annonse
annonse
annonse

test: Samsung QE75Q9FN

Samsung QE75Q9FN
Samsung QE75Q9FN

Storslam från Samsung!

Samsung 4K-toppmodell serverar en häftig bild och filmupplevelserna blir ännu häftigare när skärmstorleken ökar till 75 tum!

Samsungs storskärm bjuder på en häftig bild med råstark kontrast och fenomenalt färgdjup.
Svärtan är inte lika extrem som i OLED-konkurrenterna.
annonse

Samsung har lanserat många potenta TV-modeller med topprestanda det senaste året, bland annat 65-tummaren QE65Q9FN som vi nyligen utsåg till Årets bästa TV i highend-klassen. Samsung-skärmen får höga betyg i alla discipliner och har egentligen bara ett akut problem: den är för liten för hardcore-entusiaster!

Lyckligtvis finns det en enkel lösning på det problemet: 75-tumsversionen QE75Q9FN. Den bygger på exakt samma tekniska plattform som sin lillebror men har en betydligt större bildarea (en tredjedel, eller 33 %, större för att vara exakt) för en relativt måttlig prisskillnad. Du kan faktiskt lägga beslag på en av Samsungs grymmaste highend-skärmar för under 40 000 kronor – ungefär vad du var tvungen att betala för den mindre 65-tumsmodellen när den lanserades.

Design

Bortsett från den fysiska storleken (och vikten på 46 kilo!) är Q9-seriens 75-tummare på pricken lik sin lillebror och har en tunn, mörk och minimalistisk design. Samsung har utrustat den med ett speciellt filter som motverkar ljusreflektioner och speglingar.

Skärmen är långtifrån lika tunn som den tunnaste OLED-skärmen, men baksidan är helt platt, utan något som sticker ut. Detta gör att storskärmen kan hängas tätt intill väggen – allra närmast om du använder Samsungs eget ”No Gap Wall Mount” som Q9-serien är förberedd för. Väljer du i stället foten som ingår så kan kablarna (eller snarare sagt: kabeln, eftersom du bara behöver en enda) dras dold genom sockeln.

Q9 har Samsungs separata kopplingsdosa One Connect. Nytt på årets modell är att både ström och signal överförs genom samma kabel. Kontakten som stoppas in är helt platt och går i ett med TV:n.

Användning och finesser

Samsungs smart-TV-lösning bygger på deras eget Tizen-operativsystem. Det fungerar utmärkt och är i dagsläget vår favorit, före konkurrerande system som Android och LG:s WebOS. Samsung har gjort det väldigt enkelt att sätta igång, ställa in och börja använda TV:n för första gången. Easy Setup-funktionen hämtar information om nätverk, lösenord och användarkonton från din mobil och lägger sedan automatiskt till externa enheter som dekoder, blu-ray-spelare och spelkonsol. Sedan är det bara att bekanta sig med fjärrkontrollen och menysystemet. Samsung-systemet arbetar snabbt och har ett brett utbud av appar och tjänster, inklusive Netflix, Amazon Prime och HBO.

QE75Q9FN har ett särskilt spelläge, med input lag på mellan 15–30 millisekunder beroende på bildläge. Har du en Xbox One så stöder Samsungen även så kallad VVR (Variable Refresh Rate) som ger ännu kortare fördröjning.

Ambient Mode

Samsungs så kallade Ambient Mode är en fiffig ”skärmsläckare” som gör att TV:n visar pausbilder, tid och väderinformation när den är i standby-läge. Det går också att ta en bild av din vägg och låta TV:n visa en bild som ser likadan ut. Vi tycker att den här funktionen är ganska cool och ger en 3D-aktig bild. Den passar extra bra i 75-tummaren, eftersom man då slipper ha ett stort svart hål mitt på vardagsrumsväggen.

Bildkvalitet

I och med lanseringen av flaggskeppet QE75Q900R med 8K-upplösning är QE75Q9FN inte längre ”herre på täppan” i Samsungs sortiment Men när man tittar på prestanda i förhållande till pris är det ingen tvekan om att 4K-modellen är ett bättre köp.

