annons

test:
LG OLED65E8PLA

Lyx-OLED

Med LG:s ”nästan-toppmodell” i E8-serien får du fenomenal bildkvalitet i en läcker inpackning, men det kostar därefter.

(Foto: Tillverkare)
LG OLED65E8PLA
annons

Ända från början har OLED varit en teknik som vi förknippat med läcker design, höga prestanda – och höga priser. Nu är priserna på väg ner och i dag går det faktiskt att lägga beslag på en 65-tums OLED för närmare 20 000 kronor! Då handlar det visserligen om förra årets modeller och om grundmodellerna, inte de riktiga ”highend-godbitarna”. Vill du ha det allra bästa i form av finesser, bildkvalitet och design så får du vara beredd att betala mer.

E-serien från LG har traditionellt varit modeller i det övre pris- och kvalitetsskiktet och årets OLED65E8 är inget undantag. Tillsammans med den lövtunna ”Wallpaper” OLED W8 är det den mest exklusiva som LG levererar i år.

OLED E8: Design

Det första vi märker när vi packar upp E8 är att den känns tyngre, mer välgjord och exklusiv. B8 och C8 har en ganska så ordinär konstruktion av plast och metall medan har E8 ett lyxigt ”Picture on Glass”-utförande där OLED-panelen är limmad på en härdad glasplatta. Det ger en mycket tyngre, styvare och mer gedigen konstruktion. På B8 och C8 kan man uppleva små ojämnheter och vågiga effekter på grund av den lövtunna panelen, men E8 har en fullständigt platt och opåverkad skärmyta. Glasplattan gör faktiskt att E8 är lite tjockare än dess mindre syskon. Å andra sidan känns det inte som om den ska knäckas varje gång vi flyttar på den.

Glasplattan går ända ner till bordskanten, där den möts av en diskret sockel. Där sitter också den framåtvända högtalardelen.

Förutom bordsmontering kan man givetvis montera LG-skärmen på väggen. I båda fallen ger den transparenta glasplattan ett snyggt intryck av en bild som nästan svävar i luften. Det ser riktigt läckert ut och om vi fick välja så skulle vi definitivt föredra det här utförandet hemma i vardagsrummet. Det enda som stör oss lite är att LG inte har hittat på en elegant lösning för att gömma undan kablarna.

(Foto: Tillverkare)

Användning och finesser

annons

E8 har alltså en betydligt snyggare utformning än småsyskonen i B8- och C8-serierna. På insidan finns däremot fler likheter än skillnader. E8 använder samma WebOS 4.0 som vi känner igen från övriga LG-modeller, och är minsann inget att förakta. Menysystemet med pekfjärrkontrollen Magic Remote är fortfarande en av våra favoriter. LG-skärmen startar blixtsnabbt från standby och växlar kvickt mellan olika typer av innehåll. Här finns också ett brett urval av appar och innehåll, inklusive Netflix och Amazon Prime.

annons

Bildkvalitet

OLED65E8 har en toppmodern OLED-panel av 2018 års årgång, i kombination med den grymmaste bildbehandlingen. Den är det sydkoreanernas nyutvecklade Alpha 9-bildprocessor som står för. E8 har alltså mycket gemensamt med C8, som vi redan har positiva erfarenheter av.

Den enastående bildkvaliteten från OLED bör vid det här laget vara välkänd för de flesta av Ljud & Bilds läsare, men det skadar inte att upprepa vad vi sagt tidigare. På en OLED-skärm är varje liten pixel självlysande (self-emissive). Det ger en fenomenal kontrast och en beckmörk svärta som är den perfekta ”bakgrunden” för filmer och serier. Här finns inga störande ljuseffekter, bara en kristallklar bild som till och med bevarar samma utseende oavsett om man sitter precis framför skärmen eller ut mot sidan.

Med LG-skärmen är allt dukat för riktigt stora filmupplevelser. Vi börjar med science fiction-filmen Ready Player One och får bevittna ett fyrverkeri av färger. Steven Spielberg tar oss med in i sin virtuella drömvärld och LG-skärmen förmedlar upplevelsen helt utan filter. Det ser nästan bättre ut än när vi såg filmen första gången på bio! I spelvärlden Oasis växlas snabbt mellan olika tid och miljöer, och LG tacklar det utmanande bildmaterialet utan att lägga till övermättade färger eller oönskat brus. Det ser helt enkelt magiskt ut.

annons

Det bör påpekas att vi tittar på – nej, njuter av – filmen i högsta möjliga kvalitet, på 4K Blu-ray med Dolby Vision HDR-formatet. Dolby-versionen ser verkligen häftig ut och ger LG en fördel mot TV-apparater som inte stöder det licensierade formatet.

