test: LG OLED65W8

LG OLED65W8
LG OLED65W8

Exotisk väggprydnad

LG:s ”Wallpaper”-OLED är en av de grymmaste TV-apparaterna som går att köpa för pengar: bilden nästan svävar framför oss! Det enda som drar ner betyget är en lite klumpig soundbar.

Plus
LG:s toppmodell har en utsökt bildkvalitet och imponerande design med hög wow-faktor.
Minus
Den separata soundbar-högtalaren låter bra, men förhindrar helt diskret installation. Vi saknar en möjlighet att ha en separat kopplingsdosa i stället.

OLED, OLED på väggen där, säg mig vem som tunnast i landet är?

En av de stora fördelarna med OLED – förutom bildkvaliteten, förstås – är den extremt tunna formen. En bildpanel med organiska lysdioder kan göras väsentligt mycket tunnare och mer flexibel än LCD-skärmarna eftersom den består av färre skikt.

LG har demonstrerat detta upprepade gånger med skärmar som kan böjas, vikas eller till och med rullas ihop. Sådana varianter har fortfarande en bit kvar till butikshyllorna, men LG har lyckats förverkliga en annan vision: en TV som kan hängas upp och nästan gå i ett med väggen, utan något onödigt krimskrams alls.

Futuristiska ”Wallpaper OLED” är en ultra-tunn (2,57 millimeter) OLED-TV som bokstavligt talat kan klistras upp direkt på väggen med hjälp av magneter. Och tro oss, när du väl har tagit en närmare titt på LG-toppmodellen så ser en vanlig flatskärm väldigt klumpig ut!

(Foto: LG)

Design

TV-design brukar handla om formgivning och materialval. Ur den synvinkeln är LG-skärmen en studie i minimalism, för här finns nästan ingenting kvar! Bortsett från soundbar-högtalaren som ingår är TV:n bara en 2,57 millimeter tunn OLED-panel som hängs upp direkt på väggen med en monteringsplatta. Resten av elektroniken, anslutningarna och strömförsörjningen sitter i högtalaren, med en platt kabel som enda förbindelse.

Användning och finesser

W8 har samma användargränssnitt (WebOS 4.0) som vi har sett i andra LG-modeller. Menysystemet med Magic Remote-pekfjärr är fortfarande en av våra favoriter. LG-skärmen startar blixtsnabbt från standby-läge och växlar snabbt mellan olika typer av innehåll. Här får du också ett brett utbud av appar och innehåll, inklusive Netflix och Amazon Prime. W8 utmärker sig dessutom med ett synnerligen bra formatstöd. Förutom vanlig HDR-video stöder den Dolby Vision-bildkvalitet.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Montering av Wallpaper OLED

Det hörs på namnet att OLED65W8 bara är gjord för att monteras på väggen. Men det är ingen lek att hänga upp den här skönheten! Installationen bör överlåtas åt proffs, och därför ingår monteringsarbetet i priset när du köper LG OLED W8. En professionell installatör kommer hem till dig och hänger upp TV:n där du vill ha den. LG står för arbetet – fast det kan löna sig att stå beredd med kaffe.

<
>
Rätt på väggen: LG OLED W8 monteras med hjälp av en metallplatta som sätts fast på väggen innan själva OLED-panelen hakas upp. (Foto: Audun Hage)

Installation börjar med en magnetplatta som skruvas fast på väggen med sex skruvar. Det är ytterst viktigt att den sitter plant och i våg. Sedan hakas OLED-panelen fast mot plattan. Den platta kabeln dras sedan ner till högtalaren. Efter att ha bevittnat installationen på säkert avstånd (!) är det ett par saker som slår oss. För det första är det viktigt att väggen du monterar TV:n på är någorlunda plan. Skärmen sitter tätt intill väggen och följer ytan precis – så har du en krökt vägg, får du en krökt TV.

Rent allmänt verkar monteringen stabil och genomtänkt. TV:n hakar sig fast mot bakplattan och hänger som klistrad mot väggen. Ovan nämnda platta kabel är dock inte speciellt elegant. Det är relativt styv och måste böjas varsamt på sin väg ner till soundbar-högtalaren. Själva kontakten är för bred för att dras i vanliga VP-rör. Vill du ha en helt dold installation i väggen får du använda dig av en speciallösning.

Fata Morgana: Häftig syn!

(Foto: Tillverkare)

När allt är klart kan vi beskåda slutresultatet. Allt ser helt enkelt superläckert ut! Att ha en TV som nästan går i ett med väggen ger en oväntat cool visuell effekt. Bilden verkar nästan sväva framför oss, och eftersom den inte sticker ut från omgivningen är den också väldigt behaglig att vila ögonen på. Det ger definitivt mersmak.

LG-skärmen är naturligtvis välutrustad, med toppmodern bildpanel och det allra senaste inom videoprocessning. Bortsett från formfaktorn är det dock en ganska ”vanlig” 2018 OLED-TV vi pratar om. LG har inte doppat toppmodellen i guld eller platina, bara bantat ner den till själva essensen. Den tekniska specifikationen – och därmed bildkvaliteten – är mycket lik de billigare C8- och E8-modellerna.

