Galaxy NotePRO 12.2

Det är INTE storleken som räknas

Samsung har trollat fram en riktig succé med sin NotePRO 12.2. Men det beror inte på den stora skärmen.

Plus
PRO-konceptet som kombinerar produktivitets-appar och den nya Magazine UX-hemskärmen är en fullträff. Skärmkvaliteten är lysande, prestanda ligger i topp och enheten är lätt att hantera i förhållande till sin storlek.
Minus
Trots den större skärmytan får man faktiskt inte mer plats på skärmen, så vad ska man egentligen ha en större skärm till?

Smartmobilerna blir bara större och större. Många highend-telefoner har numera skärmar som är 5 tum eller ännu mer och de så kallade phablet-telefonerna säljs i miljontal över hela världen. Så det var väl mest en fråga om tid innan tendensen skulle drabba även surfplattorna, där 10-tums skärmar i stort sett har varit max ända sedan den första iPaden lanserades 2010.

Men nu är Samsung färdiga med sin Galaxy NotePRO 12.2, där skärmen – som namnet antyder – är hela 12,2 tum stor. Det måste betraktas som ett nytt rekord. Hela plattan är en rejäl historia med måtten 295,6 x 204 x 7,95 mm och väger hela 753 gram.

NotePRO_Front_black

Det är priset man får betala för den stora skärmen, som enligt Samsung ska innebära att surfplattan ska passa bättre för produktiva saker. Bokstäverna ”PRO” som följer på ”Note” i beteckningen står nämligen inte för ”professionell” utan för ”produktivitet”, och tanken är alltså att Galaxy NotePRO 12.2 inte bara ska användas till att titta på film, spela spel och surfa på internet, utan också videokonferenser, fjärrstyrning av datorn samt diverse office-arbetsuppgifter. Därför är NotePRO 12.2 förinstallerad med appar som Hancom Office och Remote PC.

Stor skärm utan praktisk betydelse
Den givna frågan är då hur bra NotePRO 12.2 egentligen passar till produktivitet. Och finns det egentligen någon poäng med den 12,2 tum stora skärmen? Gör den någon skillnad?

Om vi tar den sista frågan först och börjar med skärmen så måste vårt slutgiltiga svar bli: Nja. Det är ingen tvekan om att en 12-tums skärm på en surfplatta känns en smula överväldigande till en början, men man upptäcker snabbt att den stora skärmytan inte används till något alls! På en lång rad områden är Galaxy NotePRO 12.2 nämligen helt identisk med 10-tummaren Galaxy Note 10.1 2014 Edition som Samsung släppte förra året, och det gäller även upplösningen med 2560 x 1600 pixlar. Det är faktiskt precis samma TFT LCD-typ som sitter i båda enheterna, så den enda reella skillnaden är att pixeltätheten är lägre i NotePRO 12.2. Trots större bildyta finns inte plats för något mer, och bildkvaliteten är i slutändan en smula sämre än i den mindre Galaxy Note. Det senare är dock ingen ”deal braker” på egen hand, måste vi betona. Bildkvaliteten i Note 10.1 2014 Edition är helt enkelt briljant, så den är fortfarande inte dum alls i NotePRO 12.2!

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Konceptet prickar rätt
När det gäller mjukvara är skillnaderna större. Galaxy NotePRO har den senaste KitKat-versionen av Android-operativsystemet samt de ovan nämnda apparna Hancom Office och Remote PC. Men det är inte allt. Samsung har också – i samarbete med den populära Flipboard-appen – skapat en ny så kallad Magazine UX-hemskärm som ger användaren ett tidningsliknande gränssnitt med skräddarsytt innehåll. Och en lättillgänglig grafisk överblick över exempelvis e-post, kalender, dokument, anteckningar, etc. Och det är ingen korkad lösning alls.  Vi kan kort och gott skriva under på att Samsungs NotePRO-serie (som för övrigt också finns med mindre skärmar än den stora 12,2-tummaren) är ett välsnickrat koncept – en komplett paketlösning – som fungerar bra och som säkert hittar sin målgrupp.

NotePRO_MagazineUX

Närmast identisk
På hårdvarusidan är Galaxy NotePRO däremot nästan identisk med ovan nämnda Galaxy Note 10.1 2014 Edition. På gott och ont.

