annonse
annonse
annonse

test: Samsung QE75Q9FN

Samsung QE75Q9FN
Samsung QE75Q9FN

Storslam från Samsung!

Samsung 4K-toppmodell serverar en häftig bild och filmupplevelserna blir ännu häftigare när skärmstorleken ökar till 75 tum!

Plus
Samsungs storskärm bjuder på en häftig bild med råstark kontrast och fenomenalt färgdjup.
Minus
Svärtan är inte lika extrem som i OLED-konkurrenterna.

Samsung har lanserat många potenta TV-modeller med topprestanda det senaste året, bland annat 65-tummaren QE65Q9FN som vi nyligen utsåg till Årets bästa TV i highend-klassen. Samsung-skärmen får höga betyg i alla discipliner och har egentligen bara ett akut problem: den är för liten för hardcore-entusiaster!

Lyckligtvis finns det en enkel lösning på det problemet: 75-tumsversionen QE75Q9FN. Den bygger på exakt samma tekniska plattform som sin lillebror men har en betydligt större bildarea (en tredjedel, eller 33 %, större för att vara exakt) för en relativt måttlig prisskillnad. Du kan faktiskt lägga beslag på en av Samsungs grymmaste highend-skärmar för under 40 000 kronor – ungefär vad du var tvungen att betala för den mindre 65-tumsmodellen när den lanserades.

Design

Bortsett från den fysiska storleken (och vikten på 46 kilo!) är Q9-seriens 75-tummare på pricken lik sin lillebror och har en tunn, mörk och minimalistisk design. Samsung har utrustat den med ett speciellt filter som motverkar ljusreflektioner och speglingar.

Skärmen är långtifrån lika tunn som den tunnaste OLED-skärmen, men baksidan är helt platt, utan något som sticker ut. Detta gör att storskärmen kan hängas tätt intill väggen – allra närmast om du använder Samsungs eget ”No Gap Wall Mount” som Q9-serien är förberedd för. Väljer du i stället foten som ingår så kan kablarna (eller snarare sagt: kabeln, eftersom du bara behöver en enda) dras dold genom sockeln.

Q9 har Samsungs separata kopplingsdosa One Connect. Nytt på årets modell är att både ström och signal överförs genom samma kabel. Kontakten som stoppas in är helt platt och går i ett med TV:n.

Användning och finesser

Samsungs smart-TV-lösning bygger på deras eget Tizen-operativsystem. Det fungerar utmärkt och är i dagsläget vår favorit, före konkurrerande system som Android och LG:s WebOS. Samsung har gjort det väldigt enkelt att sätta igång, ställa in och börja använda TV:n för första gången. Easy Setup-funktionen hämtar information om nätverk, lösenord och användarkonton från din mobil och lägger sedan automatiskt till externa enheter som dekoder, blu-ray-spelare och spelkonsol. Sedan är det bara att bekanta sig med fjärrkontrollen och menysystemet. Samsung-systemet arbetar snabbt och har ett brett utbud av appar och tjänster, inklusive Netflix, Amazon Prime och HBO.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

QE75Q9FN har ett särskilt spelläge, med input lag på mellan 15–30 millisekunder beroende på bildläge. Har du en Xbox One så stöder Samsungen även så kallad VVR (Variable Refresh Rate) som ger ännu kortare fördröjning.

Ambient Mode

Samsungs så kallade Ambient Mode är en fiffig ”skärmsläckare” som gör att TV:n visar pausbilder, tid och väderinformation när den är i standby-läge. Det går också att ta en bild av din vägg och låta TV:n visa en bild som ser likadan ut. Vi tycker att den här funktionen är ganska cool och ger en 3D-aktig bild. Den passar extra bra i 75-tummaren, eftersom man då slipper ha ett stort svart hål mitt på vardagsrumsväggen.

Bildkvalitet

I och med lanseringen av flaggskeppet QE75Q900R med 8K-upplösning är QE75Q9FN inte längre ”herre på täppan” i Samsungs sortiment Men när man tittar på prestanda i förhållande till pris är det ingen tvekan om att 4K-modellen är ett bättre köp.