Nyckelordet för LG OLED W8 måste vara kontrast. Bilden har helt enkelt en fenomenal kontrast från svart till vitt, och en kolsvart svärta som ingen annan teknik har lyckats kopiera. Den här förmågan att vara fullständigt svart skapar en perfekt förutsättning för bildmagi. Den gör att detaljer, kontrast och färgövergångar formligen ”poppar” ut ur skärmen.

Den relativt mörka öppningsscenen i western-filmen The Revenant är ett bra exempel. Vår hjälte Leonardo DiCaprio traskar genom en skog i svagt ljus, solen tittar precis fram. Den här scenen har en tendens att se grå och urlakad ut på många TV-apparater, men här får vi verkligen med alla ​​skogens detaljer och färgnyanser och kan bokstavligen se in i skogen. Solstrålarna blinkar mot oss mellan träden utan att det påverkar ljusnivån någon annanstans på skärmen. Det här är något som även relativt kapabla LCD-skärmar får problem med, vilket brukar hämma filmupplevelsen. Inga sådana problem här, eftersom OLED-skärmen har perfekt ljuskontroll.

Årets W8-modell har fått en betydande ökad ljusstyrka, vilket gör detta till en bra TV under nästan alla förhållanden – du behöver inte sitta i ett beckmörkt rum. Men det är ändå ingen tvekan om att LG-skärmen gör sig allra bäst i ett rum med kontrollerad belysning, eftersom bildpanelen är relativt blank och kan orsaka en del reflektioner från omgivningen. Jämfört med LCD-flaggskeppen Samsung Q9FN och Q900R är det också tydligt att OLEDen saknar lite intensitet i ljusaste sekvenserna. Strålkastare, eldslågor och explosioner får inte riktigt samma glöd. Å andra sidan är detaljnivån i mörka områden minst lika bra, ibland bättre än hos konkurrenterna.

LG OLED W8 är som skapt för att njuta av filmer och serier. Netflix-filmen Outlaw King passar mitt i prick eftersom den har Dolby Vision-bildkvalitet och Dolby Atmos-ljudspår, som båda stöds av LG-skärmen. Äventyret om Robert the Bruce har många spektakulära stridsscener och bildkvaliteten är verkligen tjusig. Mörka scener med brinnande facklor får en fantastisk djupkänsla och rörelserna är bland de mjukaste vi har sett. Scenerna på slagfältet presenteras med jämna och sömlösa rörelser, utan att de bryts upp i brus och förvrängning.

För att sammanfatta kan vi verkligen inte klaga på W8:s bildkvalitet. Den är utan tvekan briljant, men samma sak kan sägas om LG:s C8- och E8-modeller, som du kan lägga vantarna på till betydligt lägre priser. Du betalar alltså en bra slant för den stiliga designen!

Ljudkvalitet

(Foto: LG)

Vi måste också konstatera att soundbar-högtalaren fortfarande inte håller samma klass. Jodå, visst ser det coolt ut med motorstyrda högtalare som hissas upp när man sätter på TV:n. Men den ser fortfarande lite klumpig och plastig ut, vilket påverkar helhetsintrycket. Vi tror att många av de som gillar Wallpaper-konceptet hellre hade kunnat tänka sig ett par smala vägghängda högtalare. Eller eventuellt använda skärmen som en ren monitor i en större hemmabio.

Tyvärr kommer man inte undan soundbar-högtalaren, eftersom alla anslutningar och all styrelektronik sitter i den. Här skulle LG med fördel ha kunnat snegla på rivalen Samsung och deras separata One Connect-box.

Rent ljudmässigt låter det skapligt. Årets modell är uppgraderad med Atmos-ljudbehandling, men själva högtalaren spelar bara vanlig stereo. Ljudet är på samma nivå som de flesta ljudlimpor: starka och klara röster och med en fin fyllighet i bas och ljudeffekter. Men det är långt kvar till en ”äkta” Atmos-soundbar som LG SK10Y, som även har en separat subwoofer. Att kunna bygga ut på det sättet är något vi saknar med LG OLED65W8.

Slutsats

När det gäller design och formfaktor är LG:s flaggskeppsmodell helt unik. OLED65W8 ger en känsla av att nästan sväva framför oss, och upphängningen på väggen är oerhört diskret och snygg. Vem vet, en dag kanske alla TV-apparater byggs på det här sättet!

Men det är också uppenbart att man betalar ett häftigt pris för hela härligheten. Bildkvaliteten är vansinnigt bra, men det kan man säga om lillebröderna i C8- och E8-serierna också. Om du är mest intresserad av prestanda så är vårt tips att titta närmare på dem. Men om du dessutom är intresserad av inredning, design och wow-faktor så finns det ingen häftigare TV än den här!

Bästa pris på LG OLED65W8
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Storlek/typ: 65-tums 4K OLED
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Web OS 4.0
  • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
  • Utgångar: Optisk digitalt ljud
  • HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor
  • Övrigt: Dolby Atmos-kompatibel
  • Webb: lg.se
LG OLED65W8 produktside
Pris: 70000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.

grupptest
5 gaming-tangentbord

Fingret på avtryckaren

Flygplansmaterial och topptrimmad finmekanik är vad som krävs för att komma segrande ur striden på skärmen. Vi har fingrat på fem av de bästa mekaniska tangentborden för spel.

MWC 2019: 5G revolutionerar allt – fast inte din mobil!

Analys: Tillverkarna missar poängen med de första lanseringarna av 5G-telefoner på årets stora mobilmässa.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.