annons
annons

Google Nexus 7 2013

Fortfarande ett genidrag

Förra året var Google Nexus 7 surfplattan som gav absolut mest ”bang for the buck”. Och det är den fortfarande.

Fantastisk skärmkvalitet Riktigt mycket för pengarna Blixtsnabb användarupplevelse
Minnet kan inte utökas Medelmåttig kamera

Även i år har Asus byggt en Nexus-surfplatta åt Google, och även i år är det en billig modell med 7-tums skärm. Varför ändra på ett vinnande recept som varit en enorm framgång? Den första Google Nexus 7-plattan kom förra året och var då en av de första produkterna som körde Android Jelly Bean. Både därför och för att den hade en riktigt bra och snabb maskinvara var förra årets Nexus 7 en ren fröjd att använda. Navigeringen i menyerna och mellan skärmarna och apparna gick blixtsnabbt. Även surfandet var bättre än något annat vi sett på en Android-platta.

Årets Google Nexus 7 har förbättrats på en rad områden. I stället för en Nvidia Tegra 3 1,3 GHz quadcore-processor har 2013 års version utrustats med en ännu snabbare Snapdragon S4 Pro quadcore-processor på 1,5 GHz, och den 7 tum stora skärmen har numera full-HD-upplösning.

Operativsystemet är alltjämt Android Jelly Bean, men i den allra senaste 4.3-versionen, och Nexus har nu både front- och bakkamera (med 1,2 respektive 5 megapixlar) medan föregångaren fick nöja sin med enbart frontkamera. Trots alla förbättringar har vikten minskat med 50 gram och nya Nexus 7 är alltså både tunnare och smalare än sin föregångare.

Ris och ros
Lite negativ kritik är dock berättigad. Nexus 7 finns i två modeller med 16 respektive 32 GB i minne, men det går fortfarande inte att utöka minnet med microSD-kort, vilket i och för sig inte är ett lika stort problem nu som förra året när Nexus-plattan bara fanns i två versioner med 8 och 16 GB. Och även om nya Nexus 7 har fått en ”ordentlig” kamera på baksidan så är bildkvaliteten inte fantastisk.

The-new-nexus-7

Det är däremot skärmens bildkvalitet. Här handlar det om en riktigt ljusstark skärm med klara färger som är ett sant nöje att använda, oavsett om man surfar, tittar på film eller spelar spel. Ljudkvaliteten är också helt okej, även om ljudstyrkan hade kunnat vara bättre.

I syntetiska test lyckas Google Nexus fint med en poäng på 2699 i Geekbench 2 (vilket ska jämföras med förra årets modell som fick 1512) och i Geekbench 3 får den 579/1851 poäng (single-point/multi-point), vilket är så bra att man får leta bland betydligt dyrare Android-apparater som Samsung Galaxy Note 3 om man ska hitta något bättre.

Våra mätningar med Browsermark 2.0 gav en poäng på 2587, vilket bara är en hårsmån ifrån den dyra iPad 4 som får 2732 i samma test.

Slutsats
Vi har testat en 16 GB wifi-version av Nexus 7, som även finns med 32 GB i minne och med 4G/LTE vilket naturligtvis höjer priset. Men vilken modell man än väljer får man så mycket för pengarna att vi inte i skrivande stund kan rekommendera något bättre köp. Maskinvaran är gedigen, skärmen fantastisk och kombinationen Android 4 och höga prestanda ger oöverträffade användarupplevelser.

Även i år har Asus byggt en Nexus-surfplatta åt Google, och även i år är det en billig modell med 7-tums skärm. Varför ändra på ett vinnande recept som varit en enorm framgång? Den första Google Nexus 7-plattan kom förra året och var då en av de första produkterna som körde Android Jelly Bean. Både därför och för att den hade en riktigt bra och snabb maskinvara var förra årets Nexus 7 en ren fröjd att använda. Navigeringen i menyerna och mellan skärmarna och apparna gick blixtsnabbt. Även surfandet var bättre än något annat vi sett på en Android-platta. Årets Google Nexus 7 har förbättrats på en rad områden. I stället för en Nvidia Tegra 3 1,3 GHz quadcore-processor har 2013 års version utrustats med en ännu snabbare Snapdragon S4 Pro quadcore-processor på 1,5 GHz, och den 7 tum stora skärmen har numera full-HD-upplösning. Operativsystemet är alltjämt Android Jelly Bean, men i den allra senaste 4.3-versionen, och Nexus har nu både front- och bakkamera (med 1,2 respektive 5 megapixlar) medan föregångaren fick nöja sin med enbart frontkamera. Trots alla förbättringar har vikten minskat med 50 gram och nya Nexus 7 är alltså både tunnare och smalare än sin föregångare. Ris och ros Lite negativ kritik är dock berättigad. Nexus 7 finns i två modeller med 16 respektive 32 GB i minne, men det går fortfarande inte att utöka minnet med microSD-kort, vilket i och för sig inte är ett lika stort problem nu som förra året när Nexus-plattan bara fanns i två versioner med 8 och 16 GB. Och även om nya Nexus 7 har fått en ”ordentlig” kamera på baksidan så är bildkvaliteten inte fantastisk. The-new-nexus-7 Det är däremot skärmens bildkvalitet. Här handlar det om en riktigt ljusstark skärm med klara färger som är ett sant nöje att använda, oavsett om man surfar, tittar på film eller spelar spel. Ljudkvaliteten är också helt okej, även om ljudstyrkan hade kunnat vara bättre. I syntetiska test lyckas Google Nexus fint med en poäng på 2699 i Geekbench 2 (vilket ska jämföras med förra årets modell som fick 1512) och i Geekbench 3 får den 579/1851 poäng (single-point/multi-point), vilket är så bra att man får leta bland betydligt dyrare Android-apparater som Samsung Galaxy Note 3 om man ska hitta något bättre. Våra mätningar med Browsermark 2.0 gav en poäng på 2587, vilket bara är en hårsmån ifrån den dyra iPad 4 som får 2732 i samma test. Slutsats Vi har testat en 16 GB wifi-version av Nexus 7, som även finns med 32 GB i minne och med 4G/LTE vilket naturligtvis höjer priset. Men vilken modell man än väljer får man så mycket för pengarna att vi inte i skrivande stund kan rekommendera något bättre köp. Maskinvaran är gedigen, skärmen fantastisk och kombinationen Android 4 och höga prestanda ger oöverträffade användarupplevelser.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Google Nexus 7 2013
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.3 Jelly Bean
 • Skärm: 7-tums IPS, 1920 x 1200, 323 ppi
 • Processor: 1,5 GHz Snapdragon S4 Pro quadcore
 • Internminne: 2 GB
 • Minne: 16 GB
 • Kamera: 5 Mp (baksida), 1,2 Mp (front)
 • Trådlöst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, GPS
 • Anslutning: Micro USB 2.0
 • Mått: 200 x 114 x 8,65 mm
 • Vikt: 290 g
 • Batteri: 3950 mAh
 • Pris: 2 300 kronor
Pris: 2300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-