LG-skärmen är perfekt för de som gillar att ”binge-watcha” filmer och serier. Allt man behöver göra är att släcka belysningen och suga i sig den explosiva kontrasten. När det gäller rörelser är LG-skärmen en av de mjukaste vi har sett. Sport och spel serveras med jämna och sömlösa rörelser som inte bryts upp i orenheter eller förvrängningar.

OLED65E8 saknar dock inte konkurrenter. Både Sony, Panasonic och Philips har oerhört kapabla OLED-skärmar i sina stall, som också kan erbjuda det där lilla extra. Sony AF8 och AF9 med sin innovativa högtalarlösning, Panasonic med sin studio-aktiga bildprecision och potenta ljudsektion, samt Philips med sin färgstarka Ambilight-belysning! De har alla något ”extra” att erbjuda som LG E8 saknar.

(Foto: Tillverkare)

Ljudkvalitet

E-serien brukar skilja sig från mängden med ett strålande ljud: föregångaren E7 hade en komplett soundbar integrerad i sockeln. I årets E8-variant har LG, något överraskande, valt en betydligt tunnare högtalarlösning. Det både ser och hör man tyvärr: även om ljudet är märkbart tydligare och fylligare än i lillebror OLED65B8 så får man inte den riktigt stora wow-känslan. Röster framträder tydligt tack vare de framåtriktade högtalarna. Men skillnaden är betydligt mindre än förväntat. Musiklyssning avslöjar också en störande resonans i basen. Vi spelade den utmanande ”Thanks to you” med Boz Scaggs och den fick hela TV-skalet att vibrera!

LG E8 får leta förgäves efter det distinkta och kraftfulla ljudet som Sony får ur sina OLED-skärmar, och hänger inte heller med Technics-högtalarna i Panasonic 65FZ950. En positiv egenskap är däremot att LG-skärmen har inbyggd processning av Dolby Atmos-surroundljud. Det betyder att den kan ta emot, avkoda och spela det tredimensionella ljudformatet. Vilket är extra praktiskt om man vill koppla in en extern Atmos-soundbar. Och det vill man ju!

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

På papperet har LG OLED65E8 allt som behövs för att ge hejdundrande TV-upplevelser. Kristallklar bild, användarvänlig skötsel och läcker byggkvalitet gör tveklöst detta till en väldigt komplett TV. Problemet är det höga priset: Med ungefär samma bildpanel och teknik som B8 och C8 har E8 svårt att motivera den stora prisskillnaden. Inte heller ljudet lever upp till förväntningarna. Om du inte är extra intresserad av design så rekommenderar vi hellre att du köper en OLED65C8 och lägger till en soundbar!

Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Storlek/typ: 65-tums 4K OLED
 • Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: WebOS 4.0
 • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
 • Utgångar: Optisk digital ljudutgång
 • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision, Technicolor
 • Övrigt: Dolby Atmos-kompatibel
 • Webb: lg.com
Pris: 58 000 kr
Plus Superb kontrast, svärta och färgåtergivning samt brett formatstöd gör detta till en seriös skärm för ”binge-watching”.
Minus Trots ett läckert utseende lyckas inte E8 helt att motivera merkostnaden jämfört med småsyskonen i C8- och B8-serien.
LG OLED65E8PLA produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of
  annons

  Läs också

  En doktor i mobilen

  Smarta hälsoprodukter hjälper både dig och doktorn att hålla dig frisk.

  Microsofts nya bärbara 15-tummare har pumpats upp en del

  Microsoft Surface Laptop 3 har kommit i en ny 15-tumsversion med AMD-processor. En spännande nyhet som tyvärr inte riktigt lever upp till hela sin potential.

  Huaweis AirPods-kopior är lika bra (och dåliga)

  Huawei Freebuds 3 tar upp kampen med Apples AirPods. De låter bra men har ett par allvarliga brister.

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

  Är G8 Motorolas nya storsäljare?

  Moto G har både blivit billigare och ger mer för pengarna än någonsin.

  Klassisk proffskamera

  Låt inte den klassiska retrodesignen lura dig, det här är en helt grym kamera.

  10 på huvudet

  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.

  Överraskande neutralt ljud från Beats

  Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?

  Muskulös multitalang

  Om du behöver en stark förstärkare med DAC och gott om ingångar så välj den här.

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.