Precis som Note 10.1 har NotePRO 12.2 en baksida av läderimitation – komplett med stygn och allt – som ska påminna om en exklusiv kalender. Designen är robust och rejäl, även om surfplattan fortfarande är gjord av plast. Och så har den S-Pen som ger användaren massor av funktioner som bara finns i Samsungs Note-produkter. Det gäller till exempel Action Memo, som gör att användaren kan ringa ett telefonnummer han eller hon just har klottrat ner på skärmen. Och Screen Write, som tar en bild av skärmen som det sedan går att skriva och rita på.

Med hjälp av Pen Windows-funktionen kan användaren rita en fyrkant på skärmen som öppnar ett fönster med en valfri app som lägger sig ovanpå andra appar som körs. Urvalet av appar som går att köra i det ritade fönstret är dock tämligen begränsat.

NotePRO-S-Pen

Meningslöst
NotePRO 12.2 kan ett par nya trick också. Av den sort som Samsung tycks gilla extra mycket. Nämligen funktioner som verkar som en god idé på papperet men som i praktiken inte fungerar särskilt väl eller visar sig vara tämligen meningslösa.

Under lanseringen av NotePRO gjorde till exempel Samsung ett stort nummer av att man kan köra fyra svävande fönster samtidigt med hjälp av den så kallade Multi Window-funktionen. Och det stämmer, men som redan konstaterats finns det ju i själva verket inte mer plats på skärmen, trots den större ytan, och det gör att de fyra fönstren som visas samtidigt är i minsta laget.

Under testets gång provade vi att köra Chrome, YouTube, Google Maps och Facebook i fyra fönster samtidigt. Resultatet? Fyra mycket långsamma applikationer! Tsk, tsk, tsk …

Kalla fakta
Galaxy NotePRO 12.2 har förutom sin skärm också de flesta andra specifikationer gemensamt med Galaxy Note 10.1 2014 Edition, inklusive en på papperet blixtsnabb 2,3 GHz Snapdragon 800-processor. Och i prestandatestet får de två produkterna i stort sett identiska resultat. I Geekbench 3 är resultaten 926 poäng single-core och 2835 multi-core, vilket helt klart tillhör den högre änden av skalan. Men med Galaxy Note 10.1 upplevde vi dessvärre att surfplatten blev slöare och slöare och till och med frös helt. Om det beror på den nya Android-versionen vet vi inte, men vi har lyckligtvis inte märkt av tillnärmelsevis lika stora problem med Galaxy NotePRO 12.2, som tvärtemot kör lika snabbt i vardagligt bruk som de fina prestandaresultaten avspeglar. Surfandet lever dock inte riktigt upp till förväntningarna. Vi tycker att sidor laddas lite långsammare än de borde, och även om resultatet 2952 poäng i Browsermark 2.0 är ganska så prydligt så släpar NotePRO 12.2 fortfarande efter en highend-rival som iPad Air, som får 3610 poäng i samma test och även är betydligt snabbare till vardags när man surfar på internet.

Galaxy-NotePRO-12.2_compressed

Slutsats
Galaxy NotePRO 12.2 är ett värdigt tillskott till Samsungs serie med Galaxy Note-produkter. PRO-konceptet är väl utfört och med den här surfplattan får man en paketlösning med höga prestanda, appar för delning och produktivitet samt ett helt nytt gränssnitt. Därtill kommer de Note-funktioner som vi redan sett i föregångarna, till exempel S-Pen, som vi lärt oss att uppskatta. Och så kan vi förlåta Samsung för att de – i vanlig ordning – har proppat plattan full av meningslösa funktioner som Multi Windows, som nu kan köra hela fyra ”flytande fönster” samtidigt. Lyckligtvis kan man ju stänga av sådant.

I realititeten får man inte ut mycket av den 12,2 tum stora skärmen som man inte redan fick med den mindre 10,1-tumsskärmen i Samsungs egen Galaxy Note 10.1 2014 Edition – upplösningen på 2560 x 1600 pixlar är nämligen densamma, så det får inte plats med mer på skärmen trots att ytan är större – men skärmkvaliteten är absolut godkänd och det stora 12,2-tumsformatet blir säkert populärt ändå.

Det finns utrymme för förbättringar, men sammantaget kan Samsung vara nöjda med sin NotePRO 12.2, som vi gärna ger en särskild rekommendation.