Samsung-skärmen har en toppmodern ”QLED” LCD-panel med 4K-upplösning, quantum dot-färgfilter i kombination med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning. Med hjälp av tusentals lysdioder indelade i olika zoner går det att åstadkomma väsentligt bättre kontrast än i de konventionella LED-skärmarna. Detta har stor betydelse för hur bilden upplevs, framför allt de nya filmerna i HDR-kvalitet.

Vi började sittningen med Ready Player One på UHD Blu-ray och sögs omedelbart in i handlingen. 75Q9FN har – precis som sin lillebror – en enorm kontrast mellan mörka och ljusa områden som får allt att se skrämmande verklighetstroget ut.

Spielberg-filmen leder oss genom många spektakulära actionscener där Samsung lyckas bevara kontrollen. Vi kan njuta av filmen utan irriterande LCD-svagheter som ljusblödningar eller ljusa konturer. Den dynamiska bakbelysningen jobbar väldigt exakt och undviker den typiska halo-ffekten runt ljusa föremål på skärmen. Det enda som egentligen avslöjar att detta är en LCD-skärm är en svag skugga runt undertexterna mot svart bakgrund. Vi föredrog därför att stänga av undertexten för att bevara illusionen.

När det gäller färgåtergivning är QLED-skärmen i sitt esse. Den får fram färgnyanser av rött, grönt och blått med stor mättnad och intensitet, utan problem med ojämna färgövergångar (color banding).

Den speciella bakbelysningen är väldigt finmaskig – tillräckligt mycket för att Samsung valde att använda samma teknik i de nya 8K-modellerna. Den exakta dimningen gör att Q9 inte ligger långt efter OLED när det gäller svärta.

En riktigt bra OLED-skärm som Panasonic TX-65FZ950 har vissa fördelar i ett helt kolsvart rum. Där är OLED-tekniken i sitt esse, med ännu mörkare svärta samtidigt som den gräver fram fler detaljer i svart. Panasonic kommer dock till korta i ett vanligt vardagsrum en ljus dag: då kan Samsung få fram en betydligt bättre ljusstyrka. Vi uppmätte den till 1700 nits i mörkt filmläge och hade då fortfarande mycket att gå på. Det är ungefär dubbelt så mycket som vad de ljusaste OLED-skärmarna klarar av, och det märks verkligen i de mest intensiva HDR-scenerna.

Lillebror QE65Q9FN stöter på hårt motstånd från en rad 65-tums OLED-rivaler, men det finns inte alls lika många utmanare att prata om i 75-tumsklassen. Den närmaste duellanten är Sonys KD-75ZF9, och vi ska inte heller glömma bort LG:s billigaste OLED-storskärm OLED77C8, fast båda dessa kostar betydligt mer än Samsung-skärmen.

Ljudkvalitet

Q9 är en relativt tunn TV, utan plats för något större ljudsystem. Med det sagt blev vi positivt överraskade över det inbyggda ljudet. Här finns gott om tyngd i basen, vilket bidrar till att göra både musik och film underhållande. TV:n kan spela högt också, med fin klarhet i röster och ljudeffekter. På det området är Q9 faktiskt en av de bästa TV-apparaterna vi har hört i år. Men de flesta väljer förmodligen ändå att utöka ljudet med en separat soundbar. Samsungs egna modeller, till exempel testvinnaren HW-N960, är en bra matchning.

Slutsats

Ingen tvekan om att storleken räknas när det gäller TV och bildupplevelser. Det vet alla som har varit på en IMAX-bio: en bild som fyller synfältet ger en extra häftig känsla! Och nu kan du faktiskt få ”IMAX-upplevelsen” hemma i vardagsrummet också.

75-tumsversionen av Q9FN har samma höga prestanda som lillebror, fast i ett större format.

QE75Q9FN får höga poäng för design, användarvänlighet och smarta lösningar, och har en bild som kan få dig att tappa andan. Detta är en tvättäkta filmskärm med grym kontrast, en nästan OLED-aktig svärta och tillräcklig ljusstyrka för att det ska gå att titta på TV en solig eftermiddag. Lägg därtill den senaste tidens aggressiva prisutveckling så verkar Samsung-skärmen vara rena rama fyndet i våra ögon.

picture1 picture4 picture5 picture6
<
>
Direkt LED-bakbelysning: Samsung QE75Q9FN är en så kallad ”Direct LED TV”. Tusentals små lysdioder bakom LCD-panelen är indelade zoner som gör att skärmen kan få bättre kontrast och svärta än vanliga Edge LED-skärmar.

