Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung QE75Q9FN

Storslam från Samsung!

Samsung 4K-toppmodell serverar en häftig bild och filmupplevelserna blir ännu häftigare när skärmstorleken ökar till 75 tum!

Av / 2018-11-23 - 15:51
Samsung QE75Q9FN
Audun

Samsung har lanserat många potenta TV-modeller med topprestanda det senaste året, bland annat 65-tummaren QE65Q9FN som vi nyligen utsåg till Årets bästa TV i highend-klassen. Samsung-skärmen får höga betyg i alla discipliner och har egentligen bara ett akut problem: den är för liten för hardcore-entusiaster!

Lyckligtvis finns det en enkel lösning på det problemet: 75-tumsversionen QE75Q9FN. Den bygger på exakt samma tekniska plattform som sin lillebror men har en betydligt större bildarea (en tredjedel, eller 33 %, större för att vara exakt) för en relativt måttlig prisskillnad. Du kan faktiskt lägga beslag på en av Samsungs grymmaste highend-skärmar för under 40 000 kronor – ungefär vad du var tvungen att betala för den mindre 65-tumsmodellen när den lanserades.

Design

Bortsett från den fysiska storleken (och vikten på 46 kilo!) är Q9-seriens 75-tummare på pricken lik sin lillebror och har en tunn, mörk och minimalistisk design. Samsung har utrustat den med ett speciellt filter som motverkar ljusreflektioner och speglingar.

Skärmen är långtifrån lika tunn som den tunnaste OLED-skärmen, men baksidan är helt platt, utan något som sticker ut. Detta gör att storskärmen kan hängas tätt intill väggen – allra närmast om du använder Samsungs eget ”No Gap Wall Mount” som Q9-serien är förberedd för. Väljer du i stället foten som ingår så kan kablarna (eller snarare sagt: kabeln, eftersom du bara behöver en enda) dras dold genom sockeln.

Q9 har Samsungs separata kopplingsdosa One Connect. Nytt på årets modell är att både ström och signal överförs genom samma kabel. Kontakten som stoppas in är helt platt och går i ett med TV:n.

Användning och finesser

Samsungs smart-TV-lösning bygger på deras eget Tizen-operativsystem. Det fungerar utmärkt och är i dagsläget vår favorit, före konkurrerande system som Android och LG:s WebOS. Samsung har gjort det väldigt enkelt att sätta igång, ställa in och börja använda TV:n för första gången. Easy Setup-funktionen hämtar information om nätverk, lösenord och användarkonton från din mobil och lägger sedan automatiskt till externa enheter som dekoder, blu-ray-spelare och spelkonsol. Sedan är det bara att bekanta sig med fjärrkontrollen och menysystemet. Samsung-systemet arbetar snabbt och har ett brett utbud av appar och tjänster, inklusive Netflix, Amazon Prime och HBO.

QE75Q9FN har ett särskilt spelläge, med input lag på mellan 15–30 millisekunder beroende på bildläge. Har du en Xbox One så stöder Samsungen även så kallad VVR (Variable Refresh Rate) som ger ännu kortare fördröjning.

Ambient Mode

Samsungs så kallade Ambient Mode är en fiffig ”skärmsläckare” som gör att TV:n visar pausbilder, tid och väderinformation när den är i standby-läge. Det går också att ta en bild av din vägg och låta TV:n visa en bild som ser likadan ut. Vi tycker att den här funktionen är ganska cool och ger en 3D-aktig bild. Den passar extra bra i 75-tummaren, eftersom man då slipper ha ett stort svart hål mitt på vardagsrumsväggen.

Bildkvalitet

I och med lanseringen av flaggskeppet QE75Q900R med 8K-upplösning är QE75Q9FN inte längre ”herre på täppan” i Samsungs sortiment Men när man tittar på prestanda i förhållande till pris är det ingen tvekan om att 4K-modellen är ett bättre köp.

Samsung-skärmen har en toppmodern ”QLED” LCD-panel med 4K-upplösning, quantum dot-färgfilter i kombination med direkt LED-bakbelysning och lokal dimning. Med hjälp av tusentals lysdioder indelade i olika zoner går det att åstadkomma väsentligt bättre kontrast än i de konventionella LED-skärmarna. Detta har stor betydelse för hur bilden upplevs, framför allt de nya filmerna i HDR-kvalitet.