Samsung-skärmen har en toppmodern ”QLED” LCD-panel med 4K-upplösning, quantum dot-färgfilter i kombination med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning. Med hjälp av tusentals lysdioder indelade i olika zoner går det att åstadkomma väsentligt bättre kontrast än i de konventionella LED-skärmarna. Detta har stor betydelse för hur bilden upplevs, framför allt de nya filmerna i HDR-kvalitet.

Vi började sittningen med Ready Player One på UHD Blu-ray och sögs omedelbart in i handlingen. 75Q9FN har – precis som sin lillebror – en enorm kontrast mellan mörka och ljusa områden som får allt att se skrämmande verklighetstroget ut.

Spielberg-filmen leder oss genom många spektakulära actionscener där Samsung lyckas bevara kontrollen. Vi kan njuta av filmen utan irriterande LCD-svagheter som ljusblödningar eller ljusa konturer. Den dynamiska bakbelysningen jobbar väldigt exakt och undviker den typiska halo-ffekten runt ljusa föremål på skärmen. Det enda som egentligen avslöjar att detta är en LCD-skärm är en svag skugga runt undertexterna mot svart bakgrund. Vi föredrog därför att stänga av undertexten för att bevara illusionen.

När det gäller färgåtergivning är QLED-skärmen i sitt esse. Den får fram färgnyanser av rött, grönt och blått med stor mättnad och intensitet, utan problem med ojämna färgövergångar (color banding).

Den speciella bakbelysningen är väldigt finmaskig – tillräckligt mycket för att Samsung valde att använda samma teknik i de nya 8K-modellerna. Den exakta dimningen gör att Q9 inte ligger långt efter OLED när det gäller svärta.

En riktigt bra OLED-skärm som Panasonic TX-65FZ950 har vissa fördelar i ett helt kolsvart rum. Där är OLED-tekniken i sitt esse, med ännu mörkare svärta samtidigt som den gräver fram fler detaljer i svart. Panasonic kommer dock till korta i ett vanligt vardagsrum en ljus dag: då kan Samsung få fram en betydligt bättre ljusstyrka. Vi uppmätte den till 1700 nits i mörkt filmläge och hade då fortfarande mycket att gå på. Det är ungefär dubbelt så mycket som vad de ljusaste OLED-skärmarna klarar av, och det märks verkligen i de mest intensiva HDR-scenerna.

Lillebror QE65Q9FN stöter på hårt motstånd från en rad 65-tums OLED-rivaler, men det finns inte alls lika många utmanare att prata om i 75-tumsklassen. Den närmaste duellanten är Sonys KD-75ZF9, och vi ska inte heller glömma bort LG:s billigaste OLED-storskärm OLED77C8, fast båda dessa kostar betydligt mer än Samsung-skärmen.

Ljudkvalitet

Q9 är en relativt tunn TV, utan plats för något större ljudsystem. Med det sagt blev vi positivt överraskade över det inbyggda ljudet. Här finns gott om tyngd i basen, vilket bidrar till att göra både musik och film underhållande. TV:n kan spela högt också, med fin klarhet i röster och ljudeffekter. På det området är Q9 faktiskt en av de bästa TV-apparaterna vi har hört i år. Men de flesta väljer förmodligen ändå att utöka ljudet med en separat soundbar. Samsungs egna modeller, till exempel testvinnaren HW-N960, är en bra matchning.

Slutsats

Ingen tvekan om att storleken räknas när det gäller TV och bildupplevelser. Det vet alla som har varit på en IMAX-bio: en bild som fyller synfältet ger en extra häftig känsla! Och nu kan du faktiskt få ”IMAX-upplevelsen” hemma i vardagsrummet också.

75-tumsversionen av Q9FN har samma höga prestanda som lillebror, fast i ett större format.

QE75Q9FN får höga poäng för design, användarvänlighet och smarta lösningar, och har en bild som kan få dig att tappa andan. Detta är en tvättäkta filmskärm med grym kontrast, en nästan OLED-aktig svärta och tillräcklig ljusstyrka för att det ska gå att titta på TV en solig eftermiddag. Lägg därtill den senaste tidens aggressiva prisutveckling så verkar Samsung-skärmen vara rena rama fyndet i våra ögon.

