annonse
annonse
annonse

Sony Xperia XA

Siktar högt, landar lågt

Xperia XA är Sonys allra senaste försök med en mobil i mellanklassen. Tyvärr håller den mindre än den lovar.

Snyggt designad med kant-till-kant-skärm. Absolut den mest lockande av Sonys nya Xperia-modeller. Kameran har Predictive Hybrid Autofocus som ger skarpa bilder i de flesta situationer.
Skärm med 720p-upplösning. Den suger åt sig så fruktansvärt mycket fingeravtryck att det är irriterande, och lever nästan sitt eget liv bara man håller normalt i mobilen. Kameran överexponerar de flesta motiv och fungerar uselt i dåligt ljus. Hackar och pausar vid normal användning. Slutligen är ljudet för tamt.

När jag såg Sony Xperia XA för första gången på Mobile World Congress i Barcelona i våras var min första reaktion att den både såg dyrare och läckrare ut än de riktiga toppmodellerna, Xperia X och Xperia X Performance. Det berodde mycket på kant-till-kant-skärmen som gör att Xperia XA kan vara lika stor som en vanlig iPhone 6 och 6s och ändå ha en skärm på 5 tum.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Ända sedan dess har jag sett fram emot att få testa mobilen och jag skulle verkligen, verkligen vilja kunna skriva massa positiva saker om Sonys senaste mellanklassmobil. Men nu är det så att jag får betalt för att skriva så objektivt som möjligt om produkterna jag testar, och hur mycket sympati jag än hyser för Xperia XA så är det helt enkelt svårt att skriva särskilt mycket positivt om den utan att slänga objektiviteten i soptunnan. Tyvärr.

Utseende och konstruktion
Xperia XA skiljer sig som sagt från resten av de nya X-modellerna genom att den har en skärm som går från kant till kant. Det låter kanske som en obetydlig detalj, men det gör utan tvekan XA till den snyggaste och mest lockande modellerna i den nya Xperia X-serien, där de andra två modellerna känns egendomligt anonyma.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Designen är inte bara snygg, den är också ganska skön att hålla i med de avrundade hörnen och kanterna, så på den fronten är det inget större fel på Xperia XA. Den är naturligtvis inte gjord av världens dyraste material, men känns ändå rejält byggd och sammantaget måste man Säga att Sony har lyckats med det mesta när det gäller såväl det optiska som det taktila intrycket.

Skärm
Men så fort jag sätter igång med att använda mobilen för vardagliga sysslor upptäcker jag de första irritationsmomenten, och båda har med skärmen att göra. Så fort man rör vid skärmen lägger man nämligen märke till den så kallade oleofobiska beläggningen som har till uppgift att hålla borta fingeravtryck och annan smuts.  I normala fall glider nästan fingrarna av sig själv över en sådan här mobilskärm, men på Xperia XA fastnar de nästan. Efter ett tag glider fingrarna bättre, fast då börjar å andra sidan skärmen att samla på sig fingeravtryck i en sådan utsträckning att det är direkt irriterande eftersom de flottiga fingrarna gör skärmbilden otydlig. Det dröjer inte länge förrän jag är tvungen att använda tvål och vatten för att göra ren skärmen, men det besväret kan man vara utan, för efter en kort stund har skärmen klibbat till sig igen.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Nästa problem uppstår faktiskt på grund av kant-till-kant-skärmen, som jag ju annars tycker är mobilens stora fördel. Håller man mobilen helt vanligt så behövs det nästan ingenting för att Xperia XA tror att man vill organisera om på hemskärmen. Fingrarna på kanten av mobilen uppfattas helt enkelt som om de trycker på skärmen, så då var den där kant-till-kant-skärmen inte så himla fantastisk ändå. Varför Sony inte kan få skärmen att känna skillnad på om man bara håller i mobilen eller pekar med fem fingrar direkt på skärmen är lite av en gåta, med tanke på att Samsung klarar av det på Galaxy S6 edge och S7 edge…

Nåväl, om man däremot kan se igenom alla flottiga fingeravtryck så går det inte att klaga på själva bildkvaliteten. Fast man kan alltid undra varför upplösningen bara är på 1280 x 720 pixlar när föregångaren i mellanklassen, Xperia M5, har samma skärmstorlek men Full HD-upplösning. I skrivande stund är M5 billigare än Xperia XA och till och med när den var ny kostar den bara en liten extra peng mer än vad Xperia XA gör nu.