Vi började sittningen med Ready Player One på UHD Blu-ray och sögs omedelbart in i handlingen. 75Q9FN har – precis som sin lillebror – en enorm kontrast mellan mörka och ljusa områden som får allt att se skrämmande verklighetstroget ut.

Spielberg-filmen leder oss genom många spektakulära actionscener där Samsung lyckas bevara kontrollen. Vi kan njuta av filmen utan irriterande LCD-svagheter som ljusblödningar eller ljusa konturer. Den dynamiska bakbelysningen jobbar väldigt exakt och undviker den typiska halo-ffekten runt ljusa föremål på skärmen. Det enda som egentligen avslöjar att detta är en LCD-skärm är en svag skugga runt undertexterna mot svart bakgrund. Vi föredrog därför att stänga av undertexten för att bevara illusionen.

När det gäller färgåtergivning är QLED-skärmen i sitt esse. Den får fram färgnyanser av rött, grönt och blått med stor mättnad och intensitet, utan problem med ojämna färgövergångar (color banding).

Den speciella bakbelysningen är väldigt finmaskig – tillräckligt mycket för att Samsung valde att använda samma teknik i de nya 8K-modellerna. Den exakta dimningen gör att Q9 inte ligger långt efter OLED när det gäller svärta.

En riktigt bra OLED-skärm som Panasonic TX-65FZ950 har vissa fördelar i ett helt kolsvart rum. Där är OLED-tekniken i sitt esse, med ännu mörkare svärta samtidigt som den gräver fram fler detaljer i svart. Panasonic kommer dock till korta i ett vanligt vardagsrum en ljus dag: då kan Samsung få fram en betydligt bättre ljusstyrka. Vi uppmätte den till 1700 nits i mörkt filmläge och hade då fortfarande mycket att gå på. Det är ungefär dubbelt så mycket som vad de ljusaste OLED-skärmarna klarar av, och det märks verkligen i de mest intensiva HDR-scenerna.

Lillebror QE65Q9FN stöter på hårt motstånd från en rad 65-tums OLED-rivaler, men det finns inte alls lika många utmanare att prata om i 75-tumsklassen. Den närmaste duellanten är Sonys KD-75ZF9, och vi ska inte heller glömma bort LG:s billigaste OLED-storskärm OLED77C8, fast båda dessa kostar betydligt mer än Samsung-skärmen.

Ljudkvalitet

Q9 är en relativt tunn TV, utan plats för något större ljudsystem. Med det sagt blev vi positivt överraskade över det inbyggda ljudet. Här finns gott om tyngd i basen, vilket bidrar till att göra både musik och film underhållande. TV:n kan spela högt också, med fin klarhet i röster och ljudeffekter. På det området är Q9 faktiskt en av de bästa TV-apparaterna vi har hört i år. Men de flesta väljer förmodligen ändå att utöka ljudet med en separat soundbar. Samsungs egna modeller, till exempel testvinnaren HW-N960, är en bra matchning.

Slutsats

Ingen tvekan om att storleken räknas när det gäller TV och bildupplevelser. Det vet alla som har varit på en IMAX-bio: en bild som fyller synfältet ger en extra häftig känsla! Och nu kan du faktiskt få ”IMAX-upplevelsen” hemma i vardagsrummet också.

75-tumsversionen av Q9FN har samma höga prestanda som lillebror, fast i ett större format.

QE75Q9FN får höga poäng för design, användarvänlighet och smarta lösningar, och har en bild som kan få dig att tappa andan. Detta är en tvättäkta filmskärm med grym kontrast, en nästan OLED-aktig svärta och tillräcklig ljusstyrka för att det ska gå att titta på TV en solig eftermiddag. Lägg därtill den senaste tidens aggressiva prisutveckling så verkar Samsung-skärmen vara rena rama fyndet i våra ögon.

picture1 picture4 picture5 picture6
<
>
Direkt LED-bakbelysning: Samsung QE75Q9FN är en så kallad ”Direct LED TV”. Tusentals små lysdioder bakom LCD-panelen är indelade zoner som gör att skärmen kan få bättre kontrast och svärta än vanliga Edge LED-skärmar.
Karakter
Samsung QE75Q9FN

Ljud & Bild tycker

Samsungs storskärm bjuder på en häftig bild med råstark kontrast och fenomenalt färgdjup. Svärtan är inte lika extrem som i OLED-konkurrenterna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen