test: Panasonic TX-65FZ950E

Panasonic TX-65FZ950E
Panasonic TX-65FZ950E

Har allt!

Panasonic TX-65FZ950E bjuder på en bildkvalitet i referensklassen – och ljud på samma nivå.

Plus
Panasonic-skärmen serverar bilder i mästarklass med knivskarpa detaljer, grym kontrast och ytterst exakta färger. Soundbar-högtalaren ger ett starkt och tydligt ljud.
Minus
Gränssnittet är enkelt och överskådligt men saknar finesser och appar om man jämför med LG och Samsung. Inget stöd för Dolby Vision eller Dolby Atmos-ljud.

Moderna TV-apparater får allt läckrare bildkvalitet, men det är värre med ljudet. Ju tunnare skärm, desto mindre plats finns det över för ordentliga högtalare. Inte så konstigt att försäljningen av separata ljudsystem har exploderat! En soundbar kan förbättra ljudupplevelsen betydligt – nackdelen är att den tar extra plats, sällan ser särskilt elegant ut och innebär en extra fjärrkontroll du måste hålla reda på.

Panasonic är förmodligen främst kända för utsökt bildkvalitet, men i nykomlingen TX-65FZ950E har de sett till att ljudet också står på egna ben – bokstavligt talat. Kungen i Panasonic-sortimentet kombinerar grym bildkvalitet med en innovativ soundbar från Technics som är inbyggd i sockeln. FZ950 kostar bara ett par tusenlappar mer än sin lillebror FZ800 och kan skryta med ett betydligt bättre ljud.

Design

(Foto: Tillverkare)

Rent utseendemässigt är FZ950 väldigt lik sin lillebror, med ett smalt utförande i svart metall. Den största skillnaden är ljudlösningen. FZ800 står på en vanlig metallfot medan FZ950 alltså har en speciell högtalare inbyggd i sockeln. Den är lika bred som TV:n och är täckt av högtalartyg för att se så diskret ut som möjligt. Det är en visuellt elegant lösning – mycket mindre prålig än en separat soundbar.

Användning och finesser

FZ950 har två ”premium-fjärrkontroller” i exklusivt metallutförande. Den ena är en klassisk variant med en knapp till varje funktion. Den har belysning också, så att du slipper famla i biomörkret. Den andra kontrollen har en styrplatta och inbyggd mikrofon – förberedd för röststyrning. Panasonic har däremot inte hamnat i Android-lägret ännu utan satsar fortfarande på sitt eget användargränssnitt, My Home Screen. Det är ett enkelt menysystem med begränsat antal appar och finesser, men som däremot fungerar fint för det som finns. Saknar du en app eller två så kan det lösas genom en extern mediespelare.

Panasonic-skärmen har bra anslutningar, med kortingång för både parabolantenn, kabel och marknät. Den kan också strömma TV-innehåll till en annan TV i huset via internet (IP). De som har många 4K-källor bör tänka på att bara två av de fyra HDMI-ingångarna har bandbredd nog för att klara alla typer av 4K-signaler. Panasonic har för övrigt ett särskilt spelläge som är blixtsnabbt. Vi uppmätte fördröjningen till 18 millisekunder som lägst.

(Foto: Tillverkare)

Bildkvalitet

Panasonic TX-65FZ950E är konstruerad på samma sätt som sin lillebror FZ800E. Det innebär en LG OLED-panel av senaste snitt i kombination med Panasonics eget videochip HCX (Hollywood Cinema eXperience) i uppgraderad version. Den trimmade videoprocessorn är proppfull med avancerad bildbehandling och utnyttjar alla knep som Panasonics känner till för att klämma ut en mer naturtrogen bild. Inklusive en ny färgdekoder med 3D-uppslagstabell (3D lookup table) som analyserar bilden och placerar färgnyanserna med högre precision än tidigare.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

En del TV-tillverkare gillar att piffa till färgerna och kanske dra upp skärpan ett par snäpp för mycket, men Panasonic är mer intresserade av att bevara den ursprungliga bilden utan manipulering eller tillsatser. Den här bristen på ”krydda” kan göra att TV:n inte ser lika imponerande ut i butiken när den står bredvid mer färgglada konkurrenter – men blir desto bättre när du tar hem den!