Det måste jag försöka få Sony Mobile att förklara för mig vid tillfälle.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Kamera
På samma gång kan de kanske också förklara varför kameran i Xperia XA överexponerar helt vanliga ögonblicksbilder. Och när de ändå håller på varför den tar så dåliga bilder i dålig belysning. Det är verkligen synd, för annars sitter det faktiskt en riktigt strålande kamera i mobilen.

Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild
Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild
Bilden överst är tagen med Samsung Galaxy S7 och den understa med Xperia XA. I rättvisans namn bör det påpekas att Galaxy S7 är bäst på att ta bilder i mörker av i stort sett alla mobiler. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild
Bilden överst är tagen med Samsung Galaxy S7 och den understa med Xperia XA. I rättvisans namn bör det påpekas att Galaxy S7 är bäst på att ta bilder i mörker av i stort sett alla mobiler. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Hela Xperia X-serien är utrustad med så kallad Predictive Hybrid Autofocus, en teknik som är utvecklad i samarbete med ingenjörerna från Sonys Alpha-systemkameror. Den nya tekniken följer motivet i bilden, spårar dess rörelser och håller motivet konstant i fokus. Det fungerar i praktiken och ger skarpa bilder i de allra flesta fall.

Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild
Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild
Ett bildexempel som tydligt visar skillnaden i exponering mellan Sony Xperia XA (överst) och iPhone 6s (underst). Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild
Ett bildexempel som tydligt visar skillnaden i exponering mellan Sony Xperia XA (överst) och iPhone 6s (underst). Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Ljud
På ljudsidan är Xperia XA tyvärr också en liten besvikelse, vilket verkligen är en överraskning eftersom vi var så nöjda med ljudet i Xperia X.

Ljudbilden är helt enkelt anonym och saknar varje form av tryck och tyngd. Även med ett par bra hörlurar har Xperia XA ett ljud som låter som om avspelaren ligger under en filt. Märkligt med tanke på att mobilen kommer från ett företag som Sony, som brukar prioritera bra ljud.

Prestanda
Att Xperia XA inte är den snabbaste mobilen på marknaden kan naturligtvis inte vara en överraskning, med tanke på priset. Men jag hade väldigt svårt att benchmark-testa mobilen eftersom den orsakade felmeddelanden i både Geekbench 3 och Browsermark. I AnTuTu fick den däremot tjusiga 47 280 poäng, vilket är helt godkänt.

Vid normal användning tycker jag dock att mobilen har svårt att hålla ångan uppe. Det är framför allt i menyer och i webbläsaren som jag får på små avbrott och pauser, medan större spel – till exempel vårt sedvanliga testspel Asphalt 8 – kör på bra.

Så här mot slutet bör det nämnas och poängteras att Xperia XA INTE är vatten- och dammskyddad som föregångarna i Xperia Z- och M-serien. Den har inte heller någon fingeravtrycksläsare.

Foto: Sony Mobile
Foto: Sony Mobile

Slutsats
Skärmen suger åt sig fingeravtryck i så stor utsträckning att den nästan inte går att använda, och kant-till-kant-designen har Sony uppenbarligen inte lyckats fixa rent tekniskt eftersom skärmen ofta misstolkar ett helt vanligt grepp som en långvarig tryckning. Att skärmen inte har högre upplösning än vanlig 720p-HD är inte heller någon fördel.

Kameran är lite halvkass i mörker och i normal belysning överexponerar den konsekvent bilderna. Ljudet är tamt och även om det enda benchmarktestet som gick att utföra visade ett prestanda ligger på en respektabel nivå så märker man av hackningar och pauser i den dagliga användningen av hackningar och pauser.

Jag hade längtat efter att få testa Xperia XA som ett barn längtar efter julafton. Rent designmässigt är den klart intressantast av Sonys nya mobiler. Men i praktiken finns det så många problem med XA-modellen att jag har svårt att rekommendera den.