Samsung har lanserat många potenta TV-modeller med topprestanda det senaste året, bland annat 65-tummaren QE65Q9FN som vi nyligen utsåg till Årets bästa TV i highend-klassen. Samsung-skärmen får höga betyg i alla discipliner och har egentligen bara ett akut problem: den är för liten för hardcore-entusiaster! Lyckligtvis finns det en enkel lösning på det problemet: 75-tumsversionen QE75Q9FN. Den bygger på exakt samma tekniska plattform som sin lillebror men har en betydligt större bildarea (en tredjedel, eller 33 %, större för att vara exakt) för en relativt måttlig prisskillnad. Du kan faktiskt lägga beslag på en av Samsungs grymmaste highend-skärmar för under 40 000 kronor – ungefär vad du var tvungen att betala för den mindre 65-tumsmodellen när den lanserades.

Design

Bortsett från den fysiska storleken (och vikten på 46 kilo!) är Q9-seriens 75-tummare på pricken lik sin lillebror och har en tunn, mörk och minimalistisk design. Samsung har utrustat den med ett speciellt filter som motverkar ljusreflektioner och speglingar. Skärmen är långtifrån lika tunn som den tunnaste OLED-skärmen, men baksidan är helt platt, utan något som sticker ut. Detta gör att storskärmen kan hängas tätt intill väggen – allra närmast om du använder Samsungs eget ”No Gap Wall Mount” som Q9-serien är förberedd för. Väljer du i stället foten som ingår så kan kablarna (eller snarare sagt: kabeln, eftersom du bara behöver en enda) dras dold genom sockeln. Q9 har Samsungs separata kopplingsdosa One Connect. Nytt på årets modell är att både ström och signal överförs genom samma kabel. Kontakten som stoppas in är helt platt och går i ett med TV:n.

Användning och finesser

Samsungs smart-TV-lösning bygger på deras eget Tizen-operativsystem. Det fungerar utmärkt och är i dagsläget vår favorit, före konkurrerande system som Android och LG:s WebOS. Samsung har gjort det väldigt enkelt att sätta igång, ställa in och börja använda TV:n för första gången. Easy Setup-funktionen hämtar information om nätverk, lösenord och användarkonton från din mobil och lägger sedan automatiskt till externa enheter som dekoder, blu-ray-spelare och spelkonsol. Sedan är det bara att bekanta sig med fjärrkontrollen och menysystemet. Samsung-systemet arbetar snabbt och har ett brett utbud av appar och tjänster, inklusive Netflix, Amazon Prime och HBO. QE75Q9FN har ett särskilt spelläge, med input lag på mellan 15–30 millisekunder beroende på bildläge. Har du en Xbox One så stöder Samsungen även så kallad VVR (Variable Refresh Rate) som ger ännu kortare fördröjning.

Ambient Mode

Samsungs så kallade Ambient Mode är en fiffig ”skärmsläckare” som gör att TV:n visar pausbilder, tid och väderinformation när den är i standby-läge. Det går också att ta en bild av din vägg och låta TV:n visa en bild som ser likadan ut. Vi tycker att den här funktionen är ganska cool och ger en 3D-aktig bild. Den passar extra bra i 75-tummaren, eftersom man då slipper ha ett stort svart hål mitt på vardagsrumsväggen.

