Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL P815 (55P815)

Mycket TV för pengarna

TCL P815 spränger inga gränser, men gör inga stora hål i plånboken heller!

Skrivet av / 2021-03-12 - 08:00
TCL P815 (55P815)
Audun Hage

TCL är ett märke som alla kanske inte har hört talas om ännu, men på den globala TV-scenen flåsar det stora aktörer som Samsung och LG i nacken! Den kinesiska tillverkaren har blivit världens tredje största TV-tillverkare, naturligtvis med god hjälp av den inhemska marknaden och USA – men även i Norden har de blivit en stark utmanare, tack vare prisvärda TV-apparater med Android-baserat operativsystem.

Modellåret 2021 har TCL introducerat flera spännande nyheter, inklusive nya 8K- och 4K-toppmodeller med modern MiniLED-teknik. Modellen vi ger oss på här, P815, är dock en traditionell LCD-TV av det mer överkomliga slaget: för bara 8 000 kronor får du en 55-tums Android-TV med stöd för bland annat Dolby Vision-bild och Dolby Atmos-ljud – eller en 65-tummare för två tusenlappar till. Kan det här vara en intressant TV för prismedvetna?

Design

TCL:s TV-apparater är kända för att ha en ganska piffig och modern design, och i våra ögon ser P815 riktigt bra ut. Den har en tunn, mörkgrå metallram med en rand av borstad metall på undersidan av skärmen, som avslutas av en sockel med runda former. Ramen runt panelen är tunn och fin, men vi noterar att bilden inte går hela vägen ut till kanterna som den kan göra på en del highend-modeller.

Eftersom sockeln är monterad i mitten av skärmen är den relativt enkel att få plats med på en hylla. Däremot kan den vara lite i vägen om du vill ha en soundbar-högtalare alldeles framför/under skärmen. I sådana fall kan väggmontering vara ett alternativ.

3.TCL_P81 series_50_55_65__ DISNEY TCL_P81 series__50_55_65_DISNEY_FRONT TCL_P81 series__50_55_65_DISNEY_ISO1
<
>
TCL P815 har ett slimmat och fint utseende, med mittmonterad sockel. Foto: TCL

 

Användning och finesser

TCL P815 levereras med det välkända operativsystemet Android 9.0. Google har också meddelat att en nyare version 10 ska vara på gång och enligt TCL kommer P815 att utnyttja detta när den tiden kommer.

Dagens Android-version är ganska enkel att ha med att göra, den med: vi tyckte att P815 var både snabb och lyhörd när det gällde att ladda appar och tjänster. Den reagerar också snabbt på kommandon från den medföljande IR-fjärrkontrollen, som ligger skönt i handen.

Liksom andra TCL-skärmar klarar 55P815 olika format på ett utmärkt sätt. Stöd för båda HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+ finns på plats, via både HDMI-ingångarna och de inbyggda apparna. Här finns också ett brett utbud av strömningstjänster i Android-plattformen.

Netflix, Amazon Prime och Rakuten finns naturligtvis på plats, och nu även Disney+. Den senare har även mycket innehåll i 4K Dolby Vision HDR-format, som alltså kan avnjutas i högsta kvalitet på TCL-skärmen. Foto: Audun Hage

 

TCL-skärmen har tre HDMI-ingångar, som i grunden är HDMI 2.0-kompatibla men de har även utvalda HDMI 2.1-finesser, bland annat den högupplösta ljudreturkanalen eARC och ALLM (Auto-Low Latency Mode). Om du vill koppla in en Atmos-kompatibel soundbar till TV:n är det den här kanalen du ska använda.

TCL P815 har en LCD-panel med 60 Hz bildfrekvens. Den klarar därför inte att återge 4K-signaler med 120 bilder per sekund, vilket har blivit mer aktuellt i gaming-sammanhang på senare tid. Detta kan vara en nackdel om du tänker använda TV:n med en modern spelkonsol som PS5 eller Xbox Series X/S. Däremot har TCL-skärmen en ganska kort fördröjning: vi uppmätte input lag till cirka 5 millisekunder i spelläget.

Input lag uppmättes till låga 5 millisekunder i gaming-läget. Foto: Audun Hage

TCL P815: Bildkvalitet

TCL P815 har en 4K LCD-bildpanel av typen VA (Vertically Aligned) som är känd för att ge bra svärta och kontrast. Den här modellen får dock klara sig utan det så kallade QLED-färgfiltret, som vi hittar på den lite dyrare C815-modellen. Bakbelysningen är av typen direkt LED, men utan någon form av lokal dimning eller ljusstyrning. Här är det uppenbart att ett par ”premiumfinesser” lyser med sin frånvaro. Frågan är hur tydligt det märks?