När jag såg Sony Xperia XA för första gången på Mobile World Congress i Barcelona i våras var min första reaktion att den både såg dyrare och läckrare ut än de riktiga toppmodellerna, Xperia X och Xperia X Performance. Det berodde mycket på kant-till-kant-skärmen som gör att Xperia XA kan vara lika stor som en vanlig iPhone 6 och 6s och ändå ha en skärm på 5 tum.[caption id="attachment_62874" align="alignnone" width="2000"]Foto: Sony Mobile Foto: Sony Mobile[/caption]Ända sedan dess har jag sett fram emot att få testa mobilen och jag skulle verkligen, verkligen vilja kunna skriva massa positiva saker om Sonys senaste mellanklassmobil. Men nu är det så att jag får betalt för att skriva så objektivt som möjligt om produkterna jag testar, och hur mycket sympati jag än hyser för Xperia XA så är det helt enkelt svårt att skriva särskilt mycket positivt om den utan att slänga objektiviteten i soptunnan. Tyvärr.Utseende och konstruktion Xperia XA skiljer sig som sagt från resten av de nya X-modellerna genom att den har en skärm som går från kant till kant. Det låter kanske som en obetydlig detalj, men det gör utan tvekan XA till den snyggaste och mest lockande modellerna i den nya Xperia X-serien, där de andra två modellerna känns egendomligt anonyma.[caption id="attachment_62876" align="alignnone" width="2000"]Foto: Sony Mobile Foto: Sony Mobile[/caption]Designen är inte bara snygg, den är också ganska skön att hålla i med de avrundade hörnen och kanterna, så på den fronten är det inget större fel på Xperia XA. Den är naturligtvis inte gjord av världens dyraste material, men känns ändå rejält byggd och sammantaget måste man Säga att Sony har lyckats med det mesta när det gäller såväl det optiska som det taktila intrycket.Skärm Men så fort jag sätter igång med att använda mobilen för vardagliga sysslor upptäcker jag de första irritationsmomenten, och båda har med skärmen att göra. Så fort man rör vid skärmen lägger man nämligen märke till den så kallade oleofobiska beläggningen som har till uppgift att hålla borta fingeravtryck och annan smuts.  I normala fall glider nästan fingrarna av sig själv över en sådan här mobilskärm, men på Xperia XA fastnar de nästan. Efter ett tag glider fingrarna bättre, fast då börjar å andra sidan skärmen att samla på sig fingeravtryck i en sådan utsträckning att det är direkt irriterande eftersom de flottiga fingrarna gör skärmbilden otydlig. Det dröjer inte länge förrän jag är tvungen att använda tvål och vatten för att göra ren skärmen, men det besväret kan man vara utan, för efter en kort stund har skärmen klibbat till sig igen.[caption id="attachment_62877" align="alignnone" width="2000"]Foto: Sony Mobile Foto: Sony Mobile[/caption]Nästa problem uppstår faktiskt på grund av kant-till-kant-skärmen, som jag ju annars tycker är mobilens stora fördel. Håller man mobilen helt vanligt så behövs det nästan ingenting för att Xperia XA tror att man vill organisera om på hemskärmen. Fingrarna på kanten av mobilen uppfattas helt enkelt som om de trycker på skärmen, så då var den där kant-till-kant-skärmen inte så himla fantastisk ändå. Varför Sony inte kan få skärmen att känna skillnad på om man bara håller i mobilen eller pekar med fem fingrar direkt på skärmen är lite av en gåta, med tanke på att Samsung klarar av det på Galaxy S6 edge och S7 edge…Nåväl, om man däremot kan se igenom alla flottiga fingeravtryck så går det inte att klaga på själva bildkvaliteten. Fast man kan alltid undra varför upplösningen bara är på 1280 x 720 pixlar när föregångaren i mellanklassen, Xperia M5, har samma skärmstorlek men Full HD-upplösning. I skrivande stund är M5 billigare än Xperia XA och till och med när den var ny kostar den bara en liten extra peng mer än vad Xperia XA gör nu.Det måste jag försöka få Sony Mobile att förklara för mig vid tillfälle.[caption id="attachment_62875" align="alignnone" width="2000"]Foto: Sony Mobile Foto: Sony Mobile[/caption]Kamera På samma gång kan de kanske också förklara varför kameran i Xperia XA överexponerar helt vanliga ögonblicksbilder. Och när de ändå håller på varför den tar så dåliga bilder i dålig belysning. Det är verkligen synd, för annars sitter det faktiskt en riktigt strålande kamera i mobilen.