<
>
Direkt LED-bakbelysning: Samsung QE75Q9FN är en så kallad ”Direct LED TV”. Tusentals små lysdioder bakom LCD-panelen är indelade zoner som gör att skärmen kan få bättre kontrast och svärta än vanliga Edge LED-skärmar.
Samsung har lanserat många potenta TV-modeller med topprestanda det senaste året, bland annat 65-tummaren QE65Q9FN som vi nyligen utsåg till Årets bästa TV i highend-klassen. Samsung-skärmen får höga betyg i alla discipliner och har egentligen bara ett akut problem: den är för liten för hardcore-entusiaster! Lyckligtvis finns det en enkel lösning på det problemet: 75-tumsversionen QE75Q9FN. Den bygger på exakt samma tekniska plattform som sin lillebror men har en betydligt större bildarea (en tredjedel, eller 33 %, större för att vara exakt) för en relativt måttlig prisskillnad. Du kan faktiskt lägga beslag på en av Samsungs grymmaste highend-skärmar för under 40 000 kronor – ungefär vad du var tvungen att betala för den mindre 65-tumsmodellen när den lanserades.

Design

Bortsett från den fysiska storleken (och vikten på 46 kilo!) är Q9-seriens 75-tummare på pricken lik sin lillebror och har en tunn, mörk och minimalistisk design. Samsung har utrustat den med ett speciellt filter som motverkar ljusreflektioner och speglingar. Skärmen är långtifrån lika tunn som den tunnaste OLED-skärmen, men baksidan är helt platt, utan något som sticker ut. Detta gör att storskärmen kan hängas tätt intill väggen – allra närmast om du använder Samsungs eget ”No Gap Wall Mount” som Q9-serien är förberedd för. Väljer du i stället foten som ingår så kan kablarna (eller snarare sagt: kabeln, eftersom du bara behöver en enda) dras dold genom sockeln. Q9 har Samsungs separata kopplingsdosa One Connect. Nytt på årets modell är att både ström och signal överförs genom samma kabel. Kontakten som stoppas in är helt platt och går i ett med TV:n.

Användning och finesser

Samsungs smart-TV-lösning bygger på deras eget Tizen-operativsystem. Det fungerar utmärkt och är i dagsläget vår favorit, före konkurrerande system som Android och LG:s WebOS. Samsung har gjort det väldigt enkelt att sätta igång, ställa in och börja använda TV:n för första gången. Easy Setup-funktionen hämtar information om nätverk, lösenord och användarkonton från din mobil och lägger sedan automatiskt till externa enheter som dekoder, blu-ray-spelare och spelkonsol. Sedan är det bara att bekanta sig med fjärrkontrollen och menysystemet. Samsung-systemet arbetar snabbt och har ett brett utbud av appar och tjänster, inklusive Netflix, Amazon Prime och HBO. QE75Q9FN har ett särskilt spelläge, med input lag på mellan 15–30 millisekunder beroende på bildläge. Har du en Xbox One så stöder Samsungen även så kallad VVR (Variable Refresh Rate) som ger ännu kortare fördröjning.

Ambient Mode

Samsungs så kallade Ambient Mode är en fiffig ”skärmsläckare” som gör att TV:n visar pausbilder, tid och väderinformation när den är i standby-läge. Det går också att ta en bild av din vägg och låta TV:n visa en bild som ser likadan ut. Vi tycker att den här funktionen är ganska cool och ger en 3D-aktig bild. Den passar extra bra i 75-tummaren, eftersom man då slipper ha ett stort svart hål mitt på vardagsrumsväggen.

