TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: LG OLED65C8

OLED-vinnare på hemmabana

För dig som är passionerat intresserad av bildkvalitet är LG:s nya OLED en av de bästa TV-apparaterna som går att köpa.

Av / 2018-06-26 - 10:25
LG OLED65C8

Ljud & Bild tycker

  • LG-skärmen levererar en enastående svärta och kontrast, plus knivskarpa detaljer och mjuka rörelser. Den visar både nya och gamla inspelningar från sina bästa sidor.
  • Ljudet är tråkigt tunt för att komma från en TV i highend-klassen.

LG har inte längre monopol på OLED-tekniken. De delar den glatt med andra tillverkare också, och förra året kom bland annat Sony, Philips och Panasonic på banan med sina varianter. I vissa fall gav kombinationen av OLED-panel och konkurrenternas egen bildmagi ännu grymmare resultat än vad LG lyckades trolla fram på egen hand. Sonys gnistrande KD-65A1 dök upp från ingenstans och knep ”Årets bästa”-trofén mitt framför näsan på sydkoreanerna.

Hos LG är de nog först och främst glada för att OLED-tekniken lägger beslag på en allt större andel av marknaden. På samma gång har det förmodligen gått lite prestige i att ”ta tillbaka ledartröjan” internt. Årets första modell, OLED65C8, har nämligen fått ett par ganska så rejäla uppgraderingar.

C-serien från LG har hittills varit lätt att förbise, eftersom den legat mellan den billiga B-serien och de superläckra designmodellerna i E/W-serien. I år har LG dock vidtagit ett par åtgärder för att göra serien mer intressant. Designen har stramats till och under huven sitter en superpotent bildprocessor som påstås få förra årets modeller att blekna! LG utlovar bland annat en markant förbättrad brusreducering, mer precisa färger och jämnare rörelser, vilket får oss videonördar att börja dregla.

Design

OLED-tekniken har länge varit synonym med lövtunna TV-apparater och vi har redan sett prototyper på skärmar som är så tunna och böjliga att de kan rullas ihop. Nya C8-serien är inte riktigt på det stadiet att den kan vikas ihop, men inte långtifrån: med sina 3–4 millimeter är detta den tunnaste TV:n vi har slagit klorna i. Du bör ha en partner med stadiga och varsamma händer när du packar upp TV:n, för det krävs lite finess att lyfta upp den och sätta på foten som ingår. När allt är klart ser C8 väldigt läcker ut, med en lite mer påkostad design och finish än den billigare B8-modellen.

Annonce
OLED65C8 är en av de tunnaste TV-apparaterna vi har sett.

Användning och finesser

Dagens TV-apparater blir allt smartare och det allra senaste på smartfronten är röststyrning. OLED65C8 kommer bland annat att stödja Google Assistant när den släpps i Norden. TV:n kör senaste versionen av LG:s välkända WebOS (4.0). LG har vridit och vänt på och förbättrat användargränssnitt för varje år som gått, och det känns både snabbt och stabilt, fast kanske lite föråldrat på vissa områden. Samsungs Tizen-system kör märkbart snabbare och känns mer intuitivt i vissa fall. Pekfjärrkontrollen Magic Remote är ett populärt återseende, även om vi saknar särskilda play- och pausknappar. Vi tvekar dock inte att rangordna användarupplevelsen ett rejält snäpp över Android-utmanarna.

Formatstödet är som vanligt exemplariskt. LG har gjort ett stort nummer av att stödja så gott som alla ljud-/videostandarder. När det gäller HDR-video stöder OLED65C8 både Dolby Vision, Technicolor och HLG förutom vanligt HDR10. LG stöder däremot inte den uppgraderade HDR10+-standarden som Samsung har utvecklat (undrar just varför …). På ljudsidan har C8 stöd för Dolby Atmos-surroundljud, som har blivit mycket aktuellare på senare tid i och med att Apple lanserade ljudformatet till sin Apple TV 4K.

LG har för övrigt utrustat C8 med ett blixtsnabbt spel-läge: vi uppmätte fördröjningen till 18 millisekunder.

Bildkvalitet

Det spelar ingen roll om det står LG, Panasonic, Sony eller något annat märke på fronten: alla OLED-paneler som tillverkas i dag kommer från LG Display och är i stort sett identiska rent tekniskt. Det bästa sättet att sticka ut är tillverkarnas egen bildbehandling och mängden processorkraft.

I C8:s fall snackar vi om en riktig värsting-bildprocessor. Alpha 9 tar hand om all videoredigering, inklusive uppskalning, rörelseutjämning, brusreducering, HDR-”tone mapping” och mycket annat. LG-skärmen har också fått en markant förbättrad färgavkodare som räknar ut färgnyanser med mycket högre precision än tidigare.

Men allt detta är i teorin. Hur ser LG-skärmen ut i verkligheten? Kort och gott: fantastisk! OLED65C8 får precis som förväntat höga poäng för alla positiva egenskaper vi förknippar med OLED: svärta, kontrast, jämn ljusfördelning och bred betraktningsvinkel. Desto mer intressant är att LG också har lyckats förbättra många av svagheterna från i fjol – närmare bestämt mörka scener som grodde igen (”black crush”), ljusstyrka och hackiga rörelser.