Smartmobilerna blir bara större och större. Många highend-telefoner har numera skärmar som är 5 tum eller ännu mer och de så kallade phablet-telefonerna säljs i miljontal över hela världen. Så det var väl mest en fråga om tid innan tendensen skulle drabba även surfplattorna, där 10-tums skärmar i stort sett har varit max ända sedan den första iPaden lanserades 2010. Men nu är Samsung färdiga med sin Galaxy NotePRO 12.2, där skärmen – som namnet antyder – är hela 12,2 tum stor. Det måste betraktas som ett nytt rekord. Hela plattan är en rejäl historia med måtten 295,6 x 204 x 7,95 mm och väger hela 753 gram. NotePRO_Front_black Det är priset man får betala för den stora skärmen, som enligt Samsung ska innebära att surfplattan ska passa bättre för produktiva saker. Bokstäverna ”PRO” som följer på ”Note” i beteckningen står nämligen inte för ”professionell” utan för ”produktivitet”, och tanken är alltså att Galaxy NotePRO 12.2 inte bara ska användas till att titta på film, spela spel och surfa på internet, utan också videokonferenser, fjärrstyrning av datorn samt diverse office-arbetsuppgifter. Därför är NotePRO 12.2 förinstallerad med appar som Hancom Office och Remote PC. Stor skärm utan praktisk betydelse Den givna frågan är då hur bra NotePRO 12.2 egentligen passar till produktivitet. Och finns det egentligen någon poäng med den 12,2 tum stora skärmen? Gör den någon skillnad? Om vi tar den sista frågan först och börjar med skärmen så måste vårt slutgiltiga svar bli: Nja. Det är ingen tvekan om att en 12-tums skärm på en surfplatta känns en smula överväldigande till en början, men man upptäcker snabbt att den stora skärmytan inte används till något alls! På en lång rad områden är Galaxy NotePRO 12.2 nämligen helt identisk med 10-tummaren Galaxy Note 10.1 2014 Edition som Samsung släppte förra året, och det gäller även upplösningen med 2560 x 1600 pixlar. Det är faktiskt precis samma TFT LCD-typ som sitter i båda enheterna, så den enda reella skillnaden är att pixeltätheten är lägre i NotePRO 12.2. Trots större bildyta finns inte plats för något mer, och bildkvaliteten är i slutändan en smula sämre än i den mindre Galaxy Note. Det senare är dock ingen ”deal braker” på egen hand, måste vi betona. Bildkvaliteten i Note 10.1 2014 Edition är helt enkelt briljant, så den är fortfarande inte dum alls i NotePRO 12.2! Konceptet prickar rätt När det gäller mjukvara är skillnaderna större. Galaxy NotePRO har den senaste KitKat-versionen av Android-operativsystemet samt de ovan nämnda apparna Hancom Office och Remote PC. Men det är inte allt. Samsung har också – i samarbete med den populära Flipboard-appen – skapat en ny så kallad Magazine UX-hemskärm som ger användaren ett tidningsliknande gränssnitt med skräddarsytt innehåll. Och en lättillgänglig grafisk överblick över exempelvis e-post, kalender, dokument, anteckningar, etc. Och det är ingen korkad lösning alls.  Vi kan kort och gott skriva under på att Samsungs NotePRO-serie (som för övrigt också finns med mindre skärmar än den stora 12,2-tummaren) är ett välsnickrat koncept – en komplett paketlösning – som fungerar bra och som säkert hittar sin målgrupp. NotePRO_MagazineUX Närmast identisk På hårdvarusidan är Galaxy NotePRO däremot nästan identisk med ovan nämnda Galaxy Note 10.1 2014 Edition. På gott och ont. Precis som Note 10.1 har NotePRO 12.2 en baksida av läderimitation – komplett med stygn och allt – som ska påminna om en exklusiv kalender. Designen är robust och rejäl, även om surfplattan fortfarande är gjord av plast. Och så har den S-Pen som ger användaren massor av funktioner som bara finns i Samsungs Note-produkter. Det gäller till exempel Action Memo, som gör att användaren kan ringa ett telefonnummer han eller hon just har klottrat ner på skärmen. Och Screen Write, som tar en bild av skärmen som det sedan går att skriva och rita på. Med hjälp av Pen Windows-funktionen kan användaren rita