Bildkvalitet

I och med lanseringen av flaggskeppet QE75Q900R med 8K-upplösning är QE75Q9FN inte längre ”herre på täppan” i Samsungs sortiment Men när man tittar på prestanda i förhållande till pris är det ingen tvekan om att 4K-modellen är ett bättre köp. Samsung-skärmen har en toppmodern ”QLED” LCD-panel med 4K-upplösning, quantum dot-färgfilter i kombination med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning. Med hjälp av tusentals lysdioder indelade i olika zoner går det att åstadkomma väsentligt bättre kontrast än i de konventionella LED-skärmarna. Detta har stor betydelse för hur bilden upplevs, framför allt de nya filmerna i HDR-kvalitet. Vi började sittningen med Ready Player One på UHD Blu-ray och sögs omedelbart in i handlingen. 75Q9FN har – precis som sin lillebror – en enorm kontrast mellan mörka och ljusa områden som får allt att se skrämmande verklighetstroget ut. Spielberg-filmen leder oss genom många spektakulära actionscener där Samsung lyckas bevara kontrollen. Vi kan njuta av filmen utan irriterande LCD-svagheter som ljusblödningar eller ljusa konturer. Den dynamiska bakbelysningen jobbar väldigt exakt och undviker den typiska halo-ffekten runt ljusa föremål på skärmen. Det enda som egentligen avslöjar att detta är en LCD-skärm är en svag skugga runt undertexterna mot svart bakgrund. Vi föredrog därför att stänga av undertexten för att bevara illusionen. När det gäller färgåtergivning är QLED-skärmen i sitt esse. Den får fram färgnyanser av rött, grönt och blått med stor mättnad och intensitet, utan problem med ojämna färgövergångar (color banding). Den speciella bakbelysningen är väldigt finmaskig – tillräckligt mycket för att Samsung valde att använda samma teknik i de nya 8K-modellerna. Den exakta dimningen gör att Q9 inte ligger långt efter OLED när det gäller svärta. En riktigt bra OLED-skärm som Panasonic TX-65FZ950 har vissa fördelar i ett helt kolsvart rum. Där är OLED-tekniken i sitt esse, med ännu mörkare svärta samtidigt som den gräver fram fler detaljer i svart. Panasonic kommer dock till korta i ett vanligt vardagsrum en ljus dag: då kan Samsung få fram en betydligt bättre ljusstyrka. Vi uppmätte den till 1700 nits i mörkt filmläge och hade då fortfarande mycket att gå på. Det är ungefär dubbelt så mycket som vad de ljusaste OLED-skärmarna klarar av, och det märks verkligen i de mest intensiva HDR-scenerna. Lillebror QE65Q9FN stöter på hårt motstånd från en rad 65-tums OLED-rivaler, men det finns inte alls lika många utmanare att prata om i 75-tumsklassen. Den närmaste duellanten är Sonys KD-75ZF9, och vi ska inte heller glömma bort LG:s billigaste OLED-storskärm OLED77C8, fast båda dessa kostar betydligt mer än Samsung-skärmen.

Ljudkvalitet

Q9 är en relativt tunn TV, utan plats för något större ljudsystem. Med det sagt blev vi positivt överraskade över det inbyggda ljudet. Här finns gott om tyngd i basen, vilket bidrar till att göra både musik och film underhållande. TV:n kan spela högt också, med fin klarhet i röster och ljudeffekter. På det området är Q9 faktiskt en av de bästa TV-apparaterna vi har hört i år. Men de flesta väljer förmodligen ändå att utöka ljudet med en separat soundbar. Samsungs egna modeller, till exempel testvinnaren HW-N960, är en bra matchning.

Slutsats

Ingen tvekan om att storleken räknas när det gäller TV och bildupplevelser. Det vet alla som har varit på en IMAX-bio: en bild som fyller synfältet ger en extra häftig känsla! Och nu kan du faktiskt få ”IMAX-upplevelsen” hemma i vardagsrummet också. 75-tumsversionen av Q9FN har samma höga prestanda som lillebror, fast i ett större format. QE75Q9FN får höga poäng för design, användarvänlighet och smarta lösningar, och har en bild som kan få dig att tappa andan. Detta är en tvättäkta filmskärm med grym kontrast, en nästan OLED-aktig svärta och tillräcklig ljusstyrka för att det ska gå att titta på TV en solig eftermiddag. Lägg därtill den senaste tidens aggressiva prisutveckling så verkar Samsung-skärmen vara rena rama fyndet i våra ögon. [gallery ids="85599,85602,85603,85604,85605"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung QE75Q9FN
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Storlek/typ: 75-tums 4K QLED-LCD
Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
Operativsystem: Samsung Tizen
Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
Utgångar: Optisk digitalt ljud
HDR: HDR10+
Övrigt: One Connect-box
Webb: samsung.se

Samsung QE75Q9FN produktside
Pris: 40 000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.