FZ950 har en uppsjö av inställningar och bildlägen. ”THX Cinema” är det mest färgneutrala av dem alla, men passar bäst för filmtittningen i dämpad belysning. Normal-inställningen fungerar lysande för vanligt TV-tittande i upplysta rum. Panasonic-skärmen har en färgåtergivning som helt enkelt måste upplevas: lägg en naturfilm som Planet Earth II i Blu-ray-spelaren så blir du garanterat imponerad av det ultraexakta färgspektrat. Bilden är helt sömlös, med noll tendenser till ”banding” eller synliga graderingar.

Byter man till en beckmörk actionserie som Altered Carbon är det också tydligt att Panasonic lyckas gräva fram fler detaljer i de mörkaste partierna än konkurrenterna, utan att det introducerar brus eller andra problem. Där LG och Sony tenderar att ”chrusha” de mörkaste gråtonerna lyckas Pana-skärmen bevara mer bildinformation och djup. Och när laserstrålarna susar över skärmen har Panasonic tillräcklig med ljusstyrka för att blända oss.

Konkurrenterna från LG och Sony kan skryta med stöd för Dolby Vision – ett videoformat som Panasonic något förvånanande har valt att hoppa över. I stället har de gått ihop med Samsung, Philips och 20th Century Fox om en öppen, gemensam standard som heter HDR10+. Båda standarderna använder så kallade dynamiska metadata för att ge TV:n mer information om ljus- och kontrastförhållanden i varje enskild scen – vilket ger en bättre bild. Vilka av dessa standarder som kommer att ”vinna” i slutändan är för tidigt att säga. Dolby Vision har ett visst försprång, men HDR10+ tycks få större fotfäste i takt med att fler tillverkare och innehållsleverantörer hakar på.

Ljudkvalitet

Panasonic-högtalarsockeln är märkt med texten ”Tuned by Technics”, vilket tyder på att hifi- avdelningen har haft ett finger med i spelet under utvecklingen. Själva högtalaren är ett trevägs stereo-högtalarsystem med sammanlagt 80 watt effekt och det gör verkligen en hörbar skillnad. FZ800 hade ett ganska så tunt och instängt ljud, men storebror har ett mycket öppnare och mer potent ljud. Diskanten är distinkt och upplöst, med betydligt mer ”luft” i ljudbilden. Det viktiga mellanregistret framträder tydligt och ger betydligt bättre talförståelse. Det finns också massor av bas för att ge extra fyllighet till röster och såväl ljudeffekter som musik. Du får inte den mullrande djupbasen som bara en subwoofer kan ge, men i de flesta fall är det tillräckligt bra. Med undantag för Bang & Olufsens TV-apparater, som ligger i en annan prisklass, är Panasonic FZ950 helt klart bland de mest välljudande TV-apparaterna just nu.

Slutsats

De som är vill ha en realistisk och naturtrogen bild kan inte hamna fel med Panasonic FZ950. I en tid när både Sony, Philips och LG använder sig av snudd på identiska OLED-bildpaneler krävs det något extra för att skilja sig från mängden. Panasonic TX-65FZ950 har dock ett äss i rockärmen i form av sin avancerade bildbehandling, som ger en extremt exakt färgåtergivning. FZ950 delar alla de fina egenskaperna med lillebror FZ800, men kan dessutom skryta med en elegant soundbar som har hifi-kvaliteter – utan att den kostar skjortan. I skrivande stund är prisskillnaden mellan FZ950 och FZ800 ynka 5 000 kronor. Det tycker vi att den är värd – för ljudets skull!

Bästa pris på Panasonic TX-65FZ950E
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Storlek/typ: 65-tums 4K-OLED
  • Upplösning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: My Home Screen 3.0
  • Ingångar: 4 HDMI, 3 USB
  • Utgångar: Optiskt digitalljud
  • HDR: HDR10+, HLG
  • Övrigt: THX-godkänd, HCX-videoprosessor, Technics-soundbar
  • Webb: panasonic.se
Panasonic TX-65FZ950E produktside
Pris: 40 000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.