I praktiken upptäckte vi att TCL P815 har riktigt fin bildkvalitet. Det första som gör intryck på oss är den bra bildskärpan. Vi testade med våra sedvanliga 4K-klipp från Netflix och YouTube, och blev genast riktigt imponerade av skärpan och avsaknaden av brus. På det här området kan TCL-skärmen faktiskt mäta sig med mycket dyrare modeller: TCL P815 tycks ha en effektiv brusreducering som får fram detaljerna i bilden utan att gröta till det.

Färgåtergivningen är inte den livligaste vi har sett. Utan QLED-filter eller andra tricks för att utöka färgrymden ser bilden tämligen ordinär ut, de färgsprakande detaljer man får med exempelvis C815 eller Samsungs populära QLED-modeller. Vi märker speciellt att storebror TCL C815 lyckas återge betydligt djupare röda nyanser. Med det sagt är färgpaletten neutral och fin i filmläget.

TCL P815 har en skarp och förhållandevis kontrastrik bild. Här från andra säsongen av TV-serien ”Exit”. Foto Audun Hage

 Dessutom upptäckte vi att kontrasten i den här LCD-skärmen är förvånansvärt bra: P815 har ingen lokal dimning, som finns i de mer påkostade modellerna, men en positiv egenskap är att man slipper irriterande halo-effekter, som vi till exempel såg när vi testade Sony XH9005.

Svärtan kan naturligtvis inte jämföras med OLED, inte heller med de häftigaste QLED-skärmarna med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning, men den är ändå klart godkänd. Man bör dock se till att sitta mitt framför skärmen: ut mot sidan blir kontrasten blekare och svart får en mer blåaktig prägel. Detta är dock en typisk svaghet för VA-paneler och inget unikt för TCL.

När det gäller rörelser har TCL P815 en interpoleringsfunktion (MEMC) som lägger in extra halvbilder och rent allmänt ger mjukare övergångar. Vi upptäckte att P815 klarade både 24p-filmsekvenser och 4K-video med 60 bilder i sekunden utan större problem, men den är inte like mjuk och sömlös som till exempel Sony XH9005, en av våra favoriter när det gäller rörelser.

Sammanfattningsvis tycker vi att TCL P815 ger en helt okej bild för pengarna, men den är inte banbrytande. De som är extra kräsna med bildkvalitet kan med fördel överväga en av TCL:s dyrare modeller.

Läs också Första testet av MiniLED-TV MiniLED är årets stora nyhet på TV-fronten: med hjälp av tusentals små lysdioder hoppas tillverkarna kunna blåsa nytt liv i LCD-tekniken. Kinesiska TCL är en av de första som använder nymodigheten.

Ljudkvalitet

Till skillnad från TCL C815, som har en mer påkostad högtalarlösning från Onkyo, får P815-modellen klara sig med ett mer standardiserat ljudsystem med inbyggda högtalare och ingen särskild bashögtalare. Det hör man direkt: ljudet är ganska så tunt och instängt och bjuder inte på något större engagemang.

Här befinner vi oss definitivt en bra bit från ljudupplevelsen vi fick med C815, som har en markant större och fylligare ljudbild med mycket mer kraft i basen. För oss är det ingen tvekan om att P815 skulle tjäna på en soundbar, gärna en som kan utnyttja Dolby Atmos via HDMI eARC-ljudutgången.

Slutsats

Jämfört med en exotisk highend-TV som TCL X10 framstår P815 som en betydligt mer nedtonad ”normalmodell”. Den här versionen saknar några av de bildförbättrande funktionerna som vi har sett i premium- och highend-modellerna. Trots detta gör P815 ett helt godkänt jobb med tanke på förutsättningarna och levererar både fin bildkvalitet och är utmärkt användarvänlig. Ljudet är inget speciellt att skriva hem om – på det här området skiljer sig P815 från andra TCL-modeller som har ett mer välutvecklat ljud – men det går att lösa med en soundbar. Om du letar efter en prisvärd Android-TV är TCL P815 definitivt värd en närmare titt.

Karakter
TCL P815 (55P815)
Basic

Ljud & Bild tycker

TCL P815 har bra bild, brett formatstöd och massor av Android-finesser till ett bra pris. Ljudet är inte helt i klass med bilden och kan med fördel tjäna på lite hjälp av en extern soundbar.

1 reaktion på ”TCL P815 (55P815)”

  1. Mikael Svahn

    Hur får man bort löpande information i nederkant om olika finesser i vänsterkant, tex pure image, ppi100, 2hdmi mm?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Ljud & Bild
Rulla till toppen