Bildkvalitet

I och med lanseringen av flaggskeppet QE75Q900R med 8K-upplösning är QE75Q9FN inte längre ”herre på täppan” i Samsungs sortiment Men när man tittar på prestanda i förhållande till pris är det ingen tvekan om att 4K-modellen är ett bättre köp. Samsung-skärmen har en toppmodern ”QLED” LCD-panel med 4K-upplösning, quantum dot-färgfilter i kombination med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning. Med hjälp av tusentals lysdioder indelade i olika zoner går det att åstadkomma väsentligt bättre kontrast än i de konventionella LED-skärmarna. Detta har stor betydelse för hur bilden upplevs, framför allt de nya filmerna i HDR-kvalitet. Vi började sittningen med Ready Player One på UHD Blu-ray och sögs omedelbart in i handlingen. 75Q9FN har – precis som sin lillebror – en enorm kontrast mellan mörka och ljusa områden som får allt att se skrämmande verklighetstroget ut. Spielberg-filmen leder oss genom många spektakulära actionscener där Samsung lyckas bevara kontrollen. Vi kan njuta av filmen utan irriterande LCD-svagheter som ljusblödningar eller ljusa konturer. Den dynamiska bakbelysningen jobbar väldigt exakt och undviker den typiska halo-ffekten runt ljusa föremål på skärmen. Det enda som egentligen avslöjar att detta är en LCD-skärm är en svag skugga runt undertexterna mot svart bakgrund. Vi föredrog därför att stänga av undertexten för att bevara illusionen. När det gäller färgåtergivning är QLED-skärmen i sitt esse. Den får fram färgnyanser av rött, grönt och blått med stor mättnad och intensitet, utan problem med ojämna färgövergångar (color banding). Den speciella bakbelysningen är väldigt finmaskig – tillräckligt mycket för att Samsung valde att använda samma teknik i de nya 8K-modellerna. Den exakta dimningen gör att Q9 inte ligger långt efter OLED när det gäller svärta. En riktigt bra OLED-skärm som Panasonic TX-65FZ950 har vissa fördelar i ett helt kolsvart rum. Där är OLED-tekniken i sitt esse, med ännu mörkare svärta samtidigt som den gräver fram fler detaljer i svart. Panasonic kommer dock till korta i ett vanligt vardagsrum en ljus dag: då kan Samsung få fram en betydligt bättre ljusstyrka. Vi uppmätte den till 1700 nits i mörkt filmläge och hade då fortfarande mycket att gå på. Det är ungefär dubbelt så mycket som vad de ljusaste OLED-skärmarna klarar av, och det märks verkligen i de mest intensiva HDR-scenerna. Lillebror QE65Q9FN stöter på hårt motstånd från en rad 65-tums OLED-rivaler, men det finns inte alls lika många utmanare att prata om i 75-tumsklassen. Den närmaste duellanten är Sonys KD-75ZF9, och vi ska inte heller glömma bort LG:s billigaste OLED-storskärm OLED77C8, fast båda dessa kostar betydligt mer än Samsung-skärmen.

Ljudkvalitet

Q9 är en relativt tunn TV, utan plats för något större ljudsystem. Med det sagt blev vi positivt överraskade över det inbyggda ljudet. Här finns gott om tyngd i basen, vilket bidrar till att göra både musik och film underhållande. TV:n kan spela högt också, med fin klarhet i röster och ljudeffekter. På det området är Q9 faktiskt en av de bästa TV-apparaterna vi har hört i år. Men de flesta väljer förmodligen ändå att utöka ljudet med en separat soundbar. Samsungs egna modeller, till exempel testvinnaren HW-N960, är en bra matchning.

Slutsats

Ingen tvekan om att storleken räknas när det gäller TV och bildupplevelser. Det vet alla som har varit på en IMAX-bio: en bild som fyller synfältet ger en extra häftig känsla! Och nu kan du faktiskt få ”IMAX-upplevelsen” hemma i vardagsrummet också. 75-tumsversionen av Q9FN har samma höga prestanda som lillebror, fast i ett större format. QE75Q9FN får höga poäng för design, användarvänlighet och smarta lösningar, och har en bild som kan få dig att tappa andan. Detta är en tvättäkta filmskärm med grym kontrast, en nästan OLED-aktig svärta och tillräcklig ljusstyrka för att det ska gå att titta på TV en solig eftermiddag. Lägg därtill den senaste tidens aggressiva prisutveckling så verkar Samsung-skärmen vara rena rama fyndet i våra ögon. [gallery ids="85599,85602,85603,85604,85605"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung QE75Q9FN
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Storlek/typ: 75-tums 4K QLED-LCD
Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
Operativsystem: Samsung Tizen
Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
Utgångar: Optisk digitalt ljud
HDR: HDR10+
Övrigt: One Connect-box
Webb: samsung.se

Samsung QE75Q9FN produktside
Pris: 40 000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×