en fyrkant på skärmen som öppnar ett fönster med en valfri app som lägger sig ovanpå andra appar som körs. Urvalet av appar som går att köra i det ritade fönstret är dock tämligen begränsat. NotePRO-S-Pen Meningslöst NotePRO 12.2 kan ett par nya trick också. Av den sort som Samsung tycks gilla extra mycket. Nämligen funktioner som verkar som en god idé på papperet men som i praktiken inte fungerar särskilt väl eller visar sig vara tämligen meningslösa. Under lanseringen av NotePRO gjorde till exempel Samsung ett stort nummer av att man kan köra fyra svävande fönster samtidigt med hjälp av den så kallade Multi Window-funktionen. Och det stämmer, men som redan konstaterats finns det ju i själva verket inte mer plats på skärmen, trots den större ytan, och det gör att de fyra fönstren som visas samtidigt är i minsta laget. Under testets gång provade vi att köra Chrome, YouTube, Google Maps och Facebook i fyra fönster samtidigt. Resultatet? Fyra mycket långsamma applikationer! Tsk, tsk, tsk … Kalla fakta Galaxy NotePRO 12.2 har förutom sin skärm också de flesta andra specifikationer gemensamt med Galaxy Note 10.1 2014 Edition, inklusive en på papperet blixtsnabb 2,3 GHz Snapdragon 800-processor. Och i prestandatestet får de två produkterna i stort sett identiska resultat. I Geekbench 3 är resultaten 926 poäng single-core och 2835 multi-core, vilket helt klart tillhör den högre änden av skalan. Men med Galaxy Note 10.1 upplevde vi dessvärre att surfplatten blev slöare och slöare och till och med frös helt. Om det beror på den nya Android-versionen vet vi inte, men vi har lyckligtvis inte märkt av tillnärmelsevis lika stora problem med Galaxy NotePRO 12.2, som tvärtemot kör lika snabbt i vardagligt bruk som de fina prestandaresultaten avspeglar. Surfandet lever dock inte riktigt upp till förväntningarna. Vi tycker att sidor laddas lite långsammare än de borde, och även om resultatet 2952 poäng i Browsermark 2.0 är ganska så prydligt så släpar NotePRO 12.2 fortfarande efter en highend-rival som iPad Air, som får 3610 poäng i samma test och även är betydligt snabbare till vardags när man surfar på internet. Galaxy-NotePRO-12.2_compressed Slutsats Galaxy NotePRO 12.2 är ett värdigt tillskott till Samsungs serie med Galaxy Note-produkter. PRO-konceptet är väl utfört och med den här surfplattan får man en paketlösning med höga prestanda, appar för delning och produktivitet samt ett helt nytt gränssnitt. Därtill kommer de Note-funktioner som vi redan sett i föregångarna, till exempel S-Pen, som vi lärt oss att uppskatta. Och så kan vi förlåta Samsung för att de – i vanlig ordning – har proppat plattan full av meningslösa funktioner som Multi Windows, som nu kan köra hela fyra ”flytande fönster” samtidigt. Lyckligtvis kan man ju stänga av sådant. I realititeten får man inte ut mycket av den 12,2 tum stora skärmen som man inte redan fick med den mindre 10,1-tumsskärmen i Samsungs egen Galaxy Note 10.1 2014 Edition – upplösningen på 2560 x 1600 pixlar är nämligen densamma, så det får inte plats med mer på skärmen trots att ytan är större – men skärmkvaliteten är absolut godkänd och det stora 12,2-tumsformatet blir säkert populärt ändå. Det finns utrymme för förbättringar, men sammantaget kan Samsung vara nöjda med sin NotePRO 12.2, som vi gärna ger en särskild rekommendation.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Galaxy NotePRO 12.2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Android 4.4.2 KitKat
 • Skärm: 12,2-tums TFT LCD, 2560 x 1600 (248 ppi)
 • Processor: 2,3 GHz Snapdragon 800 quad-core
 • Minne: 3 GB RAM / 32 GB + microSD (max 64 GB)
 • Kamera: 8 Mp (baksida), 2 Mp (framsida)
 • Trådlöst: 4G LTE, Bluetooth 4.0, 802.11 ac/a/b/g/n, GPS, Wi-Fi Direct
 • Anslutning: Micro USB 3.0
 • Mått: 295,6 x 204 x 7,95 mm
 • Vikt: 753 g
 • Batteri: 9500 mAh
 • Pris: 8 500 kr
 • Samsung.se
Pris: 8500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.