[caption id="attachment_62869" align="alignnone" width="1024"]Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild[/caption][caption id="attachment_62870" align="alignnone" width="1024"]Bilden överst är tagen med Samsung Galaxy S7 och den understa med Xperia XA. I rättvisans namn bör det påpekas att Galaxy S7 är bäst på att ta bilder i mörker av i stort sett alla mobiler. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild Bilden överst är tagen med Samsung Galaxy S7 och den understa med Xperia XA. I rättvisans namn bör det påpekas att Galaxy S7 är bäst på att ta bilder i mörker av i stort sett alla mobiler. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild[/caption]Hela Xperia X-serien är utrustad med så kallad Predictive Hybrid Autofocus, en teknik som är utvecklad i samarbete med ingenjörerna från Sonys Alpha-systemkameror. Den nya tekniken följer motivet i bilden, spårar dess rörelser och håller motivet konstant i fokus. Det fungerar i praktiken och ger skarpa bilder i de allra flesta fall.[caption id="attachment_62871" align="alignnone" width="1024"]Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild[/caption][caption id="attachment_62868" align="alignnone" width="1024"]Ett bildexempel som tydligt visar skillnaden i exponering mellan Sony Xperia XA (överst) och iPhone 6s (underst). Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild Ett bildexempel som tydligt visar skillnaden i exponering mellan Sony Xperia XA (överst) och iPhone 6s (underst). Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild[/caption]Ljud På ljudsidan är Xperia XA tyvärr också en liten besvikelse, vilket verkligen är en överraskning eftersom vi var så nöjda med ljudet i Xperia X.Ljudbilden är helt enkelt anonym och saknar varje form av tryck och tyngd. Även med ett par bra hörlurar har Xperia XA ett ljud som låter som om avspelaren ligger under en filt. Märkligt med tanke på att mobilen kommer från ett företag som Sony, som brukar prioritera bra ljud.Prestanda Att Xperia XA inte är den snabbaste mobilen på marknaden kan naturligtvis inte vara en överraskning, med tanke på priset. Men jag hade väldigt svårt att benchmark-testa mobilen eftersom den orsakade felmeddelanden i både Geekbench 3 och Browsermark. I AnTuTu fick den däremot tjusiga 47 280 poäng, vilket är helt godkänt.Vid normal användning tycker jag dock att mobilen har svårt att hålla ångan uppe. Det är framför allt i menyer och i webbläsaren som jag får på små avbrott och pauser, medan större spel – till exempel vårt sedvanliga testspel Asphalt 8 – kör på bra.Så här mot slutet bör det nämnas och poängteras att Xperia XA INTE är vatten- och dammskyddad som föregångarna i Xperia Z- och M-serien. Den har inte heller någon fingeravtrycksläsare.[caption id="attachment_62873" align="alignnone" width="2000"]Foto: Sony Mobile Foto: Sony Mobile[/caption]Slutsats Skärmen suger åt sig fingeravtryck i så stor utsträckning att den nästan inte går att använda, och kant-till-kant-designen har Sony uppenbarligen inte lyckats fixa rent tekniskt eftersom skärmen ofta misstolkar ett helt vanligt grepp som en långvarig tryckning. Att skärmen inte har högre upplösning än vanlig 720p-HD är inte heller någon fördel.Kameran är lite halvkass i mörker och i normal belysning överexponerar den konsekvent bilderna. Ljudet är tamt och även om det enda benchmarktestet som gick att utföra visade ett prestanda ligger på en respektabel nivå så märker man av hackningar och pauser i den dagliga användningen av hackningar och pauser.Jag hade längtat efter att få testa Xperia XA som ett barn längtar efter julafton. Rent designmässigt är den klart intressantast av Sonys nya mobiler. Men i praktiken finns det så många problem med XA-modellen att jag har svårt att rekommendera den.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Sony Xperia XA
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android 6.0.1 Marshmallow
  • Skärm: 5-tums IPS, 1280 x 720 (294 ppi)
  • Processor: 2 GHz MediaTek Helio P10 octa-core
  • Minne: 2 GB RAM, 16 GB lagring (+ microSD, max 200 GB)
  • Kamera: 13 Mp + 8 Mp
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, DLNA, aGPS, Glonass, FM-radio
  • Batteri: 2300 mAh
  • Mått: 143,6 x 66,8 x 7,9 mm
  • Vikt: 138,8 g
Pris: 3000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.