM + 16 eller 32 GB
  • Kamera: 5 Mp (bak) och 1,9 Mp (front)
  • Trådlöst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC
  • Anslutning: Micro USB 2.0, HDMI
  • Mått: 264 x 178 x 8,9 mm
  • Vikt: 603 g
  • Batteri: 9 000 mAh
Pris: 4000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

annonse
Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.