Vi började vår session med vår favoritserie den senaste tiden: andra säsongen av Stranger Things (4K HDR). Den populära Netflix-serien är full av mörka scener och kontrastrika HDR-effekter och är som gjord för visas på en OLED-skärm. I säsong 2, avsnitt 5 är det speciellt en scen som sätter bildbehandlingen på prov. Polischefen Joe Hopper tar sig fram i en mörk underjordisk grotta fylld av rök, gas och dammpartiklar samtidigt som han bär på en fackla. Det här komplexa bildmaterialet får många mindre dugliga skärmar att börja svaja. Men LG-skärmen tar sig igenom hela grottan med högt huvud: svärtan, detaljerna i mörkret och de sömlösa färgövergångarna tyder på en bildbehandling utöver det vanliga.

Vi testade LG-skärmen mot Sony KD-65AF8, som nyligen fick sin efterlängtade Dolby Vision-uppgradering. Sony-skärmen är baserad på 2017-teknik medan LG-skärmen är en splitter ny 2018-modell från topp till tå. Men skillnaden är större än vad hade förväntat oss! LG C8 har märkbart mer tryck i de ljusaste nyanserna, plus mycket fler detaljer i de mörkaste partierna, samt betydligt mindre brus. Helt enkelt klasskillnad!

Sony-skärmens problem kan bero på den väldigt färska och mjukvarubaserade Dolby Vision-versionen – men de är ändå tydliga. LG vägleder oss genom grottan utan en tendens till brus, medan Sony (med samma webbhastighet) återger samma scen med ett par påfallande ojämnheter i gråskalan och massor av synligt komprimeringsbrus. Och vi pratar trots allt om förra årets förmodligen grymmaste processor, X1 Extreme.

Rörelser har inte varit LG-OLED-skärmarnas starkaste sida i tidigare generationer. Snabba panoreringar orsakat en del ryckningar och hack, ojämnheter och dålig skärpa. Årets C8-modell har förbättrats avsevärt. Vi testade TV:n med allt från direktsänd fotboll till traditionell spelfilm och kunde konstatera att rörelserna är silkeslena tack vare LG:s TruMotion-interpolering. I en del fall (till exempel med film) föredrar säkert många att stänga av den här funktionen helt för att undvika ”såpopera-effekten” – men annars går det utmärkt att ha den på hela tiden, eller att hitta rätt balans med ”User”-läget.

(Foto: Tillverkare)

Kalibrering

Årets nya OLED-skärmar från LG har nya, avancerade kalibreringsmöjligheter som egentligen påminner mer om en professionell studiomonitor än en TV. De som har tillgång till ordentlig mätutrustning – och vet vad de håller på med – kan lagra sina egna inställningar för samtliga bildlägen. Extra intressant är att OLED65C8 stöder automatisk kalibrering via PC-programmet CalMAN AutoCal! Detta är en funktion vi har goda erfarenheter av från Panasonics och Samsungs highend-modeller, men LG:s version ska vara ännu mer avancerad genom att den har en tredimensionell uppslagstabell (3D lookup table). En sådan ”3D LUT” placerar färg och ljus i en 3D-rymd (som ofta kallas för en kub) vilket är mycket mer representativt för hur färgen fungerar i verkligheten. Detta gör det möjligt att korrigera små oregelbundenheter och färgavvikelser från fabrik som inte går att fixa med vanliga, endimensionella färgmatriser.

Autokalibreringen kan finjustera både gråskala, gammakurva och färgbalans och låter oss ställa in ett ”target”-värde för färgavvikelser som PC, TV och mätutrustning sedan jobbar med tillsammans för att åstadkomma. Sagt och gjort! Kalibrering i SDR-läge gav mycket fina resultat och vi hamnade på rekordlåga 0,6 i delta-avvikelse. I HDR-läge fick vi en delta-avvikelse på 1,5, vilket också är mycket bra, fast kanske inte i helt i referensklass. LG förtjänar beröm för att de inkluderar seriösa kalibreringsmöjligheter, men det bör påpekas att rivalen från Panasonic (65FZ800) gav snäppet mer exakta mätresultat i vårt test.

När det gäller ljusstyrka är det dock ingen tvekan om vem som är boss i OLED-klassen. Vi uppmätte LG-skärmen till hela 825 nits med 10 % testfönster och ungefär 500 nits med vitt på 18 % och 25 % av skärmen. Det är betydligt mer än Sony och Panasonic klämmer fram och syns oerhört väl på att LG har mer tryck och realism i de ljusaste områdena.

Ljudkvalitet

Det råder inga som helst tvivel om att LG OLED65C8 är en av de grymmaste vi har sett, rent bildmässigt. Som jämförelse är det mesiga ljudet från de inbyggda högtalarna en besvikelse. Sony KD-65AF8 har ett innovativt och välljudande högtalarsystem, men i LG-skärmen sitter det mer traditionella högtalare – och inte är de särskilt kraftfulla heller. Dialogen är tunn och det finns inte mycket tyngd i musik eller ljudeffekter. Här lönar det sig att redan från början budgetera med en bra soundbar. LG:s egen Dolby Atmos-soundbar SK10 är en lämplig kandidat.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Av alla OLED-serier som LG har i år (B-C-E-G-W) är C8-modellen förmodligen den allra mest spännande. Det har fått allt bildgodis från toppmodellerna, utan att priset fullständigt skjutit i höjden. Prestanda är genomgående mycket goda: LG visar var skåpet ska stå när det gäller videoprocessning och bildkvalitet. Därför är det en liten besvikelse att ljudet inte håller samma höga kvalitet – fast det går lyckligtvis att lösa. Tack vare inbyggd Dolby Atmos-ljudbehandling passar LG-skärmen fint i kombination med motsvarande soundbar eller surroundanläggning. Då får du både ljud och bild i drömklassen.

Karakter
LG OLED65C8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Rulla till toppen